majkelmajk Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Koledzy! Zimowe wieczory i ostatnie porządki w sprzęcie spowodowały, że w przyszłym sezonie chcę pierwszy raz w życiu spróbować castingu W tym sezonie zaliczyłem kilka prób łowienia stałoszpulowcem i jerkami po ok 30g - wygoda średnia.. Czuć, że sprzęt się męczy, a chciałbym jeszcze ciężej Podpowiecie może czy znajdę wędkę, która obsłuży przynęty od ok 30g do 80g max? W grę wchodzić będą jedynie jerki oraz wahadłówki czy obrotówki 5 (choć te pewnie ciężko będzie pogodzić jednym kijem). Gum nie używam właściwie w ogóle Raczej coś dostępnego na sklepowych półkach, bo nie wiem na ile mnie to wciągnie. Poza tym budżet musi udźwignąć multiplikator i linkę oraz chociaż kilka przynęt Wszystko do wiosny. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Przeczytaj ten wątek, a gwarantuję Ci, że mocno, bardzo mocno zawęzisz krąg poszukiwań co i kolegom ułatwi pomoc ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelmajk Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Sławku dzięki za pomoc!! Tak się składa, że przed napisaniem posta dość dokładnie przeczytałem watek. Szczególnie kilka postów zbliżonych tematyką do mojego. Wybór i rozstrzał jest spory, a posty sprzed dobrego roku. Także może jednak masz jakieś rady co do wędki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Myślę jeszcze o kijach od Svartzonkera. Ciężko coś dorwać w tych moich parametrach, minimalna długość to 2.10m, przy 2.20 byłbym szczęśliwy, może ten Mass Beat nie będzie tragiczny, a może jeszcze poszukam. Generalnie mogę kij zakupić w Szwecji lub Polsce, łapię głównie w Norwegii.Popatrz w Szwecji na wędkę Svartzonker Black Series 7’2” (ok 220cm) i CW 150g. U nas raczej nie dostępna. Edytowane 23 Listopada 2018 przez ms80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Koledzy! Zimowe wieczory i ostatnie porządki w sprzęcie spowodowały, że w przyszłym sezonie chcę pierwszy raz w życiu spróbować castingu W tym sezonie zaliczyłem kilka prób łowienia stałoszpulowcem i jerkami po ok 30g - wygoda średnia.. Czuć, że sprzęt się męczy, a chciałbym jeszcze ciężej Podpowiecie może czy znajdę wędkę, która obsłuży przynęty od ok 30g do 80g max? W grę wchodzić będą jedynie jerki oraz wahadłówki czy obrotówki 5 (choć te pewnie ciężko będzie pogodzić jednym kijem). Gum nie używam właściwie w ogóle Raczej coś dostępnego na sklepowych półkach, bo nie wiem na ile mnie to wciągnie. Poza tym budżet musi udźwignąć multiplikator i linkę oraz chociaż kilka przynęt Wszystko do wiosny. Pomożecie? Sławku dzięki za pomoc!! Tak się składa, że przed napisaniem posta dość dokładnie przeczytałem watek. Szczególnie kilka postów zbliżonych tematyką do mojego. Wybór i rozstrzał jest spory, a posty sprzed dobrego roku. Także może jednak masz jakieś rady co do wędki? Gdybyś przeczytał ten i inne na temat castingu miałbyś chociaż jakieś typy ..., a tu nic ..., zero o łowiskach ..., budżet nie określony ..., fartem chyba wpisałeś gramaturę ... I co ja mam Ci doradzić ? Bierz 2 metrowego dragona bo tani i ma długą gwarancję ? A może szukaj 183 cm. zośkę G 60 bo to zajefajne wędzisko ? Ludzie nie wciskajcie mi kitu, że przeczytaliście i się w temacie zakupu choć solidnie przygotowaliście teoretycznie ...Pewnie do kosza poleci mój post, ale mam nadzieję, że kolejne zapytania będą bardziej konkretne, poprzedzone solidnym choć może tylko teoretycznym rozeznaniem. Edytowane 