Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

30Lb.  FC 0,9mm 60cm lub plecionka stalowa 7x7 w igelicie 18kg 60 cm.

Ja bym poszedł grubiej. Linka 40 LB i FC 1 mm lub linka w otulinie 18 lub więcej kg. Natomiast jak dla mnie przypon 50 cm starczy przy rzucie. Do trolla metr.

FC do jerków a linka w otulinie do gum i innych przynęt.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Na Rugię biorę Twój zestaw. Na Polskę mój ;)  :D Choć uważam, że moja propozycja jest lepiej zgrana z zakupionym zestawem kij/multik

Ja na Rugię bym zabrał linkę 50-60 LB i wędkę do 200 i do 300 gramów plus jerkówkę do 100 i 120 gramów. A co ciekawe w Polsce, Danii czy Szwecji robię tak samo

Dla mnie linka 30 LB jest za słaba do przynęt 60-80 gramów. Zastosowałbym ją do wędki max. 50-60 gramów wyrzutu.

Tak więc pozostaniemy przy zdaniach odrębnych.

Edytowane przez godski

Andrzej, nie demonizuj. Do patyka ( jerkówka) do 100 g używam plecionki 30 lb PP. Nigdy nic złego mi się nie przydarzyło. Ogólnie jestem zdania, żeby używać jak najcieńszą plecionkę jak się da. Na PP 40 lb wyciągnę w zasadzie wszystko z naszych wód. A taką stosuję przy patyku do 150 g.

• Like 1

Andrzej, nie demonizuj. Do patyka ( jerkówka) do 100 g używam plecionki 30 lb PP. Nigdy nic złego mi się nie przydarzyło. Ogólnie jestem zdania, żeby używać jak najcieńszą plecionkę jak się da. Na PP 40 lb wyciągnę w zasadzie wszystko z naszych wód. A taką stosuję przy patyku do 150 g.

Nie demonizuję. Każdy ma inne podejście do tematu i swoją drogę tak jak np. z nawojem/przełożeniem. Ja do jerków nie wyobrażam sobie nic poniżej 70 cm a  niektórzy polecają dużo mniej.

Jak dla mnie nie chodzi tutaj o wyciąganie ryb bo wtedy 30 LB spokojnie by wystarczyło ale o przeciążenia powstające przy setkach tysiącach rzutów a także o trwałość linki. 

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich :-) mam pytanie trochę nie w temacie, mianowicie szukam długiego kija pod jerki. Parametry: długość 2.30-250m, cw. do 120-130g, akcja szybka pod obciążeniem paraboliczna. Może ktoś coś takiego widział :-) pozdrawiam wszystkich :-)

Do tatuli bez problemu kupisz lżejszą szpulę choćby po to aby mieć 2 różne linki nawinięte, a do tego gunki to nie mam pojęcia ... I tak przy okazji. Jak nisko z gramaturą zamierzasz zaczynać ten lżejszy casting ? Bo rozumiem, że "lekcję" odrobiłeś decydując się wstępnie na tatulę.

• Like 2

Jadę jak dojadę do domu to Ci napisze co wpadło mi w łapy.

Ostatnio używam takiego kija ,duża guma i jerk ogarnie do 140 gram . Kij jest szybki ale pod rybą pracuje,nie głęboko po rękojeść ,ryba 70 cm już coś pokazuje. Do wykonania nie można się przyczepić to nie jest kij ul /l tylko solidna dzida. Najlepsza jest z tego wszystkiego cena ,w zależności od źródła zakupu oscyluje wokół 250 pln.

post-46503-0-45985700-1570558941_thumb.jpeg

• Like 2

Do tatuli bez problemu kupisz lżejszą szpulę choćby po to aby mieć 2 różne linki nawinięte, a do tego gunki to nie mam pojęcia ... I tak przy okazji. Jak nisko z gramaturą zamierzasz zaczynać ten lżejszy casting ? Bo rozumiem, że "lekcję" odrobiłeś decydując się wstępnie na tatulę.

5-7gramów  do 20g

Ps. na lżejszy mnie nie stać ;P hehe

Edytowane przez Mateo90
  • Like 1

Potwierdzam to co napisał Paweł o tym DAM-ie. Też to miałem,z tym że u mnie był typowo pod duże gumy.W takim budżecie bardzo fajna propozycja.No i dwusklad jeśli dla kogoś to ważne.Fajny na tyle że gdyby nie rezygnacja z tak ciężkiego łowienia to nic innego bym nie szukał.

• Like 1