Brizzler Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 sam sobie odpowiem, może komuś się przyda Blank smukły, wykonanie staranne, za niecałe 200zł nie ma się do czego przyczepić. Przelotki mniejsze niż w okumie. Wędka fajnie ładuje się już przy 6g woblerach (mniej nie próbowałem). Na "sucho" i podczas prowadzenia wabika szybka, pod rybą pracuje nie tylko szczyt. Akcja dużo bardziej przyjemna niż w pozostałych black rockach. Wędka tak przypadła mi do gustu że zastąpi dragonowskiego nano cora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Witam, Powoli myślę o zabawie z większymi niż dotychczas przynętami za szczupakiem, a co za tym idzie będzie trzeba uzbroić się w casta. Czego szukam - kija który ogarnie gumy od 15 cm do 30 czyli w skrócie od około 30 do 80 gram masy łącznej, czasem może jakaś obrotowke w rozmiarze 5 lub wobler, ale to rzadko . Długość kija - szczerze nie lubię za długich więc optimum 2-2,4 m Max. Do tego multik który nie zajdzie się po sezonie i ogarnie właśnie ten zakres Przynęt. Ile mam do wydania - budżet ruchomy, ale myślę że tak około 1000 łącznie mogę przeznaczyć aby trochę wystarczało na przynęty sprzęt nie będzie używany zbyt często bo większość moich wypraw to zabawa z okoniem Będę zobowiązany za propozycje - chciałbym z czymś gotowym pójść do sklepu, aby też mnie w przysłowiowego "konia" nie zrobili bo na sprzęcie do dużych Przynęt, a już w szczególności na cascie się nie znam. Z góry dziękujęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 ....gumy (...) do 30 czyli w skrócie od około 30 do 80 gram masy łącznej...Jeśli na głębszą wodę założysz główkę ponad 25g to często będzie to i ze 100g już przy gumach 25cm (wiem bo mam takowe). ...szczerze nie lubię za długich więc optimum 2-2,4 m Max....Krótki kij znienawidzisz szybko za kilka minusów w stosunku do dłuższego (w zastosowaniach "gumowych"): więc uważam że 240cm to minimum. Jest wątek o kijach do dużych gum: poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Jeśli na głębszą wodę założysz główkę ponad 25g to często będzie to i ze 100g już przy gumach 25cm (wiem bo mam takowe). Krótki kij znienawidzisz szybko za kilka minusów w stosunku do dłuższego (w zastosowaniach "gumowych"): więc uważam że 240cm to minimum.Jest wątek o kijach do dużych gum: poczytaj Poczytałem chociaż łatwo nie było. Prawdę mówiąc zastanawiają mnie dwa kije, ale pytanie czy wystartują od mniej więcej 35 gram A mianowicie mpp2 do 90 gram i Abu VOLATILE PIKE 792 H 50-90G CAST W obu przypadkach wg kolegów Max pociagna około 100g więc dla mnie w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) Pytanie, co oznacza dla Ciebie 35g ? Edytowane 4 Maja 2018 przez Novis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Pewnie gumę około 15 cm z niewielkim obciążeniem (pewnie wyjdzie bliżej 40,ale zachowawczo wolę napisać 35) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Andrzej przepadłeś :-)kup kij firmy która Ci lepiej pasuje,SG albo Abu wsio ryba .:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Andrzej przepadłeś :-)kup kij firmy która Ci lepiej pasuje,SG albo Abu wsio ryba .:-)Ano widzisz Tomek - człowiek musi się rozwijać i uczyć kilka metrowek pływa w moich wodach i warto byłoby je złowić choć raz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Poczytałem chociaż łatwo nie było. Prawdę mówiąc zastanawiają mnie dwa kije, ale pytanie czy wystartują od mniej więcej 35 gram A mianowicie mpp2 do 90 gram i Abu VOLATILE PIKE 792 H 50-90G CAST W obu przypadkach wg kolegów Max pociagna około 100g więc dla mnie w zapasie.Mnie się wydaje że problem może być w górnym zakresie.Piszesz o gumach 30cm.-Pig Shad 23cm to 90g. bez obciążenia,Shad Teez 27cm to już ponad 100g. analogicznie.Każda guma ok 25-30cm to już będzie słuszna waga.Nie wydaje mi się aby kijem o realnym cw.górnym 100g. dało się komfortowo rzucic gumę 30cm,nie mówiąc już o dociążeniu takiej gumy.A obydwa kije o których piszesz to max 100g.więc ja tego zapasu za bardzo nie widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Może pisze o gumach w typie real eel, gdzie połowa długości gumy to ogonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Może pisze o gumach w typie real eel, gdzie połowa długości gumy to ogonek Dokładnie dlatego też o górnym cw pisałem w granicach 80g. "standardowe gumy to zakres 15-22 no może Max 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Dokładnie dlatego też o górnym cw pisałem w granicach 80g. "standardowe gumy to zakres 15-22 no może Max 25Ok. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Gumy 22, 25 cm, które nie są odchudzone z korpusu jak np shady z Fox rage'a, to już konkretna waga oscylującą w granicach 100g, kijek już musi być z tych poważniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Gumy 22, 25 cm, które nie są odchudzone z korpusu jak np shady z Fox rage'a, to już konkretna waga oscylującą w granicach 100g, kijek już musi być z tych poważniejszychOk, szczerze nie mam doświadczenia w łowieniu tak dużymi przynętami - jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Gumy 22, 25 cm, które nie są odchudzone z korpusu jak np shady z Fox rage'a, to już konkretna waga oscylującą w granicach 100g, kijek już musi być z tych poważniejszychNo własnie to próbowałem wskazać i zasugerować w swojej wypowiedzi podając przykłady konkretnych,popularnych i często używanych gum.Rzadko która z zakresu który podajesz nie będzie miała 90,100g.Po temu i kij do 90g.moim zdaniem za słaby i o tym pisałem.Na przykład Pig Shad 23,nawet na samej wkrętce i z systemikiem to juz prawie 100g. Ok, szczerze nie mam doświadczenia w łowieniu tak dużymi przynętami - jakieś sugestie?Chociażby przed chwilą Piotrek @Novis napisał parę słów o MPP2 do 150g w wątku o kijach pod gumy.Ja też łowię w tym zakresie na razie przynajmniej budżetowo-Dam Impulse 255cm 30-150g.Tego typu kija bym szukał-o realnym górnym cw.130-150g i najlepiej ok, 250cm.,z odpowiednio długim dolnikiem.Jak na jesieni będziesz chciał połowić głębiej gumą ok.100g+20g. obciążenia to czegoś takiego będziesz potrzebował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Ok to jestem ukierunkowany w pewnym sensie na wedzisko - a teraz gorąca prośba o pomoc w multiku - tu działam na ślepo, ale dobrze by było aby ogarnął od powiedzmy tych 35-40gram do no właśnie tych 100+ o których pisałeś. Nie wykluczam używki niemniej jednak wolałbym nowy - nie mam "świra" że musi być to produkt z najwyższej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Multików jest sporo,tu wybór mocno uzależniony od budżetu .Zreszta,możesz też przejrzeć odpowiednie wątki.Jest wielu kolegów którzy mają znacznie większe doświadczenie w tym temacie niż ja.Jeśli mam się wypowiedzieć czym łowię to w tym roku postanowiłem pójść nieco pod prąd.Wymyśliłem sobie że sporo czasu oprócz gum poświęcę na duże(naprawdę duże) obrotówki.Rozważałem w związku z tym Calcuttę 201D a stanęło na mocno budżetowym Abu Orra 2 Winch.Niskie przełożenie więc jest moc,właśnie pod kątem stawiających duży opór obrotówek.Zresztą uważam że do dużych gum szybszy multiplikator wcale nie jest potrzebny i nie sądzę aby ciskanie 100-120g miało mu zrobić jakąś dużą krzywdę.Ale to się okaże po sezonie,pod kątem tego właśnie multiplikatora będzie mocno testowy bo zamierzam go solidnie stargać,zobaczymy jak to zniesie .Jednakże,to tylko mój wybór,przerób chociażby poniższy wątek,informacji od groma i trochę. http://jerkbait.pl/topic/66997-poszukuj%C4%99-multiplikatora-do-ci%C4%99%C5%BCkiej-roboty/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) Podstawowe pytanie to okrąglak czy niskoprofilowy a resztę masz w linku powyżej ????. Edytowane 4 Maja 2018 przez erqgth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwiraz Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 (edytowane) Na wstępie przyznam się, że nie prześledziłem uważnie całego wątku i być może odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie już gdzieś się pojawiła. Jeśli tak się stało, to proszę o wyrozumiałość i łagodny wymiar kary Chciałbym Was prosić o poradę przy wyborze sandaczowego casta. Łowić będę z brzegu, częściej brodząc w wodzie. Zwykle nie łowię ciężej niż główkami 15 gr, sporadycznie podbijam ciężar do 25 gr. W związku z tym celuję w kije o cw. 28-35 gr. Największą niewiadomą jest dla mnie długość kija. Czy brodząc wystarczy mi typowa długość oscylująca w granicach 2 m, czy raczej celować w coś ciut dłuższego? Widziałem dość fajny kij z pazurkiem, ze stajni Dragona, o długości 2,3 m. Jakie są Wasze sugestie w tym względzie? Na sam koniec dodam tylko, że patyk będę sparował z Okumą Citrix. Będę też wdzięczny za konkretne propozycje. Budżet jaki zamierzam przeznaczyć na kij to 350-400 zł Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam!zwiraz Edytowane 19 Maja 2018 przez zwiraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Rekomenduję http://www.wedkarski.com/wedki/15577-wedka-black-rock-ii-casting-dragon.html model CHC-25-78-214. Edytowane 20 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwiraz Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Ta długość jest wystarczająca przy łowieniu z brzegu?Rekomenduję http://www.wedkarski.com/wedki/15577-wedka-black-rock-ii-casting-dragon.html model CHC-25-78-214.Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Łowię niemal wyłącznie z brzegu, co najwyżej z pomostu (jeśli jakiś trafię) i rzadko brodząc.Nota bene mam tej samej długości Royala 1-6g, a także Pinnacla 7-21g/182cm (najczęściej używany "uniwersał" bo obsługuje przynęty od 5 do 25g) i nie mam kłopotu z łowieniem z brzegu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LazyPerch Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Witam , zdecydowałem się kupić casta i już mam swoje faworyty , ale czy to będzie do siebie pasować Proszę o opinie specjalistów czy multik będzie odpowiedni do casta WĘDKA DAIWA STEEZ XT BAITCAST 2,15/42 + MULTIPLIKATOR DAIWA MORETHAN PE SV 8.1L-TW Dziękuje i pozdrawiam. Edit: Jaką plecionkę do tego polecacie Edytowane 10 Czerwca 2018 przez LazyPerch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LazyPerch Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 WĘDKA DAIWA STEEZ XT BAITCAST 2,15/42 + MULTIPLIKATOR DAIWA MORETHAN PE SV 8.1L-TW będzie ten zestaw ze sobą współgrał ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Będzie, będzie [emoji4][emoji106] Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi