Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi napisałeś chcesz łowić na jerki 10/15cm 50-75gr.polecam "sakure sportismo neo cast"14-75 gr.koszt 109 euro lub Ultime dragon 40-80 w jednym kawałku koszt 340 zł(alegro)pytanie tylko jaki multik ci leży?

Edytowane przez Marioo

Wybór miedzy niskim profilem, a okraglakiem wynika z indywidualnych preferencji. Ja mam małą dłoń i okraglaki mi nie leżą. Dobrze by bylo jakbys mial możliwość wziecia jednego i drugiego do ręki wtedy na pytanie "ktory dla mnie lepszy?" sam sobie odpowiesz. Mozesz tez kupic Abu revo sx bo jak Ci sie nie spodoba to szybko mozesz go na naszym forum puscic dalej.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Wybór miedzy niskim profilem, a okraglakiem wynika z indywidualnych preferencji. Ja mam małą dłoń i okraglaki mi nie leżą. Dobrze by bylo jakbys mial możliwość wziecia jednego i drugiego do ręki wtedy na pytanie "ktory dla mnie lepszy?" sam sobie odpowiesz. Mozesz tez kupic Abu revo sx bo jak Ci sie nie spodoba to szybko mozesz go na naszym forum puscic dalej.

Racja, ale niski profil, niskiemu profilowi też nierówny. Ja od lat mam Daiwę Procaster Rojo i porównując np. z Revo od Abu, to Szwed "siedzi" na kiju dużo niżej i muszę przyznać, że chyba lepiej leży w ręce...

• Like 2

Witajcie,

tak się zastanawiam nad pierwszym sprzętem, wstępny wybór padł: wędka Daiwa Generation Black GB661MHFB-BD Twitchin Stick 1.98m 7-28g plus Daiwa Tatula 100HSL, zagra to? czy ewentualnie coś do zmiany? za pomoc dzięki z góry :)

Pewnie ze zagra tylko jak kolega pisał wyżej abu nizej leży na kiju jest roszke szerszy .

Jak masz możliwość to najlepiej przymierzyć jak to leży w łapie ,jeżeli nie to ryzyk fizyk.

Pozatym jak to pierwszy zestaw to raczej różnicy nie będziesz widział ????.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam :) od dłuższego czasu męczyła mnie chęć łowienia wędką z krowim rogiem w uchwycie :) Wbrew wskazaniom bardziej doświadczonych kolegów chciałem zacząć bardziej od "lajta" niż "hewi". Nadarzyła się okazja- kupiłem Curado 101d. Naczytałem się, że da radę z dość lekkimi przynętami. Teraz wystarczy dokupić kij. I tu jest pies pogrzebany. Potrzebuję szybkiego (może być i bardzo :) ) kija który machnie maksymalnie 15 gramową główką, a 5 gramową pośle na fajną odległość. Bardzo zależy mi na tym, by szczytówka była czuła. Kij ma służyć, jak już się pewnie domyślacie :) , do opadingu za sandaczem na lekko, okoniem na średnio.Długość maks. 7 stóp (213cm).  

Jeśli chodzi o seryjniaki, nie chce wydać więcej niż 400zł. Jako że mam już drobne doświadczenia z rodbuildingiem myślę, że dałbym radę uskrobać casta. Tutaj cena blanku też maks 400zł.

Czekam na wszelkie propozycje, podpowiedzi :) Pozdrawiam

Ja też rozglądam sie za czymś seryjnym i w miare tanim do UL, na chwile obecną posiadam T.Dragon cast 5-18 i myśle że w takich pieniądzach warto (na alledrogo jest w promo za 250zł nówka). Szkoda ze lżejszej wersji nie ma w tej cenie bo pewnie bym już kupił. Z tym że jest trochę dluższy niż chcesz (230cm).

Jak lubisz troche ryzyka to zobacz na Aliexpress, tam można kupić kijki do super-ul castingu za małe pieniądze ale raczej o opinie w necie ciężko. Ja kupiłem tam swój multik do lekkiego łowienia i jestem bardzo zadowolony więc i o kijku od chińczyków myśle np. taki: http://s.aliexpress.com/aqYVziAv

Dodatkowo leci do mnie lekka szpulka od nich. Co do trwałości tej maszynki to wypowiem sie po jakimś czasie bo narazie ma za sobą kilka miesiecy

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukastrance

Dobra rada dla początkującego castingowca)) Jeżeli chcesz się wyleczyć z casta,polecam wobler 5/6 gr.przy wiaterku w buźkę,))).Jak można polecać przygodę z castem od 5 gr.?

Edytowane przez Marioo

Ale tu nikt nikogo do tego nie namawia, kolega sam pisał że chce spróbować takiego a nie innego łowienia, prosił o porady co do kijka więc dostał ;-)

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukastrance