hudy76 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 W sumie nie wiem, czy było i czy Komuś się przyda : https://www.youtube.com/channel/UCQVfJOltVM2iJxV8dMcMpRA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianD Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Jestem po pierwszym sezonie z castem. Pierwszy zestaw to mikado specialized varied 183 cm 20-70 cw plus tatula daiwy. Zestaw polecam na początek do jerków, komfortowo rzuca sie przynetami nawet do 60 gram. Minusem kija jest dla mnie słaba czułość kija w opadzie.lowiac główką 20g plus 4 cale guma w ogóle nie czułem kontaktu z dnem, chodź było ono twarde. Czy możecie polecić jakiś kij który ogarnie 40gram jerka i jednocześnie będzie dość czuły aby połowić nim w opadzie 15 gramowa główką. Mój budżet to 600 pln. Kij najlepiej w monoblanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Jestem po pierwszym sezonie z castem. Pierwszy zestaw to mikado specialized varied 183 cm 20-70 cw plus tatula daiwy. Zestaw polecam na początek do jerków, komfortowo rzuca sie przynetami nawet do 60 gram. Minusem kija jest dla mnie słaba czułość kija w opadzie.lowiac główką 20g plus 4 cale guma w ogóle nie czułem kontaktu z dnem, chodź było ono twarde. Czy możecie polecić jakiś kij który ogarnie 40gram jerka i jednocześnie będzie dość czuły aby połowić nim w opadzie 15 gramowa główką. Mój budżet to 600 pln. Kij najlepiej w monoblanku.Poczytaj o gawas conquer gb120x-j62 100g.Prawdopodobnie będę sprzedawał.Zbroił Patryk1125.Ale trochę byś musiał budżet powiększyć???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Jestem po pierwszym sezonie z castem. Pierwszy zestaw to mikado specialized varied 183 cm 20-70 cw plus tatula daiwy. Zestaw polecam na początek do jerków, komfortowo rzuca sie przynetami nawet do 60 gram. Minusem kija jest dla mnie słaba czułość kija w opadzie.lowiac główką 20g plus 4 cale guma w ogóle nie czułem kontaktu z dnem, chodź było ono twarde. Czy możecie polecić jakiś kij który ogarnie 40gram jerka i jednocześnie będzie dość czuły aby połowić nim w opadzie 15 gramowa główką. Mój budżet to 600 pln. Kij najlepiej w monoblanku.https://sprzetdragon.pl/wedka-Dragon-CXT-FastCast-FC-X-1-sec-cast-1-98m-14-35g-XF-MH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Mój pierwszy sezon z castem również mam za sobą. Z pewnością zostaję przy tej metodzie, jak narazie tylko będę używał casta do jerkowania, przynęty w przedziale 40 / 100 gr lub więcej. Nie miałem problemu późną jesienią, podczas gdy woda chlapała z plecionki po łapce, żadne splątania, odstrzeliłem tylko jednego jerka ,można było tego uniknąć ale stało się, tragedii nie ma.Nie kupowałem jak to radzą na początek taniego sprzętu ,ale sprawdzone konstrukcje. I z tego powodu nie muszę sprzedawać i szukać czegoś lepszego ,co może wiązać się niekiedy z rozczarowaniem.Zainwestowałem dobrze utwierdzajac się w tym przekonaniu za każdym razem gdy jestem na rybach. Ze swojej strony mogę polecić casta niezdecydowanym ,również do nich należałem, teraz wiem że dobrze zrobiłem zmieniając to ,szkoda tylko że wcześniej się nie zdecydowałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Mój pierwszy sezon z castem również mam za sobą. Z pewnością zostaję przy tej metodzie, jak narazie tylko będę używał casta do jerkowania, przynęty w przedziale 40 / 100 gr lub więcej. Nie miałem problemu późną jesienią, podczas gdy woda chlapała z plecionki po łapce, żadne splątania, odstrzeliłem tylko jednego jerka ,można było tego uniknąć ale stało się, tragedii nie ma.Nie kupowałem jak to radzą na początek taniego sprzętu ,ale sprawdzone konstrukcje. I z tego powodu nie muszę sprzedawać i szukać czegoś lepszego ,co może wiązać się niekiedy z rozczarowaniem.Zainwestowałem dobrze utwierdzajac się w tym przekonaniu za każdym razem gdy jestem na rybach. Ze swojej strony mogę polecić casta niezdecydowanym ,również do nich należałem, teraz wiem że dobrze zrobiłem zmieniając to ,szkoda tylko że wcześniej się nie zdecydowałem. Normalnie jak bym reklamę jaką czytał...Takie "haczyki ostrzone laserowo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianD Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Alexspin uzytkowales polecany wyżej kij? Ogarnie komfortowo slidera 10? Edytowane 4 Stycznia 2018 przez DamianD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulos1 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Pierwszy zestaw, pierwsze próby, kilka niegroźnych bród.Ogólnie ciekawie. Myślałem, że to trudniejsze, choć zapewne do ideału daleka droga.Czas poczekać na sezon, gdyż zestaw kupiony stricte pod szczupaka na średnio ciężko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Normalnie jak bym reklamę jaką czytał...Takie "haczyki ostrzone laserowo"...Niektórzy sparzyli się na tanim sprzęcie a inni kupili coś sprawdzonego i idą dalej. Taka historyjka z życia.Kiedyś była straszna moda na quady. Znajomi pokupowali nowe chińczyki po kilka tys. złotych a ja używanego Polarisa dla córki.Rok później chińczyki stały w większości na złomie a używany Polaris śmigał bez problemów jak nówka. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez godski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Też mam pierwszy sezon z castem w ręku za sobą. Zestaw to multik daiwa tatula ct100hsl type r i kij daiwa power mesh 10-35g 2.03m. Casting na tyle mnie wciągnął, że kompletuje na przyszły sezon zestaw ul, a po głowie chodzi zestaw hevy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Niektórzy sparzyli się na tanim sprzęcie a inni kupili coś sprawdzonego i idą dalej. Taka historyjka z życia.Kiedyś była straszna moda na quady. Znajomi pokupowali nowe chińczyki po kilka tys. złotych a ja używanego Polarisa dla córki.Rok później chińczyki stały w większości na złomie a używany Polaris śmigał bez problemów jak nówka.To ja jakiś inny jestem. Chińczyk pomógł mi przełamać chwilowe zwątpienie. Potem już poszło gładko. A swojego motóra chińczyka 3 rok eksploatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 To ja jakiś inny jestem. Chińczyk pomógł mi przełamać chwilowe zwątpienie. Potem już poszło gładko. A swojego motóra chińczyka 3 rok eksploatuje. Ile ludzi tyle historii, a każda inna i nie każda urzeka Ja dla odmiany zacząłem na lekko i jestem baaardzo happy choć ponoć jak uczyć się casta to raczej na ciężko ... ja mam na ten temat inne zdanie Na tyle, że dokupiłem dwa kije do około z dwóch różnych półek cenowych 20 g. a te na trochę ciężej chcę sprzedać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja uważam że potrzebne są chęci i spoooooro cierpliwości. Jak ktoś nie ma spokojnej natury to nigdy się z multikiem nie dogada. Czy to będzie Chińczyk, Szwed czy Japończyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Czy tej cierpliwości potrzeba spoooooro ? Mam na ten temat inna teorię Zaczynałem sam i to na legendarnym "royalu" od kastkinga i miałem radochę I o to chodzi właśnie. Masz radochę to i sprzęt na początek nie musi być z tej nawet średniej półki ... Ważne aby to co robisz sprawiało Ci radość i banana na twarzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja uważam że potrzebne są chęci i spoooooro cierpliwości. Jak ktoś nie ma spokojnej natury to nigdy się z multikiem nie dogada. Czy to będzie Chińczyk, Szwed czy Japończyk Potrzebna jest zawziętość bo cierpliwość się kiedyś kończy.Przy słabym dopasowaniu szybciej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Potrzebna jest zawziętość bo cierpliwość się kiedyś kończy.Przy słabym dopasowaniu szybciej. Zawziętość zawsze kojarzyła mi się z nerwowością, a tej cast nie lubi ... oj nie lubi ... jeżeli nie cierpliwość to bardziej mi tu pasuje wytrwałość czy też nieustępliwość ... Wiecie doskonale o co chodzi Edytowane 9 Stycznia 2018 przez SlawekNikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 A ja uważam, że do castingu niezbędny jest doskonały refleks.Jak do tenisa stołowego.I dlatego ta metoda jest popularna w Azji(przynajmniej takie wrażenie można odnieść przeglądając to forum) , a mniej w innych częściach świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 A ja uważam, że do castingu niezbędny jest doskonały refleks.Jak do tenisa stołowego. (...)Nie sądzę, nigdy nie nauczyłem się grać w tenisa stołowego, a casting opanowałem i to podobnie jak Sławek, samodzielnie, bez nauczyciela. Wszystko wymaga zaangażowania i chęci. Jeśli nie będzie chęci, a próbujemy coś tylko ze względu na modę, to nawet przy najlepszym instruktarzu nic z tego nie wyjdzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Zastanawiam się nad pierwszym castem. Ma to być kij pod średnie i duże jerki i duże gumy 16cm plus. Co doświadczeni koledzy by polecieli. Budżet maksymalnie 900 na kij i 600 na młynek. Sent from my SM-G950F using Tapatalk Edytowane 12 Stycznia 2018 przez mr.8legs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zastanawiam się nad pierwszym castem. Ma to być kij pod średnie i duże jerki i duże gumy 16cm plus. Co doświadczeni koledzy by polecieli. Budżet maksymalnie 900 na kij i 600 na młynek. Sent from my SM-G950F using TapatalkCiężko pogodzić kij do gum z kijem do szybkiego prowadzenia jerków.MhX l-905-2 pociągnie 120 gramów, da się jerka poprowadzić a i przy długim dolniku ciężką gumę.Ale najlepiej mieć do jerków coś pod 2 metry a pod gumę 2,30-2,60. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ciężko tu o kompromis. Co bym polecił to chyba inny podział kasy - 600 na kij, 900 na multik Za 600 można kupić dość ciekawy kij budżetowy a przyzwoite multiki startują od ok 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtomicBlonde Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witam wszystkich castingowcow. Próbuje właśnie zmontować swój pierwszy zestaw castingowy i chciałbym w tym miejscu zasięgnąć konsultacji. Mam zamiar próbować łapać na niego przede wszystkim szczupaki, głównie z brzegu. Przynęty, którymi chciałbym nim łowić to przede wszystkim: Salmo Slider 10 plywajacy tanacy (ale miejsze tez) Salmo Fatso F10 X Rap 12 (34g) Husky Jerk 14 (17g) oraz wszystkie inne tym podobne przynęty których tu nie wymieniłem, a które nadają się do castingu w tym zakresie wagowym (ale głównie jerki, crankbaity - nie chce łapać tym na blachy, gumy itp) Multiplikator mam zamiar zakupić Daiwa Tatula 200HLS (zakładam ze jest ok) Jeżeli chodzi o wędki to tu jest problem. W tej chwili rozważam: Black Savage Jerk 1,98m -> 100g Black Savage Jerk 1,98m -> 60g DRAGON MILLENIUM PIKECHAMP 1.98M 40-80G moze ewentualnie: Savage Gear MPP Jerk Bait 183cm >75g Daiwa Prorex Jerk 1.95m 40-120g Quantum Pelagic 1,85m > 80g czy mógłbym prosić skomentowanie tego zestawu i ew. doradzenie w kwestii wędki, ponieważ tutaj nie wiem co mam kupić. Fajnie gdyby bonusowo w zasiegu byly tez przynenty takie jak: Salmo Slider 12 Salmo Fatso F14 Salmo Jack J18 plywajavy tanacy ale przed wszystkim chciałbym operować w miarę ok przynętami pomiędzy Husky Jerk 14 (17g) a Salmo Slider 10. Co do plecionki to z tego co tu wyczytałem powinno byc 30lb na początek, ale jeśli ktoś mógłby doradzić coś konkretnego, z tą wytrzymałością to podobno każdy producent inaczej sobie pisze, to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A skąd jesteś? Może z Warszawy lub okolic?To wpadnij tutaj. Pogadasz, pomacasz, wybierzeszhttp://jerkbait.pl/topic/103414-garage-sale-v3-warszawa-24-marzec-2018-r/page-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Reasumując: jerki i woblery od 14 do 100 gramów z brzegu.Tatula może być. Co do kijka To nie ogarniesz komfortowo 14-100 gramów. Musisz się zdecydować czy to będzie 14-50,60 czy też 30,40-100. Jak dla mnie z brzegu do jerków to jednak dłuższy kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtomicBlonde Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Hej dzięki za odpowiedzi. Niestety nie jestem z Wawy wiec raczej nie dam rady wpaść na kiermasz. Ok, jeśli bym sobie odpuścił teraz te S12 i F14 (najwyżej bym kupił drugą wędkę pod to jak bym nie mógł bez tego żyć), to taki: Black Savage Jerk 1,98m -> 60gDRAGON MILLENIUM PIKECHAMP 1.98M 40-80G bylby ok ? Czy ten 60g nie za lekki > Dłuższy kijek, a jak bardzo dłuższy ? I czy rzeczywiście by mi to robiło aż taka różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi