Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć myślę nad ponownym spróbowanie castingu. Po przeczytaniu artykułów na forum wybrałem sobie Abu Garcia Revo S. Szukam po necie i trochę się zgubiłem odnośnie "prawo/lewo ręcznych" modeli.

Jestem prawo ręczny, czyli trzymam kij w prawym ręku a kręcę lewą (wybaczcie za łopatologiczne wyjaśnienia :D). Ale ponieważ, na stronach zdjęcia i opisy są różne to już po prostu straciłem pewność. Który model powinienem kupić: Abu Garcia Revo S czy Abu Garcia Revo S-L?

Mój pierwszy cast ma być na łódź. Służyć będzie do łowienia angielskich mamusiek na jerki i gumy 15-25 cm. Jestem kompletnie zielony w tej metodzie więc proszę o radę jaki kij i jaki kreciol. Budżet to 1200 może 1500.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Cześć, dotychczas casta używałem tylko w wersji light na szczupaczki w odskoczni od zwykłego spina, zestaw jaki posiadam to kołowrotek curado 201DPV i wędka berkley air IM7 9'6'' medium casting,lure 3/8-3/4. Ostatnio zrodził sie w mojej głowie pomysł ,żeby spróbować połowić grubiej - jerki i jakieś wieksze gumy. Z tego co wyczytałem kołowrotek spełnia wymagania do średniego jerkowania.Niestety pozostaje temat kija bo ten co mam nie za bardzo spełnia wymagania :) , upatrzyłem sobie wędke DAM effzett Yagi casting ć.w. 15-53g. Czy ktoś słyszał coś na temat tej wędki lub nawet lepiej ją używa :D i jeśli tak to czy wie może o ile można ją przeciążać? Jeśli macie lepsze propozycje w takiej cenie - ok. 160 zł to z chęcią sie zapoznam.

Pozdr Hubert

Niestety budżet mam ograniczony , czeka mnie jeszcze kupno nowej muchówki bo w tym roku poległa , a na nią chce przeznaczyć trochę wiecej. Także ponawiam pytanie , zna ktoś z obdukcji lub cokolwiek słyszał o wędce dam effzett yagi 15-53g ? Chciałbym się dowiedzieć o ile mógłbym ja przeciążać bo niektóre przynęty na które bym chciał łowić byłyby trochę powyżej górnej granicy np.: SG herring shad 19cm - sama guma waży 45 gram wiec z obciążeniem trochę przekroczy górny limit :(

Dogrzebalem się do jakichś informacji o kijku yagi i wychodzi na to ze bardzo kluchowate Blanki w nich siedzą , przynajmniej w wersji o niskim ciężarze wyrzutowym. Wiec szukałem czegoś innego i znalazłem wędkę Dragon millenium fasto jerk 25-60g, używki za małe pieniądze chodzą po internecie wiec tylko brać :) , mial ktoś z ta wędka styczność i chciałby się podzielić spostrzeżeniami?

Dogrzebalem się do jakichś informacji o kijku yagi i wychodzi na to ze bardzo kluchowate Blanki w nich siedzą , przynajmniej w wersji o niskim ciężarze wyrzutowym. Wiec szukałem czegoś innego i znalazłem wędkę Dragon millenium fasto jerk 25-60g, używki za małe pieniądze chodzą po internecie wiec tylko brać :) , mial ktoś z ta wędka styczność i chciałby się podzielić spostrzeżeniami?

miałem spina yagi do 42g, lekko rzucałem nawet plkerem 100g. mam fatso jerk cast do 60, rzucam nim do 100g ;)

Dzięki za odpowiedz :) to który kijek byś bardziej polecił do początków przygody z jerkami i dużymi gumami. Sercem jestem za yagi bo bardziej mi się podoba pod względem wyglądu , ale mogę dorwać fatso jerka za 70 złotych. Z drugiej strony yagi ma mniejszy dolny próg ciężaru wyrzutowego wiec będzie bardziej uniwersalny.

Kupiłem jednak tego STORMA a do Tatuli dokupiłem płytką szpulę.

Wczoraj próbowałem nad wodą, choć nie w pełni, bo zapomniałem pudełka z najlżejszymi przynętami.

Szpulę dostałem z nawiniętą plecionką 0,14mm i na razie nie przewijałem. Kijek z tą plecionką ładował się bardzo dobrze już od przynęt 3-5g a rzuty sięgały 15-20m. Doskonale radził sobie również z 8-gramową wahadłówką Syclops - Mepps Tiger i wspaniale przekazywał jej pracę do rękojeści.

Odnoszę wrażenie, że po przewinięciu plecionki na 0,08mm (może zdecyduję się nawet na 0,06) kijek powinien dać radę przynętom już od 2g.

"Wciągnęło" mnie tak dokładnie, że chyba tradycyjny spinning pójdzie w kąt. ;)

• Like 2

Panowie, po 30-stu latach ze spinem w dłoni postanowiłem spróbować casta. Pod łódkowe łowienie (naukę) sandaczy na koguty i gumy w przedziale 12-25g kupiłem właśnie  Shimano Yasei Speed Jigging (215cm  7-28g) na giełdzie i teraz proszę o pomoc w wyborze multika do tego kija i wspomnianej metody połowu. Nie mam o tym zielonego pojęcia i nie wiem co z tego wyjdzie, na multik mogę wydać powiedzmy 500zł. 

Jestem świeżak w metodzie cast, alle ... Doskonałym rozwiązaniem na początek w doskonałej moim zdaniem cenie czyli około 200 zł. za nowy jest multik kastking royale legend. Ja od niego zaczynałem i pewnie bym przy nim pozostał gdyby nie fakt, że zachciało mi się lżejszego łowienia castem. Od 15 gram kastking naprawdę daje radę świetnie, da się spokojnie rzucić i 10 g. 

• Like 1

Panowie, po 30-stu latach ze spinem w dłoni postanowiłem spróbować casta. Pod łódkowe łowienie (naukę) sandaczy na koguty i gumy w przedziale 12-25g kupiłem właśnie  Shimano Yasei Speed Jigging (215cm  7-28g) na giełdzie i teraz proszę o pomoc w wyborze multika do tego kija i wspomnianej metody połowu. Nie mam o tym zielonego pojęcia i nie wiem co z tego wyjdzie, na multik mogę wydać powiedzmy 500zł. 

Tomek, za dwie stówki więcej masz na giełdzie Shimano Chronarch ci4 151, to naprawdę super maszyna do takich zadań, nie oszczędzaj na multiku bo nie problem się zrazić, a wiem co piszę.

Gdzie ten chronarch za 4 setki bo chyba ślepy jestem ... ?

Czytajmy ze zrozumieniem :)  

Tomek napisał że przeznacza na multiplikator 500 zł. więc napisałem żeby dołożył dwie stówki, co razem daje siedemset zł. ;)  a za tą kwotę stoi na giełdzie wspomniany multik :)

Dziękuję za podpowiedzi, rozważam ten multik który doradził @maniek1972, choć na początek te 700zł trochę odstrasza. Jeszcze znalazłem ten młynek, mianowicie Chronarch 51E, jest na giełdzie na tej samej stronie co Shimano Chronarch ci4 151. Czy jest wart uwagi ?