Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Bierz Curado K ????

https://www.raven-fishing.pl/curado-201-k-hg-multiplikator/pl/product/39229/

Albo dołóż trochę i jest zajebista promka na metanium

https://www.mefistofishing.pl/shimano-metanium-mgl-hg-left-p-1518.html

Edytowane przez erqgth

Dobra, multik wybrany i będzie to Tatula CT100HSL. Teraz kij. Czy LXC70MF2 lub LXC70MHF2 będą odpowiednie? (7 - 35g +4” i odpowiednio lżej + 5”)? Łowisko to jezioro i Wisła. Najbardziej celowałbym w serię Legend Xtreme, ale nie trzymałem nigdy tych castów w ręce, także proszę o pomoc..... ew. sugestie innych patyków odpowiednich pod sandacza ze stajni StC. Dzięki!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Koledzy szukam pomocy w wyborze pierwszego multi, po wstępnej selekcji zostały dwa modele na polu walki i potrzebuje podpowiedzi który z tych dwóch poniżej będzie lepszy na początek do nauki i później do orania  ;) . 

1. Shimano Curado 201 K HD

2. Abu Garcia Revo SX

Z góry dziękuję za pomoc.

Tatula vs Revo... To tak jak Audi czy BMW... :) Prawda jest taka, że obojętnie co kupisz będziesz tak samo zadowolony bo to dwie dobre konstrukcje.

W błędzie letko zayebistym jesteś bo to też kwestia silnika czyli przełożenia i jesteś w czarnej d ... ie jak się pomylisz ... ?

Chłopaki, celem poszukiwań kija pod moje potrzeby oglądam cały dzień strony w necie, czytam opinie dot. kijów castingowych StC (wieje jak smok i na ponton nie pogoda).

Wychodzi mi, że najlepiej pod to co chcę spisze się LXC70MF2 (17 LB mocy, niby do 18g, ale mam LXS76MF2  w spinie i ogarnia bez problemu 25g+4", a dołem 7g+3" lub 5g+4") i zastanawiam się czy LXC70MHF2 nie będzie zbyt mocny......

Oglądałem jeszcze serię Mojo Bass na 2016 r. (węgiel SC III), tyle że tam są 1składy no i przepaść technologiczna w stosunku do serii xtreme. 

Powiedzcie mi czy celować w tego LXC70MF2 czy szukać jeszcze innego kija? Ma to być zestaw DEDYKOWANY połowom sandacza, inne gatunki mnie na niego nie interererere, na to przyjdzie jeszcze czas żeby skompletować kolejne zestawy. 

EDIT: Jest jeszcze LBC71MF tyle że to jednoskład, ale wygląda obiecująco. 

Edytowane przez WojtekCIN

Przerabiałem ten problem w zeszłym roku tzn cast o podobnych parametrach tylko i wyłącznie pod sandacza. Długo nie mogłem się zdecydować. Zmarnowałem chyba miesiąc życia na grzebanie w internecie. W końcu stanęło na kijku zbudowanym na Matagi Super Shore MH + Daiwa Tatula.

• Like 1

Chłopaki, celem poszukiwań kija pod moje potrzeby oglądam cały dzień strony w necie, czytam opinie dot. kijów castingowych StC (wieje jak smok i na ponton nie pogoda).

Wychodzi mi, że najlepiej pod to co chcę spisze się LXC70MF2 (17 LB mocy, niby do 18g, ale mam LXS76MF2  w spinie i ogarnia bez problemu 25g+4", a dołem 7g+3" lub 5g+4") i zastanawiam się czy LXC70MHF2 nie będzie zbyt mocny......

Oglądałem jeszcze serię Mojo Bass na 2016 r. (węgiel SC III), tyle że tam są 1składy no i przepaść technologiczna w stosunku do serii xtreme. 

Powiedzcie mi czy celować w tego LXC70MF2 czy szukać jeszcze innego kija? Ma to być zestaw DEDYKOWANY połowom sandacza, inne gatunki mnie na niego nie interererere, na to przyjdzie jeszcze czas żeby skompletować kolejne zestawy. 

EDIT: Jest jeszcze LBC71MF tyle że to jednoskład, ale wygląda obiecująco. 

Niestety ciężko znaleźć coś fabrycznego w dwóch kawałkach. No chyba, że sobie coś zbudujesz na blankach ST. Croix. 

Jeśli jednak dopuszczasz jedną część, to polecam LBC70MHMF. Spokojnie łowię na gumy na główkach od 6 g i nie mam problemu z wyczuciem opadu. Sekcja szczytowa jest na tyle delikatna, że nie ma mowy o spadach sandaczy, wędzisko fajnie pracuje już pod 40 cm maluchami, a moc drzemiąca w blanku pozwala na hol konkretnych okazów.

W ramach eksperymentów pokuszę się o przezbrojenie TRS70MF2 na wersję cast. Mam nadzieję, że te 7 gram "z dołu" sugeruje, że sandacza też da się spokojnie zaciąć, z drugiej strony 12 funtowy blank podpowiada, że może być z tym różnie. Się zobaczy. Jak będzie z podbiciem gumy też okaże się w praniu.

Edytowane przez Koincydencja

Ja już to zrobiłem parę lat temu, Hubert. Jeno z MLF2. To mój najlżejszy kij castingowy. Lżej nie łowię. Ogarnie wszystkie okonie i szczupaka na lekko.Z 12 lb ogarniesz przyłowy większych szczupaków, natomiast dołem ciężko będzie zejść poniżej 4g+gumka.

• Like 1

:good: Niżej nie ma potrzeby, od tego jest inny St. Croix. Wszystkie ex fasty, fasty z którymi miałem do czynienia były dla mnie jakieś takie "drętwe", "suche". Ciężko było się z nimi dogadać, dlatego teraz czas na eksperyment z poczciwym SCII. Chyba mi jednak bliżej do amerykańskiej myśli rodbuildingowej. Nawet nie przeszkadza mi fabryczne zbrojenie.

Koniec OT, bo to nie o St. Croix.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Witam wszystkich,

w najbliższym czasie chciałbym rozpocząć swoją przygodę z castingiem, dlatego potrzebuję od Was porady... Jestem na etapie poszukiwań pierwszego zestawu, trochę już poczytałem, mam już jakieś typy, ale chciałem się upewnić czy aby na pewno idę w dobrą stronę (tym bardziej że sprzęt tani nie jest...) A więc tak, łowię głównie na jeziorach szczupaki z pontonu i taki jest cel. Chciałbym na początek używać przynęt o wadze 40-80g (slidery, woblery) Na chwilę obecną myślę nad zestawem:

- Daiwa Tatula SV TW 103 HSL (czy nie za słaby? a może coś innego?

- Dragon Viper Pro Jerk Cast 80 (tu w sumie nie mam pojęcia jaki kij, a pomachać nie mam gdzie..., także strzał, może ktoś coś podpowie?

- plecionka Power Pro 0,23 (czy nie za cienka do nauki?)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Bierz 200, możesz poszukać Daiwę Alphasa 150. Są jeszcze fajne konstrukcje Shimano, Abu. Ale ktoś inny Ci doradzi.

I rada najważniejsza http://jerkbait.pl/forum/20-baitcasting/

wątki o łowieniu na ultra lekko, lekko, średnio, ciężko, bardzo ciężko. Pasjonująca lektura na nudne wieczory. Zapewniam, że mnóstwo ludzi miało podobne dylematy i Twój nie jest jakiś wyjątkowy.  :good:

• Like 5

• 4 tygodnie później...

Witam,

zastanawiam się czy jest możliwość zmontowania zestawu którym da się obsłużyć zarówno jerki jak i troling/ dorożkę. Waga przynęt jerków do 100g a troll to sdr-y 10-11cm(mocno pracujące), Zależy mi na obniżeniu wagi dotychczasowego zestawu i pomyślałem że z castem to się może udać.  Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czy da się pogodzić coś takiego ?

Myślałem raczej o czymś co było by kompromisem akcji i długości (np. długości 2.1-2.2), Wiem że jednym kijem nie da się komfortowo obstukać wszystkiego ale może znajdzie się ktoś kto zmontował zestaw który sprawdza w takim łowieniu i chce się podzielić wiedzą.