Skocz do zawartości

OKONIE 2008

Zanderix

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Arek,

Skąd Ty bierzesz takie lochy?

Z bezpańskiej wody

Przez ostatni rok nie miała gospodarza i jak widać dobrze sobie radzi bez gospodarki rybackiej - niestety ku mojemu wielkiemu smutkowi w tym roku PZW i innych paru gospodarzy już sobie ostrzy na nią zęby - i tak przetarg wykończy kolejne fajne łowisko :(

PZDR

Zanderix

To są jeszcze bezpańskie wody? Wygląda mi to na jeden z licznych w Twoich okolicach kanałów, albo na ciek na literę N. ale oczywiście pozory mogą mylić.

W każdym razie piękny okoń i do tego wielki. Wygląda na 45 i 1,5 kg - ale mogłem go nie docenić...

P.

Piękne garbusy, pogratulować! Piszesz, że na troka. Próbowaliście innymi metodami, np. na główki lub obrotówki?

Pozdrawiam

Piotrek

Nemo, to jest tak, że jak sięgniesz małą guma lub obrotówką to złowisz. Nawet jesteś wtedy w stanie lepiej poprowadzić przynętę, ale są miejsca, gdzie trzeba rzucać kilkadziesiąt metrów. Ja np. wykonuję rzuty 50 i więcej metrowe. Małą przynętą bez troka tyle nie rzucisz

Ta i w tym masz racje hlehle :D jednak urzycie odpowiedniego zestawu zelezy od waronkow i mejsca w ktory masz zamiar lowi nemo w nieduzym starorzeczu ja np wole lowic standardowo na glowki i paprochy aniekiedy jak jestem gdzies na jakims blacie i musze dalej rzucic a wieje jeszcze troche w moja strone to wezme troka piotrze musisz po prostu troche chodzic i poprobowac jedna i druga metoda ma swoje + i - B)

Arek,

Skąd Ty bierzesz takie lochy?

Z bezpańskiej wody

Przez ostatni rok nie miała gospodarza i jak widać dobrze sobie radzi bez gospodarki rybackiej - niestety ku mojemu wielkiemu smutkowi w tym roku PZW i innych paru gospodarzy już sobie ostrzy na nią zęby - i tak przetarg wykończy kolejne fajne łowisko :(

PZDR

Zanderix

Witaj Arek

jedno małe pytanie albo półtorej :D

jak głęboko jest i czy łowiliście w najgłębszych miejscach????

Lanio, hlehle, dzięki za odpowiedź.

Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem w swoim poprzednim poście, ale chodziło mi o to, czy Zanderix próbował łowić te potwory innymi metodami niż na troka, gdyż napisał cyt.: Jeden z tych co to tylko na troczka. Ciekaw byłem, czy brały właśnie wyłącznie na troka i nie było opcji pochwycić ich innymi sposobami.

Zanderix, również dzięki za odpowiedź.

Osobiście odkąd łowię na spinning, a już spory kawał czasu, nigdy nie używałem troka. Tam skąd pochodzę, nikt po prostu tak nie łowił. Pierwszy raz spróbowałem tej metody w ubiegłym roku, na zalewie Zegrzyńskim, gdyż zauważyłem, że metoda ta to nr 1 na okonie. Nie powiem, wyniki miałem lepsze niż na główkę...

Ale osobiście, wolę jednak główki, jakoś wydaj mi się, że jest to ciekawsza metoda i przyjemniej się ryby holuje. Chociaż tak jak piszecie, zgodzę się z tym, że czasem trok zdecydowanie może się przydać, zwłaszcza w kwestii dużych odległości

Ale osobiście, wolę jednak główki, jakoś wydaj mi się, że jest to ciekawsza metoda i przyjemniej się ryby holuje. Chociaż tak jak piszecie, zgodzę się z tym, że czasem trok zdecydowanie może się przydać, zwłaszcza w kwestii dużych odległości

Dokładnie jest tak jak piszesz. Trok potrafi odmóżdżyć, więc jeśli można połowić bez niego staram się tak robić.

Bez troka mam większą frajdę z prowadzenia przynęty, a i brania jakoś bardziej mnie emocjonują. Niestety czasem tylko trok przynosi mi efekty...