przemofight Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Tak robie. Już 2tygodnie czytam,czytam,czytam i juz mi się wszystko ...myli. z tych dwóch tyg propozycje to Dawia Tatula 8.1 i Okuma Black rock 10-30 Chyba, ze cos innego/leszpego wpadnie Mysli sie juz Co kto nsapisal, jaki multi dobry/zly i w jakim co zle, a co dobre. Ze sprzętem jest jak z żoną - nie wiążesz się z nim na całe życie,jak znajdziesz coś lepszego to i tak zmienisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Mały plan: Okuma Black Rock 35g + Mikado Mikazuki Jerk Cast 60g + dragon jerk ccast tythan 30-80g i zmieniac multik. . okuma daje radę do 60g, więc Mikado do 60 staje się zbędny wg mnie.Widzę że na Okumę jesteś napalony - ja jak wziąłem do ręki przeraziłem się tym badziewiem,a nad wodą przepraszałem za obelgi.Fajny kijek, dobrze się nim rzuca, ładnie pracuje. Multi - kolega niedawno abu orra wystawiał na formowej giełdzie za rozsądne pieniądze użytą kilka razy, dosłownie kilka.Może to warto rozważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) @biker1 Brak czasu przez prace sprawil ze nie kupiłem Multi.Jednak okuma Black rock juz mam @AdiMyślę że sprzęt zacny, ale cena 1000+ też zacna. @przemofightHehe niby tak, ale ta pierwsza dobrze by było dobra:P @DracNo spodobal mi sie ten kijek to fakt.Praca na filmach YT miodzio,wygląd tez ładny.Popatrzę na giełdę. Moi drodzy po za wspomnianym revo i tatula.Zaciekawily mnie jeszcze Abu Garcia Pro 3 (2016) tworzywo grafitoweOkuma Citrix 7.3 tworzywo aluminiumCos co mnie bardzo zainteresowalo Mikado Proclaim Czy ktoś mógłby coś o nich powiedzieć- czy to za nowe "zabawki" Pozdrawiam Wysłane z mojego HTC przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Września 2016 przez Krzysi3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Zaciekawily mnie jeszcze Abu Garcia Pro 3 (2016) tworzywo grafitoweOkuma Citrix 7.3 tworzywo aluminiumCos co mnie bardzo zainteresowalo Mikado Proclaim Czy ktoś mógłby coś o nich powiedzieć- czy to za nowe "zabawki" Pozdrawiam Wysłane z mojego HTC przy użyciu TapatalkaNie spodziewałbym się wielu opinii.......zwłaszcza to mikado. ale może będziesz mieć fart i ktos coś powie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 No właśnie jak jest z multik mikado ?Albo co sadzisz o tej reszcie co napisałem? Wysłane z mojego HTC przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 http://jerkbait.pl/topic/78972-multiplikator-abu-orra-sx2-l/ NIe znam się więc szkoda pisać o moich domysłach. Natomiast miałem abu stx i gdybym teraz nie miał czym rzucać pewnie zaryzykowałbym z tą orrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Co do długości kija... Zależy co komu potrzeba, mamKrótkie jak i długie, szybkie i wolne i każdy z nich ma inne zastosowanie, nie mozna generalizować ze kij na brzeg to 260-300 no zależy co komu leży :-) Krzysiek - widze ze strasznie sie miotasz z wyborem multika - to nie jest fizyka kwantowa, i nikt z forum nie chce Ciebie skrzywdzić. Nie bardzo polecam pchanie sie w mikado robinsony itp itd. Tanio i dobrze ? Używany revo S i jego bracia ( sx,premier - stx nie lubie wiec nie polecam ) używane shimano metanium, curado, citica, speedmaster, używane daiwy stare alphsy, tatule, td-z, czy zillon - popatrz ktory Ci sie podoba najbardziej wizualnie i tego kup - co do przełożenia 6.4:1 i będziesz pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Krzysiu jeśli byś chciał to mam do sprzedania Mgx , wysłałem ci priv jak coś odpisz to się dogadamy bo cenę mam zachęcającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Wydaje mi się, że MGX nie jest najlepsza maszynką na początek. No chyba, że ktoś szuka czegoś na lekko ale jeszcze nie UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Ja go kupiłem na początek i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Revo mgx do kijów w przedziale około 10-16 lb. Lekka sandaczówka lub ciężka okoniowka to jego przeznaczenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Ja wiem, że jest super bo taki mam i używam. Ale Krzysiek szuka chyba czegoś zdecydowanie mocniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Revo mgx do kijów w przedziale około 10-16 lb. Lekka sandaczówka lub ciężka okoniowka to jego przeznaczenieDobrze gadasz. A jak już tutaj jesteś to przybijam piątkę ... najserdeczniejsze , życzenia urodzinowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Dobrze gadasz. A jak już tutaj jesteś to przybijam piątkę ... najserdeczniejsze , życzenia urodzinowe Bóg zapłać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Bóg zapłaćznam lepszych płatników co do SX'a i zapadki zwalniającej szpulę - przerobiłem to na własnej skórze do tego stopnia że multik gruchnął o podłogę i chciałem po nim walcem jeździć....głęboki wdech, śrubokręt w dłoń, ciut wyobraźni i pomyślunku.... od tamtej pory (i wymianie korbki na powerhandle) śmiga aż miło.....nic się nie zacina i bardzo miło kręci....a dodam że kupiłem używany (leżak wystawowy).... Mocny hamulec niewielkie rozmiary (znacznie mniejszy od tatuli w dłoni) do nauki i na później....opcja warta rozpatrzenia, tym bardziej że można go dostać za całkiem niezłe pieniążki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Ja mgx używam jako szczupakowego zestawu i nie zgodzę się ze nadaje się on pod okonia przynęty, którymi rzucam ważą do 40gr ale wiadomo nie założymy tu woblera sumowego , inne które nie stawiają dużego oporu spokojnie ciągnie .Jak dla mnie to jest on dobry do jego zastosowań i co najlepsze rzuty i cala reszta chodzi bardzo płynnie i przyjemnie się łowi takim młynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Panowie, jestem zielony w temacie. Szukam dla siebie NOWEGO multika na start, ma ogarniać jerki 20-70gr z kijem 1.95m do 80gr.Przeglądając wątek wyłoniony mi się trzy typy:1. Abu Revo S/SX/STX?2. Daiwa Tatula 100HSL/200HSL?3. Shimano Citica 201HG/201G6?Prośba o pomoc... Edytowane 20 Września 2016 przez elpojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek222 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 I na czym ta pomoc ma polegać?Każdy wymieniony multik ogarnie spokojnie gramaturę jaką podajesz proponuję wycieczkę do sklepu i zakup tego który najlepiej w ręce leży lub który kolor ma najlepszy ;-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1711 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam Panowie. Zakupiłem kijek Dragon pro jerk cast 1,98m 35-80gr. Chciałbym kupić jakis multiplikator pod niego, dodam że zaczynam przygodę z castingiem i nie chcę wydawać czapki kasy na młynek.Zastanawiam się nad Abu Garcia Bluemax. Czy taki na początek wystarczy? Ma ktoś doczynienia z takim multiplikatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Pod taką gramaturę bardziej revo S, SX,STX. Nawet gdzieś na giełdzie jest w dobrych talarach STX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomasz Bociek Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Witam. Czy taki zestaw będzie dobry pod jerki max 30gram? Okuma Black Rock 10-35 + Abu Garcia ORRA 2 SX ? Jestem zielony w temacie tak że proszę o pomoc. Dużo już czytam o castingowych zestawach i mam mętlik w głowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Witam. Czy taki zestaw będzie dobry pod jerki max 30gram? Okuma Black Rock 10-35 + Abu Garcia ORRA 2 SX ? Jestem zielony w temacie tak że proszę o pomoc. Dużo już czytam o castingowych zestawach i mam mętlik w głowie. Pozdrawiam.Da radę spokojnie, nawet ciut więcej pociągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post na Forum- witam wszystkich serdecznie. Wyprzedzając: wiem, iż od powitań jest osobny dział, ale nie będę nabijał postów do rzeczy: potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do castingu. Śledzę odpowiednie tematy już dłuższy czas i im bardziej zagłębiam się w lekturę, tym bardziej większy mętlik w głowie. Potrzebuję sprzętu w miarę uniwersalnego, do obsługi przede wszystkim woblerów 5-10 cm, najczęściej między 7g a 15 gr, oraz lżejszych jerków np.: Rippin Rap 24g, czy Strike Pro Baby Baby Buster 25g. Gdyby kij pozwolił, okazyjnie rzucałbym czym cięższym. długość kija nie ma dla mnie większego znaczenia, oczywiście bez popadania w skrajności, ale musi być w dwóch kawałkach. Łowiska to przede wszystkim średnie rzeki, oraz Tamiza w ok Londynu, z nastawieniem na klenia, pstrąga, oraz szczupaka. Okazyjnym przyłowem może być duży sandacz, lub brzana. Co do kręciołka, to raczej Daiwa, tylko nie wiem która Nowy Zillion sv tw., T3 Air, a może Tatula + szpulka z Aliexpress... tu mam największy mętlik. Budżet jaki zakładam na kij oraz multik to ok. 3-4 tys. zł, ze wskazaniem na dolną granicę. Za wszelkie sugestie i propozycje z góry dziękuję.PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post na Forum- witam wszystkich serdecznie. Wyprzedzając: wiem, iż od powitań jest osobny dział, ale nie będę nabijał postów do rzeczy: potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do castingu. Śledzę odpowiednie tematy już dłuższy czas i im bardziej zagłębiam się w lekturę, tym bardziej większy mętlik w głowie. Potrzebuję sprzętu w miarę uniwersalnego, do obsługi przede wszystkim woblerów 5-10 cm, najczęściej między 7g a 15 gr, oraz lżejszych jerków np.: Rippin Rap 24g, czy Strike Pro Baby Baby Buster 25g. Gdyby kij pozwolił, okazyjnie rzucałbym czym cięższym. długość kija nie ma dla mnie większego znaczenia, oczywiście bez popadania w skrajności, ale musi być w dwóch kawałkach. Łowiska to przede wszystkim średnie rzeki, oraz Tamiza w ok Londynu, z nastawieniem na klenia, pstrąga, oraz szczupaka. Okazyjnym przyłowem może być duży sandacz, lub brzana. Co do kręciołka, to raczej Daiwa, tylko nie wiem która Nowy Zillion sv tw., T3 Air, a może Tatula + szpulka z Aliexpress... tu mam największy mętlik. Budżet jaki zakładam na kij oraz multik to ok. 3-4 tys. zł, ze wskazaniem na dolną granicę. Za wszelkie sugestie i propozycje z góry dziękuję.PozdrawiamGrzegorzJak ma być dość uniwersalnie z Daiwy to tylko coś z SV,i najlepiej z TWS,a co to chyba zależy od tego ile chcesz wydać...Tatula z lekką szpulą raczej średni wybór pod kątem łowienia na dość małe woblery,ja bym sugerował T3 SV 6.3L-TW. Edytowane 8 Października 2016 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Jak ma być dość uniwersalnie z Daiwy to tylko coś z SV,i najlepiej z TWS,a co to chyba zależy od tego ile chcesz wydać...Tatula z lekką szpulą raczej średni wybór pod kątem łowienia na dość małe woblery,ja bym sugerował T3 SV 6.3L-TW. Dzięki za odpowiedź. Właśnie chcę coś z SV TWS, Ile chcę wydać? chcę nabyć coś o o dobrym współczynniku cena-jakość, a pozwalającym komfortowo łowić takimi przynętami przez kilka sezonów. Powiedzmy ok £300, czyli plus/minus 1500 zł. Jeżeli byłoby taniej, to dobrze wybiorę pewnie coś między T3 SV, a Zillion SV TW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi