Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

... zgodzę się ze zdaniem Kolegi, wyżej. Rzucanie ,,kotletem" nie pomoże w  nauce techniki, operowaniu sprzętem. Lżejsze zestawy pomagają wyrobić technikę, nawyki w operowaniu zestawem. Inaczej wygląda wędkowanie z lekkim, krótkim, zestawem, w zakrzaczonych miejscach, gdzie liczy się celność podania. W inny sposób miota się się konkrety wagomiar z odpowiednio długiego i mocnego zestawu, jak zauważył Maciek w swojej szweckiej relacji, Skandynawowie miotają na zasadzie trebusza. Odpowiednie ramię, dźwignia i nie stanowi wielogodzinne machanie konkretnym zestawem. Ja obecnie wprawiam się w wieczornym, niedługo nocnym, łowieniem wielkorzecznym na casta. Jesienią nie było sukcesów, oby niedługo...  

• Like 2

W pełni zgadzam się z @horac i @bob74. Zaczynałem od cw 10-35g i moim zdaniem jest to najbardziej trafne rozwiązanie. Zawsze można pójść w "górę" lub w "dół". Ja wybrałem drogę w "dół" i w tej chwili używam przynęt od 2,5 do 35g. Jak na okoliczne łowiska w zupełności mi to wystarcza. Ale każdy ma swoje osobiste preferencje i wybiera własną drogę. Można doradzić, ale nikogo nie można zmuszać, ani uznać, że idzie złą drogą.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

• 3 miesiące temu...

Gdzieś tam ciągnie człowieka do nowych rzeczy i powoli dojrzewa we mnie myśl aby spróbować z castem. Może w tym, może w przyszłym roku... Myślałem o zestawie castingowym do około 80 gram, którym mógłbym łowić z brzegu na wodach stojących oraz na Wiśle (czyli kij powinien przekraczać te dwa metry). Byłoby to do łowienia ciężkimi gumami, jerkami itp. z plecionką 0,18-0,22 Moglibyście podpowiedzieć jakiś zestaw - kij + multiplikator niskoprofilowy, który zmieści się w cenie 1000 złotych? Coś o najlepszej relacji cena/jakość - dostać jak najwięcej za jak najmniej ;-)

Ale Tatula 200, bo "setka" moim zdaniem do 60g.

100 to to samo prawie co 200. Pojemność szpulki, trochę większa jej średnica i dłuższa korbka nie czynią dużej różnicy. Rama i bebechy te same. Piszę o 1 generacji bo teraz nie wiem czy różnice są większe - trzeba na wagę i wymiary popatrzeć.

• Like 1

Patrząc na ilość stron tego wątku widzę, że nie tylko ja mam dylemat co o tym myśleć ;-)  dzięki :-)

Też miałem taki problem. Zdecydowałem się na tatulę w rozmiarze 200, dokładnie tatula hd 200hsl. Mi trafiła się uszkodzona i w tej chwili myślą co z nią zrobić w serwisie (niemcy). Dużo o niej nie powiem, bo nie pracowała tak jak powinna ale brody mi nie zrobiła przez 3 dni żadnej (a to mój pierwszy multik). Kijek trafiłem na tutejszej giełdzie, typowy do jerków. Długość 198 cm do 90g, ale gumą typu ricky roach 14 cm rzucało się nawet, ale ku zadowoleniu brakowało sporo ale to przez multik i jego wadę (tak myślę).

Jeśli Tatulą 200 obsługujesz przynęty >60g, to uwierz mi - zaprawdę trudno zrobić brodę. Trzeba by się solidnie "przyłożyć", żeby uzyskać taki efekt.czarodziej.gif

Ps

Jaką wadę wykazywała ta Tatula, bo może polegała na niewłaściwych nastawach, co przy pierwszych krokach w castingu zdarza się prawie każdemu i to żaden wstyd.

Edytowane przez Alexspin

Jaką wadę wykazywała ta Tatula, bo może polegała na niewłaściwych nastawach, co przy pierwszych krokach w castingu zdarza się prawie każdemu i to żaden wstyd.

Wydawała taki dźwięk jak na filmiku - https://drive.google.com/file/d/1d6MnCX-hnKg74JXw2eXw-7BwroxUbEFQ/view

oraz bardzo źle nawijała plecionkę (próbowałem przewijać ale za każdym razem było to samo)

Na filmiku nie słychać żadnego dźwięku bezradny.gif Jeśli to był szum, to prawdopodobnie jest wydawany przez plecionkę, tego nie unikniesz jeśli plecionka 8-splotowa ma luźne zwoje, a 4-splotowe zazwyczaj szumią.

Bardzo często przyczyną złego układania plecionki jest jej niewłaściwe przeprowadzenie na odcinku od szpuli do wodzika. Może mieć też znaczenie ustawienie hamulca dociskowego (pokrętło powyżej "gwiazdki"), gdy szpula ma boczny luz, może powodować nierównomierne układanie zwojów. Dokręć pokrętło tak, żeby zlikwidować luz.

Jeśli oddałeś do dobrego warsztatu, to prawdopodobnie stwierdzą, że nie ma żadnej wady, powinni Ci pokazać jaki błąd popełniłeś i nie brać, albo wziąć minimalną zapłatę. Jeśli warsztat jest na modłę polskich warsztatów samochodowych, to opiszą Ci jakie części rzekomo wymienili, poinstruują jak przy tych "nowych" częściach masz ustawić docisk i przeprowadzić plecionkę, a na koniec "zedrą skórę".zalamka.gif

Edytowane przez Alexspin

Pisałem w tym dziale, tylko w temacie z "nowościami tatula" i koledzy, posiadacze tego samego modelu tatuli nie mieli/mają takich przypadłości dźwiękowych jak moja miała. Multik pojechał na gwarancję, najprawdopodobniej będzie nowy. Dźwięk, który wydawała to nie był szum plecionki. Jak wrócę z pracy, to postaram się załadować ten filmik na coś innego niż dysk google abyś mógł odtworzyć nagranie z dźwiękiem.

Edytowane przez zmorces
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam

Już od pewnego czasu siedzi mi w głowie myśl, aby spróbować czegoś nowego, ale ciągle się wahałem. I chyba w końcu dorosłem do tej decyzji :)

Cast pod jerki. Przeczytałem ten temat, ale mam wrażenie, że dalej nic nie wiem.

Poszukuję kijka, typowo pod jerki, do łowienia z brzegu.

Myślę, że coś w granicach 200-210cm. Przynęty w przedziale 40-120 gram.

Te 120g to myślę, że trochę na wyrost, ale kto wie, cały czas przybywa mi coraz większych przynęt.

Większą gumę czy duży wobler też od biedy takim kijem poprowadzę.

Budżet? Nie wiem czy to mi się spodoba, więc jak najmniej :) Co możecie poleci? Kijek może być nowy, używka, obojętnie.

Multik, to może coś z Ali na początek wezmę, np. polecany tutaj Jahncoo.

Dragon Magnum Ti Jerk Cast

masz do wybory wersję do 80 lub 120 g

Ciężko już dostępny bo nie produkowany, ale trafiają się:

http://e-rybka.pl/wedka-dragon-magnum-ti-power-jerk-cast-1-98m-40-120g-p-2531.html

http://www.okonek.com.pl/dragon-wdka-magnum-jerk-cast-p-8135.html

Ugięcie 80tki:

http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=2661468

Było takich tanich jerkówek więcej od Dragona, koledzy pewnie coś podpowiedzą, ja mam wer. do 80g  opisana jest w miarę prawidłowo.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować castingu. W przypływie chwili zakupiłem na giełdzie JB, SG2 Power Game, 221 cm, 40- 80 g. W założeniu kij miał być głównie pod jerki. Przewertowałem temat w poszukiwaniu multiplikatora. Jak widzę polecana jest najczęściej Daiwa Tatula 200. Nowa trochę kosztuje a jak każdy nowicjusz to nie nie wiem czy przekonam się do metody  B) . Kolega BOB poleca multik z ali: 

https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.11.208278b028YDfY

ktoś polecał również Spartacus plus od kastkinga

Te multiki dadzą radę z tym kijem, jakie rozmiar? Szukać innego sprzętu. Pomocy :)