Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie posiłkuję się budżetowym kijem, ale już za chwileczkę, już za momencik wjedzie coś lepszego i bedzie w końcu tak jak miało być. Potem pewnie zmienię multik - na razie jest Tatula CT100HSL ale myślę o Steez SW[emoji41]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Słyszałem bardzo dobre opinie w temacie Steez SV pod sandacza (również łowienie w nocy).

• Like 1

Kij przetestowany. Bardzo sprężysty, mocny, a jednocześnie o bardzo szerokim spektrum wagowym - najmniej rzucałem 7g z Mann’s predator 3, najwiecej kogut 35g. Kij najlepiej moim zdaniem działa już od 8g z ES4 albo P3. Jest bardzo czuły, pokazuje pięknie co dzieje się na drugim końcu zestawu. Brania pięknie czuć w łapie i widać na szczytówce. Małe sandaczyki i okonie nie spadają. Co prawda odnotowałem jeden spad okonia, ale wynikał on z mojej winy - kij był uniesiony w gorę pod katem 45st. Podbicia gum - bez wysiłku, niezależnie od głębokości.

Uchwyt jest bardzo wygodny. Patyk pięknie współpracuje z Tatulą - szpula delikatny luz boczny, hamulec magnetyczny na 4 lub 5 w zależności od masy przynęty i mozna pięknie się bawić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Wyjątkowo łatwy w użyciu. Chociaż wg mnie ogranicza rzuty. Coś kosztem czegoś.

Mimo to wydaje mi się, że warto w szczególności z wykorzystaniem do nocnego łowienia. ;)  :wub:

Przykład działania systemu:

• Like 1

W drugim filmiku rzut baaaardzo lotną przynętą i jak dobrze zrozumiałem hamulec ustawiony bardzo zachowawczo na 8. W sumie to bez problemu można tak wyregulować hamulec w innych multiplikatorach, żeby szpula zachowywała się podobnie. Wystarczy pomóc sobie dociskiem szpuli. Ja łowię na ustawieniu 3-4. Przy 4 nie ma wielkiej filozofii przy łowieniu pod wiatr. Jakże się zdziwiłem, kiedy mój Kumpel (nawet nie wiem czy na początku się zorientował) rzucał Steezem przy całkowicie wyłączonym hamulcu :P .

A jeżeli chodzi o łowienie w nocy, to Steez SV jest do tego bardzo ok.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

Dzisiaj rano zestaw jak z drugiego filmiku (Alphas Type F ze szpulką SV) używałem jak co weekend w zestawie na lekko. Przy ustawieniu hamulca na 8-10 szpula sama się zatrzymuje przy kontakcie przynęty z wodą (ES2 na 5g). Szpula SV pomaga też przy skippingu, wcześniej dla mnie nie do ogarnięcia. I tak jak napisał Hubert, rzuty pod wiatr to nie problem już na 4...

• Like 3

Panowie polecicie jakąś pletke do casta w granicach 90-140zl najlepiej aby występowała w multi kolor lub była wersja czerwona :D

Pletki nie znam żadnej, jeszcze nie używałem, ale z plecionek mogę podpowiedzieć:

- czerwona https://www.wedkarski.com/zylki-plecionki/14259-plecionka-nano-core-x4-ciemnoczerwona-dragon.html

- multikolor https://www.wedkarski.com/zylki-plecionki/11729-plecionka-j-braid-daiwa.html

Ps

Tańsze niż Twoja dolna granica, ale dobre.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Wypadałoby jeszcze doprecyzować 4 na 10, czy 4 na 20. Zależy jaką skalę przyjmiemy. Ja piszę o 4 na 20. Ale np. Alphasem SV tak nisko zejść nie potrafię. Przy 7 na 20 czuje się bezpiecznie.

U mnie 4 na 10. Poniżej 3 rzuty muszą być bardzo płynne i spokojne, co nie znaczy, że przez to bliżej leci[emoji4]
  • Like 2

witam, Panowie ale się rozpisaliście...super, a może byście mi polecili kijek budżetowy do multika dla przynęt średnich czyli jerki 10-14 cm o wadze 35-55gr ale zależy mi na takim, żeby się ładnie ładowały przynęty. Wiem, że jest sporo kijów 30-70 gr ale taki mam i nie ładuje przynęt coś bym wolał w przedziale 20-40(50) gr, z góry dzięki

Witam wszystkich, jeżeli powtarzam to szczerze przepraszam ale za dużo stron do przewracania..

Chciałbym uzyskać pomoc w doborze zestawu castingowego do połowu szczupaka przynetami gumowymi i jerkami:

1. Shimano Expride Casting 203cm 10-30g + Shimano Aldebaran BFS XG,

2. Customowy rod (205cm do 35/50g) + Daiwa Tatula SV TW 103HSL.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Witaj,

następnym razem chociaż udaj, że duuuuużo czytałeś i masz już mętlik w głowie...

W pierwszym przypadku wystarczy poczytać chociaż podstawowe dane dotyczące multiplikatora: 130 g wagi, hamulec 3,5 kg i 45 m nylonu 8 lb wchodzącego na szpulkę. Tak trochę słabo szczupakowo. 

Generalnie to ...there are also baitcasting reels that are meant for finesse fishing, which is rather known as Bait Finesse System or BFS for short...

A tu pomagacz: https://www.google.pl/search?q=t%C5%82umacz+google&oq=t%C5%82umacz+google&aqs=chrome..69i57j0l5.5377j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Tatulę SV TW podpiąłbym pod pierwszy zestaw Tylko musisz sprawdzić sobie, czy ilość linki jaką się da na szpulkę nawinąć będzie wystarczająca. Do drugiego zestawu możesz podpiąć zwykłą Tatulę. Celujesz w Aldebarana, więc finansowo osiągalny może być dla Ciebie Steez... 

Myślę, że ktoś doradzi Ci coś fajnego z Abu, Shimano...

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 3