Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie chcąc tworzyć nowego tematu.

Będę blisko, bo dotyczy zmiany multika do mojego pierwszego zestawu :P

Mam Abu Revo S, ale jakoś tak nie czuje chemii.

Jako wędkę mam Westina W3 20-80 g i zastanawiam się nad zmianą.

Myślałem o tatuli 100, ale może polecicie coś innego ? :)

abu revo beast,i zapominasz o temacie 20-150gram 

o, no to dołożysz trochę, a ja ze swojej strony zapewniam cie ze  REVO BEAST zje to curado i tatule przy pierwszym sniadaniu tuz przed wyprawa :D

hej!

Jak dla mnie Revo Beast niespecjalnie nadaje się do wędki 20-80. Multik który wazy ponad 300 gramów jest bez sensu, przerost formy nad treścią czy też z armatą na wróble. 

• Like 1

nie wiem o ktorym mlynku koledzy pisza ja pisze o ABU REVO BEAST https://www.amazon.es/Abu-Garcia%C2%AE-Revo%C2%AE-Beast-41/dp/B07GPC8TQM

wiec chyba nie zabardzo wiemy co polecamy ,co?

moze zeby bylo prosciej  :D ,nie pisze o REVO TORO BEAST

waga revo best-a to 269gram,czyli identyczna jak znanego i cenionego(do dzisiaj zresztą przez wielu używanego)CURADO seri D,moc jesli mialbym opisac oba. curado niestety odstaje i to bardzo

jesli miałbym revo porównać, obsadził bym go razem z Tranxem na jednej polce,ale ze Tranx nie posiada magnetyka tylko odśrodkowy a revo posiada oba, stawiam go półeczkę wyżej

Edytowane przez didi

Miałem własnie pytać bo zwykle na forum ludzie pisząc "Revo Beast" mają na myśli najcięższą wersję 51/61.

Mogłeś dodać 41 albo podać że to Revo Beast 41 i spr,awa by była jasna.

godski,przyjacielu,.przeciez abu ma to w nazwie

https://www.youtube.com/watch?v=jfo2_WnhkBw

żeby nie było niedomówień 

Edytowane przez didi

nie wiem o ktorym mlynku koledzy pisza ja pisze o ABU REVO BEAST https://www.amazon.es/Abu-Garcia%C2%AE-Revo%C2%AE-Beast-41/dp/B07GPC8TQM

wiec chyba nie zabardzo wiemy co polecamy ,co?

moze zeby bylo prosciej  :D ,nie pisze o REVO TORO BEAST

waga revo best-a to 269gram,czyli identyczna jak znanego i cenionego(do dzisiaj zresztą przez wielu używanego)CURADO seri D,moc jesli mialbym opisac oba. curado niestety odstaje i to bardzo

jesli miałbym revo porównać, obsadził bym go razem z Tranxem na jednej polce,ale ze Tranx nie posiada magnetyka tylko odśrodkowy a revo posiada oba, stawiam go półeczkę wyżej

Abu 41 kręciłem , Curado 201D  mam. 

To zupełnie inna klasa multików mimo podobnych gabarytów, raczej porównałbym to Curado do pierwszej i drugiej generacji Abu Revo SX i STX.

Spora waga Curado wynika z tego iż to jest starsza konstrukcja a wtedy dawali więcej "mięsa w mięsie" .

Następne multiki z serii "Curado" były już mocno odchudzone (E miałem a później poszedłem w stronę Daiwy).

Curado do ciężkich wabików średnio się nadaje chociażby z racji dość płytkiej szpulki gdzie nie nawiniesz dużo grubej linki w przeciwieństwie do Abu 41.

Poza tym ma dużo lżejszą szpulkę tak więc zejdziesz niżej.

Tranxa nie mam ale z danych i opisów na forach wydaje mi się że to multik o stopień mocniejszy od Revo 41.

Zdaje się że Bob miał jednego i drugiego tak wiec może coś napisze na ten temat.

Mam u używam oba (Tranx i Revo 41) Potwierdzam to co napisał Andrzej. 

Tranx z M1 25 do najcięższych gum 120-140 (ciężej nie łowię z ręki) i okazjonalnie do jerków również w takiej gramaturze.

Revo 41 tylko trochę lżej, ale oceniam jako mocny sprzęt nie bojący się 120gr. Wlazło na szpulę 120m Strike Pro 50Lb więc jest czym bezpiecznie rzucać.

Oba znacznie różnią się wielkością i wagą

Tranx 343gr z plecionką

Revo 4  286gr z plecionką

Oba są dobrze osadzone na kiju i dobrze leżą w łapie (mam małą dłoń)

• Like 1

Na wędkę do 80 g to chyba szkoda nawet revo Beata 41:P

Nie wiem jako zapas mocy ma mój westin ale powiedzmy ze do 90g Max ;)

Co to znaczy "szkoda"? przy lżejszym kiju zejdziesz z lżejszą wagą przynęt. Wejdzie ci cała szpula odpowiedniej plecionki (wiadomo, że słabszej niż moja 50Lb) Dobrze wyważysz kij ... a mocy i możliwości ewentualnego zastosowania do cięższych zestawów nigdy za wiele ;)

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Wyluzuj. Mam również Tatulę 200HD 7.2:1 obu używam do takich samych zastosowań choć Tatula ze względu na wyższe przełożenie głównie do jerków (tych o wadze jak pisałem powyżej). Po dwóch sezonach używania w słodkiej i słonej wodze, serwis nie stwierdził niekożystnych zmian w mechanice (wymieniłem chyba jedno łożysko)

Śmiało możesz kierować się gustem, upodobaniem ... serduchem. Co ci tam dusza podpowiada ;)  :)

Ułatwiłem  :P  :D ?!

Używam 8x Varivasa PE 3 i PE 4 i nie widzę żadnych minusów ośmiu splotów a jest na pewno gładsza i cichsza od 4x.

Tak grubo bo ja łowię tylko powyżej 50 gramów. Powyżej 200 zakładam jeszcze grubszą linkę.

Ale spokojnie można dać 4x.

Edytowane przez godski