Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra rada dla początkującego castingowca)) Jeżeli chcesz się wyleczyć z casta,polecam wobler 5/6 gr.przy wiaterku w buźkę,))).Jak można polecać przygodę z castem od 5 gr.?

Bez przesady,da radę tylko trzeba mieć troszę większy budżet na sprzęt i najlepiej doświadczonego kolegę który pomoże,go odpowiednio dobrać.Sam od niedawna zacząłem i stanęło najniżej na 7g...inny kij inny multik,zszedłem na 5g...a wczoraj zaczęło latać już 3g,ale znowu inny kij i ''podrasowany'' multik i wcale nie mówię tu o sprzęcie za 2k zł i więcej,multik za około 700zł z podrasowaniem (używany model) i kij za około 450zł (komponenty).Trudniej zacząć od lżejszych 7-10g przynęt,ale przejście do większych gramatur następuje automatycznie...w drugą stronę wydaje mi się nie jest już tak kolorowo.

• Like 2

Witam :) od dłuższego czasu męczyła mnie chęć łowienia wędką z krowim rogiem w uchwycie :) Wbrew wskazaniom bardziej doświadczonych kolegów chciałem zacząć bardziej od "lajta" niż "hewi". Nadarzyła się okazja- kupiłem Curado 101d. Naczytałem się, że da radę z dość lekkimi przynętami. Teraz wystarczy dokupić kij. I tu jest pies pogrzebany. Potrzebuję szybkiego (może być i bardzo :) ) kija który machnie maksymalnie 15 gramową główką, a 5 gramową pośle na fajną odległość. Bardzo zależy mi na tym, by szczytówka była czuła. Kij ma służyć, jak już się pewnie domyślacie :) , do opadingu za sandaczem na lekko, okoniem na średnio.Długość maks. 7 stóp (213cm).  

Jeśli chodzi o seryjniaki, nie chce wydać więcej niż 400zł. Jako że mam już drobne doświadczenia z rodbuildingiem myślę, że dałbym radę uskrobać casta. Tutaj cena blanku też maks 400zł.

Czekam na wszelkie propozycje, podpowiedzi :) Pozdrawiam

Tak na początek stare Curado to fajny wybór i jak zamierzasz łowić lżej niż max 20g,to na początek proponuję pogrzebac trochę przy łozyskach szpuli...tzn.wyjąć wypłukać i zalać jakimś bardzo leciutkim rzadkim olejkiem,będzie troszkę głośniej,ale współpraca z lżejszymi przynętami będzie widoczna.

Jeśli już strugałeś jakieś kijki ,to na początek fajnym wyborem blanku będzie jakiś nie drogi IM6 z serii SpinJig,wystarczająco szczytowy do podbijania gumek i ładnie ładujący się podczas rzutu,ze względu na użyty średnio-modułowy materiał.Co do długosci to każdy ma inne preferencje,wydaje mi się,że na poczatek 6'6'' jest uniwersalnym wyborem.Jak chcesz to udeżaj na mój priv. to pokombinujemy z komponentami na piewszego casta ;) .

• Like 1

Bez przesady,da radę tylko trzeba mieć troszę większy budżet na sprzęt i najlepiej doświadczonego kolegę który pomoże,go odpowiednio dobrać.Sam od niedawna zacząłem i stanęło najniżej na 7g...inny kij inny multik,zszedłem na 5g...a wczoraj zaczęło latać już 3g,ale znowu inny kij i ''podrasowany'' multik i wcale nie mówię tu o sprzęcie za 2k zł i więcej,multik za około 700zł z podrasowaniem (używany model) i kij za około 450zł (komponenty).Trudniej zacząć od lżejszych 7-10g przynęt,ale przejście do większych gramatur następuje automatycznie...w drugą stronę wydaje mi się nie jest już tak kolorowo.????????????Jak kolego poczytasz troszkę wątki, to będziesz wiedział o co mi chodzi.????

To ja tak dziebko grubiej. Szukam zestawu pod poppery, ew czasem male wegorze sg, najmniejszy sweeper. Czyli tak do 40 gr. Kijek powyzej lub 2 m. Myslalem nad Caperlanem Hyoko(multik), inne propozycje? Fajnie by bylo gdyby niek0niecznie uzywki, ale w ostatecznosci...

Edytowane przez Kuballa44

To ja tak dziebko grubiej. Szukam zestawu pod poppery, ew czasem male wegorze sg, najmniejszy sweeper. Czyli tak do 40 gr. Kijek powyzej lub 2 m. Myslalem nad Caperlanem Hyoko(multik), inne propozycje? Fajnie by bylo gdyby niek0niecznie uzywki, ale w ostatecznosci...

Kuba do castingu trzeba podejsć bardziej bezkompromisowo,aby się nie zrazić na samym początku,więc markowa nawet kilku-letnia używka (dobry multik nie jest tak łatwo zajechać),będzie lepsza niż chińczyk o mało miarodajnych parametrach.Także warto przemyśleć wszystko na nowo.

W poszukiwaniu nowych horyzontów, zacząłem zastanawiać się czy da się w niskim budżecie zmieścić zestaw castingowy klasy light. Taki żeby ogarnął wobki po 4g, ale bez histerii z zasięgiem, na pstragowe ciurki, i do tego klenie ciut grubiej, 6-7g. Że UL cast to kosmos cenowy, to już wiem, ale tu chodzi o dolną granicę ceny, dającą jakiś sens przy lowieniu lekko na niedużym dystansie, albo/i srednio-lekko na dystansie średnim.

Nie wiem czy słusznie ale z lektury odnoszę wrażenie że multik nawet budżetowy jest trwalszy niż betoniara średniej klasy.

W poszukiwaniu nowych horyzontów, zacząłem zastanawiać się czy da się w niskim budżecie zmieścić zestaw castingowy klasy light. Taki żeby ogarnął wobki po 4g, ale bez histerii z zasięgiem, na pstragowe ciurki, i do tego klenie ciut grubiej, 6-7g. Że UL cast to kosmos cenowy, to już wiem, ale tu chodzi o dolną granicę ceny, dającą jakiś sens przy lowieniu lekko na niedużym dystansie, albo/i srednio-lekko na dystansie średnim.

Nie wiem czy słusznie ale z lektury odnoszę wrażenie że multik nawet budżetowy jest trwalszy niż betoniara średniej klasy.

...Pomijając komfort łowienia,co jest bardzo ważne,to sprzęt budżetiwy ciężko sprzedać,jak nadejdzie chęć wymiany sprzętu????Mam multik VANTEX i chciałem podarować w prezencie tu na forum i nikt nie chciał.????

@Marioo, oczywiście komfort jest ważny, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi swoją żonę ;)

Z budżetowym sprzętem to zawsze liczę się że zostanie do śmierci technicznej, zresztą mam spadkobiercę - syn się uczy łowić.

Imieniny co prawda już miałem, ale jak vantex ma zbierać kurz...

• Like 1

@Marioo, oczywiście komfort jest ważny, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi swoją żonę ;)

Z budżetowym sprzętem to zawsze liczę się że zostanie do śmierci technicznej, zresztą mam spadkobiercę - syn się uczy łowić.

Imieniny co prawda już miałem, ale jak vantex ma zbierać kurz...

Przyjadę do Polski to się odezwę ok.20 sierpieñ????pozdrawiam

Kilka dni temu skończyłem budować UL casta na blanku Batsona RX6 6'6'' SP781-2,koszt to około 400- 450zł w komponentach (można było jeszcze taniej)...tyle,że robocizna własna (nie wiem ile zarabiają na tym pracownie).Blank niby moderate,ale pod większym obciażeniem,uzbrojony klasycznie,opisany na 3-7g i ten opis jest jak najbardziej poprawny...fajne ładowanie już od 2,5g przy 3,5g już jest super,komfort obsługi zaczyna się od 3g+paproch,kończy na 6g+2''jaskółka,daje radę z niewielkimi baryłkowatymi woblerkami 4-5g i obrotówkami 0-1,na testach poradził sobie dość szybko z 60-kilku cm szczupaczkiem...także wydaje mi się,mozna znaleźć alernatywę.

Edytowane przez Paavo

@Paavo, to jak najbardziej jest pomysł, tyle że dla mnie to krok nr2. Zanim zacznę budować sam kj z pazurem, najpierw sprawdzę czy w ogóle cast mi odpwiada na dłuższą metę, i zrobię jeszcze jakiś kijek spinningowy (na razie mam na koncie jeden, i wyszło to zupełnie uzytkowo jak na pierwszy raz z rodbuildingiem).

Zresztą calkiem możliwe że w zimie przezbroję jakiś budżetowy spin na przyzwoitym blanku na casta. Jedyne co w tym mnie zniechęca to skrobanie lakieru...

Kilka dni temu skończyłem budować UL casta na blanku Batsona RX6 6'6'' SP781-2,koszt to około 400- 450zł w komponentach (można było jeszcze taniej)...tyle,że robocizna własna (nie wiem ile zarabiają na tym pracownie).Blank niby moderate,ale pod większym obciażeniem,uzbrojony klasycznie,opisany na 3-7g i ten opis jest jak najbardziej poprawny...fajne ładowanie już od 2,5g przy 3,5g już jest super,komfort obsługi zaczyna się od 3g+paproch,kończy na 6g+2''jaskółka,daje radę z niewielkimi baryłkowatymi woblerkami 4-5g i obrotówkami 0-1,na testach poradził sobie dość szybko z 60-kilku cm szczupaczkiem...także wydaje mi się,mozna znaleźć alernatywę.

Jaki multik budżetowy pociągnie 3-7 gr?Z kijem myślę nie ma problemu,schody zaczynają się przy wyborze multika.???? Edytowane przez Marioo
  • Like 1

Jaki multik budżetowy pociągnie 3-7 gr?Z kijem myślę nie ma problemu,schody zaczynają się przy wyborze multika.

W tym przypadku to trochę problem i z multikiem  nie będzie tak łatwo (tanio),chociaż TD-Sol który posiadam (kupiony używka za 400zł) z szpulą za 45dolców i łożyskami za 25,daje radę już od 3g i to całkiem przyzwoicie.

Jaki multik budżetowy pociągnie 3-7 gr?Z kijem myślę nie ma problemu,schody zaczynają się przy wyborze multika.

Tu jest trochę naskrobane na ten temat http://jerkbait.pl/topic/7481-multiplikator-do-lekkiego-spiningu/

osobiście do gramatury 3-7g do tej pory używałem Abu revo lt plus oliwka hedgehog.

Na kijku o cw 1,5-7g o długości 134 cm i akcji fast z revo Lt dawałem rade miotać wobkami 2,5 g nawet 2,2g ale przy skupionej masie na ok 20 m

Edytowane przez Arwanii
  • Like 1

witam,

przyłączam sie do pytania odnośnie wyboru pierwszego zestawu castingowego. Łowie głównie z brzegu i głównie w odrze. potrzebuje wędki szybkiej do sandaczowo/szczupakowego do opadu + multik. Używam gum na glowkach 10 + guma do 22/25 + guma.

Myślałem nad dragon guide select carina do 28g i jakiś multik do 600 stowek.

z góry dzieki za pomoc.

witam,

przyłączam sie do pytania odnośnie wyboru pierwszego zestawu castingowego. Łowie głównie z brzegu i głównie w odrze. potrzebuje wędki szybkiej do sandaczowo/szczupakowego do opadu + multik. Używam gum na glowkach 10 + guma do 22/25 + guma.

Myślałem nad dragon guide select carina do 28g i jakiś multik do 600 stowek.

z góry dzieki za pomoc.

Multik był na giełdzie JB TATULKA,a fajną wędeczką jest Daiwa BALLISTIC do 28 gr.