joker Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Szukam pomysłów na obrotową suszarkę do lakierowania wierzchniego. W wątku DJburza znalazłem jego pomysł, który przypadł mi do gustu Pytam poza jego wątkiem, ponieważ ostatni wpis jaki on tam zrobił był rok temu, więc może nie zagląda na Forum. Moje pytanie jest takie. Jak mocowane są woblery w suszarce z tego filmu. Ni jak nie mogę się dopatrzyć. Jeśli ktoś ma inne pomysły to bardzo chętnie im się przyjrzę. To nie musi być nic wyszukanego i dużego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Patyczek wsadzony w otwór pod oczko.Ja postanowiłem lakierować gdy już wszystkie oczka są zamocowane, więc pozostało mi zamocować jakos do oczka. Zrobiłem małe "imadła". Edytowane 13 Września 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Krzysztofie. Jeśli dobrze zrozumiałem to, jest to system mocowania pod woblery na wkręty, a nie pełny stelaż. Doprecyzuję pytanie. Potrzebna suszarka, inna niż obrotowa ramka do woblerów zbudowanych na pełnym stelażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Krzysztofie. Jeśli dobrze zrozumiałem to, jest to system mocowania pod woblery na wkręty, a nie pełny stelaż. Doprecyzuję pytanie. Potrzebna suszarka, inna niż obrotowa ramka do woblerów zbudowanych na pełnym stelażuTo to moje ze zdjęć się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Teraz po edycji twojego wpisu, widzę rozwiązanie dla mnie. Te mini imadełka A ten pomysł z bębnem oklejonym taśmą pod rzep to już w ogóle super. Takie pytanko techniczne. Mam silnik 2obr/min, nie za wolny pod rzadki lakier? Edytowane 13 Września 2013 przez joker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Nie używam lakieru (smaruję żywicami), ale czym wolnej tym lepiej wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ok. Bardzo dziękuję za informację i świetny materiał poglądowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ewentualnie cos takiego,na więcej wobkow http://www.youtube.com/watch?v=GoBtppok2EM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Pewnie znalazłbym gdzieś w innym wątku, ale korzystając z okazji na uskutecznienie odrobiny lenistwa zapytam Was panowie tutaj: czy żywica (np. envirotex lite) śmierdzi bardziej od poliuretanów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 nie smierdzi wogole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Witam.Od jakiegos czasu przymierzam sie do zbudowania suszarki obrotowej, problem w tym, ze nie mam silniczka. Moze mi ktos podpowiedziec gdzie takowy silniczek moge dostac? Nigdzie znalezc nie moge silnikow z tak niskimi obrotami.Dziekuje za podpowiedz.Pozdrawiam Melek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Witam. Od jakiegos czasu przymierzam sie do zbudowania suszarki obrotowej, problem w tym, ze nie mam silniczka. Moze mi ktos podpowiedziec gdzie takowy silniczek moge dostac? Nigdzie znalezc nie moge silnikow z tak niskimi obrotami. Dziekuje za podpowiedz.Pozdrawiam MelekDużo już było na ten temat na forum, tu masz link do gościa co ma przeróżne silniczki, na pewno coś dobierzesz. http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7115433 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Dzięki Ci dobry człowieku za tak szybką odpowiedź. Zaraz zamowie któryś od tego gościa z allegro. Prawdę mówiąc to szukałem ich na allegro ale jak widać musiałem używać złego zapytania bo nic znaleźć nie mogłem. A co do forum że juz było tego dużo to dobrze wiadomo że jak ktoś nie śledzi forum na bieżąco to sie nie odnajdzie. Jest tu tyle materiału że nie wiadomo od której strony sie zabrać. Ja jeszcze używam wersji mobilnej a to dodatkowo utrudnia. Jeszcze raz dziękuję!Melek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Nie ma za co, jak by co to wyszukiwarka jest w tym bardzo pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Taniej z mikrofalówki. Szukaj tylko tych na 24V i dobierz jakiś transformator. Na 230V to ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Za bardzo się nie znam, co w tym ryzykownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Ja też nie, ale kumpel elektryk wspominał coś o przeciążeniu, oparach rozpuszczalnikach i te sprawy. Ja tam mu wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Mam na 230v i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Mam na 230v i jest ok.A co miałoby nie być OK? Dowiem się dokładnie dlaczego kazał mi robić nie więcej niż 24V. Już wiem.Powiedział tak: "Znając ciebie i twój niepohamowany zapęd do kombinowania bezpieczniej będzie 24V. Przed olśnieniem, iskrzeniem itp nie uchroni, ale łapy możesz wkładać". Edytowane 23 Września 2013 przez krzychun 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Filmik z budowy mojej suszarki PozdrM 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Od jakiegos czasu przymierzam sie do zbudowania suszarki obrotowej, problem w tym, ze nie mam silniczka. Moze mi ktos podpowiedziec gdzie takowy silniczek moge dostac? Nigdzie znalezc nie moge silnikow z tak niskimi obrotami. Dziekuje za podpowiedz.Pozdrawiam MelekCo do silników to są różne opcje:1. Silnik z zintegrowaną przekładnią - stanowi to całość.2. Silnik i dokupiona oddzielna przekładnia. Generalnie sam silnik daje duże obroty. Na małe obroty nie opłaca się robić, bo będą wielkie i droższe, stąd potrzebna jest przekładnia. W przypadku silnika z zintegrowaną przekładnią podane są obroty końcowe.W przypadku silnika i przekładni jako oddzielne zespoły to silnik ma podane obroty wyjściowe natomiast przekładnia podane przełożenie, mówiące o tym ilukrotnie zostaną zmniejszone obroty.Jest jeszcze inna opcja zmiany obrotów. Zastosowanie układu elektronicznego - wówczas można płynnie regulować od wartości max. do min. W przypadku silnika z przekładnią mamy jedne obroty. Silniki na 12V i 24V dają mały moment obrotowy, czyli nie można nimi napędzać (obracać) ciężkich przedmiotów. Ich zaletą są małe wymiary.Silniki na 230V dają o wiele większy moment obrotowy, ale są zdecydowanie większe. To tak króciutko o silnikach i prędkościach dla osób chcących budować suszarkę. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez Banjo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 to i ja się pochwalę swoją suszarką ,dopiero co zmajstrowałem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Z cyklu "miszcz" improwizacji [emoji4] [emoji16] Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez nick 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lebson Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Super sprawa, muszę taką sobie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Muszę się przenieść do domu z lakierowaniem końcowym. Zanurzanie i suszanie hartz lack'a odpada. Z żywicą już próbowałem , co prawda taką co wiązała 36 godzin ale jest prawie bez wonna.Liczę że te o krótszym czasie życia też będą mało uciążliwe dla otoczenia. Suszarkę kiedyś na szybko zrobiłem i wyszło nie najgorzej. Pytanie o Wasze doświadczenia: suszarka i mocowanie woblerów - w pionie czy w poziomie ?Jak się ma położenie do rozkładania żywicy na woblerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi