Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować castingu. W przypływie chwili zakupiłem na giełdzie JB, SG2 Power Game, 221 cm, 40- 80 g. W założeniu kij miał być głównie pod jerki. Przewertowałem temat w poszukiwaniu multiplikatora. Jak widzę polecana jest najczęściej Daiwa Tatula 200. Nowa trochę kosztuje a jak każdy nowicjusz to nie nie wiem czy przekonam się do metody  B) . Kolega BOB poleca multik z ali: 

https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.11.208278b028YDfY

ktoś polecał również Spartacus plus od kastkinga

Te multiki dadzą radę z tym kijem, jakie rozmiar? Szukać innego sprzętu. Pomocy :)   

Skoro Bob poleca to jest dobre :D :D :D. . O Spartkusie słyszałem wiele dobrych opinii . Można też iść w używkę  i tatula 200 będzie bardzo dobrym wyborem . A co do kija to najlepiej idź pomacać czy Ci się podoba i czy Ci dobrze w łapie leży tu tez można iść w używkę jak choćby dragona ultimę - fajny kijek za niewielkie pieniądze ;)

• Like 2

Jim, jak chcesz Johna Coo, to będę swojego sprzedawał. To mocarny multik. Potężny hamulec, który naprawdę powstrzymuje rybę. 80 g to żaden problem. Tak jak Bob napisał, kulturą pracy odbiega od Shimańców i Daiw itp, ale w tych pieniądzach wart uwagi. Opylę swojego, parę razy używanego za 180 zł. Oczywiście od nowości u mnie. Jest wszystko, co daje producent.

• Like 2

Jak Spartacus to Maximus. Ten Plus to zupełnie inny młynek, tak do 50 gram i generalnie gorszy. Mam obydwa. Maximus do 80 gr jest ok, czasem można go wyrwać na promocjach w fajnych cenach (ja dałem 250 zł) chociaż ostatnio w ogóle go nie widziałem. Ale do maja jest jeszcze trochę czasu :)

Aha, jedyne co mi w nim trochę przeszkadza przy jerkowaniu to dość niskie przełożenie.

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować castingu. W przypływie chwili zakupiłem na giełdzie JB, SG2 Power Game, 221 cm, 40- 80 g. W założeniu kij miał być głównie pod jerki. Przewertowałem temat w poszukiwaniu multiplikatora. Jak widzę polecana jest najczęściej Daiwa Tatula 200. Nowa trochę kosztuje a jak każdy nowicjusz to nie nie wiem czy przekonam się do metody  B) . Kolega BOB poleca multik z ali: 

https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.11.208278b028YDfY

Te multiki dadzą radę z tym kijem, jakie rozmiar? Szukać innego sprzętu. Pomocy :)   

Jest jesze Piscifun Alijoz który pracuje dość przyjemnie 

https://pl.aliexpress.com/item/32815112746.html

kij będzie za długi - jeśli nie łowisz z wysokiego brzegu bedzie trudno poprowadzić poprawnie jerka... oczywiście na upartego da się:)

kup sobie jakąś tatulę lub cos innego markowego, a najlepiej uzywkę z jerka - jak podejdzie jerkowanie będziesz zadowolony, a jak nie to sprzedasz bez większej straty... tylko sugerowałbym raczej coś z większym przełożeniem, będzie dużo wygodniej łowić!!!

• Like 2

Dzięki Panowie za odpowiedź trochę mi się rozjaśniło choć nie za dużo :) Trzeba chyba jednak popróbować porzucać nad wodą i się przekonać na własnej skórze co i jak :) 

Po kolei: 

Dla mnie jedynym mankamentem w Jahncoo były głośne łożyska. Warto wymienić i wcale nie jakieś wypasy (broń Boże ceramiki).

Za niewielką dopłatą można mieć całkiem fajny multik na początek i nie tylko. 

Możesz coś polecić? Ja w temacie zielony ale zaraz zacznę się dokształcać: http://jerkbait.pl/topic/34251-serwis-multiplikator%C3%B3w/

Jim, jak chcesz Johna Coo, to będę swojego sprzedawał. To mocarny multik. Potężny hamulec, który naprawdę powstrzymuje rybę. 80 g to żaden problem. Tak jak Bob napisał, kulturą pracy odbiega od Shimańców i Daiw itp, ale w tych pieniądzach wart uwagi. Opylę swojego, parę razy używanego za 180 zł. Oczywiście od nowości u mnie. Jest wszystko, co daje producent.

Myślę że się dogadamy ale resztę chyba omówimy na privie

kij będzie za długi - jeśli nie łowisz z wysokiego brzegu bedzie trudno poprowadzić poprawnie jerka... oczywiście na upartego da się :)

kup sobie jakąś tatulę lub cos innego markowego, a najlepiej uzywkę z jerka - jak podejdzie jerkowanie będziesz zadowolony, a jak nie to sprzedasz bez większej straty... tylko sugerowałbym raczej coś z większym przełożeniem, będzie dużo wygodniej łowić!!!

Trochę mnie zmartwiłeś tą długością kija. Ja głównie łowie z brzegu, często też brodząc. Myślałem że 221 cm i tak będzie krótko. Na razie popróbuję, najwyżej kijek trafi na giełdę. Przełożenie 7,1:1 tego Johna Coo będzie ok? 

Ktoś w ogóle zna te patyki SG? Przyznam się że kupiłem go trochę na pałe i ze względu na to że akurat lubię markę. 

Trochę mnie zmartwiłeś tą długością kija. Ja głównie łowie z brzegu, często też brodząc. Myślałem że 221 cm i tak będzie krótko. Na razie popróbuję, najwyżej kijek trafi na giełdę. Przełożenie 7,1:1 tego Johna Coo będzie ok? 

do brodzenia każdy kij będzie za długi... do normalnego łowienia optimum to zwykle 180 -190cm, no chyba że masz ponad 2 metry wzrostu:) u mnie wędka 1,98m wymuszała stanięcie na ławce pontonu i dopiero było dobrze...

7.1 będzie super:)

do brodzenia każdy kij będzie za długi... do normalnego łowienia optimum to zwykle 180 -190cm, no chyba że masz ponad 2 metry wzrostu:) u mnie wędka 1,98m wymuszała stanięcie na ławce pontonu i dopiero było dobrze...

7.1 będzie super:)

Dokładnie, nawet ostatnio zakładałem o tym temat, łowiłem kijem 195cm i brodząc trzeba było kombinować z prowadzeniem jerka podciągając wędziskiem do boku. Po kilku godzinach ściągałem spodniobuty i szukałem jak najwyższej skarpy na brzegu.Zmieniłem na 180cm cm, niby tylko 15cm krócej ale już jest przyjemniej. Niestety nic krótszego w produkcji seryjnej nie znalazłem.Na pontonie jest w sam raz

• 5 miesięcy temu...

Panowie.

Proszę Podpowiedzcie mi jak to jest z plecionka na multik.

Stałem się posiadaczem multika abu pro max i nie wiem czy dawać jakiś podkład, kupować 200m plecionki etc. Chcę kupić jakąś grubsza pletke pod szczupaka aby też nie tracić przynet i nie wiem jaka grubość wziąć i ile metrów, czasami robią mi się brody i na tej co mam już widać, że się przedziera

Panowie.

Proszę Podpowiedzcie mi jak to jest z plecionka na multik.

Stałem się posiadaczem multika abu pro max i nie wiem czy dawać jakiś podkład, kupować 200m plecionki etc. Chcę kupić jakąś grubsza pletke pod szczupaka aby też nie tracić przynet i nie wiem jaka grubość wziąć i ile metrów, czasami robią mi się brody i na tej co mam już widać, że się przedziera

Mysle, ze tutaj błąd jest nie w grubości oraz w ilościach splotów plecionki, a w technice rzutu, ustawieniu hamulca i ewentualnego ładowania wędziska. Wędzisko oznaczone od 20 gram wcale nie oznacza, ze będzie się fantastycznie ładować pod taka przynęta, tym bardziej jeśli odpuszczasz kciuk za późno. Wtedy przyneta szybko ląduje w wodzie, a rozpędzona szpula powoduje powstawanie bród. Wiem to z własnego frycowego z początku castingu. Powinieneś dokręcić hamulec docisku szpuli nieco mocniej i wcześniej odpuszczać kciuk. Odnośnie plecionki Lepiej tutaj mieć grubsza niż cieńsza plecionkę i tak jak kolega napisał, 4 splotowa, która nie wcina się tak pomiędzy zwoje. Ponadto Zobacz jak wedka Ci się laduje przy 20 gramowej przynęcie i staraj się oddawać rzuty jak najbardziej płynne.

lepsza plecionka za gruba niz za cienka... dobierz tak, żebyś przy zablokowaniu plecionki nie miał odstrzału i weź pod uwagę, że starsza plecionka traci na wytrzymałości... grubsza linka prawie nie wpływa na zasięg rzutu, może utrudniać natomiast głębokie prowadzenie przynęty, a na szpuli mieści się jej raczej mało... o podkładzie zapomnij, nie ma zastosowania w multiplikatorach, a przynajmniej ja go nie znam:) nie musisz mieć pełnej szpuli, to tylko dodatkowa masa która przeszkadza w rzutach... 

i jak pisali koledzy, ustaw docisk szpuli:)

Edytowane przez czarny1
  • Like 1