Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie pierwszego zestawu castingowego, proponuje więcej pieniędzy wyłożyć na multiplikator (nawet kosztem bardzo okrojonego kija) i kupić coś co jest sprawdzone i polecane. Jeżeli, budżet jest ograniczony, to proponuje spróbować coś kupić z drugiej ręki. Jest większe prawdopodobieństwo, że nie zniechęcisz się do castingu na starcie, ze względu na brody, odstrzały i zasięg rzutu. Zresztą, jest to opisane w którymś, z tematów, zalikowanych przez Jano.

Opanujesz technikę i  Ci się to spodoba, zestaw castingowy zagości na stałe w arsenale, to kupisz lepszą wędkę, a może i multiplikator.

• Like 1

Witam,chciałbym rozpocząć przygodę pt casting. Problem jak zawsze polega a tym,żeby skompletować zestaw,który posłuży więcej niż sezon dwa,chciałbym łowić raczej na wodach stojących,przynętami 30-60g,ale zastanawiam się nad wędką SAKURA SPORTISM NEO Casting

6'6" XH 198cm 14/70g, dość duża rozpiętość wagowa,co z jednej strony kusi,a z drugiej strony ....czy ktoś ma-łowił tym kijem? Chciałbym ją połączyć z multikiem Abu Garcia 5601 JB,co sądzicie o takim zestawie?

Mam ten kijek i jak dla mnie to już konkretna szczotka :). Służy mi do Pigshadów Jr, Busterów oraz takich wynalazków jak McMio Tail. Używam go jako uzupełnienie, gdy chcę podać coś cięższego. Na pewno nie do machania kilka godzin. Sam kij waży około 160g i u mnie jest spasowany z Curado 200dhsv.

Dzięki za podpowiedzi, pomocne. Staram się czytać forum,choć jestem tu nowy, gotowy link to rarytas:) post został założony głownie dlatego,ze mam na oku używany abu5601 jb za jakieś trzysta zł, - okazja??? Bardzo jestem ciekaw waszych opinii,słyszałem,ze jest "niezniszczalny" i silny. Myślę, ze raczej pójdę z czasem w cięższe przynety,dokupię kolejny kij,wędka o którą pytam,ma dość dobre opinie, nie wiem,czy będą spasowane?

Ps.jeżeli ktos,miałby na zbyciu owo mityczne curado 200dhsv,chetnie rozważę ofertę

Czemuż Curado mityczne? Obserwuj giełdę, w końcu przyjdzie coś ciekawego w dobrej cenie. A jak nie masz cierpliwości to zamów sobie Tatulę z aliexpres. Tylko nie wiem czy ta wersja CT która jest na ali pociągnie te 60g. To już musi się jakiś jej posiadacz wypowiedzieć.

Napisałem mityczne,) bo wielu pdnosi je do rangi mitu,trochę cierpliwości jeszcze mam,ale wróćmy do tematu, upatrzyłem abu5601 jb,bo wydaje się dość mocny,nie wiem ile porzucam nawet 60 g przynętą na niskoprofilowcu,do tego chęć łowienia w grążelach,zaczepy, chyba potrzebuję takiej" armaty" i dość twardej miotły,cena też gra rolę. Nie ukrywajmy. Więc co sądzicie o tym połaczeniu, zelety kręciołka imo przedstawiłem,a kij no cóż: pozytywne opinie na forum i pasuje mi ten przedział cw na początek.

Mam ten kijek i jak dla mnie to już konkretna szczotka :). Służy mi do Pigshadów Jr, Busterów oraz takich wynalazków jak McMio Tail. Używam go jako uzupełnienie, gdy chcę podać coś cięższego. Na pewno nie do machania kilka godzin. Sam kij waży około 160g i u mnie jest spasowany z Curado 200dhsv.

150-160 gramów to normalna waga kijka do cięższego casta . Tydzień machania po kilka godzin przynętami 70-80 gramów nie robi żadnego wrażenia przy odpowiedniej technice.

Przydają się tez ćwiczenia nadgarska .

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam

No to inicjacja castingowa stała się faktem

I na przekór mamie uszu sobie nie odmroziłem...

Kastking legend+ York (coś tam) do 50 g+ żyłka 0,18+ korpusy jerków(takie ok 20g )

Przyszedł kołowrotek,znajomy podrzucił kijek,nawinąłem żyłkę,żeby nie tracić plecionki na naukę rzutów.Oczywiście troszkę poczytałem,troszkę popatrzyłem na YT jak się rzuca i o co w tym chodzi.

Do znajomego nad staw i pooooszłooo...

Pierwsza broda gdy regulowałem docisk szpulki hahahaha.Niewielka,łatwo sobie poradziłem z tym.

Były i kolejne..kilka - nie liczyłem dokładnie,na pewno mniej niż 10.Jedną wywaliłem,pozostałe rozplątałem.

Pierwsze rzuty dość kiepskie,blisko jakoś - kołowrotek nie chce zwijać,plącze się żyłka..A zwyczajnie nie dokręciłem hamulca walki.

Potem było już tylko lepiej i lepiej.Przy magnetyku na 6  udawało mi się uzyskiwać całkiem dalekie i chyba najważniejsze - powtarzalne rzuty.

Za długo nie ćwiczyłem,ale jestem zadowolony.

Okazało się,że nie taki diabeł straszny jak go malują.Kołowrotek - nie mam porównania,ale działa i nie rozsypał się jak niektórzy przestrzegali.

A sama metoda jak najbardziej mi się spodobała.Do ciężkich przynęt doskonała.

Do sezonu szczupakowego jeszcze sporo czasu...

Pozdrawiam - Romek

• Like 1

No i pięknie.

Bardzo jestem ciekaw jak te produkty się sprawdzą,mam nadzieję że dasz znać po sezonie co to warte.

Jako początkujący(jeden sezon za mną)castingowiec stwierdzam że demonizowanie cięższej wersji casta to trochę przesada.

Schody zaczynaja się przy UL i L a mnie szczerze mówiąc te właśnie zakresy przynoszą najwięcej frajdy.Wszystko do ogarnięcia i jest fun :) .

Życzę powodzenia na nowej drodze ży....A nie,to nie ta okazja :D .

Pozdrawiam.

• Like 1

No i pięknie.

Bardzo jestem ciekaw jak te produkty się sprawdzą,mam nadzieję że dasz znać po sezonie co to warte.

Jako początkujący(jeden sezon za mną)castingowiec stwierdzam że demonizowanie cięższej wersji casta to trochę przesada.

Schody zaczynaja się przy UL i L a mnie szczerze mówiąc te właśnie zakresy przynoszą najwięcej frajdy.Wszystko do ogarnięcia i jest fun :) .

Życzę powodzenia na nowej drodze ży....A nie,to nie ta okazja :D .

Pozdrawiam.

Oczywiście,że napiszę.

O UL caście raczej nie myślę.Oczywiście zdanie mogę zmienić hahahaha

Ale myślę że stałoszpulowiec jest optymalny do lekkich zestawów.

A ja się właśnie nastawiam na używanie casta do ciężkich przynęt.

Tutaj ta metoda jest chyba idealna(wiedza teoretyczna hahahaha)

Koledzy doradźcie - poszukuje kijka pod łowienie sliderami.

Wytyczne:

- długość do 2,1m - może być jednoskład

- cw. i tu zależy mi na tym by komfortowo obsłużyć slidera 7s ale i 10s podoła z tym że to taki max na co będe łowił.

- kij ma ładnie pracować pod rybą tak, żeby nawet 60 szczupak ładnie na tym poszalał - nie chcę kija od szczotki i chyba najważniejsze żeby się pięknie ładował podczas rzutu bo to głównie łowienie z brzegu będzie

- miałem już daiwa powermesh baitcast 10-30 i powiem, że czegoś takiego właśnie chciałbym uniknąć - jak dla mnie za sztywny, fajnie się prowadziło przynęty ale to raczej kij pod sandacza nie szczupaka

- najlepiej jakby był to jakiś seryjniak

- cena do 400pln

- będzie wspołpracował z tatula 100hsl

ktoś pomoże ?  ;)