Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bliski zakupu Daiwy Tatuli 100hsl (…)

Moim skromnym zdaniem najlepszy multiplikator na początek zabawy castingiem.

Do tatuli bez problemu kupisz lżejszą szpulę choćby po to aby mieć 2 różne linki nawinięte (…)

Na Ali bez problemu kupisz dodatkowe, lekkie szpule 10,3g i 5,6g.

Ostatnio używam takiego kija ,duża guma i jerk ogarnie do 140 gram . Kij jest szybki ale pod rybą pracuje,nie głęboko po rękojeść ,ryba 70 cm już coś pokazuje. Do wykonania nie można się przyczepić to nie jest kij ul /l tylko solidna dzida. Najlepsza jest z tego wszystkiego cena ,w zależności od źródła zakupu oscyluje wokół 250 pln.

Paweł, a gdybyś jeszcze zmierzył dolnik to już całkiem bomba :)

Witam wszystkich :-) mam pytanie trochę nie w temacie, mianowicie szukam długiego kija pod jerki. Parametry: długość 2.30-250m, cw. do 120-130g, akcja szybka pod obciążeniem paraboliczna. Może ktoś coś takiego widział :-) pozdrawiam wszystkich :-)

Po co Ci długi kij pod jerki ??? Jakie jerki będziesz nim szarpał?

Ostatnio używam takiego kija ,duża guma i jerk ogarnie do 140 gram . Kij jest szybki ale pod rybą pracuje,nie głęboko po rękojeść ,ryba 70 cm już coś pokazuje. Do wykonania nie można się przyczepić to nie jest kij ul /l tylko solidna dzida. Najlepsza jest z tego wszystkiego cena ,w zależności od źródła zakupu oscyluje wokół 250 pln.

Gdzie znalazłeś za 250 ?

Nie chodzi mi o szarpanie, po prostu znacznie bardziej mi leżą dłuższe kije i jerkuję raczej kijem na boki niż góra dół. Taki specyficzny styl mam :-)

To rozumiem tyle że czasem biorą tylko przy expresowym prowadzeniu i wtedy krótkim kijem zrobisz jedno i drugie a długim nie. Szczególnie tyczy się to mega skutecznych Busterów 15 cm.

W tym roku przy takim prowadzeniu miałem ryby 2 x 115 i 117 cm.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Nie chodzi mi o szarpanie, po prostu znacznie bardziej mi leżą dłuższe kije i jerkuję raczej kijem na boki niż góra dół. Taki specyficzny styl mam :-)

Potwierdzam, też jerkuje do boku, to jest specyficzny styl chyba tylko w PL(patrz oferta Dragona, same króciaki ), ponoć w Skandynawii jest to bardzo popularny sposób jerkowania, a zdecydowanie łatwiej i przyjemniej rzuca się ciężką przynętą kiedy jest długi dolnik. Też ostatnio stałem przed wyborem, i wspomniany wyżej Dam był brany pod uwagę, ostatecznie wziąłem Abu Mass Beat II do 140 g. Fakt, nie pochwaliłem się.

W zasadzie przy rzucanie ciężkimi jerkami nie ma to moim zdaniem wikszego znaczenia rzucasz tym jak z katapulty a sama masa i profil przynęty sprawia że latają ze wszystkiego.

Dźwignia jest ważna przy dużych gumach gdzie trzeba odpowiednio naładować kij bo przynęta stawia duży opór w trakcie lotu.

Ja doszedłem do kompromisu i moim pierwszym zestawem był kij 220 cm 20 lb z dolnikeim średniej długości coś około 41-42 cm - fakt kij z pracowni ale taka konfiguracja fajnie ogarnia gumy do 22 cm i wszystkie jerki do 80 g

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Witam szwagier obdarował mnie rzeczami o których nie mam pojęcia jeszcze nie łowiłem na casting moje pytanie czy któryś kołowrotek będzie pasował do wędki czy jest to trudna metoda co stosować żyłkę czy plecionkę a są to kołowrotki 

Shimano Scorpion XT 1001

Shimano Corvalus 101

Daiwa Carpricorn 100 hl

Okuma VS 200 lx

Okuma VS 100 lxa

Abu Garcia Black Max 2-L

wędki

Abu Garcia Vendetta Cast 2.70m 40-80g

Okuma Black Rock 2.13m 10-35g

Team Dragon Silver Edition Cast 2.30m 5-21g

Berkley Cherrywood hd 2.00m 7-28g

Za odpowiedzi dziękuję

Spoko szwagier :) ma jeszcze jakies siostry na wydaniu??

Pierwszy multik czyli scorpionek obleci Ci okume dragona i berkleya, zacznij sobie od zestawu z tym kreciolkiem, wedke wybierz jedna z trzech ktora Ci sie najbardzoej podoba/ najlepiej lezy w reku. Proponowal bym plecionke !

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Cześć

Sprawa taka. To nie będzie o pierwszym kiju castingowym (tu już mi poradziliście w zeszłym roku) ale o pierwszym kupowanym ze świadomością potrzeb i preferencji.

Pierwszy sezon zaliczyłem i spodobało się:) Machałem kijem 220 do 60gr. Latały i jerki i woby i gumy i złom:) Był ok ale przyszła pora na zmiany:)

Potrzebuję kij do wałęsania się za szczupłym na średnio. Głównie do gum i woblerów.

Łowię różnie. Mniej więcej z łodzi i brzegu tyle samo. Raczej jezioro jeżeli rzeka to sporadycznie (3 razy w roku?). Upatrzyłem sobie 2 kije:

Beastmastera 240 15-50

Prorexa XR 240 28-56

Czy to dobry kierunek i czy macie jakieś inne propozycje za ok 400 pln?

Witam forumowiczów. Mam pytanie i myślę że ktoś się znajdzie i mi pomorze w wyborze????temat toczy się wokół ciasta pod sandacza i mam do wyboru na blanku matagi TR66 z pracowni czy lepiej zakupić tego daiwa steez AGS 7-28 https://m.ceneo.pl/53855192#tab=spec