Skocz do zawartości

OKONIE 2008

Zanderix

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kurcze niestety fotograf ze mnie kiepski i większość moich fotek nie nadeje się do pokazywania. Zanderix muszę na jakieś korki do Ciebie się zapisać :D

Dzisiaj uczyłem się korzystać ze statywu. Wszystko ustawiłem. Dobrze wykadrowałem, ale fote strzeliłem pod światło :lol:

Dobrze, że udało się zdjęcie uratować w programie graficznym (jeśli można to nazwać uratowaniem ;))

post-781-1348913781,9535_thumb.jpg

@hlehle

PRZEPIĘKNY GARBUS - GRATULUJĘ.

Łowiąc takie ryby - faktycznie powinieneś się lepiej przygotować do zdjęć. Najlepiej w domu opracować sobie pewne zachowania na sucho, przyjąć jakiś plan i koniecznie go zapamiętać aby w razie W robić pewne czynności odruchowo.

Praktyka czyni mistrza, życzę Ci aby jeszcze wiele rybek pozwolilo zostać SAN SEI aparatu.

PZDR

Zanderix

@hlehle

Łowiąc takie ryby - faktycznie powinieneś się lepiej przygotować do zdjęć. Najlepiej w domu opracować sobie pewne zachowania na sucho, przyjąć jakiś plan i koniecznie go zapamiętać aby w razie W robić pewne czynności odruchowo.

Praktyka czyni mistrza, życzę Ci aby jeszcze wiele rybek pozwolilo zostać SAN SEI aparatu.

PZDR

Zanderix

Muszę poćwiczyć na sucho i poczytać trochę, ale i tak jest poprawa. Rok temu strzeliłem fotkę ładnemu szczupakowi, ale było na tyle mocne słońce, że wyszło - NIC :D Szkoda, że w domu to zauważyłem. Kilka okoni też przepadło (nie tylko światło, ale złe ustawienia aparatu - teraz strzelam na auto, przynajmniej wychodzi cokolwiek :D )

Niestety na wyświetlaczu zdjęcia czasem wyglądają OK, ale po zrzuceniu na kompa jest przysłowiowa kupa.

@hlehle

PZDR

Zanderix

Muszę poćwiczyć na sucho i poczytać trochę, ale i tak jest poprawa. Rok temu strzeliłem fotkę ładnemu szczupakowi, ale było na tyle mocne słońce, że wyszło - NIC :D Szkoda, że w domu to zauważyłem. Kilka okoni też przepadło (nie tylko światło, ale złe ustawienia aparatu - teraz strzelam na auto, przynajmniej wychodzi cokolwiek :D )

Niestety na wyświetlaczu zdjęcia czasem wyglądają OK, ale po zrzuceniu na kompa jest przysłowiowa kupa.

Wypasione okonisko.

Z Samowyzwalaczem co prawda, to prawda. Trzeba naprawde troche czasu poswiecic nad woda, pokombinowac. U mnie na poczatku na kilka zdjec jednej ryby nadawała sie moze połowa. Głównie za sprawa iz zazwyczaj za plecami na drugim brzegu Wisły mam słonce. Z zasady nie lubie wyjmowac ryb do sesji, to by mnie ułatwilo sprawe. Jesli we dwoch nie było by problemu. :D

Teraz czesto bywa, ze na szczesie, po sprawdzeniu na aparacie juz pierwszych 2 fotek, spokojnie mozna wypuscic zdobycz po minucie. Zdjecia sie udały. :lol:

Pamietam jak kleczałem w zeszłym roku na przelewie z 53cm klonem. Dopiero 17 zdjecie sie udało. Rybsko za cholere nie chciało zapozowac, wytrzymac w bezruchu kilku sekund. Bardzo trudne warunki mielismy...we dwoch z kleniem.

Marcel, to ja do tej pory max 2 foty robiłem z rybą. Jakiś aparat na pilota by się przydał :D , ale niestety operacja - wykadrowanie, ustawienia, włączenie samowyzwalacza, sprint do ryby i szybkie pozowanie - jest upierdliwa i potrafi zmęczyć nie tyle mnie co nasze trofeum...

:D

Dość często wogóle aparatu nie biorę ze sobą, ponieważ jak brodzę po pachy to nie bardzo gdzie mam go trzymać, a do focenia (jeśli rybka bardzo godna) używam komórki, ale wtedy zazwyczaj nic nie wychodzi :lol:

Mnie juz takie zdjecia samotne zaczynaja meczyc swa rutyna. W,lewej rece trzymam kijek z ryba gotowa do sesji. Druga ustawiam aparat na plecaku. Wciskam start, podnosze zdobycz.

Własnie... i tu łapie sie na tym ze wiekszosc zdjec jest taka sama. Odległosc 100, 100 pare cm. Tła zawsze nie wiele, bo i cały kadr to ryba i ja :D

Chyba czwiczył bede sobie nowe pozy z rybami w tym roku. Na głowie, na lezaco, na rekach itp :lol: ;)

Mnie juz takie zdjecia samotne zaczynaja meczyc swa rutyna. W,lewej rece trzymam kijek z ryba gotowa do sesji. Druga ustawiam aparat na plecaku. Wciskam start, podnosze zdobycz.

Własnie... i tu łapie sie na tym ze wiekszosc zdjec jest taka sama. Odległosc 100, 100 pare cm. Tła zawsze nie wiele, bo i cały kadr to ryba i ja :D

Chyba czwiczył bede sobie nowe pozy z rybami w tym roku. Na głowie, na lezaco, na rekach itp :lol: ;)

Zawsze to coś oryginalnego :mellow:

Jeśli chodzi o (nie)samotne zdjęcia, to na jesieni kolega próbował mnie sfocić z nocnym sandaczem. Na 6 zdjęć ani jedno nie trafiło w kadr :D Kombinacje były różne: ja bez głowy, ryba bez głowy, ryba bez ogona... Fakt że ciemno było :lol: