Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Tak robie. Już 2tygodnie czytam,czytam,czytam i juz mi się wszystko ...myli.  z tych dwóch tyg propozycje to Dawia Tatula 8.1 i Okuma Black rock 10-30

Chyba, ze cos innego/leszpego wpadnie

Mysli sie juz  Co kto nsapisal, jaki multi dobry/zly i w jakim co zle, a co dobre. 

Ze sprzętem jest jak z żoną - nie wiążesz się z nim na całe życie,jak znajdziesz coś lepszego to i tak zmienisz :)

Mały plan: Okuma Black Rock 35g + Mikado Mikazuki Jerk Cast 60g + dragon jerk ccast tythan 30-80g  i zmieniac multik.

okuma daje radę do 60g, więc Mikado do 60 staje się zbędny wg mnie.

Widzę że na Okumę jesteś napalony - ja jak wziąłem do ręki przeraziłem się tym badziewiem,

a nad wodą przepraszałem za obelgi.

Fajny kijek, dobrze się nim rzuca, ładnie pracuje.

Multi - kolega niedawno abu orra wystawiał na formowej giełdzie za rozsądne pieniądze użytą kilka razy, dosłownie kilka.

Może to warto rozważyć? 

@biker1

Brak czasu przez prace sprawil ze nie kupiłem Multi.

Jednak okuma Black rock juz mam :)

@Adi

Myślę że sprzęt zacny, ale cena 1000+ też zacna.

@przemofight

Hehe niby tak, ale ta pierwsza dobrze by było dobra:P

@Drac

No spodobal mi sie ten kijek to fakt.

Praca na filmach YT miodzio,wygląd tez ładny.

Popatrzę na giełdę.

Moi drodzy po za wspomnianym revo i tatula.

Zaciekawily mnie jeszcze Abu Garcia Pro 3 (2016) tworzywo grafitowe

Okuma Citrix 7.3 tworzywo aluminium

Cos co mnie bardzo zainteresowalo Mikado Proclaim

Czy ktoś mógłby coś o nich powiedzieć- czy to za nowe "zabawki"

Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Krzysi3k

Zaciekawily mnie jeszcze Abu Garcia Pro 3 (2016) tworzywo grafitowe

Okuma Citrix 7.3 tworzywo aluminium

Cos co mnie bardzo zainteresowalo Mikado Proclaim

Czy ktoś mógłby coś o nich powiedzieć- czy to za nowe "zabawki"

Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC przy użyciu Tapatalka

Nie spodziewałbym się wielu opinii.......

zwłaszcza to mikado. ale może będziesz mieć fart i ktos coś powie....... :)

Co do długości kija...

Zależy co komu potrzeba, mam

Krótkie jak i długie, szybkie i wolne i każdy z nich ma inne zastosowanie, nie mozna generalizować ze kij na brzeg to 260-300 no zależy co komu leży :-)

Krzysiek - widze ze strasznie sie miotasz z wyborem multika - to nie jest fizyka kwantowa, i nikt z forum nie chce Ciebie skrzywdzić. Nie bardzo polecam pchanie sie w mikado robinsony itp itd. Tanio i dobrze ? Używany revo S i jego bracia ( sx,premier - stx nie lubie wiec nie polecam ) używane shimano metanium, curado, citica, speedmaster, używane daiwy stare alphsy, tatule, td-z, czy zillon - popatrz ktory Ci sie podoba najbardziej wizualnie i tego kup - co do przełożenia 6.4:1 i będziesz pan zadowolony :)

• Like 1

Bóg zapłać

znam lepszych płatników ;)

co do SX'a i zapadki zwalniającej szpulę - przerobiłem to na własnej skórze do tego stopnia że multik gruchnął o podłogę i chciałem po nim walcem jeździć....głęboki wdech, śrubokręt w dłoń, ciut wyobraźni i pomyślunku.... od tamtej pory (i wymianie korbki na powerhandle) śmiga aż miło.....nic się nie zacina i bardzo miło kręci....a dodam że kupiłem używany (leżak wystawowy).... Mocny hamulec niewielkie rozmiary (znacznie mniejszy od tatuli w dłoni) do nauki i na później....opcja warta rozpatrzenia, tym bardziej że można go dostać za całkiem niezłe pieniążki.

• Like 1

Ja mgx używam jako szczupakowego zestawu i nie zgodzę się ze nadaje się on pod okonia przynęty, którymi rzucam ważą do 40gr ale wiadomo nie założymy tu woblera sumowego , inne które nie stawiają dużego oporu spokojnie ciągnie .

Jak dla mnie to jest on dobry do jego zastosowań i co najlepsze rzuty i cala reszta chodzi bardzo płynnie i przyjemnie się łowi takim młynkiem.

Panowie, jestem zielony w temacie. Szukam dla siebie NOWEGO multika na start, ma ogarniać jerki 20-70gr z kijem 1.95m do 80gr.

Przeglądając wątek wyłoniony mi się trzy typy:

1. Abu Revo S/SX/STX?

2. Daiwa Tatula 100HSL/200HSL?

3. Shimano Citica 201HG/201G6?

Prośba o pomoc...

Edytowane przez elpojo

Witam Panowie. Zakupiłem kijek Dragon pro jerk cast 1,98m 35-80gr. Chciałbym kupić jakis multiplikator pod niego, dodam że zaczynam przygodę z castingiem i nie chcę wydawać czapki kasy na młynek.Zastanawiam się nad Abu Garcia Bluemax. Czy taki na początek wystarczy? Ma ktoś doczynienia z takim multiplikatorem?

Gość Tomasz Bociek

Witam. Czy taki zestaw będzie dobry pod jerki max 30gram? Okuma Black Rock 10-35 + Abu Garcia ORRA 2 SX ? Jestem zielony w temacie tak że proszę o pomoc. Dużo już czytam o castingowych zestawach i mam mętlik w głowie. Pozdrawiam.

Witam. Czy taki zestaw będzie dobry pod jerki max 30gram? Okuma Black Rock 10-35 + Abu Garcia ORRA 2 SX ? Jestem zielony w temacie tak że proszę o pomoc. Dużo już czytam o castingowych zestawach i mam mętlik w głowie. Pozdrawiam.

Da radę spokojnie, nawet ciut więcej pociągnie :)

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post na Forum- witam wszystkich serdecznie. Wyprzedzając: wiem, iż od powitań jest osobny dział, ale nie będę nabijał postów :P do rzeczy: potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do castingu. Śledzę odpowiednie tematy już dłuższy czas i im bardziej zagłębiam się w lekturę, tym bardziej większy mętlik w głowie. 

Potrzebuję sprzętu w miarę uniwersalnego, do obsługi przede wszystkim woblerów 5-10 cm, najczęściej między 7g a 15 gr, oraz lżejszych jerków np.: Rippin Rap 24g, czy Strike Pro Baby Baby Buster 25g. Gdyby kij pozwolił, okazyjnie rzucałbym czym cięższym. długość kija nie ma dla mnie większego znaczenia, oczywiście bez popadania w skrajności, ale musi być w dwóch kawałkach. Łowiska to przede wszystkim średnie rzeki, oraz Tamiza w ok Londynu, z nastawieniem na klenia, pstrąga, oraz szczupaka. Okazyjnym przyłowem może być duży sandacz, lub brzana. Co do kręciołka, to raczej Daiwa, tylko nie wiem która :)  Nowy Zillion sv tw.,  T3 Air, a może Tatula + szpulka z Aliexpress... tu mam największy mętlik. Budżet jaki zakładam na kij oraz multik to ok. 3-4 tys. zł, ze wskazaniem na dolną granicę. :)

Za wszelkie sugestie i propozycje z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Grzegorz

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post na Forum- witam wszystkich serdecznie. Wyprzedzając: wiem, iż od powitań jest osobny dział, ale nie będę nabijał postów :P do rzeczy: potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do castingu. Śledzę odpowiednie tematy już dłuższy czas i im bardziej zagłębiam się w lekturę, tym bardziej większy mętlik w głowie. 

Potrzebuję sprzętu w miarę uniwersalnego, do obsługi przede wszystkim woblerów 5-10 cm, najczęściej między 7g a 15 gr, oraz lżejszych jerków np.: Rippin Rap 24g, czy Strike Pro Baby Baby Buster 25g. Gdyby kij pozwolił, okazyjnie rzucałbym czym cięższym. długość kija nie ma dla mnie większego znaczenia, oczywiście bez popadania w skrajności, ale musi być w dwóch kawałkach. Łowiska to przede wszystkim średnie rzeki, oraz Tamiza w ok Londynu, z nastawieniem na klenia, pstrąga, oraz szczupaka. Okazyjnym przyłowem może być duży sandacz, lub brzana. Co do kręciołka, to raczej Daiwa, tylko nie wiem która :)  Nowy Zillion sv tw.,  T3 Air, a może Tatula + szpulka z Aliexpress... tu mam największy mętlik. Budżet jaki zakładam na kij oraz multik to ok. 3-4 tys. zł, ze wskazaniem na dolną granicę. :)

Za wszelkie sugestie i propozycje z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Grzegorz

Jak ma być dość uniwersalnie z Daiwy to tylko coś z SV,i najlepiej z TWS,a co to chyba zależy od tego ile chcesz wydać...Tatula z lekką szpulą raczej średni wybór pod kątem łowienia na dość małe woblery,ja bym sugerował T3 SV 6.3L-TW.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Jak ma być dość uniwersalnie z Daiwy to tylko coś z SV,i najlepiej z TWS,a co to chyba zależy od tego ile chcesz wydać...Tatula z lekką szpulą raczej średni wybór pod kątem łowienia na dość małe woblery,ja bym sugerował T3 SV 6.3L-TW.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie chcę coś z SV TWS, Ile chcę wydać? chcę nabyć coś o o dobrym współczynniku cena-jakość, a pozwalającym komfortowo łowić takimi przynętami przez kilka sezonów. Powiedzmy ok £300, czyli plus/minus 1500 zł. Jeżeli byłoby taniej, to dobrze :)  wybiorę pewnie coś między T3 SV, a Zillion SV TW...