23 Listopada 2018 przez SlawekNikt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 A WY to jakiś wódz plemienia jesteście żeby WAM się ludzie mieli tłumaczyć ? Po to m.in. jest to forum żeby się solidnie przygotować do zakupu. Może w takim razie zablokuj ten temat bo już tyle zostało napisane i wystarczy poczytać? Qrwa niedługo to strach będzie o cokolwiek zapytać bo SławekNikt zaraz Ci pojedzie po rajtach. Kolega chce rozpocząć swoją przygodę z castingiem a zamiast rzeczowych propozycji, jakiejs pomocy (nawet w odszukaniu czegoś co już zostało napisane) musi czytać jakieś Twoje pomyje na temat wciskania kitu etc. Wystarczyło dopytać o tych kilka szczegółów albo nie pisać wcale. Wracając do tematu to nic ze sklepowych półek polecić Ci nie mogę ale masz trochę czasu i jeśli może być jakiś używany kijek to polecam starsza wersje Fenwick HMG GT70MH-F. Jest bardzo fajny artykuł na temat tej wędki na sąsiednim forum. Mega uniwersalny sprzęt. Ja nim łowiłem od sandaczowego opadu po pig shad-y 23cm + 15g ołowiu. Jerki i obrotówki oczywiście również. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelmajk Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Gdybyś przeczytał ten i inne na temat castingu miałbyś chociaż jakieś typy ..., a tu nic ..., zero o łowiskach ..., budżet nie określony ..., fartem chyba wpisałeś gramaturę ... I co ja mam Ci doradzić ? Bierz 2 metrowego dragona bo tani i ma długą gwarancję ? A może szukaj 183 cm. zośkę G 60 bo to zajefajne wędzisko ? Ludzie nie wciskajcie mi kitu, że przeczytaliście i się w temacie zakupu choć solidnie przygotowaliście teoretycznie ...Pewnie do kosza poleci mój post, ale mam nadzieję, że kolejne zapytania będą bardziej konkretne, poprzedzone solidnym choć może tylko teoretycznym rozeznaniem.Boże Co za typowe dla Ciebie podejście... Nie chcesz pomóc to nie odzywaj się i tyle. Zostaw temat dla innych, nieco bardziej chętnych do pomocy niż Ty.Tłumaczyć się nie mam zamiaru, szczególnie internetowym trollom. Oczekujesz, że wymienię na sucho wszystkie wędki, które znalazłem w temacie i wg opisu spełniają moje wymagania? Oczekujesz, że zrobię akniete i wybiorę wędkę, na która oddacie najwięcej głosów? Nie tędy droga... Kolejne Twoje posty pozostawię bez komentarza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Jak chcesz niedrogi patyk pod większe gumy i jerki co obsłuży cw max 70-80 g to polecam Shimano BeastMaster EX wersje 2,1m lub 2,4m cw do 70g. Ja osobiście mam krótszą wersję i od razu po zakupie poleciała na przedłużanie dolnika i teraz jest malina, ale to kwestia indywidualna. Kij jest w miarę szybki , ale pod obciążeniem całkiem fajnie się ugina. Nie gubi ryb. Poza tym możesz zastanowić się nad SG ButchLight XLNT2 do 65g , Sg Black Jerk do 60g (ten kij jest trochę sztywniejszy niż BeastMaster). Niestety moim skromnym zdaniem rzucanie takim kijem obrotówka to będzie męczarnia i przydałby się patyk o mniejszym CW i pracy kija CrankBaitowego . Multika mogę polecić z tych co miałem i wszystkie dały radę. Tatula , Tatula CT, Abu Revo Premier. Obecnie używam Shimano Curado K 201 i z tych wszystkich najbardziej mi pasuje do takiego zestawu. Przedstawiłem w miare budżetowe opcje ze średniej półki cenowej bo nie wiem jakim budżetem chcesz operować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Boże Co za typowe dla Ciebie podejście... Nie chcesz pomóc to nie odzywaj się i tyle. Zostaw temat dla innych, nieco bardziej chętnych do pomocy niż Ty.Tłumaczyć się nie mam zamiaru, szczególnie internetowym trollom. Oczekujesz, że wymienię na sucho wszystkie wędki, które znalazłem w temacie i wg opisu spełniają moje wymagania? Oczekujesz, że zrobię akniete i wybiorę wędkę, na która oddacie najwięcej głosów? Nie tędy droga... Kolejne Twoje posty pozostawię bez komentarza Oczekuję, że łaskawie podasz jak największą ilość informacji według, której można byłoby Ci pomóc. Ty podałeś jedynie gramaturę wędziska ...Z jednym się z Tobą zgodzę: nie tędy droga, zwłaszcza dla hobbysty. Życzę wyboru taaakiego wędziska i taaakich ryb Dla mnie dobrymi kijami są nasz krajowe blaasy, które kupowałem jako używane. http://jerkbait.pl/user/63254-erqgth/ Z tobą Krzysiek też się zgodzę. Strach tu będzie niedługo zaglądać bo gościu wpadnie i napisze, że chce przezajebisty patyk o maksymalnym c.w. 80 g. a, Ty będziesz musiał Rutkowskiego zatrudnić aby mu w tym jakże sprecyzowanym życzeniu zakupu pomóc. 3 maj się Sorki za ot. Edytowane 24 Listopada 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Jak chcesz niedrogi patyk pod większe gumy i jerki co obsłuży cw max 70-80 g to polecam Shimano BeastMaster EX wersje 2,1m lub 2,4m cw do 70g. Ja osobiście mam krótszą wersję i od razu po zakupie poleciała na przedłużanie dolnika i teraz jest malina, ale to kwestia indywidualna. Kij jest w miarę szybki , ale pod obciążeniem całkiem fajnie się ugina. Nie gubi ryb. Poza tym możesz zastanowić się nad SG ButchLight XLNT2 do 65g , Sg Black Jerk do 60g (ten kij jest trochę sztywniejszy niż BeastMaster). Niestety moim skromnym zdaniem rzucanie takim kijem obrotówka to będzie męczarnia i przydałby się patyk o mniejszym CW i pracy kija CrankBaitowego . Multika mogę polecić z tych co miałem i wszystkie dały radę. Tatula , Tatula CT, Abu Revo Premier. Obecnie używam Shimano Curado K 201 i z tych wszystkich najbardziej mi pasuje do takiego zestawu. Przedstawiłem w miare budżetowe opcje ze średniej półki cenowej bo nie wiem jakim budżetem chcesz operować.Potwierdzam opinię na temat kijka Shimano. Kupiłem z myślą o jednorazowym wypadzie samolotem do Finlandii a tam przełowiłem nim tydzień z zaskakującą przyjemnością. Stosowałem pod gumy (zapomniałem, że jedna z nich waży 90gr ale jakoś to kijkowi nie przeszkadzało) oraz duże obrotówki. Teraz podpinam pod niego REVO X4 w najniższym przełożeniu 5,4:1. Ten zestaw kupisz za 1000 zeta wraz z plecionką i jeszcze na przynęty zostanie Edytowane 24 Listopada 2018 przez BOB1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Oczekuję, że łaskawie podasz jak największą ilość informacji według, której można byłoby Ci pomóc. Ty podałeś jedynie gramaturę wędziska ...Z jednym się z Tobą zgodzę: nie tędy droga, zwłaszcza dla hobbysty. Życzę wyboru taaakiego wędziska i taaakich ryb Dla mnie dobrymi kijami są nasz krajowe blaasy, które kupowałem jako używane. http://jerkbait.pl/user/63254-erqgth/ Z tobą Krzysiek też się zgodzę. Strach tu będzie niedługo zaglądać bo gościu wpadnie i napisze, że chce przezajebisty patyk o maksymalnym c.w. 80 g. a, Ty będziesz musiał Rutkowskiego zatrudnić aby mu w tym jakże sprecyzowanym życzeniu zakupu pomóc. 3 maj się Sorki za ot.Wystarczyło dopytać... Może kolega zapomniał, a może po prostu nie wie i w tym temacie tez czeka na jakieś sugestie. A poza przestrzeganiem regulaminu forum nikt nic nie musi ✌️. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Rzeczywiście trochę słabo wygląda ta dyskusja. I prawdą jest także, iż tworzenie takiego dziwnego klimatu może działać krępująco na potencjalnych pytających, którzy chcieliby, ale o castingu nie wiedzą zbyt wiele. Wiem, bo sam ledwie pół roku temu zaczynałem i nieobce były mi pewne dylematy. Forum powinno się cechować otwartością i życzliwością użytkowników, taki jest mój, wysoce subiektywny, pogląd. I jeszcze jedno - argument, że warto czytać wątek od początku jest w pewnej mierze słuszny, ale..., uwierzcie mi, nie jest to łatwe wobec dużej ilości postów, pisanych niekiedy nazbyt fachowym językiem, przeplatanych niemerytorycznymi utarczkami. Ale do rzeczy.Dane mi było obrzucać, dzięki życzliwości kolegi, przed podjęciem decyzji o zakupie pierwszego wędziska castingowego, kilka różnych kijków, seryjnej produkcji, a także zbudowanych na blankach dość drogich, jak i solidnych, ale niedrogich. Dla mnie jako debiutanta jedno było istotne - nie zniechęcić się od razu. Dzięki życzliwości innych trafiłem idealnie w wędkę, która spełnia mnóstwo iniwersalnych warunków. Obsługuje przynęty relatywnie lekkie - ok. 6-7 g., ale nie boi się znacznie cięższych nawet powyżej 40 g. , a zdaniem poprzedniego użytkownika nawet powyżej 50 g. Wędka została zbudowana w pracowni na blanku American Tackle Bushido - o ile dobrze pamietam model Mag Bass, 10-17 lb, o nominalnie oznaczonym ciężarze wyrzutowym 1/4-1 oz. czyli około 7-28 g. Taki blank kosztuje niewiele ponad 200 zł. Nie wiem za ile można uzbroić taki blank w pracowni. Mój kupiłem za 850 zł. z drugiej ręki, ale zbrojony był w jednej z topowych pracowni. Jak wyżej pisałem można spokojnie nim rzucać cięższymi przynętami. Uwielbiam tę wędkę i jestem absolutnie przekonany, że tan właśnie kij nie tylko mnie nie zniechęcił do castingu, a przeciwnie, spowodował, że wyprzdałem cały sprzęt spinningowy i wszedłem w casting po całości. Zdaję sobie sprawę, że sugerowanie drogi budowy wędki na indywidualne zamówienie może wydawać się kontrowersyjne, ale mam wrażenie, że zmiejsza to ryzyko chybionego strzału. Mam na tę chwilę dwa wędziska castingowe - obydwa z pracowni, dwa kolejne blanki za miesiąc dotrą do Polski i też będą zbrojone pod moje indywidualne potrzeby. Oczywiście można to zrobić w opcji full i będzie drogo - przy super blanku i najwyższych komponentach pewnie w okolicach 2200 - 2300 zł., ale można mieć świetne wędzisko za około 800-900 zł., zbrojąc je nie według marketingowych mód, ale rozsądnie. Wiem, że to też nie jest tanio w porównaniu z seryjnym niezłym kijem za nieco ponad 200 zł., ale wg mnie warto. Co do multiplikatora nie będę się wypowiadał, bo jestem stary, 30 lat pracuję w tej samej firmie, w związku z czym określona stabilizacja życiowa i zawodowa, powoduje, że stać mnie raz na jakiś czas na fanaberie wędkarskie, zwłaszcza, że innych „nałogów” nie mam. Poszedłem po najmniejszej linii oporu, wydałem dużo i mam świetny multik Daiwa Steez SV. Bardzo dużo wybacza debiutantowi, ale na początek, komuś kto nie jest pewien czy złapie bakcyla, nie polecam. W przypadku sprzedaży na rynku wtórnym strata byłaby ogromna. Poza tym Steeza SV TW trochę szkoda do cięższego łowienia. Opisany powyżej kij Bushido pracuje z innym multikiem, przeznaczonym do cięższych zadań. I na koniec jedna uwaga. Proszę nie traktować tego wpisu jako rad eksperta, którym w castingu nie jestem i chyba już nie będę. Jest tu wielu znakomitych castingowców, których wiedza sprzętowa jest ogromna. Niech to będzie wspomnienie debiutanta, który trafił, nieco przypadkiem i dzięki życzliwości kolegi, na znakomite wędzisko, które stało się katalizatorem inspirującym do fascynacji tą genialną metodą. Serdeczności. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Co do tej życzliwości. Szkoda mi tych "życzliwych" osób, ktore zbyt serio traktują swoją obecność na forum. Warczą jak pies przy misce zamiast coś pomóc, doradzić podzielić sie wiedzą. Słabe to jest . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Chyba jakoś od tej tylnej strony podszedłem do tematu. Zacząłem od czytania artykułów, obejrzeniu wielu filmów na YT. Dzięki temu udało mi się wytypować trochę sprzętu, który wg mnie mógłby spełnić moje oczekiwania. Pierwsze zakupy i żmudnaaaaaaa, czasem bolesna nauka. Ale dzięki temu coraz precyzyjniej określałem swoje potrzeby. Gdybym zadał pytanie w stylu jaki zestaw na początek i uzyskał np. 20 opinii na temat różnych wędzisk i 10 multiplikatorów, to zapewne nigdy nie zacząłbym łowić zestawem castingowym. Ja nie miałem niestety takiej możliwości, ale temu kto chciałby zacząć łowić wędziskiem z przelotkami do góry, szczerze radzę umówić się z kimś, kto takowy sprzęt posiada na wspólne wędkowanie. Praktyka nad teorię! Edytowane 24 Listopada 2018 przez Koincydencja 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zębaty89 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Popatrz w Szwecji na wędkę Svartzonker Black Series 7’2” (ok 220cm) i CW 150g. U nas raczej nie dostępna.Dzięki za opinię Dzisiaj patrzyłem w sklepie kije Svartzonkera, najdłuższy 2,59 do 150 gram. Jest moc, sztywny ale akcja bardziej progresywna, fajnie pracuje pod obciążeniem. W przyszłym miesiącu zamawiam ten Black Series 2,18 do 150 gram. Generalnie stosunek ceny do jakości jest przyjemnie zaskakujący :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelmajk Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Niedługo po napisaniu postu znalazłem na FB skarbnicę wiedzy, bez gówno-burzy, bez pretensji i szeryfowania Aż dziw, ze tak się da. Dziękuję bardzo za podsunięcie pomysłu z Beast Masterem Miałem okazję użytkować ciężki spinning i było przyjemnie. Także Shimano będę brał pod uwagę podczas zakupu. O wiele cięższym wyborem okazuje się multiplikator. Znajduję mnóstwo skrajnych opinii... Od takich, że poniższe dają rade po 80g bez najmniejszego problemu i po 2 sezonach nie wykazują zmęczenia, po opinie, że 40g to max jeśli nie chce się ich zajechać. Może ktoś podpowie z doświadczenia? Na tą chwilę wybór dokonywany jest między poniższymi i jeśli wszystkie sprawdzą się z przynętami po max 70/80g to wezmę tego, który trafi się z najlepszej cenie -Daiwa Tatula 100 HSL- Shimano Curado 201K- Abu Garcia Revo SX- Abu Garcia Revo 4x- Daiwa Alphas 150 HL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Curado ,zresztą każdy da radę. A co na to mówi krynica mądrości czyli twarzoksiążka. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Paweł J 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibipl Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 witam, chciałem się zapytać co sądzicie o takim zestawie do lekkiego castingu. woblery 2-5gmultiplikator: Daiwa Tatula CT 100HSL Type R.(https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/dragon-cxt-casting/s/1873) wędka: CXT casting microspecial ms-x.(https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-tatula-ct-100hsl-type-r/s/11430#) ewentualnie gdybym mógł prosić o jakieś alternatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Coś odpowiem,żeby nie było że jestem burak i żeby Cię nie zniechęcić.Dział baitcasting jest pełen gotowych porad,nie ma sensu nawet linkowac,trzeba czytać.Zestaw który zaproponowałeś kompletnie się nie nada pod planowane przynęty.I nie ma nawet znaczenia że kija nie miałem w ręce.Pod woblery 2-3 gramy potrzebujesz zestaw BFS-jest osobny wątek o zestawach,dedykowanych multikach,modyfikacjach tunningowych multików,kijach i o wszystkim innym.Naprawdę,tylko czytać.Podpowiem na koniec tylko że aby rzucać sensownie 2g. wobka potrzebujesz multik dedykowany do BFS,a tak naprawdę większość seryjnych BFS(nietanich)słabo ogarnie wobka 2g(większość tak lekkich woblerków to klasyczne nieloty).Tatula którą zaproponowałeś to świetny multiplikator obsługujący duży zakres gramatur ale kompletnie się nie nada pod Twoje zamiary.Potrzebujesz mocno wyspecjalizowanego zestawu.Miłego czytania . PS.Poproś moderatora aby przerzucił Twoje zapytanie do odpowiedniego wątku. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Coś odpowiem,żeby nie było że jestem burak i żeby Cię nie zniechęcić.Dział baitcasting jest pełen gotowych porad,nie ma sensu nawet linkowac,trzeba czytać.Zestaw który zaproponowałeś kompletnie się nie nada pod planowane przynęty.I nie ma nawet znaczenia że kija nie miałem w ręce.Pod woblery 2-3 gramy potrzebujesz zestaw BFS-jest osobny wątek o zestawach,dedykowanych multikach,modyfikacjach tunningowych multików,kijach i o wszystkim innym.Naprawdę,tylko czytać.Podpowiem na koniec tylko że aby rzucać sensownie 2g. wobka potrzebujesz multik dedykowany do BFS,a tak naprawdę większość seryjnych BFS(nietanich)słabo ogarnie wobka 2g(większość tak lekkich woblerków to klasyczne nieloty).Tatula którą zaproponowałeś to świetny multiplikator obsługujący duży zakres gramatur ale kompletnie się nie nada pod Twoje zamiary.Potrzebujesz mocno wyspecjalizowanego zestawu.Miłego czytania . PS.Poproś moderatora aby przerzucił Twoje zapytanie do odpowiedniego wątku. A ja odpowiem, że wyszukiwarka nie boli ... Czy to znaczy, że jestem burakiem ? Osobiście uważam, że nie dlatego, że wyszukiwarka wujek googel wyrzuca w 0 przecinek 32 sekundy (tu uwaga) 580 tysięcy wyników ... A to, że na ich przeczytanie choćby tylko na tym portalu trzeba poświęcić co najmniej kilka godzin to już zupełnie inna kwestia. Śmiem jednak twierdzić, że dla chcącego nic trudnego zwłaszcza, że na chwile obecną lód skuwa rzeczki, a nawet rzeki ...Kolego zibipl. Twój zestaw grał nie będzie no chyba, że chodzi Ci o bieg z przeszkodami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) witam, chciałem się zapytać co sądzicie o takim zestawie do lekkiego castingu. woblery 2-5gmultiplikator: Daiwa Tatula CT 100HSL Type R.(https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/dragon-cxt-casting/s/1873)wędka: CXT casting microspecial ms-x.