Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Kija zakupionym, będzie jednak Dragon Jig &Jerk Guide 18-70g.

Co do plecionki to sam ma wątpliwości czy nie będzie za cienka. Chciałbym jej użyć bo akurat taką posiadam

i niby ma te 20lb .. max czym planuję śmigać to slider 10cm, uważacie że wytrzyma czy lepiej zainwestować

w 30lb?

W planach był ABU C4 ,ale luna jest chyba lepsza na początek i nie chciałbym się zrazić .Waga multików taka sama. Najlepsza byłaby luna 203L lecz nie jest już produkowana .

Piszesz czy warto się interesować luną czyli jej nie miałeś, a znowu piszesz ze była by lepsza od C4...

A c3 4601 do 60g Ci nie wystarczy?

Nie miałem nigdy multika to będzie pierwszy raz :P .Czytałem dużo ( codzienne) i wielu ludzi zachwala lune (stosunek ceny do jakości) ,i trudność w regulacji hamulca odśrodkowego  w c4 (trzeba zdiąc panel boczny) .Jestem w tych sprawach zielony .

Nie miałem nigdy multika to będzie pierwszy raz :P .Czytałem dużo ( codzienne) i wielu ludzi zachwala lune (stosunek ceny do jakości) ,i trudność w regulacji hamulca odśrodkowego w c4 (trzeba zdiąc panel boczny) .Jestem w tych sprawach zielony .

Również dużo czytam :P więcej niż łowie :-D powiem Ci tak czy kupisz lune czy c3, c4 będziesz zadowolony ;) jak koledzy potwierdzą są to multiplikatory niezawodne i bezkonkurencyjne w swojej klasie :) osobiście jakbym kupował multik do 60g to wziął bym c3 4601 :) mam jednego abu i jest spoko ;) WIZUALNIE :) bo w praktyce to okaże się 1 maja :) i cena :) luna 800 a abu 300-400zl :) tniemy koszty o połowę :) takie moje skromne zdanie ...

Tak widzę ten swój post i... nie używam za dużo emotikonów? :P

Edytowane przez Szymon3069

Z tymi jerkami to i podoła  Luna 103. A tak nawiasem mówiąc, przerzuciłem okrąglaki ABU i w przypadku jerków o takiej masie raczej nie widzę konieczności  zmian nastawów hamulca odśrodkowego. Tym bardziej na początku nauki. Nie grzeb za dużo, na początku musisz siłą rzeczy go przyhamować, resztę zrobi masa wabików. A poźniej sam go ustawisz, stosownie do umiejętności i częsta regulacja nie będzie potrzebna. Oczywiście, jak możesz stawiaj na Lunę, jednak będzie na pewno droższa od C3,C4 :)

W poprzednim sezonie  łowiłem na jerki ok 60gr , po spiningowaniu blachami i gumami 3 calowymi były to dla mnie gigantyczne przynęty . Po kilku wyjciach przyzwyczaiłem się do rozmiarów używanych przynęt ,nie mogę zakładać że zostanę w tym przedziale wagowym . Napewno niżej nie zejdę a wyżej czas pokaże.

• Like 1

Nie poznaję...takie słowa

Ja doradzam koledze :) jeśli bym miał drugi raz wybierać czy c3, c4 czy jb wybrałbym JB bo wiem ze JB wytrzyma te 200-250g a tamte...

Natomiast jeśli bym wybierał do 60g to C3 4601 chyba że bym miał guuuuby portfel to coś z górnej półki daiwy

Wcześniej łowiłem slamerem 360 (355gr) ,c4 na alledrogo nówka  6 stówek do luny muszę dołożyć i mam używkę .Do sprzetu podchodzę może za bardzo pedantycznie i raczej nie wymieniam . Dziękuję za poświęcony dla mnie czas .Człowiek czasami się podpali nie mając pojęcia o takim typie kołowrotka .

Ja doradzam koledze :) jeśli bym miał drugi raz wybierać czy c3, c4 czy jb wybrałbym JB bo wiem ze JB wytrzyma te 200-250g a tamte...

Natomiast jeśli bym wybierał do 60g to C3 4601 chyba że bym miał guuuuby portfel to coś z górnej półki daiwy

Czemu jb wytrzyma a tamte nie ?

Witam,

przymierzam się za złożenia swojego pierwszego w miarę uniwersalnego zestawu castingowego, będę wdzięczny za porady bardziej doświadczonych użytkowników.

Przeznaczenie:
Chciałbym, że zestaw obsługiwał przynęty o gramaturze 30-60g, będzie używany do:
-jerków typu slider 10, fatso 10 itp.
-kogutów 35g
-trollingu

Multiplikator:
Na bazie tego co wyczytałem w sieci rozważam:

Shimano Citica 201 E

Daiwa Taltua 

SHIMANO Curado 201G7 Baitcaster Reel

Tu pytanie na który się zdecydować aby dobrze się komponował do całego zestawu, a może coś jeszcze innego?
Budżet na mulitik do 600zł

Kij:
Na ten moment ma na oku jedynie Dragon Mulenium HD Fatso Jerk 25-60, chciałbym aby kij możliwie jak najmniej "pałowaty" ale radził sobie dobrze z przynętami o  gramaturze 30-60g.
Budżet- na pewno mniej niż na multiplikator.

Plecionka:

Power Pro 0,15mm 9kg

z góry dzięki za pomoc
gam8it

Hej !

Ja swojego pierwszego casta, składałem tak jak Ty pod w/w przynęty. Wybrałem Curado201DHSV i kij Lamiego z serii G1000. Jednak na czas reklamacji użytkowałem Dragona Millenium przez parę m-cy i złego słowa nie mogę napisać. Kij fajnie ładował wobki. Jednak nie wyciągnąłem dzięki niemu żadnego potwora ;), tak więc nie mogę nic więcej odnośnie amortyzacji tego patyka napisać. 

Cały zestaw pracuje u mnie kolejny sezon bez szwanku.

Pozdrawiam

Nie miałem tego na myśli ... chodzi mi o to ze JB jest dedykowany do dużych przynęt a c3 i c4 są dedykowane do przynęt ponad 200g? Jak wytrzymają to spoko nie powiedziałem ze nie wytrzymają...

wiesz nie o to zebym sie czepial - pytam z ciekawosci bo jak dla mnie JB byl c4 w przebraniu z troche lepszym hamulec rzutowym i nizszym przelozeniu. Myslalem ze moze cos je naprawde rozni. z c4 5601 mozesz rzucac 200 gramowymi klockami - co by tam mialo sie urwac ? :D

Edytowane przez meme174

Szymon, a może nadeszła pora aby rady dla innych początkujących opierać na własnych.praktycznych doświadczeniach?

Bo cytowanie, nie zawsze dokładne, opinii innych jest właściwie tylko nabijaniem licznika postów.

Racja, przepraszam :(

Moim celem na tym forum nie jest nabijanie licznika a czerpanie informacji jak i ich udzielanie ...

Bo Szymonie fajny chłopak jesteś. Aktywnie uczestniczysz i udzielasz się nawet na dwu forach. Masz ambicję, zapał i potencjał, który bardzo szanuję u młodych (niektórzy mówią nawet, że "masz jaja") ... i nie zmarnuj opinii na swój temat. Wszystkie te pozytywne cechy, dosmakuj jeszcze garścią pokory i szczyptą samokrytyki. Jestem pewien , że jeszcze nas zaskoczysz i niech to będą wyniki wędkarskie

Bo Szymonie fajny chłopak jesteś. Aktywnie uczestniczysz i udzielasz się nawet na dwu forach. Masz ambicję, zapał i potencjał, który bardzo szanuję u młodych (niektórzy mówią nawet, że "masz jaja") ... i nie zmarnuj opinii na swój temat. Wszystkie te pozytywne cechy, dosmakuj jeszcze garścią pokory i szczyptą samokrytyki. Jestem pewien , że jeszcze nas zaskoczysz i niech to będą wyniki wędkarskie

Dzięki Robert ;)