lorbas Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Niezbyt często nastawiam się wiosną na okonie.Dla mnie to czas pstrąga.Myślę że nie można porównywać łowienia na mormyszkę(zwykle dozbrojoną jakimś robactwem czy mięskiem) ze spiningowaniem.Moje dwa największe okonie złowione przed laty udało się skusić (jeziora) 1,25 kg w lipcu na obrotkę własnej roboty,odpowiadającej wielkoscią nr 2 oraz 1,1kg na meppsa aglie fluo nr 5 w maju !Popierałoby to teorię że na wiosnę dobra duża przynęta ?Zbyt rzadko łowię okonie by mieć własną teorię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Witajcie.Słusznie zauważył @Zanderix, że taki post skierowany do młodego wędkarza może być mylący. Zawarłem w nim zbyt dużo skrótów myślowych. Powiniem był napisać, że jak nie biorą na paprochy to warto spróbować wymienionych przynęt. Z drugiej strony nie napisałem, że te przynęty to jedynie słuszne rozwiązanie. Faktemjest, że klimat nam się zmienia i wtedy kiedy powinniśmy łowićz lodu to go nie ma. Natomiast nie można stawiać znaku równości między wędkarstwem podlodowym a spinningiem zimą czy wczesnąwiosną. Fakt pod lodem łowimy na mormyszkę, ale nie jest ona imitacją narybku, raczej bezkręgowców. Wyniki połowów na w/wstatystycznie dotyczą raczej średnich okoni, aby nie powiedziećmałych, owszem trafiają się i duże. Ale naprawdę duże są łowionena błystki podlodowe, raczej jako przyłów , to fakt, np. w trakcie łowienia sieji na oblanki czy podobne przynęty. Faktemjest też, że nie jestem specem od okonków łowionych paprochami.Nie bawi mnie to, co nie znaczy, że innym nie może pasować. Zuważyłem jednak, że tam gdzie na paprochy biorą średniaki, dobrze podana większa przynęta potrafi skusić konkretnego garbusa. Poza tym wody w których łowię okonie różnią się zdecydowanie od typowych okoniowych miejscówek postrzeganychprzez większość wędkarzy.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opat Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam serdecznie forumowiczów, to mój pierwszy tutaj post, mam nadzieję, że nie posypie się od razu sroga krytyka Zuważyłem jednak, że tam gdzie na paprochy biorą średniaki, dobrze podana większa przynęta potrafi skusić konkretnego garbusa Dlatego mniej więcej uganianie się za okoniami rozpoczynam przede wszystkim od nieco większych gumek niż malutkie paprochy. Zasada jest prosta i oczywista. Większa ptrzynęta = większa ryba. Oczywiście od każdej prawidłowości występują odstępstwa, ale statystka przedstawia się (przynajmniej umnie) stosunko jasno i ja się jej trzymam. Przynajmniej na początku moczenia kija. Później przychodzi czas na modyfikacje schematu idealnego kiedy żerowanie odbiega w jakiś sposób od normy bądź łowisko wymaga orania lżejszym zestawem. Paprochom mówię zdecydowanie tak. Są genialne do dłubania garbusów. Jeśli jednak wiem, że w zasięgu wędziska mam szansę na dużego okonia posyłam mu pod paszczę większą zabawkę. Kiedyś w jakimś czasopiśmie wędkarskim czytałem artykuł zaczynający się mniej więcej tak: okoń jak kobieta, zmienny jest.... Jednego dnia łowisz go na byle co, byle czym, innego nie skusi go najbardziej wyszukana zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Opat i tu masz racje ze okon zmienny jest i potrafi z rownowagi wyprowadzic nawet najbardziej zacietego lowce juz nie raz tak mialem niby okonie zeruja bo odprowadzaja gumki woblerki i inne zabawki pod brzeg ale zaden nie chce walnac!! no chyba ze sie trafi na odpowiednie prowadzenie i przynete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opat Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Potrafi wyprowadzić z sobie znaną tylko premedytacją Moja tegoroczna lekka inauguracja sezonu przyniosła mi 2 garbusy. Dwa kolejne wypady okazały się klapą. Wielkie zero. Teraz siedzę, kombinuję i rozyślam - co jest nie tak? I tak wkółko odkąd spinninguję. Te same rozmyślania Ryba uczy pokory hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RubinO Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Byłem dzisiaj nad Bystrzycą i powiem że okonie współpracowały złapałem ich ok 30 w wymiarach 15-25 cm wszytko na paprochy i boczny trok wieszke przynęty były troche mniej skuteczne ale za to łapały sie troszke większe okonie. cały czas mowie tu o twisterkach. pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 @opat, witaj na naszym forum! Życzę owocnej wymiany doświadczeń i przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Nie wiem na jakich łowiskach teraz łowisz okonie, ale tam gdzie je obecnie wędkuję w spokojnych zakolach obserwuję masę małych rybek (nie wiem co to za gatunek, przypuszczam że słonecznica) i łowienie małymi przynętami pozwala niejednokrotnie odnieść sukces wędkarski mniejszy lub większy. Zanderix na potwierdzenie Twoich słów - okoń złowiony kilka dni temu na paprocha.Próbowałem na mniejsze i większe kopytka - bez efektu. Dopiero paprochy podziałały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 no... piękny garbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 no... piękny garbus tylko kołowrotek jakiś dziwny... szpulke mu zalożyli w poprzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 no... piękny garbus tylko kołowrotek jakiś dziwny... szpulke mu zalożyli w poprzek grrrr <_< się tu prosze nie naśmiewać xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 no... piękny garbus tylko kołowrotek jakiś dziwny... szpulke mu zalożyli w poprzek Multiki to nie dla mnie, przynajmniej nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 @HlehleSuper pasiak - gratuluję skuteczności. PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Piękny, super ubarwiony i naprawdę duży - Gratulacje! Widze że moim błedem jest to ze ja zawsze łowie na małe kopytka (te relaxa 3,5cm) a małych twisterków nie u używam praktycznie wcale - czas to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Piękny, super ubarwiony i naprawdę duży - Gratulacje! Widze że moim błedem jest to ze ja zawsze łowie na małe kopytka (te relaxa 3,5cm) a małych twisterków nie u używam praktycznie wcale - czas to zmienić Z okoniami musisz kombinować. Nie możliwym jest posiadanie jedynie słusznej, 100% skutecznej przynęty. Czasem 7cm kopytka będą najlepsze, a czasem 3 cm twisterek. Pewnie można to zawsze wytłumaczyć w jakiś sposób, ale przewidzieć bardzo trudno. Mi, jeśli chodzi o paprochy, dużo bardziej sprawdzają się twisterki. Natomiast w przypadku większych przynęt, zdecydowanie bardziej kopytka, ale nie ma reguły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Ależ pięknej urody ta rybka. Gratulacje hlehle dałeś do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Oj piekny garbus oby takich wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Ależ pięknej urody ta rybka. Gratulacje hlehle dałeś do myślenia 3 miechy Cię wyciągałem nad wodę... Żałuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 No żałuje nawet nie wiesz jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitos Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 ladny podjaralem sie i nie wiem czy gdzie na wiselke nie wyskocze w niedziele rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Jeden z tych co to tylko na troczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Jeden z tych co to tylko na troczka Fajny rybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adis Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Arek, piękny garbuch, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 a mój Tata mówi że jeszcze za wcześnie na ryby... gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 nooo piękny gruby garbusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi