jacpo Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Mam pytanie do kolegów z doświadczeniem w castingu.Dawno temu kupiłem w Niemczech Abu Ambasadeur 5600 AB z systemem antysplątaniowym.Po kilku próbach nad wodą stwiedziłem, że to nie moja bajka i multik trafił na półkę.Dzisiaj zastanawiam się czy jest sens wrócić do prób opanowania tej techniki, czy też lepiej dać sobie spokój i próbować sprzedać zbędną zabawkę.Jestem ciekawy opini fachowców operujących multipikatorami.Za wszelkie opinie z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Ale to trochę dziwne pytanie jest mocno. Cast jak i spin ma swoje wady i zalety, czy jest sens to zależy tylko od Ciebie i toich oczekiwań. Załóżmy że masz tylko jedną rękę -będzie Ci się łatwiej rzucało castem, a zwijało równie dobrze jak spinem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Mam pytanie do kolegów z doświadczeniem w castingu.Dawno temu kupiłem w Niemczech Abu Ambasadeur 5600 AB z systemem antysplątaniowym.Po kilku próbach nad wodą stwiedziłem, że to nie moja bajka i multik trafił na półkę.Dzisiaj zastanawiam się czy jest sens wrócić do prób opanowania tej techniki, czy też lepiej dać sobie spokój i próbować sprzedać zbędną zabawkę.Jestem ciekawy opini fachowców operujących multipikatorami.Za wszelkie opinie z góry dziękuję. Zawsze jest sens spróbować. Różnica pomiędzy spinem, a castem jest taka, że cast jest bardziej hmmm specjalizowany. Multiplikator, który posiadasz to sprzęt do większych i cięższych przynęt. Nie pobawisz się tym roundem przynętami poniżej 10 gram. To znaczy pobawisz tylko frajdy nie będzie, a rozczarowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Mam pytanie do kolegów z doświadczeniem w castingu.Dawno temu kupiłem w Niemczech Abu Ambasadeur 5600 AB z systemem antysplątaniowym.Po kilku próbach nad wodą stwiedziłem, że to nie moja bajka i multik trafił na półkę.Dzisiaj zastanawiam się czy jest sens wrócić do prób opanowania tej techniki, czy też lepiej dać sobie spokój i próbować sprzedać zbędną zabawkę.Jestem ciekawy opini fachowców operujących multipikatorami.Za wszelkie opinie z góry dziękuję.Abu jak dla mnie nie jest dobry do nauki casta, miałem na początku swojej przygody za castem. Abu Revo i Curado E były później i było o niebo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Nie zgodzę się ze kijek castingowy 2,14 to długi jak na casta. (...)Pisałem że jest "długi", a co najmniej średnio długi pod kontem asortymentu oferowanego w handlu. Ja też do przynęt ponad 25g używam tego mojego najdłuższego 245cm. Znalezienie w handlu kijka 280cm to los szczęścia, zbliżone długości (240-275cm) oferuje w swoim katalogu JAXON w serii Grey Stream, ale nie słyszałem, żeby były szczególnie polecane.Dość szeroką gamę dobrych wędzisk castingowych oferuje DRAGON, ale przeważającą długością jest 198cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Długich wędzisk brakuje w ofercie zdecydowanie. Sam używam, w zależności od potrzeb, kije o długościach 180 do 275cm. Tych długich (259 - 275 ABU, Shimano) mam trzy sztuki (do różnych zastosowań i przynęt), a jeszcze czasem na dużej rzece odczuwam brak dłuższego 320-360. Oczywiście, gdy tylko mogę, wybieram kij możliwie krótki. Posuwam się w tym nawet do czynów niesłychanych - ośmielam się (w niektórych rzecz jasna warunkach) łowić bolenie kijem 180cm! Jeśli jednak miałbym mieć tylko jedno w miarę uniwersalne wędzisko, to na dużą rzekę i jezioro wybrałbym długość 240cm (w zasadzie nie używam jerków). Jednak z czasem nieuniknione będzie dokupienie wędzisk zarówno krótszych jak i dłuższych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Z mojej strony mogę polecić Dragon Proguide-X wersje do 60gram (tak naprawdę w moim odczuciu ogarnia w komforcie do 45gram). Mam też wersje do 90gram i tej uzywałem najwięcej w poprzednim sezonie. Ogarniał gumy 10cm+5gram bez problemu (mniej nie rzucałem) , gumy 14-16cm smukłe z obciażeniem do 15-20gram to jego żywioł. Komfort kończył się na Fatso 10s. W brew cw i akcji deklarowanej przez Dragona to kij o bardzo głebokim ugieciu, ale dosyć szybki i czuły. Jednak górne cw moim zdaniem sporo zawyżone. Ja osobiscie w obu patykach przedłużałem dolniki bo jak dla mnie są za krótkie (każdy lubi po swojemu ). Szczególnie jeżeli operowałem w górnych granicach CW.Jakie Twoim zdaniem jest rzeczywiste cw (góra i dół) wersji do 90 gram? Szkoda trochę że to taki króciak bo z powyższego opisu podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Dla mnie komfort kończył się na 60 gramach ( skupionej przynety typu Salmo Fatso) , a najniżej rzucałem cannibal 10cm +głowka 5gram. Ciekawym patykiem też może być Shimano BeastMaster EX w wersji do 50Gram (wydaje mi się, że cos takiego było) . Mam wersje do 70gram i super kijek ,dużo mocniejszy od Dragona, ale dół to tak guma 12cm + głowka 7-8gram u mnie zaczynały się normalne rzuty. Dlatego słabsza wersja byłaby pewnie OK tym bardziej ze jest troche dłuższy od Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Bardzo fajnym, uniwersalnym kijem jest wg mnie PROREX XR BAITCAST CRANK 240/28-56g. Macha ładnie od 15 gr łącznej masy i do 60 tak z dużą dozą pewności. Jak musiałem podać gumę 70 gram też poszła ale nie machałem "na full" więc podaję jako max tego co kij wytrzyma.Przeszedłem przez ostatnie dwa lata długą drogę i przełowiłem sporo wędek (na szczęście pożyczonych:) szukając uniwersalnej. Została Daiwa. Edytowane 15 Marca 2021 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Ja cały czas szukam czegoś około 2.20 - 2.30 od 15 do 60 gram pod gumy, blachy i sporadycznie jerki. A sezon coraz bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Ja cały czas szukam czegoś około 2.20 - 2.30 od 15 do 60 gram pod gumy, blachy i sporadycznie jerki. A sezon coraz bliżej.Jaki budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 mam cięty Ja cały czas szukam czegoś około 2.20 - 2.30 od 15 do 60 gram pod gumy, blachy i sporadycznie jerki. A sezon coraz bliżej.Cięty od góry CD Orka robiony przez Ygloo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Może z nowej serii Savage Gear SG4 Power Game Trigger. Widziałem mają kij 221cm do 60gr. Oczywiście dobrze by było chociaż w sklepie pomacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Jaki budżet?Powiedzmy do 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Powiedzmy do 600 złZa 800 mam do sprzedaży atc bushido, poczytaj na spokojnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkinPL Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Cześć, szukam kija tylko pod jerkbaity do łowienia z brzegu, 2 częściowego, ma współpracować z Abu revo beast 41, przynęty do 100g (głównie slider 12, Fatso 14, Sweeper 14 i 17, Jack 18 itp), mam 190cm wzrostu. Co do ceny, najlepiej 300-500zł, aczkolwiek mogę dołożyć 100-200zł za coś naprawdę wartego swojej ceny. To mój pierwszy cast. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) https://pl.aliexpress.com/item/32854522859.htmlBardzo dobrze zbrojony z bardzo dobrych komponentów. Ogarnia spokojnie 110gr. Klasyczna, mocna jerkówka z głębokim ugięciem pod dużym obciążeniem.Ja do tego kija zamówiłem tohttps://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?albagn=888888&src=google&albch=search&acnt=479-062-3723&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=12578223320&albag=117955685885&slnk=&trgt=aud-30186416528:dsa-421220497084&plac=&crea=507694761754&netw=g&device=c&mtctp=b&memo1=&albbt=Google_7_search&aff_platform=google&gclid=Cj0KCQjwjPaCBhDkARIsAISZN7S_BcZZbF-RFu47ZcIpuVNOI-2TQGUO3aR7R2jBz15clioTNBcJi94aAhs_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds ale co do oceny, to się wypowiem dopiero po odbiorze choć wydaje mi się, że wygląda sensownie(została jedna sztuka na lewą rękę w Hiszpanii a więc można liczyć na szybka dostawę) Edytowane 26 Marca 2021 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 a myślałem że tylko ja dobieram multik pod kolor kija;) pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 No co Ty? To podstawa! ... jestem plastykiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Mam takiegohttp://www.fishingtime.gr/index.php?main_page=product_info&cPath=6_50&products_id=252&language=endo 100 czy prawie 100 daje radę, bardzo krótki dolnik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Wygląda interesująco, ale i firma zdecydowanie bardziej renomowana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Może ktoś będzie sprzedawał Savage Gear Butch Light XLNT2 do 100 gr. Mam i polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Michał, to ulubiony patyk mojego kumpla Grzesia. Bardzo go sobie chwali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkinPL Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Znalazłem model Butch Light w internecie, jest dostępny. Ma długi dolnik, kij zaproponowany przez kolegę WalterW ma krótki, to mój kij do rozpoczęcia przygody z castem, w który byście celowali? SG jest sporo tańszy, ale jeśli ten Quantum jest wart kasy jestem skłonny dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Z tego, co napisałeś wcześniej, jesteś wysoki. Ja mam 184 cm wzrostu i ten Dolnik nie jest za długi. Ale. Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi