Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Black Savage Jerk 1,98m -> 60g a co powiecie na temat tego kijaszka ?

Nie miałem nigdy tej wędki w rękach. Mam natomiast na zbyciu kijek wykonany na lepszych komponentach w podobnej cenie.

Mam na myśli Dam Optimus Jerk 2m 50-80, szacuję, że pociągnie max 70g. Nie jest kołkowaty ogarnie i większe gumy i jerki.

• 2 tygodnie później...

Mam problem z tym castem Adventure UL. W opisie zamieszczone są sprzeczne dane cyt.:

• Gramatura USA: 3,5-7g
  • Gramatura EUR: 1-11g

Zastanawia mnie co to oznacza, skąd taka rozbieżność?

Podczas doświadczalnych wyjazdów treningowych używałem przynęt w zakresie 2-5g i niestety ale nie udaje mi się rzucić dalej niż 15m. Na multiplikatorze mam plecionkę 0,09 i wydaje mi się, że to może być przyczyną, zamierzam zejść do 0,06. Czy dobrze myślę?

Niedawno nabyłem nowy kijek do UL, zastanawiałem się nad tym Storm'em, ale finalnie nabyłem chińczyka z Ali-Tsurinoya Dexterity C632UL i jestem zadowolony. Dziś rzucałem nim 2g czeburaszką + 3"kajtek na offsecie. Niestety rybki nie chciały współpracować, więc o zachowaniu pod rybą nic nie powiem. Kij był spięty z Chronarchem 51E,szpula z Ray's Studio, plecionka Dragona Jig'n'g braid 0,08. Rzuty 15m nie były żadnym problemem.

Edytowane przez M@rczysko

Rzuty około 15m nie są problemem, ale nic ponad. jedynie poppery około 5-gramowe lecą dalej, ale to też nie więcej niż około 20m.

Edytowane przez Alexspin

Może ustawienia multika są zbyt zachowawcze (...)

Pewnie tak, bo jestem początkujący i cały czas lękam się splątań.

Ustaliłem sobie plan działania:

- wymiana łożysk na nowe, ponoć lepsze (dostałem takie wraz z płytką szpulą),

- wymiana plecionki na 0,06mm,

- poluzowanie hamulca i ustawianie przy każdorazowej wymianie przynęty.

Zresztą po dogłębnym przeanalizowaniu Forum, doczytałem się że średnio odległości rzutów przy UL-caście oscylują właśnie w granicach 15-20m, więc przestałem się przejmować odległością. Teraz muszę wytrenować technikę, żeby na godzinę wędkowania nie pojawiały się trzy brody, a co najwyżej jedna... ;)

• Like 1

Ja bym nie przesadzał z tą średnicą linki. Może nie mam zbyt dużego doświadczenia ale przechodziłem podobny etap jak Ty i ostatecznie łowiłem pletką 0,14. Rzucało mi się znacznie przyjemniej a wg mnie różnicy rybom to nie robi bo na końcu i tak był przynajmniej metr fc.

• Like 1

Ja bym nie przesadzał z tą średnicą linki. Może nie mam zbyt dużego doświadczenia ale przechodziłem podobny etap jak Ty i ostatecznie łowiłem pletką 0,14. Rzucało mi się znacznie przyjemniej a wg mnie różnicy rybom to nie robi bo na końcu i tak był przynajmniej metr fc.

-------------

Zgadza się, średnica nie ma tak dużego znaczenia jak w spinie. Dla mnie istotne jest, żeby nie nasiąkała za szybko wodą i nie kleiła się do szpuli.  Przypon z fluorocarbonu konieczny, używam długości pomiędzy 1,5 a 2metry.

Edytowane przez M@rczysko

-------------

Zgadza się, średnica nie ma tak dużego znaczenia jak w spinie. Dla mnie istotne jest, żeby nie nasiąkała za szybko wodą i nie kleiła się do szpuli.  Przypon z fluorocarbonu konieczny, używam długości pomiędzy 1,5 a 2metry.

Porównywałeś może odległość rzutów: długi przypon (węzeł przechodzi przez 8-9 przelotek) vs. brak przyponu? Szczególnie w przypadku małej wagi przynęt?

Jaki powód wymusza na Tobie korzystanie z tak długich przyponów?

Pytam tak z ciekawości, bo łowiąc lekko staram się mieć jak najkrótszy przypon z fluorocarbonu, tak żeby węzeł przez mikroprzelotki nie musiał się prześlizgiwać. Zaznaczam, że nie łowię w kamienistych rzekach.

• Like 1

Tak z ciekawości jaki to multik?

DAIWA Tatula 100HSL z płytką szpulą w zestawie ze STORM Adventure (USA: 3,5-7g; EUR: 1-11g).

Mam drugi zestaw OKUMA Black Rock 10-35g + Tatula ze standardową szpulą, zacząłem nią trenować z plecionką 0,23 gdy zmieniłem na 0,18 rzuty wydłużyły się dość zdecydowanie, a i lepiej mi się prowadzi przynętę, więc chyba jednak grubość plecionki ma znaczenie, ale ja się nie znam, jestem "oseskiem" w dziedzinie castingu... ;)

Edytowane przez Alexspin

DAIWA Tatula 100HSL z płytką szpulą w zestawie ze STORM Adventure (USA: 3,5-7g; EUR: 1-11g).

Mam drugi zestaw OKUMA Black Rock 10-35g + Tatula ze standardową szpulą, zacząłem nią trenować z plecionką 0,23 gdy zmieniłem na 0,18 rzuty wydłużyły się dość zdecydowanie, a i lepiej mi się prowadzi przynętę, więc chyba jednak grubość plecionki ma znaczenie, ale ja się nie znam, jestem "oseskiem" w dziedzinie castingu... ;)

Wg mnie sprawa wyglada tak :):

Tatula nawet z płytka szpulką multikiem do UL nigdy nie będzie. Co do wędki to również nie wydaje mi się żeby był to kij do paprochów. Mimo tego, że kija w ręku nie miałem to przedział cw wydaje mi się mało realny. Jeśli górne jest 11g to ciężko żeby ogarniał komfortowo 1g.

Dlatego Twoje rzuty na odleglosc 15-20m powinieneś traktować jako dobry wynik :).

Jestem pewien, że zejście z grubości linki do 0,06 nic nie da.

• Like 1

Tatuli nie mam i nie miałem, po prostu u jednego z kolegów (Minecjusz) wziąłem do łapy i za cholerę mi nie przypasował. Co do przyponu to fluorocarbon tonie i to mi odpowiada, a że wezęł który stosuje przechodzi bez problemu przez przelotki to jego długość nie jest problemem. Uprzedzając pytania to węzeł FG - https://www.youtube.com/watch?v=oohOoOOmbNk, nie jest prosty do zrobienia, ale bardzo, bardzo mocny,

• Like 2

Tatuli nie mam i nie miałem, po prostu u jednego z kolegów (Minecjusz) wziąłem do łapy i za cholerę mi nie przypasował. Co do przyponu to fluorocarbon tonie i to mi odpowiada, a że wezęł który stosuje przechodzi bez problemu przez przelotki to jego długość nie jest problemem. Uprzedzając pytania to węzeł FG - https://www.youtube.com/watch?v=oohOoOOmbNk, nie jest prosty do zrobienia, ale bardzo, bardzo mocny,

Ja używałem Alberto Knot-a i w kombinacji lekkich przynęt i castingowych mikroprzelotek czułem dyskomfort. A wiązanie FG Knot-a przy fluorocarbonie 0,15-0,19 nad wodą jest zdecydowanie nie dla mnie. 

• 4 tygodnie później...

Witam na początku chciałbym się z wszystkim przywitać mam na imię Grzesiek i już od paru wędkuję głównie metodą spinningową. Jak w temacie potrzebuję pomocy w dobraniu sprzętu pod casting. Obecnie łowię szczupaki spinningiem dragona sfx 1,95m 10-35g przynętami ok 13cm i 25g i jest ok. ale chciałbym zacząć łowić na troszkę większe przynęty ok 20cm do ok 70g typu salmo slider 10-12cm savage gear soft 4 play 19cm i tym podobne jednak na tradycyjnym kołowrotku przy rzucaniu takimi przynętami boli palec od plecionki z tąd pomyślałem o castingu. Jednak kompletnie nie jestem w temacie dużo czytałem o sprzęcie ale wiadomo co roku pokazują się nowe sprzęty, modele a starych polecanych często nie da się już kupić dlatego postanowiłem napisać tego posta. Chodzi głównie o kij i multiplikator. Interesuje mnie kij o dł ok 1,9 cw ok 30-80g nie chciałbym strasznie sztywnej pały :) ale żeby radził sobie z przynętami ok 70gr. znalazłem kilka aktualnych ofert 

Dragon magnum ti jerk 1,98m 30-80g

dragon bait jerk 1,98m 30-90g

dam impulse jerk 2m 30-80g

dam x-zibit baitcast 2m 30-80g

mikado specialized varied jerk cast 1,98m 20-70g

do tego multiplikator polecali mi

shimano curado

daiwa tatula 100hsl-r

abu revo 4sx

Chyba że coś innego dobrego możecie zaproponować mój budżet to +-1000zł na sam kij i multiplikator

Wiem że zbliża się koniec roku i może pokażą się jakieś nowości i nie wiem czy warto czekać jak sezon szczupakowy trwa :)

Z góry bardzo dziękuje za pomoc Pozdrawiam Grzesiek :)