Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne co wiem to to, że od rzucania spinem gumami około 100 g obdziera skórę z opuszka palca, mam jerki od 50 do 120 gram i podobne gumy i że zawsze chciałem spróbować casta.

załóż grubszą linkę to wyeliminujesz problem otarć... używam 80-100lb i uszkodzonych palcow nie mam... w caście ten problem nie występuje, jest inny - woda pryska ze szpuli i ciągle moczy dłonie... strasznie upierdliwe przy łowieniu nocą, jak nie wysycha i do tego bywa zimno...

• Like 1

Plaster na palec i po problemie, oczywiście zanim zostanie on uszkodzony przez plecionkę :P

Co do Tatuli HD, z tego co wiem ma ze dwa nierdzewne łożyska, ale nie tym się kierowałem, po prostu bardziej mi podpasowała od zwykłej wersji, niewytłumaczalne.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

Nie trzeba plastra  :P . DUO robi coś właśnie do takich problemów. Tylko że Japończycy mają krótsze palce i tak to jakoś na styk u mnie wychodzi  ;) 

attachicon.gif IMG_0984.jpeg

Znam rozwiązanie z surfcastingu, spoko, ale tam robię 10 rzutów dziennie...

Polecam Tatule HD 200 lub Curado, ludzie chwalą jedno i drugie, osobiście wybrałem Daiwę, na Ali do dostania za ok 500-600 PLN.

Z kijów radziłbym poszukać Volatile Pike 90 lub W3 130 z pierwszej serii, ten pierwszy jest zdziebko pałowaty, ale tylko pozornie, poza tym lepiej sobie poradzi z jerkami, W3 jest cieplejszy w ugięciu, lepiej się ładuje, ale nie wiem jak z jerkowaniem.

A jakie Curado do tego zakresu przynęt?

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w doborze wędki (cast) oraz multiplikatora. Będę próbował łowić szczupaki na przynęty twarde: slider 16cm, fatso 14cm itp.

Z góry dziękuję za informację.

Pozdrawiam

Wojciech

Patyk w długości około 220/240 cm. i realnym c.w. 150 gram bo tonący slider 16 tyle mniej więcej waży. Jeśli ograniczysz się do fatso 14 i gum o podobnej wadze wystarczy kij o c.w. 100 gr. Długość zdecydowanie adekwatna do własnych preferencji. Multiplikator, węda zresztą też to też kwestia budżetu dlatego w tej chwili jeśli chodzi o kije nie podam konkretnych modeli czyli takich jakie mi pasują. Tanio i dobrze wspomniane tatule czy curado w rozmiarze 200 chyba, że lubisz czuć w "łapie pare deko więcej"  i mieć zapas linki na wielgachne przyłowy to 300.

Edytowane przez S.N.
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Koledzy potrzebuje skompletowac pierwszy zestaw castingowy ale na okonia.

Doradźcie coś prosze:

-Wędka około 220- może zrobię w pracowni, ale narazie szukam cos sprawdzonego

-Multik (Daiwa albo Shimano - raczej jakies z wyższej półki cenowej/jakościowej)

Plecionka (jaka grubość)

-obciążenie 2g-5g + przynęta 5-7cm oraz będę na nim wiązał caroline rig czasami lub dropshot

Proszę o jakieś porady co Wam sie sprawdza

• 3 tygodnie później...

Hej, pytanie. Ktoś może łowił na ten kijek Favorite / (PL Special) / Pike-X1.1 / Jerk / C662H / 1.98m / up to 60g? Chcę zacząć casting czym typowo pod jerki do tych 60/70 gram. I jaki polecacie do tego multik? Dziękuję

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Cześć,

Kompletuje swój pierwszy zestaw castingowy i chciałbym się spytać czy moje wybory mają sens?
Wędzisko: Daiwa Ballistic X Baitcast 2,10 / 8-35g
Multiplikator: Daiwa 23 Tatula TW 100 HL

Zestaw ma mi posłużyć głównie do łowienia sandaczy i szczupaków z łodzi na zaporówce. Przynęty jakimi się posługuje to gumy 8-14 cm z obciążeniem do max 10-15g, obrotówki 4,5 i woblery.

Pozdrawiam,

Mateusz

• Like 1

Cześć,

Kompletuje swój pierwszy zestaw castingowy i chciałbym się spytać czy moje wybory mają sens?

Zestaw ma mi posłużyć głównie do łowienia sandaczy i szczupaków z łodzi na zaporówce. Przynęty jakimi się posługuje to gumy 8-14 cm z obciążeniem do max 10-15g, obrotówki 4,5 i woblery.

Pozdrawiam,

Mateusz

Wędki nie znam. Multiplikator jak najbardziej da radę i na początek oraz nie tylko na początek, ale i na dłuższą przygodę to dobry wybór.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Cześć,

Pozdrawiam,

Mateusz

Póki co raczkuję w caście, ale łowienie na obrotówki i woblery raczej załóż na drugi etap nauki, o ile w ogóle.

Skoro Ty też, to nie nastawiaj się za bardzo ;)

Tatula jest fajna, ale ja szybko zamieniłem - ot snobizm, głupota i zwykła przyjemność z posiadania.

Edytowane przez Tomasz Dyduch
  • Like 1

Póki co raczkuję w caście, ale łowienie na obrotówki i woblery raczej załóż na drugi etap nauki, o ile w ogóle.

Skoro Ty też, to nie nastawiaj się za bardzo ;)

Tatula jest fajna, ale ja szybko zamieniłem - ot snobizm, głupota i zwykła przyjemność z posiadania.

Tomek masz chyba kiepawo dobrany zestaw bo obrotówki to raczej do lotnych przynęt należą. Ja nawet na początku z nimi problemu nie miałem. Z woblerami, zwłaszcza długimi nielotami pełna zgoda.

Tomek masz chyba kiepawo dobrany zestaw bo obrotówki to raczej do lotnych przynęt należą. Ja nawet na początku z nimi problemu nie miałem. Z woblerami, zwłaszcza długimi nielotami pełna zgoda.

Spokojnie, jeszcze trochę łowienia przede mną. Dopracuje się.

Może jeszcze kiepsko rzucam.

A do tego pewnie chciałem zbyt lekkimi obrotówkami ciskać i w złym momencie itd.

A nawet mi zaczęły latać. Mam kij 3.5 do 15 gram, Daiwę SS Air i blaszki od #1 latają.

Póki co, zrzucam to na brak doświadczenia: dość często walczę z "Babami Jagami", ale powoli coraz lepiej.

Gość Umbra The Sidewinder

Wiem, że to nie jest miejsce na to...

Mi cast nie podszedł, to znaczy - za krótkie kije na moje warunki :) 

Musiałbym mieć taki z 250-270 na moje krzaki :D

Bardzo szybko ściąga mi w brzeg i nie jestem w stanie podbić tak jak to robię długim spinem.

Gdyby ktoś szukał miękkiego kijka o akcji fast, mocy ML z Dragona to mam, MTX C. sense 18 213cm 3-18g w cenie jak 1/3 sklepowej ;)

(na gwarancji, używany 2 razy, stan idealny)

Zarówno obrotówki jak i woblery są jak najbardziej do ogarnięcia castem z multikiem rozmiaru 70-100. Kwestia użycia właściwych modeli na początek. Wobler 8-10 cm mający system rzutowy (nawet budżetówka z Ali) lata często lepiej niż guma 10 cm z główką 10g. Obrotówki w wersji z nieco cięższym korpusem i rozmiar typu 3jka to również żadne wyzwanie.