sero1975 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować castingu. W przypływie chwili zakupiłem na giełdzie JB, SG2 Power Game, 221 cm, 40- 80 g. W założeniu kij miał być głównie pod jerki. Przewertowałem temat w poszukiwaniu multiplikatora. Jak widzę polecana jest najczęściej Daiwa Tatula 200. Nowa trochę kosztuje a jak każdy nowicjusz to nie nie wiem czy przekonam się do metody . Kolega BOB poleca multik z ali: https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.11.208278b028YDfYktoś polecał również Spartacus plus od kastkingaTe multiki dadzą radę z tym kijem, jakie rozmiar? Szukać innego sprzętu. Pomocy Skoro Bob poleca to jest dobre :D . . O Spartkusie słyszałem wiele dobrych opinii . Można też iść w używkę i tatula 200 będzie bardzo dobrym wyborem . A co do kija to najlepiej idź pomacać czy Ci się podoba i czy Ci dobrze w łapie leży tu tez można iść w używkę jak choćby dragona ultimę - fajny kijek za niewielkie pieniądze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dla mnie jedynym mankamentem w Jahncoo były głośne łożyska. Warto wymienić i wcale nie jakieś wypasy (broń Boże ceramiki).Za niewielką dopłatą można mieć całkiem fajny multik na początek i nie tylko. Spartakusa w realu nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Jim, jak chcesz Johna Coo, to będę swojego sprzedawał. To mocarny multik. Potężny hamulec, który naprawdę powstrzymuje rybę. 80 g to żaden problem. Tak jak Bob napisał, kulturą pracy odbiega od Shimańców i Daiw itp, ale w tych pieniądzach wart uwagi. Opylę swojego, parę razy używanego za 180 zł. Oczywiście od nowości u mnie. Jest wszystko, co daje producent. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Jak Spartacus to Maximus. Ten Plus to zupełnie inny młynek, tak do 50 gram i generalnie gorszy. Mam obydwa. Maximus do 80 gr jest ok, czasem można go wyrwać na promocjach w fajnych cenach (ja dałem 250 zł) chociaż ostatnio w ogóle go nie widziałem. Ale do maja jest jeszcze trochę czasu Aha, jedyne co mi w nim trochę przeszkadza przy jerkowaniu to dość niskie przełożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować castingu. W przypływie chwili zakupiłem na giełdzie JB, SG2 Power Game, 221 cm, 40- 80 g. W założeniu kij miał być głównie pod jerki. Przewertowałem temat w poszukiwaniu multiplikatora. Jak widzę polecana jest najczęściej Daiwa Tatula 200. Nowa trochę kosztuje a jak każdy nowicjusz to nie nie wiem czy przekonam się do metody . Kolega BOB poleca multik z ali: https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.11.208278b028YDfYktoś polecał również Spartacus plus od kastkingaTe multiki dadzą radę z tym kijem, jakie rozmiar? Szukać innego sprzętu. Pomocy Jest jesze Piscifun Alijoz który pracuje dość przyjemnie https://pl.aliexpress.com/item/32815112746.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Jest jesze Piscifun Alijoz który pracuje dość przyjemnie https://pl.aliexpress.com/item/32815112746.htmlTylko że on waży 320g, a to do krótkiego kija będzie kowadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować castingu. W przypływie chwili zakupiłem na giełdzie JB, SG2 Power Game, 221 cm, 40- 80 g. W założeniu kij miał być głównie pod jerki. Przewertowałem temat w poszukiwaniu multiplikatora. Jak widzę polecana jest najczęściej Daiwa Tatula 200. Nowa trochę kosztuje a jak każdy nowicjusz to nie nie wiem czy przekonam się do metody . Kolega BOB poleca multik z ali: https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.11.208278b028YDfYktoś polecał również Spartacus plus od kastkingaTe multiki dadzą radę z tym kijem, jakie rozmiar? Szukać innego sprzętu. Pomocy kij będzie za długi - jeśli nie łowisz z wysokiego brzegu bedzie trudno poprowadzić poprawnie jerka... oczywiście na upartego da siękup sobie jakąś tatulę lub cos innego markowego, a najlepiej uzywkę z jerka - jak podejdzie jerkowanie będziesz zadowolony, a jak nie to sprzedasz bez większej straty... tylko sugerowałbym raczej coś z większym przełożeniem, będzie dużo wygodniej łowić!