Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

sam sobie odpowiem, może komuś się przyda ;)

Blank smukły, wykonanie staranne, za niecałe 200zł nie ma się do czego przyczepić. Przelotki mniejsze niż w okumie. Wędka fajnie ładuje się już przy 6g woblerach (mniej nie próbowałem). Na "sucho" i podczas prowadzenia wabika szybka, pod rybą pracuje nie tylko szczyt. Akcja dużo bardziej przyjemna niż w pozostałych black rockach. Wędka tak przypadła mi do gustu że zastąpi dragonowskiego nano cora.

• Like 1

Witam,

Powoli myślę o zabawie z większymi niż dotychczas przynętami za szczupakiem, a co za tym idzie będzie trzeba uzbroić się w casta.

Czego szukam - kija który ogarnie gumy od 15 cm do 30 czyli w skrócie od około 30 do 80 gram masy łącznej, czasem może jakaś obrotowke w rozmiarze 5 lub wobler, ale to rzadko . Długość kija - szczerze nie lubię za długich więc optimum 2-2,4 m Max.

Do tego multik który nie zajdzie się po sezonie i ogarnie właśnie ten zakres Przynęt.

Ile mam do wydania - budżet ruchomy, ale myślę że tak około 1000 łącznie mogę przeznaczyć aby trochę wystarczało na przynęty :) sprzęt nie będzie używany zbyt często bo większość moich wypraw to zabawa z okoniem ;)

Będę zobowiązany za propozycje - chciałbym z czymś gotowym pójść do sklepu, aby też mnie w przysłowiowego "konia" nie zrobili bo na sprzęcie do dużych Przynęt, a już w szczególności na cascie się nie znam.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

....gumy (...) do 30 czyli w skrócie od około 30 do 80 gram masy łącznej...

Jeśli na głębszą wodę założysz główkę ponad 25g to często będzie to i ze 100g już przy gumach 25cm (wiem bo mam takowe).

...szczerze nie lubię za długich więc optimum 2-2,4 m Max....

Krótki kij znienawidzisz szybko za kilka minusów w stosunku do dłuższego (w zastosowaniach "gumowych"): więc uważam że 240cm to minimum.

Jest wątek o kijach do dużych gum: poczytaj :)

Jeśli na głębszą wodę założysz główkę ponad 25g to często będzie to i ze 100g już przy gumach 25cm (wiem bo mam takowe).

Krótki kij znienawidzisz szybko za kilka minusów w stosunku do dłuższego (w zastosowaniach "gumowych"): więc uważam że 240cm to minimum.

Jest wątek o kijach do dużych gum: poczytaj :)

Poczytałem :) chociaż łatwo nie było. Prawdę mówiąc zastanawiają mnie dwa kije, ale pytanie czy wystartują od mniej więcej 35 gram

A mianowicie mpp2 do 90 gram i Abu VOLATILE PIKE 792 H 50-90G CAST

W obu przypadkach wg kolegów Max pociagna około 100g więc dla mnie w zapasie.

Poczytałem :) chociaż łatwo nie było. Prawdę mówiąc zastanawiają mnie dwa kije, ale pytanie czy wystartują od mniej więcej 35 gram

A mianowicie mpp2 do 90 gram i Abu VOLATILE PIKE 792 H 50-90G CAST

W obu przypadkach wg kolegów Max pociagna około 100g więc dla mnie w zapasie.

Mnie się wydaje że problem może być w górnym zakresie.Piszesz o gumach 30cm.-Pig Shad 23cm to 90g. bez obciążenia,Shad Teez 27cm to już ponad 100g. analogicznie.Każda guma ok 25-30cm to już będzie słuszna waga.Nie wydaje mi się aby kijem o realnym cw.górnym 100g. dało się komfortowo rzucic gumę 30cm,nie mówiąc już o dociążeniu takiej gumy.A obydwa kije o których piszesz to max 100g.więc ja tego zapasu za bardzo nie widzę?

Gumy 22, 25 cm, które nie są odchudzone z korpusu jak np shady z Fox rage'a, to już konkretna waga oscylującą w granicach 100g, kijek już musi być z tych poważniejszych

Ok, szczerze nie mam doświadczenia w łowieniu tak dużymi przynętami - jakieś sugestie?

Gumy 22, 25 cm, które nie są odchudzone z korpusu jak np shady z Fox rage'a, to już konkretna waga oscylującą w granicach 100g, kijek już musi być z tych poważniejszych

No własnie to próbowałem wskazać i zasugerować :) ;) w swojej wypowiedzi podając przykłady konkretnych,popularnych i często używanych gum.Rzadko która z zakresu który podajesz nie będzie miała 90,100g.Po temu i kij do 90g.moim zdaniem za słaby i o tym pisałem.Na przykład Pig Shad 23,nawet na samej wkrętce i z systemikiem to juz prawie 100g.

Ok, szczerze nie mam doświadczenia w łowieniu tak dużymi przynętami - jakieś sugestie?

Chociażby przed chwilą Piotrek @Novis napisał parę słów o MPP2 do 150g w wątku o kijach pod gumy.Ja też łowię w tym zakresie na razie przynajmniej budżetowo-Dam Impulse 255cm 30-150g.Tego typu kija bym szukał-o realnym górnym cw.130-150g i najlepiej ok, 250cm.,z odpowiednio długim dolnikiem.Jak na jesieni będziesz chciał połowić głębiej gumą ok.100g+20g. obciążenia to czegoś takiego będziesz potrzebował.

• Like 1

Ok to jestem ukierunkowany w pewnym sensie na wedzisko - a teraz gorąca prośba o pomoc w multiku - tu działam na ślepo, ale dobrze by było aby ogarnął od powiedzmy tych 35-40gram do no właśnie tych 100+ o których pisałeś. Nie wykluczam używki niemniej jednak wolałbym nowy - nie mam "świra" że musi być to produkt z najwyższej półki

Multików jest sporo,tu wybór mocno uzależniony od budżetu .Zreszta,możesz też przejrzeć odpowiednie wątki.Jest wielu kolegów którzy mają znacznie większe doświadczenie w tym temacie niż ja.Jeśli mam się wypowiedzieć czym łowię to w tym roku postanowiłem pójść nieco pod prąd.Wymyśliłem sobie że sporo czasu oprócz gum poświęcę na duże(naprawdę duże) obrotówki.Rozważałem w związku z tym Calcuttę 201D a stanęło na mocno budżetowym Abu Orra 2 Winch.Niskie przełożenie więc jest moc,właśnie pod kątem stawiających duży opór obrotówek.Zresztą uważam że do dużych gum szybszy multiplikator wcale nie jest potrzebny i nie sądzę aby ciskanie 100-120g miało mu zrobić jakąś dużą krzywdę.Ale to się okaże po sezonie,pod kątem tego właśnie multiplikatora będzie mocno testowy bo zamierzam go solidnie stargać,zobaczymy jak to zniesie :) .Jednakże,to tylko mój wybór,przerób chociażby poniższy wątek,informacji od groma i trochę.

http://jerkbait.pl/topic/66997-poszukuj%C4%99-multiplikatora-do-ci%C4%99%C5%BCkiej-roboty/

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Na wstępie przyznam się, że nie prześledziłem uważnie całego wątku i być może odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie już gdzieś się pojawiła. Jeśli tak się stało, to proszę o wyrozumiałość i łagodny wymiar kary ;) 

Chciałbym Was prosić o poradę przy wyborze sandaczowego casta. Łowić będę z brzegu, częściej brodząc w wodzie. Zwykle nie łowię ciężej niż główkami 15 gr, sporadycznie podbijam ciężar do 25 gr.  W związku z tym celuję w kije o cw. 28-35 gr. Największą niewiadomą jest dla mnie długość kija. Czy brodząc wystarczy mi typowa długość oscylująca w granicach 2 m, czy raczej celować w coś ciut dłuższego? Widziałem dość fajny kij z pazurkiem, ze stajni Dragona, o długości 2,3 m. Jakie są Wasze sugestie w tym względzie? Na sam koniec dodam tylko, że patyk będę sparował z Okumą Citrix. 

Będę też wdzięczny za konkretne propozycje. Budżet jaki zamierzam przeznaczyć na kij to 350-400 zł

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

Pozdrawiam!

zwiraz

Edytowane przez zwiraz

Łowię niemal wyłącznie z brzegu, co najwyżej z pomostu (jeśli jakiś trafię) i rzadko brodząc.

Nota bene mam tej samej długości Royala 1-6g, a także Pinnacla 7-21g/182cm (najczęściej używany "uniwersał" bo obsługuje przynęty od 5 do 25g) i nie mam kłopotu z łowieniem z brzegu.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Witam , zdecydowałem się kupić casta i już mam swoje faworyty , ale czy to będzie do siebie pasować ;) Proszę o opinie specjalistów czy multik będzie odpowiedni do casta :)

WĘDKA DAIWA STEEZ XT BAITCAST 2,15/42 + MULTIPLIKATOR DAIWA MORETHAN PE SV 8.1L-TW

Dziękuje i pozdrawiam.

Edit: Jaką plecionkę do tego polecacie :) 

Edytowane przez LazyPerch