Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich, zamierzam spróbować sił w castingu ...większe gumy, woblery na początek . ...czy ten zestaw z linku w waszej ocenie jest wart uwagi i zakupu?

https://www.decathlon.pl/zestaw-lure-casting-6-ml-id_8323221.html#v501370 ... kwota tak do 500 zł na poczatek... może coś używanego lepiej np.https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-lub-zamienie-wedke-CID767-IDlte80.html ? z góry dziękuje za pomoc...

Nawet 40 gram byle by nie obrotówy 5 albo wobki sdr.

jak kto woli,po delikatnych zmianach,mlynek ten sluzy mi wiernie w przedziale 3-15gram

dodam od siebie ze przekladnia zastosowana jest mosiezna,avail na 2bloczkach cu-1050,szlif koncowek walka worm shaft,oraz jak narazie lozyska ZHI szpula i ze wzgledu na staz reszta EZO

4-dychy,ten mlynek juz odczuje wyraznie

jak kto woli,po delikatnych zmianach,mlynek ten sluzy mi wiernie w przedziale 3-15gram

dodam od siebie ze przekladnia zastosowana jest mosiezna,avail na 2bloczkach cu-1050,szlif koncowek walka worm shaft,oraz jak narazie lozyska ZHI szpula i ze wzgledu na staz reszta EZO

4-dychy,ten mlynek juz odczuje wyraznie

Przekładnia zniesie 40 gram bez problemu,większy problem to mała pojemność szpulki i jej mała średnica. Po tuningu avail plus łożyska to nie ma już sensu powyżej 20 gram przy ceramikach hedgog 15 . Mam trzy scorpiony więc bracia bliźniaki curado, dwa po tuningu i te do 15 gram są super ale dla tego w oryginalnej specyfikacji nie mam litości.Zdarzało się nawet jerkować ???? i walić wachadłami. Ale Noteć na moim odcinku nie wymaga odległości rzutowych i grubych linek.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, zamierzam spróbować sił w castingu ...większe gumy, woblery na początek . ...czy ten zestaw z linku w waszej ocenie jest wart uwagi i zakupu?

https://www.decathlon.pl/zestaw-lure-casting-6-ml-id_8323221.html#v501370 ... kwota tak do 500 zł na poczatek... może coś używanego lepiej np.https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-lub-zamienie-wedke-CID767-IDlte80.html ? z góry dziękuje za pomoc...

.... ma ktoś i używa? Jak ten zestaw spisuje się w użytkowaniu? Czy brać ten zestaw na początek do wobkow do 20 g czy kupić używki np. Abu Silver lub coś podobnego? Edytowane przez robotix

Ja się wypowiem jako wciąż początkujący z castingiem, ale jednak po pierwszych "przejściach". Nie trać pieniędzy i czasu na multik niżej niż polecane tu na forum modele typu revo s, revo sx, revo stx, tatula, etc. Zaoszczędzisz na odstrzelonych przynętach, plecionkach i nerwach. 

Edytowane przez Rraptor

Dokładnie o to mi chodzi o sprawdzone rady dotyczące pierwszego zestawu ...nikt z moich znajomych nie ma zestawu z multikiem więc jestem zdany na wasze doświadczenia... moje obawy dotyczą pewnie jak większości na początku jak wydać kasę aby to nie była kasa wyrzucona w błoto...

Edytowane przez robotix

Tatula ct 100h czy 100hl czy 100hs czy 100hsl? A kij? Black rock okuma 10-35,

Jeśli chcesz kręcić korbką lewą łapką to wybierz wersję z "L" a 100h i 100hs różnią się przełożeniem więc wybierasz które ci bardziej pasuje. Okumy nie miałem w rękach ale czytałem tu na forum że ludzie go dość chwalą.

Koledzy mam takie pytanie. Myślę, że to pieśń przyszłości ale spróbuję castingu chociaż na trochę tylko na razie się z funduszy wystrzelałem. Od czego najlepiej zacząć przygodę bo kilka opinii słyszałem. W jakim przedziale przynęt najlepiej zacząć przygodę? Czy lepiej od cięższych czy lżejszych? Raczej celuję w jakieś jerki.

Koledzy mam takie pytanie. Myślę, że to pieśń przyszłości ale spróbuję castingu chociaż na trochę tylko na razie się z funduszy wystrzelałem. Od czego najlepiej zacząć przygodę bo kilka opinii słyszałem. W jakim przedziale przynęt najlepiej zacząć przygodę? Czy lepiej od cięższych czy lżejszych? Raczej celuję w jakieś jerki.

30-60 gramów. Lekki casting generalnie wymaga większych nakładów i jest trudniejszy do opanowanie. Mnie i kilku kolegom nie przypasował i zostaliśmy w łowieniu do 30-40 gramów przy stałej szpuli.

Dziękuję Koledzy za waszą pomoc. Czyli już wiem czego szukać mnie więcej. Jak moje studenckie zasoby pozwolą to będę się rozglądać za sprzętem. A odnośnie multika to czy jest jakiś przyzwoity sprzęt za którym warto się rozejrzeć w granicach 200zł raczej używka? Chyba że są jakieś chińczyki w miarę ok? Czy może jednak zbierać i kupić miltik raz a dobrze?

Edytowane przez KrzyObr

Akurat jestem na etapie przechodzenia ze zwykłego kręcioła na multiki. Więc może podpowiem jak to było ze mną. Moim zdaniem najlepiej zaczynać przygode z średnim castingiem 30-60g i pierwsze rzuty oddawać dobrze lotnymi przynętami np. Sliderami. Pierwszy zestaw jaki sobie złożyłem to był kij 10-40g +tatula type-r. Był to fajny zestaw ale to nie było to. Za badzo uniwersalny, czyli w sumie do niczego ;] Mi ten zakres nie podszedł niestety. Multik tej wielkości też nie leżał mi w dłoni najlepiej. Zestaw sprzedałem i na ten sezon złożyłem dwa kije :D W obydwu patykach zainstalowałem Tatule CT100HSL. Co mogę powiedzieć na temat Tatuli. Jak dla mnie za te kase rewelacja. Jako początkujący adept castingu praktycznie nie mam problemów z brodami i odstrzałami (jest to prawdopodbnie zasługa systemu TWS) , rzuty są zadowalające, a nawet bardziej :) Dlatego polecam ten multik nie tylko dlatego , że w swojej cenie nie ma konkurencji, ale później napewno nie bedzie problemu ze sprzedażą w razie gdyby casting nie podszedł. Co do patyków to już trochę inna bajka. Mi do multika podchodzą kije z dłuższym dolnikiem. Dzieki temu wędka nie zachowuje się nerwowo podczas rzutu. Radzę patrzeć na ten parametr szczególnie przy zakupie kija do srednich i ciężkich przynęt. Do średnich gramatur czyli od 30g do 80g mam kij Savage Gear Black Jerk w 1składzie. Według mnie fajny kij na początek, mógłby jedynie bardziej przechodzić w parabole pod rybą, ale to kwestia indywidualna. Drugim patykiem do lżejszych przynęt jest AbuGarcia Veritas do 30g w 1składzie. Tutaj musiałem się przyzwyczajać do krótkiego dolnika który na początku nie bardzo mi podpasował, ale jak już sie przyzwyczaiłem to powiem , że bajka :) Myśle , że w tych pieniądzach jest to bardzo konkurencyjny kij i bardzo fajnej pracy i co najważniejsze dobrze ładuje przynęty już od 8-10g masy całkowitej. AAAA i najważniejsze nie ma co na początku za bardzo przesadzać z jak najcieńszą plecionka, szczególnie przy cieższych przynętach bo może to przyprawic o mocny ból głowy. Na początek polecam użycie solidnej mocnej plecionki . Cos powyżej 0,20 gdyż zauważyłem , że nie ma to wiekszego wpływu na odległości rzutu przy średnio ciężkim castingu.

• Like 1

Startować można już od 10-30g, odpowiedni zestaw i często spin idzie w odstawkę jak ktoś się wkręci pozytywnie

Dokładnie,spasowanie zestawu to klucz do wszystkiego.Ja zaczynałem(cały czas w zasadzie jestem na początku)jak większość od kija jerkowego circa 60g a w tej chwili najbardziej w castingu rajcuje mnie zakres od powiedzmy 4-30g.Nie ma co demonizować trudności castingu a radocha z coraz lepszego obsługiwania casta jest niesamowita :) .Tatula,zwłaszcza CT z racji uniwersalności i ceny jako multik dla początkującego jest rewelacyjna.

• Like 1