Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo was prosze,nie wchodzimy w extremum :D ,ja rowniez znam pare ciekawych historyjek co wcale nie znaczy o przemianach sprzetowych

zaden z pajkow jakie wyciagnalem nie wyciagnal mi z multiplikatora wiecej jak 5m linki,byly w tym ryby 10kg i mas

Edytowane przez didi

Nie lepiej to na przykład:http://jerkbait.pl/topic/94414-nowe-daiwa-tatula-ct-100-hs-l-i-type-r-ct-100-hs-l/,jeśli chodzi o multik?

Raptem parędziesiąt złociszy dołożysz.Myślę że warto,znaczy wiem.Ten multik w żaden sposób nie zepsuje Ci początku zabawy i raczej nie będzie robił przykrych niespodzianek.Poza tym,daje możliwości tunningowania.Jak Cię wciągnie to kupujesz lekką szpulkę na Ali i masz go do lżejszej zabawy.A jak zaczniesz to Cię wciągnie,wierz mi :) .(kolegi sprzedającego nie znam,to tylko przykład).

Edytowane przez drag
  • Like 1

60lb czyli okolo 0,30-0,40mm tez nie bedzie przesada,wszystko zalezy w jakim miejscu lowisz i czy lubisz zostawiac przynety na krzaku czy tez nie

Zdecydowana przesada w większości warunków. Przecież nikt z reguły nie jerkuje  na małych zakrzaczonych rzeczkach.

Jak dla mnie 30-40 Lb przy przynętach do 50 gramów i 40-60 Lb wyżej.

70m odpowiedniej linki na kolowrotku zupelnie ci wystarczy

moc kija a moc linki-czesto to pomijam,wynika to ze specyfiki ryby,lowiska ktora polawiam

np:wszelkiej masci frogi,ktorych waga nie przekracza 1oz,kij 24lbXF-plecionka 55-65lb co ty na to?tu jak widzisz zgrany zestaw :D

Nie zgadzam się z tym zupełnie.

Jedna bródka i do domu wracasz albo sięgasz po zapas.

mozna BOB1 sie nie zgadzac,ale tak wlasnie to wyglada

zestaw zgrywa sie pod katem lowiska i ryby ktora sie polawia,nie inaczej

komfort czasem nie idzie w parze

Twoim zdaniem tak to wygląda. Dobrze , że to nie jest wiążące.

Zestaw zgrywa się generalnie pod przynęty których zamierzasz używać.

Ryby na które się nastawiamy przy jerkowaniu to pewnie w ponad 90 % szczupaki a jeśli chodzi o łowisko to przy takim łowieniu często taki sam zestaw stosujesz na 5 hektarowej wodzie jak i na Żarnowcu.

• Like 1

Chyba ostatecznie wybiorę Millenium 30-60g i SHS200IL DRAGONA.

Nie lepiej to na przykład:http://jerkbait.pl/topic/94414-nowe-daiwa-tatula-ct-100-hs-l-i-type-r-ct-100-hs-l/,jeśli chodzi o multik?

Raptem parędziesiąt złociszy dołożysz.Myślę że warto,znaczy wiem.Ten multik w żaden sposób nie zepsuje Ci początku zabawy i raczej nie będzie robił przykrych niespodzianek.Poza tym,daje możliwości tunningowania.Jak Cię wciągnie to kupujesz lekką szpulkę na Ali i masz go do lżejszej zabawy.A jak zaczniesz to Cię wciągnie,wierz mi :) .(kolegi sprzedającego nie znam,to tylko przykład).

Też bym brał CT. Jeśli za drogo i masz trochę czasu to weź bezpośrednio z Aliexpress.

Lub weź brzydkiego ale sprawdzonego zielonego Procastera z giełdy. Ja bym tak zrobił. 

Edytowane przez godski
  • Like 2

A prosto z Aliexpress wyjdzie jeszcze 100zł taniej...

Trzeba trzeba niestety, czasem dwa czasem trzy tygodnie ale warto :) widziałem że Alexspin chce ograniczyć koszty na ile się da więc wg mnie Tatula prosto z Aliexpress będzie najlepszym rozwiązaniem. Trwała, sprawdzona przez wielu, bezproblemowa obsługa... a jeśli nie podejdzie to bez problemu odsprzeda się na giełdzie z niewielką stratą! Chętni na 100% się znajdą.

Zdecydowana przesada w większości warunków. Przecież nikt z reguły nie jerkuje  na małych zakrzaczonych rzeczkach.

Jak dla mnie 30-40 Lb przy przynętach do 50 gramów i 40-60 Lb wyżej.

Nie zgadzam się z tym zupełnie.

Jedna bródka i do domu wracasz albo sięgasz po zapas.

Twoim zdaniem tak to wygląda. Dobrze , że to nie jest wiążące.

Zestaw zgrywa się generalnie pod przynęty których zamierzasz używać.

Ryby na które się nastawiamy przy jerkowaniu to pewnie w ponad 90 % szczupaki a jeśli chodzi o łowisko to przy takim łowieniu często taki sam zestaw stosujesz na 5 hektarowej wodzie jak i na Żarnowcu.

1.napisalem ze mozna uzywac grubszej linki ale nie koniecznie,ew na co zwracac uwage

2.jesli wyznacznikiem ilosci linki na kolowrotku mialy by byc brody ktorych danego dnia sie spodziewac mozna,to gratuluje za wyczerpujaca i rzeczowa wypowiedz

3.pewnie jesli nastawiamy sie na szczupaka to tak jak piszesz,i wcale tego nie neguje,pisze tylko ze nie zawsze komfort idzie w parze

mozna przeciez szczupaki lowic na kije 10lb,zylki 0,15 i to wszystko bez przyponu,bo i po co

Dobra, uległem pod presją, ale jestem jak ślepe dziecko błądzące we mgle. Znalazłem stronę i nie wiem który wybrać.

Drugi problem, to jak zapłacić, tam wszystko w dolarach... :( nigdy nie robiłem tam żadnych zakupów.

PS

Masakra, terminy dostawy 60 dni, odpada :(

Edytowane przez Alexspin

Noooo nie, nie nie ... nie wywijaj tezy. Ta dysputa dowodzi tylko jak ułomne jest komunikowanie się przez maile. Dochodzimy do pewnego poziomu argumentacji, gdzie ton głosu i mimika przy bezpośrednim spotkaniu,  może oddać myśl. I często ku zaskoczeniu interlokutorów, okazuje się, że myślimy tak samo 

Więc w dalszym ciągu twierdzę: póki co, pozostańmy przy swoich zdaniach ;)

PS to odpowiedź do kolegi didi :)

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

Dobra, uległem pod presją, ale jestem jak ślepe dziecko błądzące we mgle. Znalazłem stronę i nie wiem który wybrać.

Drugi problem, to jak zapłacić, tam wszystko w dolarach... :( nigdy nie robiłem tam żadnych zakupów.

PS

Masakra, terminy dostawy 60 dni, odpada :(

Nigdy sam tam nie kupowałem. Zawsze znajdowałem dobrą duszyczkę, która mi pomogła :)

Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz wsparcie. A termin 60 dni, często przekłada się na dwa tygodnie :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

Alexspin, nie sugeruj się tymi 60 dniami, tyle trwa okres ochronny i jeśli tym czasie nie dostaniesz paczki aliexpress zwraca ci kasę. Zakupy są banalnie proste, dawaj na priv to wytłumaczę ci wszystko krok po kroku albo zamówię ci jeśli nie dasz rady.

• Like 4

Alexspin, nie sugeruj się tymi 60 dniami, tyle trwa okres ochronny i jeśli tym czasie nie dostaniesz paczki aliexpress zwraca ci kasę. Zakupy są banalnie proste, dawaj na priv to wytłumaczę ci wszystko krok po kroku albo zamówię ci jeśli nie dasz rady.

Dzięki, odezwę się, ale chwilę poczekam, bo znalazłem ofertę całego zestawu. Nie jest zamknięta, więc może jeszcze aktualna.

No, operacja "Casting" zakończona. Ostatecznie kupuję od Forumowicza cały zestaw - OKUMĘ Black Rock 213cm/10-35g z Tatulą CT 100HSL. Wędzisko trochę lżejsze niż planowałem, ale już się doczytałem na Forum, że jest niedoszacowane i spokojnie obsłuży do 40g a o takie głównie mi chodziło.

Mam nadzieję wypróbować to cudo w przyszły weekend, byleby pogoda dopisała, bo ostatnio nie mam szczęścia a w moim wieku przemoknięcie do kości nie jest wskazane... ;)

Dziękuję wszystkim za rady, wskazówki i podpowiedzi.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 4

Alex gdybyś potrzebował pomocy przy obsłudze- pomogę też jestem z Łodzi,co prawda nie mam kilkuletniego stażu w castingu ale ostatnim razem gdy pojechał że mna nowy kolega zasmakować tej metody chyba się zakochał bo jedzie z nami na zlot na Żarnowcu :) i już szuka sprzętu dla siebie hehe

A w Łodzi jest chyba spora ekipa castingowa:)

Tatula dobry wybór sam mam i żałuję tylko że nie od niej zaczynałem,teraz od kolegi mefisto zamówiłem cardiffa pod jerki i już nie mogę się doczekać testów.

• Like 2

Pytanie do wszystkich..Znawców,znafców, mistrzów i miszczów...

Komu rozleciał się niskobudżetowy multik?? Jakiej był marki??

Jakie sam multik może sprawiać problemy???

Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi,bo jak czytam opinię(przypuszczenie?),że coś może cztery lata w serwisie przebywać,no to nie wiem - śmiać się, czy płakać...Czy też może płakać ze śmiechu?

Jeszcze raz powtórzę, jeśli sam nie opanuję podstawowych czynności przy rzucaniu z multika, to ten ani nie pomoże,ani nie przeszkodzi...

Jest może inaczej???? No to proszę o uzasadnienie,ze faktycznie jest inaczej.

Miło mi, że rozbawiłem Cię do łez. Sam, bazując na radach doświadczonych kolegów z forum uniknąłem problemów. Może odezwa się ci, którzy bezpośrednio zetknęli się z problemami/duperelami eliminującymi sprzęt na wiele miesięcy niekompetentnego serwisu.

Sporo było relacji, utyskiwań i przyznawania racji, że "mądry Polak po szkodzie".

PS byli i tacy szczęśliwcy, którzy trafili na egzemplarze, Dragonów, Okum,  Kongerów i Jaksonów działających do czasu sprzedania ... po sezonie

Myślę że jestem miszczem w swoim znafstwie 

Edytowane przez BOB1