Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu 4 sploty nie 8?

Niby wędka od 15g ale jak rzucam przynętami po 15-20g to często mi się robią brody, hamulec niby dobrze ustawiony.

Czy to może być wina tego, że jest za mało plecionki na szpuli?

Napisz jak konkretnie ten hamulec jest ustawiony bo określenie niby dobrze za wiele nie mówi.

Dokładnie, nawet ostatnio zakładałem o tym temat, łowiłem kijem 195cm i brodząc trzeba było kombinować z prowadzeniem jerka podciągając wędziskiem do boku. Po kilku godzinach ściągałem spodniobuty i szukałem jak najwyższej skarpy na brzegu.Zmieniłem na 180cm cm, niby tylko 15cm krócej ale już jest przyjemniej. Niestety nic krótszego w produkcji seryjnej nie znalazłem.Na pontonie jest w sam raz

A jak bedzie wygladala sytuacja kiedy lowimy w sredniej, powiedzmy 30m +, szybko plynacej rzece? Nadal kij ponizej 2m to dobry pomysl?

hamulec ustawiam zaleznie od przynety, jak jest ciezsza to dokrecam odrobine ale tak aby przyneta w miare swobodnie opadala przy a przy lzejszych troche odkrecam, to chyba wina wedki niby opisana 15-45 abu pro max ale jak rzucam woblerkami po 15g na plytko to czesto sa brody, nie mowię juz o tym, ze pod wiatr to niewykonalne ;/ 

Woblery i obrotówki to ogólnie nieloty, zwłaszcza z dolnego zakresu cw, także nic dziwnego że robią się brody, a pod wiatr to już expert level żeby rzucać swobodnie, ale to nie tym młynkiem raczej. Osobiście casta używam jedynie do jerków i większych kotletów, nie lubię się męczyć i walczyć ze sprzętem.

• Like 1

hamulec ustawiam zaleznie od przynety, jak jest ciezsza to dokrecam odrobine ale tak aby przyneta w miare swobodnie opadala przy a przy lzejszych troche odkrecam, to chyba wina wedki niby opisana 15-45 abu pro max ale jak rzucam woblerkami po 15g na plytko to czesto sa brody, nie mowię juz o tym, ze pod wiatr to niewykonalne ;/ 

Mi to po prostu wygląda na koniec możliwości sprzętowych...na szpuli kokon bo kij nie ładuje,a w multiku szpula nie wyrabia.

• Like 1

W moim wypadku cast to szczupaki. Srednia rozmiarow od 60cm do 95cm. Lowiska: jeziorka z brzegu gdzie jest troche zatopionych drzew i konarow. Rzadziej sredniej wielkosci rzeki. Wczoraj wpadlem na pomysl zeby zabrac ze soba casta ktory zbieral kurz juz od ponad roku. Tak zeb urozmaicic sobie lowienie. Wedka Berkley Camo ND w 4 kawalkach 2.06m do 38g oraz Daiwa Tatula SV TW 7.3 z gruba plecionka 30lb +. Polowielm z 6 godzin, udalo sie zlapac kilka rybek wiec mam kilka refleksji ktore chcialby skonfrontowac z Waszym doswiadczeniem.

-Brak terkotki to porazka. Nie wiem czy i kiedy ryba wyciaga linke a kiedy ja ciagne :lol: Zwlaszcza w pierwszej fazie holu zaraz po zacieciu.

-Krotki dolnik ktory przy statycznym lowieniu gumami nie ma dla mnie sensu.

-Wedka powinna byc dluzsza niz te 2m.

Na plus :)

-Podoba mi sie, ze moge wolniej prowadzic przynete niz przy uzyciu kolowrotka a w lowieniu szczupakow to wg mnie kluczowa sprawa.

-Rzuty rownie dalekie a czasem dalsze niz przy korbie. Nie wiem jak to mozliwe? Gruba plecionka nie az tak przeszkadza w dalekich rzutach?

-Krotka wedka z multikiem znacznie ulatwia animacje np sliderow.

Wniosek. Potrzeba mi nowej wedki o dluzszym dolniku o dlugosci ok 2.4m i CW 10-50g (wersja 3/4 sklady). Wiekszych przynet nie uzywam. Probowalem ale to nie dla mnie.

Ps Zadnych brod a jestem level poczatkujacy. Oprocz tych kiedy przywale w galaz :rolleyes: bo tu jest wtedy kiepsko

post-58460-0-60741500-1654688287_thumb.jpg

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 3

(...)

-Brak terkotki to porazka. Nie wiem czy i kiedy ryba wyciaga linke a kiedy ja ciagne :lol: Zwlaszcza w pierwszej fazie holu zaraz po zacieciu.

(...)

Kwestia przyzwyczajenia, dla mnie terkotka to bajer, też mam Tatule i to aż 3 z różnymi szpulami do różnych zestawów 4-10g, 7-21g, 10-35g i brak terkotki zupełnie mi nie przeszkadza.

Kilka lat temu "odkryłem" casting i obecnie w ogóle nie używam stałoszpulowców. Dla mnie same zalety. To jednak jest bardzo subiektywne, na przykład moja Pani nie przekonała się do casta i spinninguje tradycyjnie.

Edytowane przez Alexspin

Kwestia przyzwyczajenia, dla mnie terkotka to bajer, też mam Tatule i to aż 3 z różnymi szpulami do różnych zestawów 4-10g, 7-21g, 10-35g i brak terkotki zupełnie mi nie przeszkadza.

Kilka lat temu "odkryłem" casting i obecnie w ogóle nie używam stałoszpulowców. Dla mnie same zalety. To jednak jest bardzo subiektywne, na przykład moja Pani nie przekonała się do casta i spinninguje tradycyjnie.

Odkrylem casta, odkrylem muche ale staloszpulowce nadal sa no 1 :) Nie mowiac o tym ze nadal lowie na feedera, przystawke. Taki ze mnie wedkarz uniwersalny. Zadna z metod nie spowodowala tego ze inne przestaly dla mnie istniec i to chyba sie nie zmieni.

Szpulki kupowales na ali? Ja do tej pory dorobilem sie jednej. Tej do najnizszych gramatur. Niestety tu gdzie mieszkam nie ma juz okonia a goraczka trociowania wyparla pstragowe szalenstwo.Wiec w rezultacie od ponad dwoch lat wedka oraz lekka szpulka zbieraja kurz.

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 4

• 2 lata później...

Potrzebuję pomocy w dobraniu pierwszego zestawu do castingu, przeczytałem już kilka wątków i jedyne wnioski jakie mam to że multik to 100% tatula 200. Co do kija to masło maślane, więc proszę o pomoc. Przynęty jakie najczęściej używam to cannibal 12,5cm na główkach 5g, zdarza się 10cm, ale chciał bym móc obłożyć też gumy 20cm i ewentualnie jerki do 10cm slider i slim, na które nie mam do tej pory efektów, myślę że jest to spowodowane złą animacja spinem. Więc szukam wędki uniwersalnej do gum i jerki, co byście polecili, jakie kije wam się sprawdzają do uniwersalnych zastosowań. Jeszcze jedno, łowię zarówno z brzegu jak i z pontonu. Budżet myślę że maks 450.

Edytowane przez dragonexp

Potrzebuję pomocy w dobraniu pierwszego zestawu do castingu, przeczytałem już kilka wątków i jedyne wnioski jakie mam to że multik to 100% tatula 200. Co do kija to masło maślane, więc proszę o pomoc. Przynęty jakie najczęściej używam to cannibal 12,5cm na główkach 5g, zdarza się 10cm, ale chciał bym móc obłożyć też gumy 20cm i ewentualnie jerki do 10cm slider i slim, na które nie mam do tej pory efektów, myślę że jest to spowodowane złą animacja spinem. Więc szukam wędki uniwersalnej do gum i jerki, co byście polecili, jakie kije wam się sprawdzają do uniwersalnych zastosowań. Jeszcze jedno, łowię zarówno z brzegu jak i z pontonu. Budżet myślę że maks 450.

Ja pod takie łowienie gumami 20-50g(łączna masa), czasami więcej , czasami jerki, swimy używam Westina w3 powerstrike 2,18 20-60g z multikiem Curado 201k

• Like 1

Do 60 gramów Tatula 200 to nawet za dużo. Wystarczy model 100 - lżejszy  z mniej pojemną, płytszą szpulką bo nawet linki 30 Lb wejdzie dość.

• Like 2

100 może wystarczy, jeżeli spodoba mi się łowienie na Casting to 200 daje możliwość zmiany kija i łowienia większymi przynętami, wydaje mi się bardziej uniwersalna

Z drugą szpulą tak. Na jednej słabo to widzę.

• 1 miesiąc temu...

Koledzy, szukam kija do casta, który będzie identyczny/zbliżony ( szybkość, ugięcię,zapas mocy) do Inazumy pro Zander 228cm do 30g. Ta Inazuma jak dla mnie pasuje idealnie, ale powoli przechodzę na casting i szukam odpowiednika. Cena ... Im mniej tym lepiej. Na rynku jest trylion badyli i już zgłupiałem. Oczywiście każdy producent pisze : szybki, cięty itd. Może coś podpowiecie z własnego doświadczenia?

Edytowane przez binio1111

Koledzy, szukam kija do casta, który będzie identyczny/zbliżony ( szybkość, ugięcię,zapas mocy) do Inazumy pro Zander 228cm do 30g. Ta Inazuma jak dla mnie pasuje idealnie, ale powoli przechodzę na casting i szukam odpowiednika. Cena ... Im mniej tym lepiej. Na rynku jest trylion badyli i już zgłupiałem. Oczywiście każdy producent pisze : szybki, cięty itd. Może coś podpowiecie z własnego doświadczenia?

Jeżeli kij nie musi być na już i możesz poczekać 2/3 tygodnie to zamów sobie z Aliexpress Handing Mirage 228cm do 20g, ta seria jest mocno niedoszacowana i opisany do 20g realnie kończy się przy 35g masy przynęty. Jak potrzebujesz delikatniej, to oczko lżejszy (opis bodajże do 18g) daje radę do 25/27g.

Szybki, szczytowy z potworną mocą w dolniku. Obecnie całe swoje sandaczowanie z brzegu, z łodzi, na lekko i na ciężko ogarniam kijami tej serii :D

Ewentualnie możesz pomyśleć nad dostępnym w kraju Jaxon Summum do 35g

Jednak będzie on trochę krótszy i mniej szczytowy niż Inazuma.

Edytowane przez Matiz992