kezmo Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Dzięki Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Najlepszego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Dzięki Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Jakiś czas temu ruszyłem z projektem czterech jerków. Jako, że dysponuję bardzo ograniczonym czasem wolnym okazję do testowania ich miałem praktycznie tylko przy okazji wyjazdów na ryby. Tym sposobem testy zajęły mi cały rok ale nie chciałem siadać do jerków kiedy nie będę w 100 % gotowy. W tym czasie każdy z czterech jerków został przetestowany chyba na wszystkie możliwe sposoby. Różne rodzaje pracy, obciążenia itd. Każdy z jerków będzie w różnych wariantach - pływające, tonące, neutralne i o różnych pracach. Powoli będą powstawały kolejne sztuki.Dziś zacząłem malowanie pierwszej sztuki. Na pierwszy ogień idzie 12 centymetrowy jerk, którego zmaluję na imitację klenia. Powstaje celowo pod dwie płytkie zaporówki, łowił będzie na wodzie o głębokości 1 - 1,5 m. Technicznnie - korpus z żywicy, stelaż 1,2 mm przez całość. Jerk neutralny, zawisa ok 50-70 cm pod powierzchnią. Praca bardzo uniwersalna. Nie wymaga agresywnego prowadzenia. Skręca niezbyt szeroko, robi dość długie odjazdy. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez kezmo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 12cm / 44g 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 CDN... 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jezus Maryja! Czy Ty to wszystko pojedynczo podkleiłeś łuska po łusce?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Powłoka robi wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Tylko jeden cytat ciśnie się na usta: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jezus Maryja! Czy Ty to wszystko pojedynczo podkleiłeś łuska po łusce?! Po łusce nie ale zabawy i tak jest przy tym trochę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Majstersztyk szacun za tą łuskę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Po łusce nie ale zabawy i tak jest przy tym trochę... A dobra to już wiem OCB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Dalej pracuję nad łuską do jerków i nie tylko. Jak na razie wszystko idzie chyba w dobrym kierunku... Łuska na zdjęciach ma 5 mm. W przyszłym tygodniu powinna być też 3 mm do mniejszych wobków. Zdjęcia robione telefonem ale po kliknięciu i powiększeniu mniej więcej widać zamierzony efekt... Pozdrawiam Edytowane 26 Stycznia 2019 przez kezmo 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Zdjąłem dziś z suszarki takiego jegomościa. Co jak co ale okoń w soczystych kolorach musi być wśród jerków... Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2019 przez kezmo 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Wygląda bojowo ,lakieru nie pożałowałeś ,malowanie w połączeniu z tą łuską daje bardzo ciekawy efekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Aluminium to mój ulubiony podkład pod malowanie. Można bawić się kolorami do woli... Zamysł był taki żeby jerk był pancerny. Korpus odlany z żywicy, stelaż 1,2 mm a wszystko pod słuszną warstwą lakieru... Kilka jerków wcześniej poleciało do kosza bo jednak lakier swoje waży a przy takiej ilości wpływa na pracę i wagę jerka ale w końcu udało się znaleźć rozwiązanie i powstał odpowiednio lekki korpus. Chyba znalazłem swój sposób na jerki. Projekt okoń gotowy... Edytowane 3 Lutego 2019 przez kezmo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 A ile cm sobie mierzy ów okoń ? ,z tak zabezpieczoną powłoką dzielnie będzie się opierał wszelkim zniszczeniom ,a nie od dziś wiadomo co szczupaki potrafią z przynętą zrobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Uniwersalna 10-tka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 A ile cm sobie mierzy ów okoń ? ,z tak zabezpieczoną powłoką dzielnie będzie się opierał wszelkim zniszczeniom ,a nie od dziś wiadomo co szczupaki potrafią z przynętą zrobić To fakt. Mam kolegę, który nałogowo łowi tylko z trola i przynosi mi często wobki z prośbą o ratunek. A że lubuje się między innymi w Rapalach ( z balsy ) to naoglądałem się już różnych rzeczy... Jednak żywica to dla mnie materiał nr 1 w wobkach pod zębate. Taki wobler nawet już oskórowany nadal działa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Tak z ciekawości zapytam... Ile warstw żywicy dałeś na tego okonka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) W sumie 3 ale o różnej grubości. Malowanie przed pierwszą i drugą. Edytowane 3 Lutego 2019 przez kezmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Hmmm.. To muszę jeszcze trochę poeksperymentować z żywicą bo moje wypociny po trzeciej warstwie wyglądają jeszcze kiepsko.Lepiej jak żywica przy nakładaniu ma rzadszą czy gęstszą konsystencję?Jak "regulować" tą grubość? Ten Twój okoń to jednak wygląda pięknie :-) Edytowane 3 Lutego 2019 przez G_rzegorz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Cześć. Robiłeś zdjęcia po każdej nakładanej warstwie? Możesz wkleić etap po etapie? Może przy kolejnym jerku? Ciekawy jestem, jak zmieniał się wygląd po każdej z nich. Wobler bomba! W pierwszym momencie przytkało mnie. Po chwili zrobiło się żal, że całą tą koronkową pracę zalałeś na lustro żywicą. Znowu minęło kilka minut i znowu zachwyt:) Edytowane 3 Lutego 2019 przez jaceen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Łuska wygląda rewelacyjnie. Na gotowo też super. W sumie 3 ale o różnej grubości. Malowanie przed pierwszą i drugą.Od której strony liczone warstwy, jeśli chodzi o malowanie? Czy najpierw była warstwa lakieru, później malowanie i następnie dwie warstwy lakieru? Pokrycie lakierem, czy żywicą? Lakierowanie na suszarce obrotowej czy zanurzeniowo (jeśli tak, to w jaki sposób osiągnąłes warstwy o różnej grubości)? Edytowane 3 Lutego 2019 przez Darek K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Jaceen nie robiłem zdjęć po każdej warstwie ale pomyślę o tym. Na fotkach może niezbyt to widać ale efekt łuski 3D doskonale widać pod żywicą. Wobler pięknie się mieni kiedy się nim porusza... W jerkach dbam przede wszystkim o to by były pancerne a cienkie warstwy by takie nie były. Na warsztat idą teraz mniejsze wobki i tam żywicy będzie dużo mniej. Powierzchnia wobka powinna w nich wyjść z wyczuwalną łuską ale to się okaże za parę dni. Edytowane 3 Lutego 2019 przez kezmo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi