Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Ja możesz kupić w USA i pominąć opłaty celne to jesteś w dość dobrej sytuacji. Zaoszczędzisz jakieś 20-30% ceny.

Orientacyjne ceny masz tutaj :

http://www.tacklewarehouse.com/reelcast.html

Jest też opcja japońska z oszałamiającymi cenami . Podobno sprzedawca jest pewny i sprawdzony ( niestety nie przeze mnie )

http://marunouchishop.com/index2.html

Tyle że przesyłka trwa dość długo i diabli wiedzą ( nie chce mi się liczyć ) czy po dodaniu cła i kosztów przesyłki , cena nadal będzie taka fajna.

Edytowane przez samwieszkto

A propos Tackle.... Zerknijcie proszę na multiki Ardent . Są tam dwa modele sygnowane per " Filip n Pitch " w baaaardzo dobrej cenie 150 $.

Dotychczas myślałem że tylko DC system da radę do tych technik. Zna ktoś może te multiki ?

Ok, Panowie pomysł z kumplem wypali. Teraz pozostaje coś wybrać. Jako, że koszta wysyłki i cło mogę sobie darować to mogę kupić coś fajnego i świeżego.

Z tacklewarehouse znalazłęm: 

Shimano Curado 200 G Series Casting Reels - $159.99

Z abu są ale 3 generacje, więc musiał bym na ebay szukać. 

Czy seria G shimano jest tak samo dobra jak E? (czytałęm, że jednak jest trochę gorsza, choć nie wiem kto go testował)

Wtedy musiałbym wybrać model: CU201G7? Wersja left (tzn. że będę krecić lewą ręką, tak? a wędka w prawej?)

Czy może lepiej czegoś innego szukać?

Panowie jako, że taka okazja mi się nie powtórzy zbyt szybko to może warto wybrać jeszcze jakiegoś kija?

W Polsce celowałęm w Dragon Milenium 25-60 g. Wiem, że to gówno ale szukam standardowej jerkówki, a ona ma nawet dobre opinie.

Proszę Was o rady. Mam mało czasu żeby zrobić to zamówienie

Edytowane przez atomic

W seryjnych kijach podane cw to liczby magiczne. Ten millennium uciągnie więcej niż 60. Jak już ktoś wyżej napisał wal do @mekamil on sprzedawał shimano scorpion metanium xt za 300zl - super propozycja i gdyby nie inne wydatki to sam bym zgarnął. Co do tacklewarehouse i ebaya to z tanią przesyłką może być różnie, a czasem i 3 tygodnie lecą - za późno na taką operację. I postaraj się poszukać kogoś z twojego miasta, kto ma nawet byle jaki zestaw z castem, bo w twoim przypadku 5 minut praktyki jest warte więcej niż cały dzień czytania na forum.

Edytowane przez rogalson

Znajomy jedzie do Polski. Ja go mam odebrać a będzie mieć bagaż to mi wrzuci.

Narazie najbliżej mi do tego shimano curado 201g7. Czy to będzie dobry wybór?

Kija szukałem 2h. Patrzyłem głównie na St. Croix, ale nie mogę znaleźć nic składanego (musi wiejść do bagarzu) a w dodatku do 1 1/2 oz (bo mniej to chyba za mało). No i też krótkiego.

EDIT.

Jeszcze jest Shimano Chronarch 200E. Co prawda kosztuje 200 $ ale jeśli ma być lepszy od serii g curado to więcej potem zapłacę za wysyłki do usa do naprawy.

Poradzcie proszę co wybrać:

curado 201g7 czy chronarch 201e7

albo coś innego co dostanę od ręki ze sklepu internetowego

Jeszcze chciałbym kupić smar do tego multika to czy może być ten Shimano Reel Grease czy on nie pasuje do multików?

Co do plecionki to rzeczywiście kupić 30LB? Zostać przy PP czy może kupić coś innego? (tacklewarehouse ma sporo tego) Patrzyłem na katalogi optymalnych zestawów i wszystkie tam podane są w podobnych cenach, więc nie mam pojęcia co wybrać.

Edytowane przez atomic

Oba będą dobre i nie zajedziesz ich na tym dragonie, ale ja osobiście wolę niższe przełożenie np 5.4 6.2, a G7 E7 (70cm/1). Wysyłki do usa odpadają, a wszelkie naprawy możesz załatwić tutaj na forum za nieduże pieniążki (jak byś mieszkał blisko to mógłbym coś pomajstrować:)) lub zrobić samemu - to nie jest skomplikowane. Smarowanie producenta na pierwszy sezon wystarczy, chociaż nowe smarowanie robi dużą różnicę. Plecionkę kup taką, żeby nie wymieniać jej 2 razy po tym jak nauczysz się rzucać - raczej mniej niż 30lb. Odpuść sklepy internetowe, na forach są sprawdzeni sprzedawcy różnych oryginalnych plecionek. A St.Croix robi mało 2 składowych kijków i w tej chwili to nie twój przedział cenowy :)

jeśli chodzi o smar to masz zestaw ardent reel butter smar i dwie oliwki w dobrej cenie, jakby kolega dał radę zabrać dwa zestawy, to chętnie bym jeden przygarnął :) . Z serią G daj sobie spokój, bo nie jest zachwalana. Chronarh z serii E to to samo co Curado i w niego bym celował, ewentualnie jak możesz dołożyć 100$ to masz jeszcze Daiwe Zillion

Gdyby wchodził w grę jedno-skład to są świetne phenixy M1. Z tańszych i dwu składów masz Daiwe Lexa za niecałe 100$, jak ma być wersja ekonomiczna, ewentualnie coś z Pinnacle, G.Loomis, Lamiglas i Fenwick z naciskiem na tego ostatniego. Choć na Twoim miejscu pojechałbym na jakikolwiek zlot i pomacał co mi odpowiada, bo takie kupowanie w ciemno kija to też nic dobrego. Dwie wędki o takich samych opisach i parametrach, mogą być dwoma zupełnie innymi kijami, to trzeba pomacać, porzucać i wybrać coś dopasowanego i odpowiedniego dla siebie.

Edytowane przez MateuszDDZ

Znajomy jedzie do Polski. Ja go mam odebrać a będzie mieć bagaż to mi wrzuci.

Narazie najbliżej mi do tego shimano curado 201g7. Czy to będzie dobry wybór?

Kija szukałem 2h. Patrzyłem głównie na St. Croix, ale nie mogę znaleźć nic składanego (musi wiejść do bagarzu) a w dodatku do 1 1/2 oz (bo mniej to chyba za mało). No i też krótkiego.

EDIT.

Jeszcze jest Shimano Chronarch 200E. Co prawda kosztuje 200 $ ale jeśli ma być lepszy od serii g curado to więcej potem zapłacę za wysyłki do usa do naprawy.

Poradzcie proszę co wybrać:

curado 201g7 czy chronarch 201e7

albo coś innego co dostanę od ręki ze sklepu internetowego

Jeszcze chciałbym kupić smar do tego multika to czy może być ten Shimano Reel Grease czy on nie pasuje do multików?

Co do plecionki to rzeczywiście kupić 30LB? Zostać przy PP czy może kupić coś innego? (tacklewarehouse ma sporo tego) Patrzyłem na katalogi optymalnych zestawów i wszystkie tam podane są w podobnych cenach, więc nie mam pojęcia co wybrać.

Co do Curado seri G to tez czytalem o nim zle opinie, ze nie wart swojej ceny.

Co do plecionki to spokojnie wystarczy ci 20 lbs, Ja na poczatku tez chcialem 30 lbs, ale na szczescie na forum znalazl sie ktos kto doradzil 20 lbs i dzieki mu za to. Co do zakupu uzytkownik Pickok ma teraz wystawione na forum czerwone 20lbs.

To ja jeszcze zamieszam w głowie. :-)

Jeśli ściągasz multiplikator ze Stanów, to na początek całkiem dobrym budżetowym rozwiązaniem jest Lew's. Może lekkością, czy super maślaną pracą nie powala, ale pierwsze swoje rzuty robiłem Lew's Speed Spoolem i Revo STX III i Lew'sa jakoś łatwiej mi było ogarnąć.

Teraz bardziej mi podchodzi STX, z którym (tfu, tfu, odpukać) nie mam żadnych problemów i dla mnie jest to naprawdę fajny multik, nie wiem czy się zepsuje, czy będzie to następny przypadek, że partie towaru przeznaczone na Polskę coś bardziej awaryjne są niż wysyłane gdzie indziej.

Jest jeszcze kilka firm mało u nas znanych, a popularnych i lubianych za wielką wodą.

Co do Shimano panuje opinia, że te robione w Japonii są lepsze od robionych w innych krajach, więc na twoim miejscu kierowałbym się głównie tym kryterium, o ile miałbym taki wybór.

Edytowane przez witeg
  • Like 1

Powtorze sie ale gdyby metanium od mekamila bylby na prawa reke to nawet bym sie nie zastanawial i mialbym nowy nabytek. Maszynki z wczesniejszych lat sa praktycznie nie do zdarcia, bo pochodza jeszcze z czasow, gdzie producenci woleli robic rzeczy dobre na lata niz "jednorazowki" na kilka sezonow. Zobacz np. na Abu 1500c niektorzy maja z lat siedemdziesiatych i kreca do dzisiaj bez zajakniecia. Reszte mozesz wydac na lepszy kijek i cieszyc sie z lowienia

pozdro

Edytowane przez MateuszDDZ

Atomic. Godski właśnie wystawił SXa drugiej generacji w dobrej cenie. Bierz szybko.

----------

Mam dwie wiadomości : jedną dobrą , drugą złą.

1).Zarezerwowałem ci go do końca dnia ( jeśli go chcesz odezwij się dzisiaj do kol. Godskiego ).

2). Jesteś drugi w kolejce. Spóźniłem się 1 min.

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 1

Kurde, no już za późno. Nie było mnie na forum, a musiałem już zamówić, żeby doszło na 100%.

Wybór padł w końcu na chronarch 201e7, mam nadzieję, że się nie zawiodę bo opinie o curado 201e7 są bardzo dobre.

Dzięki samwieszkto za pamięc, ale za późno zauważyłem.

Przepraszam, ale tego smaru Ardent już nie kupiłem, bo kasy na paypalu sytarczyło mi tylko na kołowrotek i plecionkę (wziąłem Sufix Performance Braid 20LB, jeszcze nigdy jej nie miałem to spróbuję). 

Edytowane przez atomic

Witam jestem w podobnej sytuacji co autor wątku również poszukuje wędki uniwersalnej pod curado 201e7 do łowienia na rzece i jeziorze/zalewie być może w przyszłym roku z łódki ale póki co tylko brzeg 

posiadam już guide select monster (nie jestem pewny czy nie za krótki) niby uniwersalny pod jerki i gumy do 25g chociaż w necie niewiele informacji o tym kiju w najbliższym czasie pierwsze testy i jeszcze brakuje kijka do 70-80g najlepiej do 400-500 zł mógłby być używany za czym się oglądać?? bo póki co z wątku nie można wiele wywnioskować :P

i sorki za wcinkę :)

Edytowane przez adski

Jeszcze 2 pytania tylko.

1. Czy znajdę gdzieś instrukcje jak obsługiwać te bloczki co blokują szpulę oraz do czego jest ta oliwka w zestawie?

2. Gdzie mogę zadać pytanie czy ktoś z Krakowa może przez jakieś 15 min pokazać mi jak rzucać i skorygować najpoważniejsze błędy? Wierzę, że znalazłą by się taka osoba co poświęci 15 min czasu zamiast wędkować i nauczy czegoś nowicjusza ;)

Jeszcze 2 pytania tylko.

1. Czy znajdę gdzieś instrukcje jak obsługiwać te bloczki co blokują szpulę oraz do czego jest ta oliwka w zestawie?

2. Gdzie mogę zadać pytanie czy ktoś z Krakowa może przez jakieś 15 min pokazać mi jak rzucać i skorygować najpoważniejsze błędy? Wierzę, że znalazłą by się taka osoba co poświęci 15 min czasu zamiast wędkować i nauczy czegoś nowicjusza ;)

1. Bloczki ustawiasz w pozycji wychylonej na zewnątrz - wtedy masz hamowanie. Ustawiaj parzyście i symetrycznie. Oliwkę zostaw i poczytaj o konserwacji multiplikatora, później zastosujesz ją razem ze smarem.

2. Jak będziesz w Warszawie to mogę pomóc ;)