(https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-tatula-ct-100hsl-type-r/s/11430#)ewentualnie gdybym mógł prosić o jakieś alternatywy Zestaw przyzwoity, ale tak jak pisali koledzy wyżej, nie ma szans na obsługę przynęt 2g. Mam wędziska DAGGER Royal Spirit 1-6g (praktycznie 3-8g) i STORM Adventure 3,5-7g (praktycznie 4-10g). Do pierwszego mam KONGER Streeto 7200 LH, do drugiego DAIVA Tatula CT 100HSL z płytką szpulą i ceramicznymi łożyskami. Pierwszy zestaw obsługuje mi przynęty od 3,5g, drugi od 4g, poniżej nie da się zejść, chyba że wystarczą Ci rzuty na odległość poniżej 10m i masz cierpliwość do rozplątywania bród co drugi- trzeci rzut. PsMoimi wirtualnymi nauczycielami i przewodnikami w dziedzinie castingu byli i są SławekNikt, Koincydencja i Bob, na prawdę warto Ich posłuchać i zastosować Ich rady. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Alexspin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Dziękuję Aleks bardzo serdecznie Ale chyba nie najlepszy ze mnie nauczyciel jak widać po postach bo za bardzo zachęcam do czytania, a za mało na tacy podaję choć z tego i tak by nic nie wynikło Panowie zaczynający, napiszę Wam to co sam przeszedłem choć już o tym pisałem ... Rzucać castem od 4 gram da się nawet tanio, powiedzmy za około 600 zł., ale jak ktoś chce zejść poniżej 4 gram to bardzo szybko dochodzą do rachunku kolejne setki ... zwłaszcza jak chcecie rzucać w tzw. komforcie czyli bez dużej uwagi i pracy kciuka ... Rzucać w komforcie poniżej 2 gram to już pełna specjalizacja niemalże i kwoty 4 cyfrowe na ich końcu ... Dlatego na samym początku sugeruję określić dolną granicę jaką chcecie osiągać za pomocą casta, potem opisać choć troszkę wody na jakich będziecie łowić, następnie czy z brzegu czy z pływadła i gotowe. Wtedy podam Wam na tacy to czego sam używam o ile właśnie łowię w podobnych miejscach. Osobiście z multiplikatorów mam i alphasa i abu ltx, ale mam też i chińczyka za trochę ponad 150 zł. ... Z kijów mam i dragona, zamierzam nawet kupić chińczyka, ale mam też i coś tam z pracowni kupione oczywiście jako używane. Używam głównie plecionek choć zdarza się, że żyłek też ... I co ja mam doradzić komuś kto pyta o zestaw bez podania choćby podstawowych szczegółów ? Także raz jeszcze zachęcam do czytania, a potem dopiero zadawania pytań A na koniec jak Wam się spodoba to i tak będziecie mieli po kilka patyków i multiplikatorów Edytowane 2 Grudnia 2018 przez SlawekNikt 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) (...) A na koniec jak Wam się spodoba to i tak będziecie mieli po kilka patyków i multiplikatorów UWAGA!!! Casting to choroba nieuleczalna - tak przynajmniej stało się w moim przypadku - ale niestety ultra light to - jak wyżej napisał Sławek - 000 nie do uniknięcia. Dla tego ostatnio nabyłem tradycyjny spinning:Wierzbowa witka... idealnie dopasowała się z kołowrotkiem:model KDA052-504FD.Do tego żyłeczka maximum 0,12mm i mikrojigi 1-3g... Już bójcie się wzdręgi, płoteczki i uklejki! Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 No właśnie... I tu jest pies pogrzebany (casting pogrzebany oczywiście)Tradycyjny zestaw który zapewnia wszystko ... długość rzutów, brak splątań, a celność to i tak musimy wyćwiczyć.A i w tym przypadku jak ktoś ma za dużo kasy to wydać ją może hahahaPo co wywarzać otwarte drzwi?Dla szpanu? - Chyba niewielu to doceni.Dla własnego zadowolenia - chyba jedyny powód który mogę zaakceptować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Romek zdecydowanie nie chodzi o żaden szpan to A. B natomiast jeśli chodzi o precyzję podania przynęty w określony punkt to casting rządzi według mnie. I tak przy okazji wspomnę, że nie muszę się martwić o palec wskazujący przy cięższych przynętach ... Edytowane 2 Grudnia 2018 przez SlawekNikt 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi