Michalus95 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Witam wszystkich kolegów po kiju, aktywnie spinningiem zajmuję się od 10 lat, lecz chciałbym spróbować casta i łowienie w ten że sposób jerkami, czy innymi podobieństwami tego typu. Nie ukrywam, mam znikome pojęcie co do sprzętu jaki zmontować... jestem osobą praworęczną, interesuje mnie głownie szczupak w jeziorze, cena jaką mogę przeznaczyć to 600-700 zł. Coś sensownego w miarę złożę, czy za małe fundusze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Biorąc pod uwagę moc i długość Abu nie jest wcale cięższy. Dodatkowe 19 cm i większy wyrzut. Gdyby Yasei miał 259 cm, dłuższy dolnik i większy wyrzut ważyłby pewnie podobnie.Jestem prawie zdecydowany na Abu - może uda mi się pooglądać i pomacać dziś albo jutro.Zostaje kwestia multika tak jak pisałem jestem w tym temacie zielony. Zastanawia mnie kwestia pojemności szpuli bo z tego co wyczytałem to większość zaleca do tego CW ( 40 - 140 g ) wytrzymałość ok 30 lb czyli ok 0,28 mm Power Pro. Gubię się w oznaczeniach. Myślę o którymś z: Abu Revo 4 lub Tatula serii 200 (drożej) Czy któryś z nich to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Lepiej...drożej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO1207 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam mam prośbę w doborze kołowrotka pod sandacza głównie łowienie z łódki główki 5-15gr plus guma 9-13cm.przewidywany budżet to 1000zl.Bede wdzięczny za pomoc gdyż to moje pierwsze starcie z Castem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) (…) to moje pierwsze starcie z CastemNależy rozumieć, że chodzi Ci o multiplikator? Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Tu podpytaj: http://jerkbait.pl/topic/29198-pierwszy-zestaw-castingowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO1207 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Dokładnie o multiplikator. Jest ich masa dla laika ciężki wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zaraz będzie lincz i zmieszanie mnie z błotem, bo castinguję dopiero dwa sezony, więc jestem "zielony" i ośmielam się doradzać.Zaczynałem od DAIWA Tatuli, teraz mam już dwie i wydaje mi się, że jest to bardzo sensowny multiplikator na początek przygody z castingiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zeszłoroczny model ABU Revo X4 o większym przełożeniu ... i jeszcze na kijek Ci sporo zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO1207 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Właśnie mi doradzano Daiwa Tatula mam okazję kupić 100hls chyba nie pomyliłem nazwy. Ponoć na początek będzie w sam raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drwal411 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Wybierz coś ze średniej półki shimano, daiwa albo abu. Z nastawieniem na te pierwsze dwa, a dlatego, że jeśli nawet nie podejdzie Ci jeden sprzęt łatwo go sprzedasz i kupisz drugi, innych wynalazków typu okuma, konger lub droższych czy tańszych nie kupuj bo u nas sa mało znane, nie ma popytu i później ciężko sprzedać. Też bym celował w tatule np ct r lub chętniej sv tw, do nich między innymi możesz dokupić szpule ultra light w przyszłości. Z shimano masz fajne serie curado itd. Jeśli się nie boisz używek to fajne propozycje możesz znaleźć na ebayu w Japonii czu USA, w tym przedziale cenowym spokojnie możesz wybierać od również nowych ze średniej półki aż po te delikatnie używane konstrukcje z praktycznie najwyższej półki, gdzie już kompromisów jeżeli chodzi o użytkowość/jakość itd. multiplikatora prawie nie ma Edytowane 29 Stycznia 2019 przez drwal411 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam mam prośbę w doborze kołowrotka pod sandacza głównie łowienie z łódki główki 5-15gr plus guma 9-13cm.przewidywany budżet to 1000zl.Bede wdzięczny za pomoc gdyż to moje pierwsze starcie z Castem Właśnie mi doradzano Daiwa Tatula mam okazję kupić 100hls chyba nie pomyliłem nazwy. Ponoć na początek będzie w sam raz.Do przynęt 10- 40 gramów lepsza będzie wersja CT ewentualnie CT R Type lub SV w tym budżecie. Zwykła HSL ro raczej 15-70 gramów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Mam wersję Ct type r hsl i sprawdza mi się w jigowaniu zarówno na Odrze jak i na wodzie stojącej. Operuję główkami od 7 do 30 gram plus gumy do 12cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickeN Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Mój pierwszy zestaw to Daiwa Tatula 100hsl + dam effzet impulse jerk 30-80g i powiem, że jak na początek jest mega, jerki 36-50g lecą dalej niż widze, cannibal 15cm+7g tak samo, westiny 16cm, jedynie lekki problem jest przy gumach 55-60g, ciężko się rzuca, aż tak daleko nie lecą, ale to kij do jerków, także i tak sobie dobrze radzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 ... Andrzej do machania większymi gumami z ręki proponuje dłuższe patyki, i to jest słuszna droga, nie zawacham się określić, jedynie słuszna... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Wędzisko do mojego pierwszego zestawu castingowego wybrane i zamówione: Abu Svartzonker 2,59 m 40 - 140 gPozostał wybór multiplikatora oraz plecionki...Przeczytałem kilka wątków, między innymi: "Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty" Przynęty jakich będę używał z tym zestawem będą oscylowały wagowo ( guma z dociążeniem i uzbrojeniem ) od ok 40 do 130 - 140 g max. Zdecydowana większość to 60 do 120 g. Priorytetem będzie dla mnie zasięg rzutowy, komfort rzutowy oraz trwałość. Przez komfort rozumiem łatwość nauczenia się dalekich rzutów dosyć ciężkimi przynętami, jak najmniejszy odsetek odstrzałów oraz splątań w początkowym okresie nauki. Do komfortu zaliczam oczywiście wygodę prowadzenia przynęty oraz hol ryby - którą mam nadzieję uda się złowić Zamierzałem się zamknąć w kwocie 1k zł - wiem, że raczej się nie wyrobię, trudno coś tam dołożę...Tak jak napisałem jestem całkowicie zielony w kwestii castingu z tym, że raczej proszę mi nie proponować wędzisk ok 2 m raczej poniżej 2,40 nie będzie mi pasowało.Zestaw ma być dobry do tego co od niego oczekuję:a) Połów brodząc, rzadko z brzegu. Długie rzuty.c) Przynęty 95 % duża guma 15 - 22 cm z raczej małym obciążeniem max 8 - 10 gd) Ryby głównie szczupak. Po przewertowaniu znacznej części działu forum dotyczącej baitcastingu oraz sporej liczby stron w internecie aktualnie mam takie typy do wyboru:1. Daiwa Tatula HD 200HL LTD; 6,3 : 1 nawój 71 cm; waga 230 g2. Daiwa Tatula HD 200HSL; 7,3 : 1 nawój 82 cm; waga 230 g3. Daiwa Lexa 300HSL ; 7,1 : 1 nawój 82 cm; waga 295 g Który z nich polecacie do wybranego Svartzonkera oraz przynęt które będę głownie używał?Oraz jaką moc/grubość plecionki zastosować do zestawu, zastanawiam się nad PowerPro 0,28 lub 0,32 mm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Wędzisko do mojego pierwszego zestawu castingowego wybrane i zamówione: Abu Svartzonker 2,59 m 40 - 140 gPozostał wybór multiplikatora oraz plecionki...Przeczytałem kilka wątków, między innymi: "Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty" Przynęty jakich będę używał z tym zestawem będą oscylowały wagowo ( guma z dociążeniem i uzbrojeniem ) od ok 40 do 130 - 140 g max. Zdecydowana większość to 60 do 120 g. Priorytetem będzie dla mnie zasięg rzutowy, komfort rzutowy oraz trwałość. Przez komfort rozumiem łatwość nauczenia się dalekich rzutów dosyć ciężkimi przynętami, jak najmniejszy odsetek odstrzałów oraz splątań w początkowym okresie nauki. Do komfortu zaliczam oczywiście wygodę prowadzenia przynęty oraz hol ryby - którą mam nadzieję uda się złowić Po przewertowaniu znacznej części działu forum dotyczącej baitcastingu oraz sporej liczby stron w internecie aktualnie mam takie typy do wyboru:1. Daiwa Tatula HD 200HL LTD; 6,3 : 1 nawój 71 cm; waga 230 g2. Daiwa Tatula HD 200HSL; 7,3 : 1 nawój 82 cm; waga 230 g3. Daiwa Lexa 300HSL ; 7,1 : 1 nawój 82 cm; waga 295 g Który z nich polecacie do wybranego Svartzonkera oraz przynęt które będę głownie używał?Oraz jaką moc/grubość plecionki zastosować do zestawu, zastanawiam się nad PowerPro 0,28 lub 0,32 mm?1. Daiwa Tatula HD 200HL LTD; 6,3 : 1 nawój 71 cm; waga 230 g 3. Daiwa Lexa 300HL lepiej a nie HSL Linka 40 LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Z multikow rozważyłbym Tranxa 3021A lub Calcutte 301d - może do podanych przynęt będą na zaś, ale do podanego kija będą ok w górnym zakresie CW. Co plecionek : japońskie Pe 4.0-5.0, amerykańskie 40-50lbs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 1. Daiwa Tatula HD 200HL LTD; 6,3 : 1 nawój 71 cm; waga 230 g 3. Daiwa Lexa 300HL lepiej a nie HSL Linka 40 LB Rozumiem, że w obu przypadkach tak "Tatula" jak "Lexa" chodzi o mniejsze przełożenie - mocniejszą przekładnię.Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o "Daiwa Lexa HL"?Który z tych dwóch będzie bardziej przyjazny castingowemu nowicjuszowi?Linka 40 LB czyli PowerPro 0,32mm/40LB - zastanawiam się ile wejdzie na Tatulę a ile na Lexę? Patrząc na opisy pojemność szpuli Tatula 180/0,32; Lexa 260/0,32 z tym, że przypuszczam iż chodzi tu o żyłkę nie plecionkę. Z multikow rozważyłbym Tranxa 3021A lub Calcutte 301d - może do podanych przynęt będą na zaś, ale do podanego kija będą ok w górnym zakresie CW. Co plecionek : japońskie Pe 4.0-5.0, amerykańskie 40-50lbs Tranx oraz Calcutta przekraczają niestety budżet już i tak naciągnięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Sorry, wkradł się błąd - miałem na myśli Tranxa 301A.Jeśli przekroczony budżet, to warto popatrzeć za używkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Sorry, wkradł się błąd - miałem na myśli Tranxa 301A.Jeśli przekroczony budżet, to warto popatrzeć za używkami.To będzie mój pierwszy zestaw castingowy i założyłem sobie, że wędzisko i multiplikator mają być nowe.Powód taki, że szczególnie przy multiplikatorze jak bym kupił używkę i było by coś nie tak przy rzucaniu to nawet nie miał bym pewności czy to wina sprzętu czy moja? Poza tym założyłem sobie skompletować zestaw wędzisko z multiplikatorem do 1000 zł - a i tak już go przekraczam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jeśli tak stawiasz sprawę, to weź Tatule 200HL. Na pewno będzie komfort rzucania, ale nie jestem pewien co do trwałości przy przynetach 120g - taka jest moja opinia. Jeśli będziesz najczęściej łowił w zakresie 60-90g, to multik da radę, ale wędka będzie trochę zbyt pałowata. Chyba, że łowisz dużo ryb 100+, to można jakoś usprawiedliwić moc kija.Tatula 200 nawinie powyżej 100 (ok 120-130m) plecionki japońskiej o oznaczeniu PE4.0, a to już solidna linka - zatrzyma rybę 1m i nie odstrzeli szynko na przynęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Pozwolę sobie zadać dwa pytania. Nie łowię tak grubo, więc laik ze mnie totalny, ale...1. Udało się komuś z was zajeździć przekładnię szybciej niż łożyska?2. Czy zwijana guma 120 g bardziej obciąża mechanizm niż spinnerbait, wobler sdr, czy duża obrotówka, że aż tak ważne jest określanie do ilu g można przeznaczyć dany multiplikator?Osobiście interesuje mnie, czy multiplikator nie jest zbytnio obciążony oporem jaki stawia przynęta, albo kiedy z korby podbijam gumy, pojemnością szpulki i z jakimi rybami ewentualnie przyjdzie się zmierzyć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Pozwolę sobie zadać dwa pytania. Nie łowię tak grubo, więc laik ze mnie totalny, ale...1. Udało się komuś z was zajeździć przekładnię szybciej niż łożyska?2. Czy zwijana guma 120 g bardziej obciąża mechanizm niż spinnerbait, wobler sdr, czy duża obrotówka, że aż tak ważne jest określanie do ilu g można przeznaczyć dany multiplikator?Osobiście interesuje mnie, czy multiplikator nie jest zbytnio obciążony oporem jaki stawia przynęta, albo kiedy z korby podbijam gumy, pojemnością szpulki i z jakimi rybami ewentualnie przyjdzie się zmierzyć.1. W mocnych multikach z mosieżnymi przekładniami nie zdarza się to. Łożyska szybciej padną, szczególnie te szpulki.2. Nie, mniej obciąża. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Moim zdaniem łożyska zawsze padną jako pierwsze i jak pisze Andrzej najszybciej poddadzą się te na szpuli. Hubert Ty jako niemal specjalista na pewno dobrze wiesz, że guma czy jerk zdecydowanie mniej obciąża multiplikator aniżeli obrotówka czy wobler Edytowane 31 Stycznia 2019 przez SlawekNikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi