dzinek Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Byłem w podobnej sytuacji. Używałem kija 2,1 m i uważałem, że na "moje potrzeby" wystarczy i nie ma co szaleć z dwoma kijami. Do jerków spoko, a do gum.. hmm.. rzucić się dało, zwinąć przynętę również, ale jeśli musiałem łowić na płytkiej, zarośniętej wodzie, było trochę ciężej. Niestety nie miałem możliwości sprawdzić co byłoby w przypadku długiego kija. Tak więc po obejrzeniu filmów chłopaków z Corony (polecam obejrzeć kanał Corony, wiele ciekawych informacji możesz wyciągnąć) i przewertowaniu forum postanowiłem złożyć na nowy sezon kijek do gum. Mam nadzieję, że nie tylko gumy będzie w stanie komfortowo obsłużyć (większe wahadła, obrotówki, ale i również jerki). Czasami nie mam możliwości zabrania nad wodę dwóch kijów, często jadę nad wodę na 1,5 h przed pracą (zazwyczaj na rowerze), także zbędny balast staram się ograniczyć. Kij 2,10 m zostawiłem sobie typowo do jerków. Svartzonker będzie do gum i pewnie niejednokrotnie posłuży mi do obsługi jerków (jerkowanie do boku). Co do cw, osobiście nie lubię łowić na granicy górnej granicy, lubię mieć spory zapas mocy, a uzbrojona guma 20-25 cm będzie już ocierać się o granicę 100 g. Po oględzinach na sucho uważam, że i cannibal 15 cm też z tego poleci. Moim zdaniem skoro musi to być jeden patyk, weź sobie coś 2,4-2,6 m, do 100 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinek Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Rzuciłem okiem na twoje linki, jak dla mnie Svartzonker najlepszy. Reszta odpada przez krótkie dolniki, osobiście chyba nie wrócę do kijów z krótkim dolnikiem (nawet do jerków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Rzuciłem okiem na twoje linki, jak dla mnie Svartzonker najlepszy. Reszta odpada przez krótkie dolniki, osobiście chyba nie wrócę do kijów z krótkim dolnikiem (nawet do jerków). Ja dla mnie do jerków przy energicznym szarpaniu z nadgarstka tylko króciutki dolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 https://max-fish.pl/product-abk-12174-56178-DAM-WEDKA-EFFZETT-EVIDENCE-CAST-240-60-100g.html Długość i ciężar wyrzutowy mniej wiecej pozwoliłby łowić z brzegu i łodzi, powinien ogarnąć wszystkie przynęty - zastanawia mnie akcja kija i ładowanie przynęt z dolnego progu bo może się okazać że przy 60 g dolnego wyrzutu wszystko co poniżej czyli powiedzmy od 40 do 60 g może nie latać z tego kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Aż tak się sugerujesz opisem na kiju? Moim zdaniem taki S10 i podobne przynęty polecą z każdego kija. Nie piszę o morskich pałach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 S10?? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Zapewne chodzi o slider-a w rozmiarze 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 S10?? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaSlider 10 [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Aż tak się sugerujesz opisem na kiju? Moim zdaniem taki S10 i podobne przynęty polecą z każdego kija. Nie piszę o morskich pałach.Wiesz co już mam mózg wyprany przez fora internetowe może dlatego, gdybym poszedł do sklepu z marszu to pewnie kupilbym tego impulsa 30-80 i nawet bym się nie zastanawiał. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 A ja mam wrażenie że wątek zaczyna zjadać sam siebie.Co tu jeszcze nowego można napisać.Taki do gum,taki do jerków,Svartzonker,Savage Gear.Przeciez to wszystko jest już napisane a tu ciągle te same pytania. Zdaje sobie sprawę że do gum fajnie było mieć bardziej miękki i dłuższy kij coś w stylu Westina powershad a do jerkow sztywna i krótka jerkowe ale niestety muszę znaleźć złoty środek bo nie wyobrażam sobie wyjscia na wodę z 15 kijami ani budżet mi na to nie pozwala ani wyrozumiałość mojej żony Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaNo przecież nie ma złotego środka i nie będzie a każdy kompromis jest mniej lub bardziej zgniły.Pomijając juz kwestię długosci kija(ważne)to nie wyobrażam sobie jednego kija który komfortowo obsłuzy i poprowadzi dużego jerka i dużą gumę.Dolnik-jak będzie wyglądac jerkowanie kijem który ma długi dolnik,taki jaki powinien mieć kij pod ciężkie gumy?No nie da się i tyle.A wszystko co się da nie bedzie do końca fajne,a jak cos jest średnie i nie takie jak bysmy chcieli to ląduje w kącie i powoduje zniechęcenie do metody. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Niby tak, ale rozumiem dylemat. Kolega niech pomyśli nad kijem ok. 220 cm i da się łowić i jerkiem i gumą. Nie każcie na start kupować od razu dwóch patyków, bo to dopiero może zniechęcić. A później jak będą postępy, zawsze można kupić drugi, z większą świadomością czego się chce. Wkurzają mnie trochę takie uwagi starych castingowców. Nie pamięta wół...... Co, może każdy z Was na początek przygody castingowej kupił od razy 2 patyki? Nie wierzę. Sam przez 2,3 lata na początku ogarniałem wszystko Batsonem 1,98. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Nie pamięta wół...... Co, może każdy z Was na początek przygody castingowej kupił od razy 2 patyki? Nie wierzę. Sam przez 2,3 lata na początku ogarniałem wszystko Batsonem 1,98. Pamiętamy i w związku z tym niech się uczą na błędach innych . Po co wyważać otwarte drzwi. Niech kupi sobie typową jerkówkę 1,80-2,10 w zależności od preferencji ( wzrost, typ pływadła itp.) to od biedy i gumą rzuci.Albo kijek 2,40-2,60 typowy do gum a i jerka też poprowadzi szarpiąc w lewo czy tez w prawo a później dokupi następny kijek. Edytowane 10 Lutego 2019 przez godski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 I o to chodziło, Andrzejku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 ...niech wpadnie na GS w marcu pomaca, wybierze, kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Zaczynam myśleć o czymś z pracowni, rozmawiałem wstępnie z Bartkiem z BB Custom rods i polecił mi ATC Bushido 220 cm 20 lb podobno ogarnia komfortowo 15-100 g i gumy i jerki. I to by było trafione w punkt. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Lutego 2019 przez lukaszkosciukiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Pamiętamy i w związku z tym niech się uczą na błędach innych . Po co wyważać otwarte drzwi. Niech kupi sobie typową jerkówkę 1,80-2,10 w zależności od preferencji ( wzrost, typ pływadła itp.) to od biedy i gumą rzuci.Albo kijek 2,40-2,60 typowy do gum a i jerka też poprowadzi szarpiąc w lewo czy tez w prawo a później dokupi następny kijek.Cały cwancyk polega na tym żeby mieć jeden w miarę uniwersalny kij i na luzie nim łowić ściągasz jerka, zakładasz gumę i lecisz dalej, idąc twoim torem musiałbym zabierać na wypad po kilka wędek. Szczupak na lekko, szczupak na średnio na ciężko, a może okon w trzech wariantach? Uważam że tam gdzie można należy szukać kompromisów i zabierać mniej niepotrzebnego sprzętu nad wode. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Mniej... czyli cztery kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Jak to z jednym kijem nad wodę,nie da się :-) choć ja wędkuję z łodzi i moja perspektywa jest skrzywiona :-) Edytowane 10 Lutego 2019 przez hm62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Zdecydowanie jest czym innym jest łowienie z brzegu i z łodzi. Na łódce/łódeczce max dwa kije Edytowane 10 Lutego 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Dwa z czego jednego casta nie cztery Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Rozróżniam: cztery na łódce, dwa na łódeczce ... i tylko cast Edytowane 10 Lutego 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Na łódkę, czy ponton zabieram przeważnie 2 kije, czasem 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Piotruś, łódka i łódeczka (tak jak ponton i pontonik) ... czujesz różnicę? Edytowane 10 Lutego 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Cały cwancyk polega na tym żeby mieć jeden w miarę uniwersalny kij i na luzie nim łowić ściągasz jerka, zakładasz gumę i lecisz dalej, idąc twoim torem musiałbym zabierać na wypad po kilka wędek. Szczupak na lekko, szczupak na średnio na ciężko, a może okon w trzech wariantach? Uważam że tam gdzie można należy szukać kompromisów i zabierać mniej niepotrzebnego sprzętu nad wode. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaPisałem o łowieniu z łódki a tam nigdzie nie idziesz ... . Po co mi na łódce np. w Szwecji uniwersał ? Nie potrzebuję tam kompromisów bo zabawa ma być pełną gębą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Piotruś, łódka i łódeczka (tak jak ponton i pontonik) ... czujesz różnicę? Dla mnie to bez znaczenia. Nie znam wody, na którą miałbym zabrać na pływadło więcej niż 3 kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi