Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie, tak szczerze jaki zestaw castingowy jest najlepszy, lub najbardziej odpowiedni na polskie wody ?

Mam na myśli  c.w wędki. Często widzę że ludzie używają takich 60g +, czy ma to sens ?

Piszę z pozycji wędkarza, który chce łowić głównie szczupaki/sandacze.

Nie wiem ile mam zestawów ale wiem że jednym celowo nie opędzlujesz sandacza i szczupaka. Osobiście najczęściej łowię te gatunki kijami o zbliżonym górnym cw. 21 gram i mocy 12 do 14 lb ale o zupełnie odmiennej akcji. A używanie kijów o cw równym i większym niż 60 gram ma sens jak używasz adekwatnych przynęt.
  • Like 3

To zależy.

Osobiście nie używam przynęt cięższych niż 40g, a i to sporadycznie. Generalnie mieszczę się w zakresie 2-20g i to mi w zupełności wystarcza żeby niczego nie złowić... ;)  :D

Nasze szczupaki niczym się nie różnią od zagranicznych poza tym że jest ich mniej. Przynęty lubią te same i guma 20-30cm czy duży jerk nie jest problemem nawet dla 40-50cm szczupaka, tym bardziej dla większych. Najlepiej łowić tym na co się lubi

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Witam,

Panowie, tak szczerze jaki zestaw castingowy jest najlepszy, lub najbardziej odpowiedni na polskie wody ?

Mam na myśli c.w wędki. Często widzę że ludzie używają takich 60g +, czy ma to sens ?

Jeśli jesteś świadomym, etycznym wędkarzem i chcesz łowić wymienione Drapieżniki z premedytacją to ma to sens jak najbardziej!

Te ,,do 60g'' to taki light na Szczupaki.

Ale jeśli- mam nadzieję że nie- lubisz zajeżdżać swoich Przeciwników na śmierć, to i kij do 15-20g się nada...

Wkońcu Szczupak równie chętnie łyknie i wabia 10g na sprzęcie nie przeznaczonym pod Niego.

Ale skoro jesteś na tym forum krzewiącym idę C&R, to chyba wybór sprzętu nie pozostawia wątpliwości.

• Like 1

To zależy.

Osobiście nie używam przynęt cięższych niż 40g, a i to sporadycznie. Generalnie mieszczę się w zakresie 2-20g i to mi w zupełności wystarcza żeby niczego nie złowić... ;)  :D

Ja znowu łowie tylko i wyłącznie szczupaki. Nie używam przynęt lżejszych niż 50 gramów, najczęściej jerki 70-120 gramów i gumy 100-300 gramów.

Nie jestem nad wodą często ale ryby 100, 2x115 i 117 cm złowione w tym roku świadczą o tym że to słuszna droga.

• Like 3

Ja znowu łowie tylko i wyłącznie szczupaki. Nie używam przynęt lżejszych niż 50 gramów, najczęściej jerki 70-120 gramów i gumy 100-300 gramów.

Nie jestem nad wodą często ale ryby 100, 2x115 i 117 cm złowione w tym roku świadczą o tym że to słuszna droga.

Dodaj że na Polskiej wodzie i bez przewodnika na Żarnowcu :) Bo tam podobno tylko jeden przewodnik potrafi łowić :) Edytowane przez rothen
  • Like 1

Witam,

Mam na myśli  c.w wędki. Często widzę że ludzie używają takich 60g +, czy ma to sens ?

Nie wiem ile mam zestawów ale wiem że jednym celowo nie opędzlujesz sandacza i szczupaka. Osobiście najczęściej łowię te gatunki kijami o zbliżonym górnym cw. 21 gram i mocy 12 do 14 lb ale o zupełnie odmiennej akcji. A używanie kijów o cw równym i większym niż 60 gram ma sens jak używasz adekwatnych przynęt.

Ed. Na podstawie tego co napisał Paweł i Andrzej możesz wydedukować czego potrzebujesz. Zestawy Andrzeja są przeznaczone do łowienia tylko szczupaków. Jeżeli Twoim celem są również sandacze, to idź tropem Pawła. Wpisy sugerujące, że wędziskiem do 20 g zamordujesz szczupaka potraktuj z przymrużeniem oka. Możesz rozejrzeć się np. za jakimś wędziskiem St Croix z serii Premier. Tylko musisz się zastanowić jakich przynęt chcesz używać.  Używkę wyrwiesz za ok 300-400 zł. Zaraz zapewne ktoś napisze, że na sandacza będzie za miękkie. Kwestia gustu - mi udaje się zacinać sandacze, szczupaki tym bardziej. Zostaje Ci 600 na multiplikator. A jaki konkretnie ... na pewno ktoś Ci dobrze doradzi.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 3

Co myślicie o tej wędeczce

https://www.redpike.pl/product-pol-5999-Savage-Gear-Wedka-MPP2-73-221cm-Trigger-80g-2sec.html

w połączeniu z

https://www.redpike.pl/product-pol-3177-Abu-Multiplikator-Revo-S-Left-Lp.html

Lub

https://www.wedkarski.com/wedki/17478-wedka-yagi-cast-dam.html

+

https://www.redpike.pl/product-pol-4479-Abu-Multiplikator-Max-Toro-51-Lh.html

Na Redpiku zaproponowali mi wędkę Westina ale ona prawie 500 zł kosztuje i zastanawiam się czy warto, bo założony pierwotnie budzet wolałbym zmniejszyć ;)

Edytowane przez Mateo90

Panowie, a może poleci ktoś jakiś zestaw cast + multik dla początkującego?

Myślałem o czymś z Aliexpress.

Casting widziałem jedynie na filmikach, nie mam możliwości zobaczyć i spróbować na żywo, bo nie znam nikogo w okolicy, kto ma.

Szukam czegoś pod szczupaka z łódki (ok 2 metry), co obsłuży te 20-60g, zaczynając od standardowych Alg, Gnomów itd, na gumach ok 18 cm kończąc.

Nie chciałbym wydać góry kasy, bo boje się, że się nie spodoba, albo będzie za trudno.

Więc za zestaw kij+multik chciałbym przeznaczyć ok +/- 400zl.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Przeca już o to pytałeś ???? przeczytaj obydwa wątki i sam wybierzesz, a przynajmniej będziesz miał swoje typy ☺ Jeśli chodzi o kija to daj ogłoszenie na jb w dziale kupię. Multiplikator raczej musisz kupić na alli choć kilka dni temu był na giełdzie spartacus.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Tam zapytałem w temacie Kastking, a jest otwarty na wszelkie marki. Słyszałem też, że Piscifun i Johncoo jest ok, ale nie ogarniam, który model do jakiej gramatury.

Pisałem ze sprzedawcą jednego ze sklepów i u nich jakoś inaczej to jest. Podalem mu parametry jakie szukam, a on polecał mi kij 5-21g cw.

Jestem początkującym wędkarzem, dlatego wolę dopytać i posłuchać bardziej doświadczonych ode mnie. Już trochę kasy wtopiłem od początku roku