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 I ja się pod tym podpisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jim Lahey Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Dzięki Panowie za odpowiedź trochę mi się rozjaśniło choć nie za dużo Trzeba chyba jednak popróbować porzucać nad wodą i się przekonać na własnej skórze co i jak Po kolei: Dla mnie jedynym mankamentem w Jahncoo były głośne łożyska. Warto wymienić i wcale nie jakieś wypasy (broń Boże ceramiki).Za niewielką dopłatą można mieć całkiem fajny multik na początek i nie tylko. Możesz coś polecić? Ja w temacie zielony ale zaraz zacznę się dokształcać: http://jerkbait.pl/topic/34251-serwis-multiplikator%C3%B3w/ Jim, jak chcesz Johna Coo, to będę swojego sprzedawał. To mocarny multik. Potężny hamulec, który naprawdę powstrzymuje rybę. 80 g to żaden problem. Tak jak Bob napisał, kulturą pracy odbiega od Shimańców i Daiw itp, ale w tych pieniądzach wart uwagi. Opylę swojego, parę razy używanego za 180 zł. Oczywiście od nowości u mnie. Jest wszystko, co daje producent. Myślę że się dogadamy ale resztę chyba omówimy na privie kij będzie za długi - jeśli nie łowisz z wysokiego brzegu bedzie trudno poprowadzić poprawnie jerka... oczywiście na upartego da się kup sobie jakąś tatulę lub cos innego markowego, a najlepiej uzywkę z jerka - jak podejdzie jerkowanie będziesz zadowolony, a jak nie to sprzedasz bez większej straty... tylko sugerowałbym raczej coś z większym przełożeniem, będzie dużo wygodniej łowić!!!Trochę mnie zmartwiłeś tą długością kija. Ja głównie łowie z brzegu, często też brodząc. Myślałem że 221 cm i tak będzie krótko. Na razie popróbuję, najwyżej kijek trafi na giełdę. Przełożenie 7,1:1 tego Johna Coo będzie ok? Ktoś w ogóle zna te patyki SG? Przyznam się że kupiłem go trochę na pałe i ze względu na to że akurat lubię markę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Nic nie podpowiem. Nigdy nie rozkręciłem multika (zawsze odsyłam do mojego ulubionego serwisu) Tutaj wiele osób ci doradzi jakie, ale musisz znać rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jim Lahey Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Nic nie podpowiem. Nigdy nie rozkręciłem multika (zawsze odsyłam do mojego ulubionego serwisu) Tutaj wiele osób ci doradzi jakie, ale musisz znać rozmiar. Daj namiar na serwis :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 masz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Trochę mnie zmartwiłeś tą długością kija. Ja głównie łowie z brzegu, często też brodząc. Myślałem że 221 cm i tak będzie krótko. Na razie popróbuję, najwyżej kijek trafi na giełdę. Przełożenie 7,1:1 tego Johna Coo będzie ok? do brodzenia każdy kij będzie za długi... do normalnego łowienia optimum to zwykle 180 -190cm, no chyba że masz ponad 2 metry wzrostu:) u mnie wędka 1,98m wymuszała stanięcie na ławce pontonu i dopiero było dobrze...7.1 będzie super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 do brodzenia każdy kij będzie za długi... do normalnego łowienia optimum to zwykle 180 -190cm, no chyba że masz ponad 2 metry wzrostu:) u mnie wędka 1,98m wymuszała stanięcie na ławce pontonu i dopiero było dobrze...7.1 będzie super:)Dokładnie, nawet ostatnio zakładałem o tym temat, łowiłem kijem 195cm i brodząc trzeba było kombinować z prowadzeniem jerka podciągając wędziskiem do boku. Po kilku godzinach ściągałem spodniobuty i szukałem jak najwyższej skarpy na brzegu.Zmieniłem na 180cm cm, niby tylko 15cm krócej ale już jest przyjemniej. Niestety nic krótszego w produkcji seryjnej nie znalazłem.Na pontonie jest w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Są fabryczne kijaszki krótsze aniżeli 180 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Dzisiaj kupiłem zestawik SG 4 power game trigger 221cm 40-80g+ do reform Abu García Revo4 SX-L jestem ciekawy pierwszych rzutów takim zestawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Panowie.Proszę Podpowiedzcie mi jak to jest z plecionka na multik.Stałem się posiadaczem multika abu pro max i nie wiem czy dawać jakiś podkład, kupować 200m plecionki etc. Chcę kupić jakąś grubsza pletke pod szczupaka aby też nie tracić przynet i nie wiem jaka grubość wziąć i ile metrów, czasami robią mi się brody i na tej co mam już widać, że się przedziera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Panowie.Proszę Podpowiedzcie mi jak to jest z plecionka na multik.Stałem się posiadaczem multika abu pro max i nie wiem czy dawać jakiś podkład, kupować 200m plecionki etc. Chcę kupić jakąś grubsza pletke pod szczupaka aby też nie tracić przynet i nie wiem jaka grubość wziąć i ile metrów, czasami robią mi się brody i na tej co mam już widać, że się przedziera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Jakie cw kija?jakie przynęty? Jaką plecionkę masz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Kij 15-45 multik Pro max przynęty 20-45g teraz mam spidera chyba 0.20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 To grubiej nie ma co, a nawet zszedł bym na 0,16 4 splotowa. Przykręć ciut hamulec żeby się brody nie robiły i po problemie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Czemu 4 sploty nie 8?Niby wędka od 15g ale jak rzucam przynętami po 15-20g to często mi się robią brody, hamulec niby dobrze ustawiony.Czy to może być wina tego, że jest za mało plecionki na szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Dokręć trochę luz poprzeczny na szpuli i próbuj do skutku . Mała ilość plecionki raczej nie ma na to większego wpływu.Mozesz dołożyć trochę podkladu i będzie git. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hornet Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Mysle, ze tutaj błąd jest nie w grubości oraz w ilościach splotów plecionki, a w technice rzutu, ustawieniu hamulca i ewentualnego ładowania wędziska. Wędzisko oznaczone od 20 gram wcale nie oznacza, ze będzie się fantastycznie ładować pod taka przynęta, tym bardziej jeśli odpuszczasz kciuk za późno. Wtedy przyneta szybko ląduje w wodzie, a rozpędzona szpula powoduje powstawanie bród. Wiem to z własnego frycowego z początku castingu. Powinieneś dokręcić hamulec docisku szpuli nieco mocniej i wcześniej odpuszczać kciuk. Odnośnie plecionki Lepiej tutaj mieć grubsza niż cieńsza plecionkę i tak jak kolega napisał, 4 splotowa, która nie wcina się tak pomiędzy zwoje. Ponadto Zobacz jak wedka Ci się laduje przy 20 gramowej przynęcie i staraj się oddawać rzuty jak najbardziej płynne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 (edytowane) lepsza plecionka za gruba niz za cienka... dobierz tak, żebyś przy zablokowaniu plecionki nie miał odstrzału i weź pod uwagę, że starsza plecionka traci na wytrzymałości... grubsza linka prawie nie wpływa na zasięg rzutu, może utrudniać natomiast głębokie prowadzenie przynęty, a na szpuli mieści się jej raczej mało... o podkładzie zapomnij, nie ma zastosowania w multiplikatorach, a przynajmniej ja go nie znam:) nie musisz mieć pełnej szpuli, to tylko dodatkowa masa która przeszkadza w rzutach... i jak pisali koledzy, ustaw docisk szpuli:) Edytowane 3 Czerwca 2022 przez czarny1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi