Sith Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 W zeszłym sezonie łowiłem właściwie tylko castingową wędką (oprócz kropków). Casting dla mnie to przede wszystkim przynęty od 4-5g w górę. Na mikro wobki i inne mikro przynęty - w moim przypadku przede wszystkim do rzecznego łowienia, mam kluchę St.Croix WSW106UL2 i nikt nie namówi mnie na zmianę spinera do maluchów (przy tej wędce nie muszę nawet zacinać).Zalety casta to brak zmęczenia ręki i pleców przy całodziennym rzucaniu jednorącz. Bardziej kompaktowa konstrukcja i mniejsza waga zestawu w stosunku do spinningu. Większa dokładność rzutów niż przy spinerze. I ta szpulka tak fajnie się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Na początku rzuty castingiem są trudniejsze bo hamować szpulę tzreba sie naumieć Ale potem idzie jak po maśle ( jak po oliwce ) Casting czyli krótszej wedki jest lepiej uzywać w ciężko dostepnych miejscach bo rzuty typu Plipping cast i spiral cast albo spod siebie wychodza znacznie lepiej niz długim kijem często spinningiem uzyskujemy dalsze rzuty ale to tylko kwestia nauki i sprzętu w znacznym procencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 yyy jeszcze takie pytanie ni w masło ni w śmietane... sprzętem castingowym moge miotać wobki,jerki,gumy i blachy? czy to sprzęt typowo jerkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 yyy jeszcze takie pytanie ni w masło ni w śmietane... sprzętem castingowym moge miotać wobki,jerki,gumy i blachy? czy to sprzęt typowo jerkowy? Dziwne pytania jak na osobę, która napisała na tym forum ponad 500 postów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 yyy jeszcze takie pytanie ni w masło ni w śmietane... sprzętem castingowym moge miotać wobki,jerki,gumy i blachy? czy to sprzęt typowo jerkowy? Możesz miotać wszystko co Ci się spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 yyy jeszcze takie pytanie ni w masło ni w śmietane... sprzętem castingowym moge miotać wobki,jerki,gumy i blachy? czy to sprzęt typowo jerkowy? Dziwne pytania jak na osobę, która napisała na tym forum ponad 500 postów... oj wiem wybitny jestem... no przecież gruntówką karpiową też wszystko wyrzuce na upartego <_< chodziło mi raczej o porównanie jakości rzutu... o spinningu wiem dobrze że jest do wszystkich wymienionych przeze mnie przynęt (bo spinningiem łowie), natomiast jeśli chodzi o casting nie miałem z nim styczności więc nie wiem jeśli chodzi o te dziwne, czasem irytujące pytania... taki mój (wątpliwy) urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 A ja tak trochę z innej beczki. Mówimy tu o spinningu i castingu, no i dobrze bo o tochodzi w dyskusji. Nie czytałem tej definicji, o której tu była mowa. Ale wydaje mi się,że zachodzi delikatnie mówiąc nieporozumienie. Mianowicie co to jest spinning. Ja uważam,że jest to metoda połowu ryb przy użyciu sztucznej przynęty z zastosowaniem wędziska ikołowrotka, gdzie rzucamy przynętą przy użyciu wędziska. (dla odróżnienia od muchy, gdzierzucamy sznurem). Więc z tej, może uproszczonej definicji wynika, że stosowanie tej metody niezależnie od rodzaju kołowrotka jest spinningiem. Natomiast casting w takimrozumieniu można sprowadzić do połowu ryb przy użyciu kołowrotka z ruchomą szpulą, terazutożsamianego z multiplikatorem. W takim razie castingiem jest też połów gruntówką wypo-sażoną w multik. Kiedyś w latach 60 i 70 ub.stulecia można było zobaczyć nad Regą czyParsętą spinningistów, którzy używali kołowrotków o ruchomej szpuli typu katuszka czypodobnych. I kim byli owi wędkarze, castingowcami czy spinningistami ? Pozdrowienia Jachu.PS. Zastanówmy się zanim zaczniemy pisać, bo