bynek1998 Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Black Savage Jerk 1,98m -> 60g a co powiecie na temat tego kijaszka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Black Savage Jerk 1,98m -> 60g a co powiecie na temat tego kijaszka ?Nie miałem nigdy tej wędki w rękach. Mam natomiast na zbyciu kijek wykonany na lepszych komponentach w podobnej cenie.Mam na myśli Dam Optimus Jerk 2m 50-80, szacuję, że pociągnie max 70g. Nie jest kołkowaty ogarnie i większe gumy i jerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Mam problem z tym castem Adventure UL. W opisie zamieszczone są sprzeczne dane cyt.:Gramatura USA: 3,5-7gGramatura EUR: 1-11gZastanawia mnie co to oznacza, skąd taka rozbieżność?Podczas doświadczalnych wyjazdów treningowych używałem przynęt w zakresie 2-5g i niestety ale nie udaje mi się rzucić dalej niż 15m. Na multiplikatorze mam plecionkę 0,09 i wydaje mi się, że to może być przyczyną, zamierzam zejść do 0,06. Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Niedawno nabyłem nowy kijek do UL, zastanawiałem się nad tym Storm'em, ale finalnie nabyłem chińczyka z Ali-Tsurinoya Dexterity C632UL i jestem zadowolony. Dziś rzucałem nim 2g czeburaszką + 3"kajtek na offsecie. Niestety rybki nie chciały współpracować, więc o zachowaniu pod rybą nic nie powiem. Kij był spięty z Chronarchem 51E,szpula z Ray's Studio, plecionka Dragona Jig'n'g braid 0,08. Rzuty 15m nie były żadnym problemem. Edytowane 30 Września 2017 przez M@rczysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Rzuty około 15m nie są problemem, ale nic ponad. jedynie poppery około 5-gramowe lecą dalej, ale to też nie więcej niż około 20m. Edytowane 1 Października 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Rzuty około 15m nie są problemem, ale nic ponad. jedynie poppery około 5-gramowe lecą dalej, ale to też nie więcej niż około 20m.---------- Może ustawienia multika są zbyt zachowawcze, albo np. zbyt gęsta oliwka w łożyskach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Może ustawienia multika są zbyt zachowawcze (...)Pewnie tak, bo jestem początkujący i cały czas lękam się splątań.Ustaliłem sobie plan działania:- wymiana łożysk na nowe, ponoć lepsze (dostałem takie wraz z płytką szpulą),- wymiana plecionki na 0,06mm,- poluzowanie hamulca i ustawianie przy każdorazowej wymianie przynęty.Zresztą po dogłębnym przeanalizowaniu Forum, doczytałem się że średnio odległości rzutów przy UL-caście oscylują właśnie w granicach 15-20m, więc przestałem się przejmować odległością. Teraz muszę wytrenować technikę, żeby na godzinę wędkowania nie pojawiały się trzy brody, a co najwyżej jedna... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Tak z ciekawości jaki to multik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Ja bym nie przesadzał z tą średnicą linki. Może nie mam zbyt dużego doświadczenia ale przechodziłem podobny etap jak Ty i ostatecznie łowiłem pletką 0,14. Rzucało mi się znacznie przyjemniej a wg mnie różnicy rybom to nie robi bo na końcu i tak był przynajmniej metr fc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Ja bym nie przesadzał z tą średnicą linki. Może nie mam zbyt dużego doświadczenia ale przechodziłem podobny etap jak Ty i ostatecznie łowiłem pletką 0,14. Rzucało mi się znacznie przyjemniej a wg mnie różnicy rybom to nie robi bo na końcu i tak był przynajmniej metr fc.-------------Zgadza się, średnica nie ma tak dużego znaczenia jak w spinie. Dla mnie istotne jest, żeby nie nasiąkała za szybko wodą i nie kleiła się do szpuli. Przypon z fluorocarbonu konieczny, używam długości pomiędzy 1,5 a 2metry. Edytowane 1 Października 2017 przez M@rczysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 -------------Zgadza się, średnica nie ma tak dużego znaczenia jak w spinie. Dla mnie istotne jest, żeby nie nasiąkała za szybko wodą i nie kleiła się do szpuli. Przypon z fluorocarbonu konieczny, używam długości pomiędzy 1,5 a 2metry.Porównywałeś może odległość rzutów: długi przypon (węzeł przechodzi przez 8-9 przelotek) vs. brak przyponu? Szczególnie w przypadku małej wagi przynęt?Jaki powód wymusza na Tobie korzystanie z tak długich przyponów?Pytam tak z ciekawości, bo łowiąc lekko staram się mieć jak najkrótszy przypon z fluorocarbonu, tak żeby węzeł przez mikroprzelotki nie musiał się prześlizgiwać. Zaznaczam, że nie łowię w kamienistych rzekach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Tak z ciekawości jaki to multik?DAIWA Tatula 100HSL z płytką szpulą w zestawie ze STORM Adventure (USA: 3,5-7g; EUR: 1-11g). Mam drugi zestaw OKUMA Black Rock 10-35g + Tatula ze standardową szpulą, zacząłem nią trenować z plecionką 0,23 gdy zmieniłem na 0,18 rzuty wydłużyły się dość zdecydowanie, a i lepiej mi się prowadzi przynętę, więc chyba jednak grubość plecionki ma znaczenie, ale ja się nie znam, jestem "oseskiem" w dziedzinie castingu... Edytowane 1 Października 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Alek, bo te 0,23 chyba bylo grubsze.To dobre 20 