Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Gumy, a tym bardziej obrotówki będą słabo latały i ciężko je będzie poprowadzić nad roślinnością przy tej długości. Radzę Ci poszukać czegoś dłuższego - komfort nieporównywalnie większy. Przy krótkim kiju możesz znowu się zrazić do casta. Jednocześnie większość jerkow da się ogarnąć dłuższym kijem. Takie króciaki 180-220cm to jedynie jak łowisz tylko/głównie na jerki

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Jak gumy o duże obrotówki, to powtórzę raz jeszcze, W3 powercast 20-80 + tatula HD200

A do jerków tania jerkowka.

Jak SV 103 ogarnia 80 to powodzenia, ciekawe jak długo pożyje , mi najwygodniej tak jak napisałem.

Edytowane przez drChlubicz

Ty piszesz o sv kolega o zwykłej i tak to leci ....

Odpowiadałem na post poniżej w którym jest mowa o wer. SV i łowieniu nią do 60 g.

Nie będzie to mój pierwszy zestaw castingowy tylko kolejne, chyba już trzecie albo nawet czwarte podejście do tej metody.  Poprzednie próby były podyktowane "modą" panującą na jerku i chęcią spróbowania czegoś nowego.  Tym razem kieruje się bardziej praktyczną potrzebą posiadania sprzętu pod nieco większe przynęty.   Ponieważ wcześniej próbowałem okrąglaków które kompletnie mi nie podeszły teraz dla odmiany spróbuje z niskim profilem.  Na chwile obecną zastanawiam się nad dwoma kołowrotkami i dwoma kijami.  Kołowrotkami Curado DC 150 i Tatulą SV TW 103 oraz wędkami W3 Jerkbait 20-80 i W3 Powerstick 20-60.  Będę łowił głównie na duże gumy, obrotówki i jerki o maksymalnej masie 50-60 gram.  Który z w/w zestawów będzie bardziej odpowiedni do moich potrzeb.

pozdro

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Ja obsługuję kij SG MPP2 do 150g. Moim zdaniem dobrze ładuje przynęty 25cm+. Moc jest ogromna, niestraszne zieksko. Z łatwiścią zacinamy z daleka ciężkie gumy a dolnik jest naprawdę długi co daje duży komfort przy ciężkich gumach.Jeżeli ktoś kupuje pierwszego casta pod ciężkie gumy od razu odradzam wersje jerk o długości 2m. Nadgarstek wysiada.

Niemniej jednak chcę zmienić kijek bo czesto rzucam pigami jr i nie ukrywam ze moja wędka jest wtedy zbyt kijowata.Szukam czegoś bardziej "spolegliwego". Obsługiwał ktoś kiedyś Westina W4 powershadT do 80g lub xlnt3 do 100g? Chodzi mi obrealny górny komfort ciężaru wyrzutu.

To dobry kij, nie wiem, dlaczego uważasz, iż Pigi juniory źle się z niego rzuca. Ale z drugiej strony Cię rozumiem. Hm, lekarstwem na Twoje dolegliwości byłby pewnie ABU Volatille Pike do 90g. Ideał do juniorów.

Edytowane przez Novis
  • Like 1

Mój od niedawna ideał i uniwersał to W4 Powercast 40-130. Genialna katapulta o środkowym ugięciu, do wszystkiego w podanym zakresie, a górą lata nawet 150g. Doszedłem ostatnio do wniosku, że w zasadzie mógłbym mieć na wodzie tylko ten kij, i w miarę wszystko bym nim ogarnął.

Mój od niedawna ideał i uniwersał to W4 Powercast 40-130. Genialna katapulta o środkowym ugięciu, do wszystkiego w podanym zakresie, a górą lata nawet 150g. Doszedłem ostatnio do wniosku, że w zasadzie mógłbym mieć na wodzie tylko ten kij, i w miarę wszystko bym nim ogarnął.

Mam, używam i popisuję się pod tym co napisałeś. Myślę czy nie wziąść drugiego tylko wersji do 260gr na jeszcze większe kotlety powyżej 150gr. Z drugiej strony widziałem że weszły też kije Abu Garcia Beast X Pike w różnych długościach i gramaturach, zielony blank, poczekam aż pojawią się u mnie w sklepie stacjonarnym i będzie można pomacać.

https://youtu.be/ZPHUbfdA50A

Edytowane przez mepps