Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Kto przejdzie na casting,po pewnym czasie na korbe będzie patrzył z politowaniem.Tak było umnie i nie żałuje.

PS.

Zestaw lżejszy,bardziej czuły i poręczny,rzuty wcale nie krótsze,tylko same plusy.

Edytowane przez cast64
  • Like 3

witam mam takie pytanie mam okazję kupić taki casting i chciałbym się poradzić czy warto

Daiwa TATULA HD 200HSL

Zależy do jakiego wędziska (zakresu wagowego potencjalnych przynęt) i ryb jakie zamierzasz łowić.

• Like 1

Przy takich założeniach używam CT100, ale jeśli masz tę 2-setkę po okazyjnej cenie, to bierz. Będzie ciut "na wyrost", ale nie będziesz narzekał.

zakładam ze skoro doradzasz w ten sposób masz 200setkę obłowioną i wiesz ze będzie odrobinę "na wyrost" i kolega nie będzie żałował  :blink:

• Like 1

zakładam ze skoro doradzasz w ten sposób masz 200setkę obłowioną i wiesz ze będzie odrobinę "na wyrost" i kolega nie będzie żałował  :blink:

Nie rozumiem co chcesz uzyskać przez to pytanie? Chyba nie dotyczy pytania @Seebby. Natomiast jeśli pytasz tylko po to, żeby podjąć kłótnię, to muszę Cię rozczarować - nie podejmuję.

Bez odbioru.

Edytowane przez Alexspin

Ja zaś myślę że do takich gramatur 200 będzie w sam raz.Planowany dół spokojnie ogarnie,góra spokojnie z zapasem.Do 20g. główki+guma 15cm(jeszcze zależy jaka guma-15cm. to może być równie dobrze 20 jak i 40g.)  lepiej dać już mocniejszą linkę której odpowiednia ilość raczej by na CT nie weszła.Moim zdaniem dobry wybór.

• Like 4

Witam wędka SG MPP2 Trigger 2.21m 20-60g

gumy 12 do 15cm+główka 10gr/20gr no i spróbuje złapać szczupaka

Trza było tak od razu.

Będzie dobrze, 200 jest dość uniwersalna i tolerancyjna jeżeli chodzi o gramaturę przynęt, podpinałem ją do kijów 10-40 jak i 30-100, oba kije śmigały pod tą samą linką (mikado fine 0.16) i dobrze się łowiło.

Na stałe jednak moja 2-setka pracuje z kijem 20-80 i to jest piękne.

Powodzenia

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 3

Nie rozumiem co chcesz uzyskać przez to pytanie? Chyba nie dotyczy pytania @Seebby. Natomiast jeśli pytasz tylko po to, żeby podjąć kłótnię, to muszę Cię rozczarować - nie podejmuję.

Bez odbioru.

Pytam bo chciałem się dowiedzieć jakie masz doświadczenie z obsługą 200setki . A chce uzyskać to żebyś przestał pisać tylko to po to żeby cos napisać, Twoja odpowiedź też miała się nijak do pytania kolegi @Sebb  :blink:

Idź na ryby i przestań doradzać we wszystkich możliwych wątkach, dobra rada zawsze w cenie  ;)

Edytowane przez Przemek.
  • Like 1

Daj znać co wybierzesz ^_^

Ostatecznie wybór padł na najniższą serię Westina. Na razie zamówiłem W3 Jerkbait 20-80g, może jutro dojdzie i będzie nauka w weekend :) Do gum zamierzam kupić W3 Powercast-T, raczej do 130g, ale najpierw pobawię się Jerkami. 

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Cześć, po raz kolejny robię przymiarkę do zakupu zestawu castingowego. Proszę o opinię czy Calcutta Conquest DC 101 nadaje się do obsługi przynęt w granicach 50-60g? Proszę również o sugestie odnośnie jakiejś wędki do tego multika. Długość około 210-230cm bardziej z przeznaczeniem pod twarde przynęty o masie 30-45g, mniejsze swimbaity, jerki. Dzięki

• 2 tygodnie później...

Przyszła kolej i na mnie jeśli chodzi o casta. Zamówiłem sobie po prześledzeniu wątku, Kastkinga Royala na początek. Ktoś się wypowie na temat jego możliwości rzutowych jeśli chodzi o zakres wagi przynęt? Do tego potrzebuje budżetowego kija w granicach 250zł ale nie wiem za bardzo co wybrać. Nie będę łowił mega ciężko na początku. Myślę, że chciałbym mieć komfort z przynętami od 15g ale chciałbym też rzucić jakimś jerkiem do 60g. Znajdzie się taki kijek? Coś polecicie?

A sliderem 10 da się tym machnąć bez obaw? Czy to już granica dla tego patyka? Castem zamierzam łowić głównie szczupaki i chciałbym, żeby jednak wędka obsłużyła przynęty między 50 a 60g ale zarazem aby był komfort przy 15g. Znajdę coś takiego czy musiałbym zmniejszyć swoje widełki gramowe?