lb. Tochę przyciężkawo do tego kija.20-funtowej plecionki używam przy kiju o realnym wyrzucie 50-55g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Rozumiem i dla tego chcę również zejść z grubością plecionki w tym lekkim zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 DAIWA Tatula 100HSL z płytką szpulą w zestawie ze STORM Adventure (USA: 3,5-7g; EUR: 1-11g). Mam drugi zestaw OKUMA Black Rock 10-35g + Tatula ze standardową szpulą, zacząłem nią trenować z plecionką 0,23 gdy zmieniłem na 0,18 rzuty wydłużyły się dość zdecydowanie, a i lepiej mi się prowadzi przynętę, więc chyba jednak grubość plecionki ma znaczenie, ale ja się nie znam, jestem "oseskiem" w dziedzinie castingu... Wg mnie sprawa wyglada tak :Tatula nawet z płytka szpulką multikiem do UL nigdy nie będzie. Co do wędki to również nie wydaje mi się żeby był to kij do paprochów. Mimo tego, że kija w ręku nie miałem to przedział cw wydaje mi się mało realny. Jeśli górne jest 11g to ciężko żeby ogarniał komfortowo 1g. Dlatego Twoje rzuty na odleglosc 15-20m powinieneś traktować jako dobry wynik . Jestem pewien, że zejście z grubości linki do 0,06 nic nie da. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Tatuli nie mam i nie miałem, po prostu u jednego z kolegów (Minecjusz) wziąłem do łapy i za cholerę mi nie przypasował. Co do przyponu to fluorocarbon tonie i to mi odpowiada, a że wezęł który stosuje przechodzi bez problemu przez przelotki to jego długość nie jest problemem. Uprzedzając pytania to węzeł FG - https://www.youtube.com/watch?v=oohOoOOmbNk, nie jest prosty do zrobienia, ale bardzo, bardzo mocny, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Panowie co kupic na sandacza ?Wabiki o wadze od 10 do 30 plus guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem, pomoc i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Tatuli nie mam i nie miałem, po prostu u jednego z kolegów (Minecjusz) wziąłem do łapy i za cholerę mi nie przypasował. Co do przyponu to fluorocarbon tonie i to mi odpowiada, a że wezęł który stosuje przechodzi bez problemu przez przelotki to jego długość nie jest problemem. Uprzedzając pytania to węzeł FG - https://www.youtube.com/watch?v=oohOoOOmbNk, nie jest prosty do zrobienia, ale bardzo, bardzo mocny,Ja używałem Alberto Knot-a i w kombinacji lekkich przynęt i castingowych mikroprzelotek czułem dyskomfort. A wiązanie FG Knot-a przy fluorocarbonie 0,15-0,19 nad wodą jest zdecydowanie nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Dobrze związany FG nie puści, prędzej coś strzeli przy krętliku z agrafką. Wiązanie FG to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 FENWICK ELITE TECH BASS 205CM - ETB69MH-FCPanowie nada się to na sandacze? Ma obleciec główki od 10 do 35 gr. plus guma.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOSZO Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Witam na początku chciałbym się z wszystkim przywitać mam na imię Grzesiek i już od paru wędkuję głównie metodą spinningową. Jak w temacie potrzebuję pomocy w dobraniu sprzętu pod casting. Obecnie łowię szczupaki spinningiem dragona sfx 1,95m 10-35g przynętami ok 13cm i 25g i jest ok. ale chciałbym zacząć łowić na troszkę większe przynęty ok 20cm do ok 70g typu salmo slider 10-12cm savage gear soft 4 play 19cm i tym podobne jednak na tradycyjnym kołowrotku przy rzucaniu takimi przynętami boli palec od plecionki z tąd pomyślałem o castingu. Jednak kompletnie nie jestem w temacie dużo czytałem o sprzęcie ale wiadomo co roku pokazują się nowe sprzęty, modele a starych polecanych często nie da się już kupić dlatego postanowiłem napisać tego posta. Chodzi głównie o kij i multiplikator. Interesuje mnie kij o dł ok 1,9 cw ok 30-80g nie chciałbym strasznie sztywnej pały ale żeby radził sobie z przynętami ok 70gr. znalazłem kilka aktualnych ofert Dragon magnum ti jerk 1,98m 30-80gdragon bait jerk 1,98m 30-90gdam impulse jerk 2m 30-80gdam x-zibit baitcast 2m 30-80gmikado specialized varied jerk cast 1,98m 20-70gdo tego multiplikator polecali mishimano curadodaiwa tatula 100hsl-rabu revo 4sxChyba że coś innego dobrego możecie zaproponować mój budżet to +-1000zł na sam kij i multiplikatorWiem że zbliża się koniec roku i może pokażą się jakieś nowości i nie wiem czy warto czekać jak sezon szczupakowy trwa Z góry bardzo dziękuje za pomoc Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 http://sgbaits.pl/prologic-rekawiczka-megacast-finger-glove-palec-p-4583.html Zobacz sobie to i odpuść "magię" casta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOSZO Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Nie za bardzo kumam dla czego mam odpuścić casta ? i tak muszę kupić kija i kołowrotek pod cięższe przynęty więc po co się męczyć z rękawiczka ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 http://sgbaits.pl/prologic-rekawiczka-megacast-finger-glove-palec-p-4583.html Zobacz sobie to i odpuść "magię" castaJak ten wpis ma pomóc koledze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi