nick Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Moim zdaniem lepiej jak wobler jest zamocowany prostopadle do osi obrotu. Lepiej żywica się rozprowadza. Silniczek 2,5 albo 5 rpm max. 10 ale im wolniej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Najepiej jakbyś wykombinował, żeby wobek obracał się wokół wlasnej osi PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Najepiej jakbyś wykombinował, żeby wobek obracał się wokół wlasnej osi PozdrMKurde ale on ma trzy osie więc wokoło której X czy Y Można zrobić wagonik na 3-4 szt Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Kathir 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 W przypadku takich woblerów to faktycznie lepiej żeby obracały się tak jak na zdjęciu. Niestety przy moich jerkach takie zamocowanie przynety i szybkie obroty powodują, że żywica zbiera się na grzbiecie i brzuszku. Może z silnikiem 5 rpm będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas401 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Witam, nie widzę potrzeby otwierania nowego wątku dlatego podłącze się z moim pytaniem do tego. Czy ktoś z Was spotkał się (lub stworzył) z suszarką do woblerów w formie niewielkiej komory? Celem odcięcia się od nieprzyjemnych oparów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki81 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Myślisz tutaj o używaniu lakierów poliuretanowych czy żywic dwuskladnikowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas401 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Używam harzlacka, więc poliuretan. Żywicami jeszcze się nie bawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki81 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Zrobienie takiej suszarki oczywiście jest możliwe, ale są dwa główne minusy takiego rozwiązania. Jeśli suszarka będzie miała małą objętość, to przynęty będą bardzo wolno wysychać. Drugi aspekt jest taki, że chyba zawsze będzie trochę śmierdzieć, zwlaszcza przy otwarciu suszarki. W dodatku jest to trochę niebezpieczne, takie zgromadzone są bardzo łatwopalne i jednak zalecane jest dobrze wentylowane pomieszczenie. Na Twoim miejscu jeśli nie masz odpowiedniego pomieszczenia do lakierowania, to jednak skupilbym sie na zywicach dwuskładnilowych, które praktycznie nie śmierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas401 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Jestem świadomy że całkowicie nie wyeliminuje zapachu, między innymi podczas otwierania komory. Tak na prawdę dopiero ten pomysł przyszedł mi do głowy i chciałem zweryfikować czy ktoś już tego nie zrobił. Rozważałem zamontowanie wiatraczków komputerowych w celu zapewnienia obiegu powietrza. A za wiatrakiem wyciągającym powietrze z komory zamontować filtr. A co do żywic, pytanie czy są tylko bezwonne czy w ogóle nie wytwarzają oparów. Bo jednak jak coś ma truć to wolałbym żeby było wyczuwalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki81 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Wiatraczki z komputera moim zdaniem będą za słabe, aby wyrzucić skutecznie wymieniać powietrze przez kanał nawet małej średnicy. Chyba, że zamierzasz lakierować 3 czy 4 kleniowe woblerki. W lakierach poliuretanowych rozpuszczalnik to praktycznie główny składnik, który musi wyparować, aby wytworzyła się twarda powłoka filmu. Żywice dwuskładnikowe mają raczej śladowe ilości rozpuszczalników, bo utwardzają się przez reakcje składników. Ale jeśli chcesz mieć pewność, to musisz zobaczyć skład poszczególnego produktu. Chociaż jestem pewien, że żywice takie jak Envirotex czy Crystalline są nieporównywalnie mniej toksyczne niż Hartzlack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 KwachJak jakąkolwiek suszarkę zakryjesz dużym odwróconym pojemnikiem to masz to co chcesz. Trzeba by tylko zrobić wentylację na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarson Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 To ja wrócę Jakie macie rozwiązania do mocowań woblerów do suszarki ? Gumki, krokodylki ??A przy okazji może ktoś podrzuci zdjecia swoic suszarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julas Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Czytając temat przypominają mi się początki strugania w bloku w wynajmowanym mieszkaniu. Była potrzeba to i rozwiązanie się znalazło:) Wiadro po śledziach i cheja...Zdawało egzamin a to najważniejsze. Szybkie zanurzenie i sru na balkon. Teraz suszę na obrotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi