BOB1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Mam dwa Steezy i obstawiając w ciemno...brał bym trzeciego choć go nie znam Edytowane 2 Grudnia 2019 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin907 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Blanki matki ponoć są lepsze tzn.szybsze, czulsze ale to tylko opinia twórców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin907 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Mam dylemat dlatego liczę na wasze głosy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Zapraszam. Dam Ci pomacać Ever Green Kaleido Inspirare "Black Raven" do 21gr. Zobaczysz co znaczy szybki i czuły Edytowane 2 Grudnia 2019 przez BOB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin907 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Bardzo chętnie lecz gdzie bym miał dojechac, ja z lodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Pisz na Fb to Pawła Garbusa Kolodziejczyka on przetestowal te TR66 do granic mozliwosci we wszystkich wariantach, napewno odpisze i pomoże . Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolegaKolegi Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Cześć!Mam pytanie do znawców:) Mam bardzo "ciężki" zestaw nówka sztuka, który jeszcze wody nie widział, ale chyba na nasze polskie wody to przegięcie:ABU Svanzonker 213 cm 40-140g + ABU Toro Beast 51HS i czy lepszym zestawem nie byłby ten poniżej? Berkley NAUMAD 704C 213cm H 20-80g TRAVEL Cast 4czMultiplikator SHIMANO Curado K 201 HG Lewa Ręka Wiem, że ten Berkley to travel, mam tylko travele oprócz Svnazonkera (zabezpieczenie przed gapiostwem i dziećmi w podróży) Zestaw na łódkę czy z pomostu, a nawet na grunt jak zajdzie potrzeba. Co myślicie? Edytowane 2 Grudnia 2019 przez KolegaKolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Przecież to dwa absolutnie różne zestawy! Do czego tego używasz lub planujesz używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) A czy ktoś ma coś do powiedzenoa o prorexie? O shimano to jeszcze są jakieś opinie a o tym nic. Są opisane modele cięższe i lżejsze a ten jak by go wcale nie bylo..Ja mam coś co powiedzenia,bo mam.Po pierwsze,w sklepowej cenie raczej bym nie kupił.Trafiłem na forum dużo taniej śladowo używaną.W skrócie-bardzo fajny kij.Opis góry w mojej opinii dobry,Nie przeciążałbym.Podaję maksymalnie Pig Shada JR. z symbolicznym obciążeniem.Jeśli chodzi o dół to spokojnie rzuci niżej niż opisany jeśli potrzeba.Pod 20g. łącznego obciążenia się załaduje bardzo dobrze.Jeśli chodzi o wykonanie kija to brak uwag-przelotki prosto,złącze spasowane jak należy,nadlewek czy innego niechlujstwa nie stwierdziłem.Kij jest naprawdę ładny jeśli chodzi o wygląd ale to jak wiadomo bardzo subiektywne.Absolutnie nie jest to pała,małe szczupaki nie spadają,przy nieco większych juz ładnie się ugina.Krótko-w dobrej cenie polecam. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez drag 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolegaKolegi Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Przecież to dwa absolutnie różne zestawy! Do czego tego używasz lub planujesz używać?Wiem, dlatego pytam co jest bardziej sensowne na nasze polskie warunki, polskie jeziora. Czasem człowiek coś kupuje a potem jednak dochodzi do wniosku, że chyba źle kupił Nigdy nie łowiłem na cast, chciałbym odwiedzić Czorsztyn, Turawę i Żarnowieckie, stad pomyślałem o cięższym sprzęcie. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez KolegaKolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Tutaj nie ma różnicy pomiędzy castem i spinem. Sam musisz dostosować zestaw do przynęt, które planujesz zastosować. Myślisz, ze guma 130gr jest za duża polskie wody? możliwe...na Drużnie kumpel zlał mi tyłek łowiąc na gumkę 12cm (9:1 a jego szczupaki były w zakresie 80-95 ) Edytowane 2 Grudnia 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolegaKolegi Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Tutaj nie ma różnicy pomiędzy castem i spinem. Sam musisz dostosować zestaw do przynęt, które planujesz zastosować. Myślisz, ze guma 130gr jest za duża polskie wody? możliwe...na Drużnie kumpel zlał mi tyłek łowiąc na gumkę 12cm (9:1 a jego szczupaki były w zakresie 80-95 )Rzucałem 50g i 100g ale na grunt:) Jeden rzut na góra 15 min, czasami na 3 godziny... A spinning to jednak sporo rzutów, stąd wybrałem casting. Obejrzałem przynęty i najcięższa ma 75 g plus główka, kotwice to maksymalnie 100g. Ale pomyślałem o bardziej uniwersalnym sprzęcie na zwykłe polskie wody a tam przynęta z dodatkami to maksymalnie 50 g... a na 2 zestawy castingowe nie mam pieniędzy. Teraz do ciężkiego spinningu mam SavageGear 20-70 i penna spinnfisher VI. A chciałbym casta też dla próby, bo mi się podoba ta technika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Siemka W naszym kraju się przyjęło łowić na małe gumy by łowić cokolwiek a nie selektywnie te większe sztuki.Ktoś kto jedzie z myślą na ryby ze nałapie gromadę szczupaków usmaży je i wsadzi w ocet nie będzie łowił na duże przynęty bo pozwolenie mu się nie zwróci przecież. ;-)niestety taka rzeczywistość na polskich wodach, wyłapać i zasłoikować każdą sztukę ;-( Łowiąc na duże gumy dajemy rybie szansę ją z powrotem wypuścić bez operacji na otartym sercu jak jest przy wyczepianiu z połkniętej głęboko małej przynęty, Dlatego bardzo lubię duże wahadła i obrotówki dają frajdę, duże gumy i jerki dopiero się oswajam i odkrywam swoje pewniaki.Częste przyłowy szczupaków ok 80 cm na 5cm mansa przy dłubaniu okoni też dają do myślenia, że są jednak okresy kiedy szczupaki zerują na drobniczce i łatwiej je złowić na coś drobnego.Tej jesieni katowałem spore gumy ale niestety z marnym efektem, ale Sumowa obrotówka mad-cata dała kilka fajnych szczupaków więc warto próbować i eksperymentować ;-) Więc z umiarem i do dzieła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Koledzy, pomożecie? Chciałbym zacząć przygodę z wędziskiem z pazurem. Dotychczas łowiłem na jerki spinningiem. Z castem nie mam żdanego doświadczenia.Na początek chciałbym kupić jakąś niedrogą wędkę, tak do 200 zł. Będę łowił głównie z pontonu więc myślę, że odpowiednia długość wędziska powinna zawierać się w przedziale 1,8-1,95 m. Dodam, że nie lubię długich dolników.Przynęty na które zamierzam łowić, będą mieścić się w zakresie od 20 do 60 gr (typowo Silder 7 i 10, Kenart Dancer 10, Buster Jerk II itp.).Miałem ostatnio w rękach Dragon Express 1,95 40-80g ale zrobił na mnie wrażenie kija od szczotki... Wolałbym coś subtelnieszego.W sumie do maja jeszcze sporo czasu, więc zastanawiam się, czy lepiej byłoby polować na jakąś używkę na giełdzie zamiast kupować nową. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Ja mam coś co powiedzenia,bo mam.Po pierwsze,w sklepowej cenie raczej bym nie kupił.Trafiłem na forum dużo taniej śladowo używaną.W skrócie-bardzo fajny kij.Opis góry w mojej opinii dobry,Nie przeciążałbym.Podaję maksymalnie Pig Shada JR. z symbolicznym obciążeniem.Jeśli chodzi o dół to spokojnie rzuci niżej niż opisany jeśli potrzeba.Pod 20g. łącznego obciążenia się załaduje bardzo dobrze.Jeśli chodzi o wykonanie kija to brak uwag-przelotki prosto,złącze spasowane jak należy,nadlewek czy innego niechlujstwa nie stwierdziłem.Kij jest naprawdę ładny jeśli chodzi o wygląd ale to jak wiadomo bardzo subiektywne.Absolutnie nie jest to pała,małe szczupaki nie spadają,przy nieco większych juz ładnie się ugina.Krótko-w dobrej cenie polecam.Mam jeszcze jedno pytanko do tego. Z jakim multikiem masz kij spasowany? Generalnie chciałbym podpytać co pod ten optymalnie można by podpiąć nie przekraczając 800 pln? Edytowane 12 Grudnia 2019 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanko do tego. Z jakim multikiem masz kij spasowany? Generalnie chciałbym podpytać co pod ten optymalnie można by podpiąć nie przekraczając 800 pln?Najpierw była Tatula 200hd,teraz jest:https://allegro.pl/oferta/2018-abu-garcia-revo-4-x-lh-6-6-1-6980351605Link zupełnie przypadkowy.Do 60g. spokojnie możesz też założyć starą Tatulę 100. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez drag 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Panowie chcial bym zaczac z ciezkim castem .i skompletowac sprzet przez zime .Mysle nad zestawe abu c4I kijek savage gear mpp2 259/90gCzy bedzie to dobrze dobrany zestawCzy mozna w cenie ~800zlOdchudzic zestaw w sensie jakis lzejszy multik lub wedka .Wedka min 240cm a najlepiej wlasnie 260Przynety glownie line thru 60-105g ale chce miec mozliwosc zejscia lzej na 25-30g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dasz radę. Tyle, że nie wiem jaką górę obsługuje ten patyk. Ale zapewne można go nieco przeciążyć. Dół powinien być bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 A nie lepsze bedzie jakies revo lub niskoprofilowiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Też chciałem zadać takie pytanie, ale może kolega woli okrąglaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zębaty89 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Panowie, potrzebuję pilnej opinii o kiju Shimano Beastmaster EX Casting - 2,40m, 40-100g. Czy jego akcja nada się do jerków :-) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) 240 do jerków ... hmmmm Edytowane 16 Grudnia 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Tyle razy wałkowany temat. Naprawdę, producenci wypuszczają kije rozmaitej długości nie tylko po to, żeby mieć bogatą ofertę i wydrenować nam kieszenie. Zasadniczo nie chadza się na okonie z trzymetrowym kijem, nie łowi się boleni dwumetrowym króciakiem, przy sandaczowaniu z łódki nie jest wskazany kij jedenastostopowy. Podobne zależności dotyczą wędek i przynęt. Sztywność lub miękkość, waga i wyważenie z kołowrotkiem, kij długaśny i krótka szpada, sztywna pała lub paraboliczna akcja. Te elementy mają sprawić, by wędkowanie sprawiało nam przyjemność i było skuteczne w przypadku kontaktu z rybą. Oczywiście można sobie robić to na co się ma ochotę, ale jeśli jerki wymyślono jako wabiki do podszarpywania, to używanie innego kijka, niż sztywna pałka poniżej dwóch metrów, przechodząca pod rybą w płynne ugięcie, jest bez sensu. I chodzi tu tylko i wyłącznie o komfort łowienia i łatwość operowania przynętą. Powtarzające się pytania o dopasowanie długich wędzisk do jerkowania, czy o wybór uniwersalnego kija pod jerki i gumy świadczą, że komuś nie chciało się poczytać tego ciekawego wątku, albo że od początku trzyma się swego chybionego pomysłu i zadaje pytania, na które już sobie sam wcześniej odpowiedział. Upartym polecam ćwiczenie polegające na kilkugodzinnym podszarpywaniu trzymetrową wędką stugramowego jerka. Parametry może na wyrost, ale obolałe ciało może uzmysłowi, jak niewłaściwie dobrany zestaw może dać w kość. A może się zdarzyć, że trzeba będzie szarpać nie przez trzy godziny, ale przez tydzień lub dwa od rana do wieczora w bardzo rybnej wodzie. Czego każdemu życzę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 240cm to trochę długo do jerków. Ja mam Beastmaster EX z tym że wersje 210cm do 70g + kilka cm przedłużony dolnik (chyba 6-7cm). Bardzo uniwersalny kijek wyszedł. Jak nie chce zabierać dwóch patyków (jeden do jerków, drugi do gum) To biore właśnie BeastMastera, a że jestem leniwy i bardzo lubie ten kij , więc zabieram go bardzo często. Nie ma dużego dyskomfortu przy prowadzeniu jerków i gumy tez lataja przyzwoicie. Także polecam jako uniwersał, jak ktoś nie chce wydawać PLN na dwa zestawy, a ta gramatura jaka obsługuje wyżej wymieniony BeastMaster wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zębaty89 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Maciej W. Wiem że temat wałkowany od dawna. Zadałem jasne pytanie na temat wędki, długość jest dopasowana do moich potrzeb, potrzebuję tylko informacji o akcji kija :-) Dzięki :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi