Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki, bez urazy, czytałem dwa tematy po 50 stron aż oczy mi wysiadły i nie znalazłem tego co mnie interesuje.. Z tego co zauważyłem to wszechobecna miłość do Tatuli, dlatego chciałem ją skonfrontować z Shimano. Mam świadomość, że wymieniony przeze mnie zestaw nadaje się bardziej do UL ale osobiście łowię szczupaki na zestawie ze stałoszpulowcem Clash 2500 + Team Dragon Z-series spin 183cm 7-25g. I nie są to szczupaki ledwo wpadające w wymiar. Co do Steeza to słyszałem opinie, że przekładnia zaczyna szumieć co mnie lekko odstraszyło.

Dzięki za obiektywne opinie.

Dzięki za podpowiedź. Ktoś może powiedzieć coś o multikach Shimano?

Pod łowienie 10-30gr , ze stajni Shimano, zastanawiałbym się nad multikami Chronarch MGL lub Metanium MGL. Oba można kupić w podobnej cenie, ze względu na to iż są promocje na Metanium MGL (mefisto). Metanium w teorii to półka wyżej od Chronarcha. Ma metalową (magnezową) obudowę, dodatkowe łożysko na szpulce(moim zdaniem ważne), ale gółwne koło jest aluminiowe... przez co praca tego multika jest oceniana ciut niżej niż Chronarcha który ma przekładnię mosiężną, za to korpus z tworzywa. W metanium można zrobić podmianę przekładni na całkowicie mosiężną z Curado K - nawet tackletrap oferuje takie zestawy.

Oba młynki zostały zrecenzowane na stronie www.tackletour.com oraz poszukaj kanału reel test na youtube, przy czym, moim zdaniem, autor tego kanału nie miał doczynienia z topowymi konstrukcjami Daiwy (od Zilliona w górę) przez co dla mnie jest raczej sympatykiem Shimano. Dobrym źródłem jest równiez forum http://www.tackletour.net/viewtopic.php?t=74529 . Polecam przeczytać nie tylko ten wątek, ale także inne, które zakładam, iż znajdziesz we własnym zakresie :)

Niestety źródło to nie jest aktualizowane na bieżąco i w zasadzie nie ma tam nic o multikach Shimano z generacji MGL. To nie zarzut, a stwierdzenie faktu.

• Like 3

Niestety źródło to nie jest aktualizowane na bieżąco i w zasadzie nie ma tam nic o multikach Shimano z generacji MGL. To nie zarzut, a stwierdzenie faktu.

Wielka szkoda, że ten temat nie jest aktualizowany, gdyż byłby bardzo pomocny "tzw źródło pierwszego kontaktu", tym bardziej, że jest oparty na opiniach użytkowników danego sprzetu.

Wielka szkoda, że ten temat nie jest aktualizowany, gdyż byłby bardzo pomocny "tzw źródło pierwszego kontaktu", tym bardziej, że jest oparty na opiniach użytkowników danego sprzetu.

Tak, też ubolewam nad brakiem aktualizacji tego działu, bo zamysł był jak najbardziej właściwy. Ze swojej strony, na koniec sezonu, umieszczę opisy tego co sam używam 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Panowie witam serdecznie. Przybywam z prośbą o radę, albo rad kilka. Jestem początkującym wędkarzem, łowię na razie tylko wagglerem. Chciałbym też spróbować swoich sił z drapieżnikami. Bardzo podoba mi się temat baitcastingu i wolałbym pominąć zwykły spining i zacząć od razu od pazura choć wiem, że pewnie będziecie odradzać. Moje najbliższe łowisko to rzeka dość płytka i ze sporą ilością roślinności sięgającej powierzchni wody przy brzegach oraz płytkie jeziora. Interesuje mnie łowienie bliżej powierzchni własnie ze względu na potencjalną utratę przynęt w roślinności. Chciałbym abyście pomogli mi dobrać sprzęt od a do z czyli kij, multik, plecionkę, przypony, przynęty. Borykam się z tematem już jakiś czas, budżet mam ograniczony. Na multik + kij chciałbym wydać nie więcej niż 500 zł. Myślę o układzie kij do 150 multik do 300. Myślałem tak wstępnie o Shimano Caius A151 albo D.A.M Quick Speedcore a wędkę Mikado Excellence Baitcast Contact 198 10-35g. Z przynęt interesują mnie na pewno jakieś tańsze na początek jerki powierzchniowe, bardzo podobają mi się poppery. Nie mam w ogóle rozeznania co do gramatur kijów i przynęt spiningowych i castingowych. Nie wiem co się opłaca kupować. Jeżeli np można kupić taniej większe przynęty i kije do nich i polecicie zaczynać od takich to ja się chętnie takiej rady posłucham. Te 10-35 to stad że się naczytałem o uniwersalności takich kijów. Chętnie przyjmę też poradę w jakim sklepie taki sprzęt zamówić, żeby nie przepłacić. Każdy ma swój, różny od innych asortyment ale ceny najpopularniejszych fantów potrafią się bardzo mocno różnić z tego co zauważyłem. 

• Like 2

Kolegohttp://jerkbait.pl/user/69590-watchmaker/

Przy odrobinie szczęścia dasz radę. Przyzwoity na początek multiplikator kastking royale legend to koszt około 150 zł. Na wędkę pozostaje 350, ale na sławnym alledrogo i jego klonie olx kupisz dragona guide select za około 250 zł. I zostanie Ci stówka na przynęty, ktore z kolei musisz dobrać pod rybki. Jak Ci się spodoba to wydatki dopiero się zaczną ...????

• Like 2

Na pewno nie choć okonia i szczupaka oraz sandacza i małego sumka wspomniany przeze mnie guide select jak nie będziesz mieć nic innego ogarnie. Na początek zabawy kij naprawdę dobry delikatnie rzecz ujmując. Jak Ci sie cast spodoba to szybko zaczniesz iść w tzw. specjalizację, a wtedy piniądz, piniądz i jeszcze raz piniądz będzie Ci bardzo potrzebny ????

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Jakie ryby zamierzam łowić? Oczywiście szczupaki i okonie. Sandacze, klenie, jazie i bolenie... i na suma mam gdzie jechać od czasu do czasu ale to wszystko chyba nie tym jednym pierwszym kijem jak mniemam?

Na znanych portalach aukcyjnych jest kijek Major Craft Go Emotion GEC66ML za 280zł. Mam ten model i szczerze polecam, bo to bardzo udana seria. Łowie nim sandacze, okonie, szczupaki i myślę że klenie i bolenie też ogarnie. Za resztę poszukaj Tatuli lub Revo LT

Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez xeniowy

A jednak kiedyś było łatwiej zacząć przygodę z castingiem. W tym budżecie, który podałeś, spokojnie się zmieściłem. Teraz jest zawrót głowy, dla początkujących.Reakcja rynku na popyt.Uczciwie stwierdzam, iż sam musisz dojść do tego, co Ci pasuje.

• Like 2

https://pl.aliexpress.com/item/KastKing-2017-New-Spartacus-Plus-Dual-Brake-System-Baitcasting-Reel-8KG-Max-Drag-11-1-BBs/32824448038.html?spm=a2g17.10010108.1000016.1.27747c2cBnPcsH&isOrigTitle=true

Takie cudo sobie chyba sprawię po namyśle. Nie zagłębiając się zbytnio w ideologię taką czy inną nie mam nic przeciw towarowi z Ali

I do tego plecionkę od nich od razu bo podobno niezłe też mają. Pytanie tylko jaką grubość i kolor i czy to ta zachwalana.

https://pl.aliexpress.com/store/product/KastKing-Brand-300M-PE-Braided-Fishing-Line-4-Stands-80LB-10LB-20LB-60LB-Multifilament-Fishing-Line/216889_32801335428.html?spm=a2g17.12010108.1000016.1.241a2bd4aqPUEo&isOrigTitle=true

Pozostanie wybrać kijek i coś do uwiązania. Wolałbym jednak nie szukać używanych wędzisk i kupić kijek nowy.

Jeszcze mają wędki 

https://pl.aliexpress.com/item/KastKing-Royale-Legenda-Ultralight-W-gla-Fishing-Reel-Spinning-Casting-Rod-z-FUJI-Przewodnik-Pier-cienie/32848903147.html?spm=a2g17.12010612.8148356.1.4f7b7141WiFVIJ

ale to jest 7-55g... 

Edytowane przez Watchmaker

Kolega Tomek dobrze Ci podpowiada, bdb fajny kij. Od siebie dodam żebyś wybrał nie za cienką plecionkę cztero-splotowa dobrze się sprawdzają, ewentualnie żyłkę 0.30 

Powodzenia

Nie zaczynaj od żyłki, to jakaś pomyłka, żyłka "puchnie" podczas rzutów i broda murowana. Przy plecionce też nie unikniesz bród, nie unikają ich również doświadczeni castingowcy, ale plecionkę łatwiej rozplątać, a żyłkowa broda to od razu nożyczki. Plecionka 0,22/25Lb będzie optymalna, a max to 0,25/30Lb.

Na Twoim miejscu brałbym wędzisko MH 2,28m/10-45g

HTB1ZukIA1OSBuNjy0Fdq6zDnVXaj.jpg

powinno Ci się przyzwoicie zgrać z tym multiplikatorem.

Edytowane przez Alexspin