w/g mnie casting w rozumieniu światłychwędkarzy powinien być postrzegany jako spinning przy użyciu multiplikatora i dostosowanego do niego wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Januszu oczywiście masz rację, ale tutaj spinning i casting to są niejako skróty myślowe i mniej więcej każdy wie, co one oznaczają, a reszta to semantyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witaj @Bezel.Jakoś nie zauważyłem odpowiedzi na mój post, ale to nie ważne.Piszesz, że na początek castem trzeba się naumieć rzucać. Otóżwszystkie działania podejmowane przez ludzi i nie tylko wymagająnauki, samo nic nie przychodzi. Tak na marginesie rzucaniacastem czy spinem w Twoim rozumieniu to można małpę nauczyć jestto tylko kwestia czasu i ew. ilości bananów. Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 grr... ja się chyba poddaje, do wszystkiego można znaleźć jakieś ale... rozumiem że są tu wędkarze o wieloletnim stażu i zasobach wiedzy dla mnie nie pojętych ale my ( młodsi wędkarze ) musimy od czegoś przecież zacząć ... nie chciał bym się odrazu zastanawiać nad pojęciami spinning i casting... wszystko po kolei... od piaskownicy po sahare droga długa proszę o odrobinę wyrozumiałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witaj @Sith.Ja to wiem. specjalnie tak napisałem, żeby trochę włożyć kij wmrowisko, czy coś w tym sensie.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witaj @PaNeK.Bardzo podoba mi się to co napisałeś, wyrozumiałości możesz siętu na forym spodziewać bardziej niż Ci się wydaje. A jak będziesz robił jak piszesz to możesz być pewien, że wszystkobędzie tak jak sam chcesz. I tego Ci życzę.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Próbowałem i zostałem przy spinningu. Do Castingu wrócę kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Próbowałem i zostałem przy spinningu. Do Castingu wrócę kiedyś Ty to jeszcze masz czas na decydowanie <_< ps. troche off top.. gdzie twój artykuł? minołem czy Ci sie nie chciało? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Pewnie niektórym się teraz mocno narażę. Otóż dla mnie casting jest odmianą wędkarstwa spinningowego Spinning stoi wyżej w systematyce nazewnictwa od castingu. Przez casting rozumiem spinning przy użyciu wędziska z multiplikatorem. Tak samo jak jerk będzie ciągle woblerem, tylko że bezsterowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Próbowałem i zostałem przy spinningu. Do Castingu wrócę kiedyś gdzie twój artykuł? minołem czy Ci sie nie chciało? <_< Jaki artykuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Jaki artykuł? tfuu ... sprawozdanie + foto z ostatniego wypadu**** pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Chyba nie będzie, bo coś ostatnio nie mam chęci do pisania... złapał mnie totalny leń nawet w produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 odbiegliśmy troszke od tematu... ale ja tu mam jeszcze pare pytań Która z metod jest bardziej kosztowna ( jeśli chodzi o samo skompletowanie zestawu ), i czy po skompletowaniu zestawu ( kij, multik/kołowrotek, plecionka, przynęty ) w którejś z metod trzeba częściej zaglądać do portfela, a jeśli tak to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4543& ;amp ;amp ;amp ;start=0& Wolę casting bo fajnie mi sie rzuca, mam dosyć zwykłego spinningu i być wyżej niż Ci szarzy spinningiści co lowia na boczny trok tylko !!!Zestawy są lżejsze często, wygląda to elegansko i orginalnie często nie wiedza inny co to za sprzet Hehe, ale się uśmiałem ... no to to jest argument...widzę, kolego Bezel, że bardzo mało wiesz o spinningu, pewnie więcej o tym, jak dobrze prezentować się nad wodą ze swoim sprzętem. Mówisz,że wyglada to jak to nazwałeś elegancko i oryginalnie...jak juz sprzęt ma dla Ciebie nadrzędne wartości...miałes kiedyś w ręku topowe konstrukcje Daiwy lub Shimano??? Czyż nie są eleganckie ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4543& ;amp ;amp ;amp ;start=0& Wolę casting bo fajnie mi sie rzuca, mam dosyć zwykłego spinningu i być wyżej niż Ci szarzy spinningiści co lowia na boczny trok tylko !!!Zestawy są lżejsze często, wygląda to elegansko i orginalnie często nie wiedza inny co to za sprzet Hehe, ale się uśmiałem ... no to to jest argument...widzę, kolego Bezel, że bardzo mało wiesz o spinningu, pewnie więcej o tym, jak dobrze prezentować się nad wodą ze swoim sprzętem. @patryk wybacz koledze to teraz taki lansik jest, stary jesteś wiec możesz mieć problemy ze zrozumieniem tego <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 o to to, dobrze Śpiegu gadasz. A ja rzeknę śmiało: pies trącał Daiwe i Megabassa, dobry gajer to podstawa! W gajerze za 6-7 kafli, nawet z najtańszą wklejanką wygląda się nad wodą elegansko. I laske też prędzej się wyrwie, bo od razu taka zajarzy że elita, a na multiku może się nie poznać. <_< 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4543& ;amp ;amp ;amp ;amp ;start=0& Wolę casting bo fajnie mi sie rzuca, mam dosyć zwykłego spinningu i być wyżej niż Ci szarzy spinningiści co lowia na boczny trok tylko !!!Zestawy są lżejsze często, wygląda to elegansko i orginalnie często nie wiedza inny co to za sprzet Hehe, ale się uśmiałem ... no to to jest argument...widzę, kolego Bezel, że bardzo mało wiesz o spinningu, pewnie więcej o tym, jak dobrze prezentować się nad wodą ze swoim sprzętem. @patryk wybacz koledze to teraz taki lansik jest, stary jesteś wiec możesz mieć problemy ze zrozumieniem tego <_< ...hehe @szpiegu, widzę że starzeje się...ale nie lubię wrzucania spinningistów do jednego wora z napisem szary spinningista z bocznym trokiem ..reasumując, nie lubię bocznego troka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4543& ;amp ;amp ;amp ;amp ;start=0& Wolę casting bo fajnie mi sie rzuca, mam dosyć zwykłego spinningu i być wyżej niż Ci szarzy spinningiści co lowia na boczny trok tylko !!!Zestawy są lżejsze często, wygląda to elegansko i orginalnie często nie wiedza inny co to za sprzet Hehe, ale się uśmiałem ... no to to jest argument...widzę, kolego Bezel, że bardzo mało wiesz o spinningu, pewnie więcej o tym, jak dobrze prezentować się nad wodą ze swoim sprzętem. Mówisz,że wyglada to jak to nazwałeś elegancko i oryginalnie...jak juz sprzęt ma dla Ciebie nadrzędne wartości...miałes kiedyś w ręku topowe konstrukcje Daiwy lub Shimano??? Czyż nie są eleganckie ??? Patryk, @Bezel wie co mówi ,sam widać siedzi w tym szarym temacie: Bezel napisał(a) dnia Mon, Tak !!! Ja miałem Dragon Progress Superlite(wklejka do troka -przypominam) i polecam Kołowrotek....miałem Mistrall Amundson i Space Star- polecam kosztuja po 100 PLN około Dalej.... Browning Black Magic za okolo 180 PLN- tez super !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 ... być wyżej niż Ci szarzy spinningiści co lowia na boczny trok tylko !!! (...) wygląda to elegansko i orginalnie często nie wiedza inny co to za sprzet... Po przeczytaniu tego nie mialem juz sily dobrnac do konca.To wszystko tlumaczy (i tu rowniez bedzie zawarta odpowiedz na pytanie autora watku), dlaczego nie lowie na casting.......szary, stary, malo elegancki, banalny...gumofilc. Prosto cham, ktoremu latwiej zlapac za rekojesc jabola niz wedki castingowej. Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi