Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam również w przyzwoitych pieniążkach u Mefiego 

http://www.mefistofishing.pl/shimano-citica-201hg-left-p-1510.html

Sam również nabyłem do jigowania jaskółeczkami sandaczowymi

Sensowna cena przyznać to trzeba :)

Ps. Tomek jeżeli zamierzasz łowić przynętami 15 g. + to wybacz, że się powtarzam, ale kastking royale da radę na pewno :)

Wierzę że da radę.  Tylko jak długo? Nowa,nie znana nikomu Chińska konstrukcja, a my tu proponujemy już przetestowane w boju maszyny,którymi nasi koledzy łowią, a w razie znudzenia lub przesiadki na wyższy "level" nie problem odsprzedać Shimano,Abu czy Daiwę, a tym Chinolkiem zainteresowania wielkiego(albo żadnego) nie będzie. Takie o to moje zdanie, ale może ja sie nie znam, pozdrawiam Maniek

• Like 4

Zaczynając zabawę z castem nie byłem pewien czy mnie wciągnie czy też nie stąd pomysł zakupu niedrogiego multika. Kurdę nawet pierwszy kij zakupiłem przez przypadek :D I być może ten kastking to był wybór bardzo zachowawczy, ale wtedy nie było na giełdzie tatul po 350 zł. :)

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 2

W sumie o każdym wymienionym tu multiku starałem się coś rzeczowego dowiedzieć. Jest dużo informacji o każdym z nich na forum, najwięcej wyczytałem (cały wątek) o Daiwie Tatuli i myślę, że na początek to będzie dobry wybór. Tatula jest jeszcze na gwarancji i cena też jest dość sensowna.

Reasumując, kupiona Daiwa Tatula 100HSL

Dziękuję wszystkim za pomoc i połamania  :good:

No i stało się!

Pierwszy wypad z castem w dłoni i wzięło mnie. Wspomniany zestaw, czyli Daiwa Tatula oraz Shimano Yasei, kupiony za kwotę niespełna 500 zł, wczoraj podczas dwugodzinnego wypadu (debiutu) złowił dwa szczupaki na okolicznej sadzawce  B) . Zdjęć nie było, ponieważ rozmiary ryb były poniżej ich wymiaru ochronnego. 

Nie miałem żadnej "brody", którą trzeba by rozplątywać. Rzuty nie były może zbyt dalekie ale chyba miałem zbyt grubą pletkę, bo 0,19 PP i przy główkach 8-10g trochę słabo to latało (tak przynajmniej mi się wydaje).

Teraz mam dylemat, ponieważ miałem zamiar kupić TX-a w spinie i przetestować jakiś blank Pointa również w spinie...  :rolleyes:

Życie , to ciągłe wybory, trudne decyzje i wieczny brak funduszy na to wszystko  :(

• Like 2

Cześć , mam pytanie do posiadaczy Dragona millenium hd fatso jerk 25-60gr , czy u was też tak bardzo trzeszczy uchwyt kołowrotka? Nie używam wysokobudżetowych wędek na szczupaka , ale mocno się zawiodłem na jakości tego kijka - rękojeść w taniuchnej Shimano catanie jest o wiele lepiej wykonana niż w dragonie. U was tez to tak wyglada czy tylko ja trafiłem na słaby model :( czy w każdym fatso jerku zamiast pierścieni z korka jest tylko cieniutka warstwa położona na jakimś podkładzie - wzdłuż korka leci pionowa linia cięcia.

... i jak zsumujesz cenę nowego uchwytu, montażu przelotek (a co za tym idzie usunięcie lakieru i położenie nowego), robociznę i koszt przesyłki w obie strony ... to kupisz nowy kij a jak dołożysz parę złociszy to może coś z wyższej półki (nawet używkę na forum) ;)

• Like 4

... i jak zsumujesz cenę nowego uchwytu, montażu przelotek (a co za tym idzie usunięcie lakieru i położenie nowego), robociznę i koszt przesyłki w obie strony ... to kupisz nowy kij a jak dołożysz parę złociszy to może coś z wyższej półki (nawet używkę na forum) ;)

W pełni się z tym zgadzam, chyba że ktoś ma sentyment do wędki,no ale sentyment bywa kosztowny.Wiem bo przerabiałem ten temat .Teraz sprzedaję kijek poniżej kosztów przeróbki, już nie wspomnę o koszcie zakupu.Tylko względy sentymentalne mają tu jakiś sens.

• Like 2

No i stało się!

Pierwszy wypad z castem w dłoni i wzięło mnie. Wspomniany zestaw, czyli Daiwa Tatula oraz Shimano Yasei, kupiony za kwotę niespełna 500 zł, wczoraj podczas dwugodzinnego wypadu (debiutu) złowił dwa szczupaki na okolicznej sadzawce  B) . Zdjęć nie było, ponieważ rozmiary ryb były poniżej ich wymiaru ochronnego. 

Nie miałem żadnej "brody", którą trzeba by rozplątywać. Rzuty nie były może zbyt dalekie ale chyba miałem zbyt grubą pletkę, bo 0,19 PP i przy główkach 8-10g trochę słabo to latało (tak przynajmniej mi się wydaje).

Teraz mam dylemat, ponieważ miałem zamiar kupić TX-a w spinie i przetestować jakiś blank Pointa również w spinie...  :rolleyes:

Życie , to ciągłe wybory, trudne decyzje i wieczny brak funduszy na to wszystko  :(

Rób TXa lub Poina w castingu :)

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Witam. Chcę zacząć przygodę z castingiem głównymi przynętami będą slidery 10 swppery 10 i 12 i tu się wiąże pytanie jaki kij wybrać czy do 60g czy cięższy. Slider 10 waży 46g  i jak narazie to chyba bedzie jedna z najcięższych przynęt jakie będe używał dodam jeszcze że fajnie by było jak by obsłużył też większe gumy ( około 15 cm) 

ps. szukałem na forum jak i w google i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi