kamilos Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Jaki multik poradzicie do przynęt max 30g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Jaki multik poradzicie do przynęt max 30gDaiwa t3 sv np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Daiwa t3 sv np.Coś tańszego to trochę zadrogie jak na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Coś tańszego to trochę zadrogie jak na początekCena nie była ograniczona a t3 to średnia półka Poza tym ważniejsze jest od ilu niż do ilu, np. od 20 do 30gr tatula będzie bardzo fajna, nawet od 12 ogarnie jako tako. Z multikami niestety jest tak, że na tańsze konstrukcje można sobie pozwolić jak już się złapie o co chodzi w rzucaniu. Tani multik dla początkującego często jest barierą jeśli chodzi o naukę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Troszkę za drogi jak na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 To kup na Aliexpress Tatulę CT z odpowiadającym Ci przełożeniem.To poniżej przykładowo. https://pl.aliexpress.com/item/2016-NEW-DAIWA-TATULA-CT-Bait-Casting-Fishing-Reel-TWS-LOW-PROFILE-Reels/32640399273.html? Twoje potrzeby ogarnie ze spokojem,jeśli obejdzie się bez dodatkowych opłat za świetny multik zapłacisz ok 350PLN. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Troszkę za drogi jak na początek Scorpion się na giełdzie przewijał parę razy , poszukaj można trafić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Pawełek, kto teraz kupi starego, dobrego Scorpiona 1001. Wszyscy idą z postępem. Nowoczesny dizajn, na topie. To częściowo żart.Sam użytkuję stare multiki i jestem zadowolony. Nowe nie jest złe, ale zawsze jest obawa, czy aby dobre. Różnicę w cenie przeznaczam na to co każdy wędkarz powinien robić. Czyli co? Ano, jeździć na ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja Piotrek ja kupuję i świetnie się nimi łowi do tego mam zabawę z restauracją i tuningiem starocia. Polecam taką zabawę na zimowe wieczory, chociaż osobiście wolę morrumki. Rodzi się nowy projekt ale to inny temat. A wracając do scorpionów to mam trzy każdy z availem, na ceramikach ,ale każdy z innym systemem hamulca rzutowego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Jak się spotkamy, rąbka tajemnicy odsłonisz. Aha,na Targach będę w piątek, nie w sobotę. Przepraszamy za offa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Bez tajemnicy odpowiem w pierwszym avail plus rozetka oryginalna,regulacja hamulca bez zmnian. Drugi zestaw z magnetykiem i trzeci z odśrodkowym ale rozetka na cztery bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Koledzy czy Dragon Viper PRO Jerk Cast 60 lub 80 to dobry wybór do rozpoczęcia przygody z castem?Rozważam do niego Tatulę z Ali.. za 120 dolców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zębaty89 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam wszystkich !W tym roku również zabieram się na poważnie do castingu. Kij już udało mi się wybrać Dragon Big Bait Jerk 90(1.98 m, cw. 30-90 gram) taki głównie ze względu że będę polował na norweskie spasione szczupaki. Przynęty to głównie woblery Salmo - Slider, Fatso, Sweeper, Jack w dużych rozmiarach oraz podobne konstrukcje, na drugim miejscu stawiam gumy od Savage Gear - Real Eel 20 i 30 cm oraz Soft4Play 20 cm i inne w dużych rozmiarach. Sporadycznie duże wahadła i obrotówki. Najgorsza kwestia obecnie dla mnie to multiplikator, cholernie upodobałem sobie ten model Dragona - Team Dragon Big Bait MF250iL, tylko że teraz straciłem już pewność co do niego. Z racji tego że mam małe dłonie interesują mnie głównie multiplikatory niskoprofilowe. Główne pytanie do was koledzy po kiju - jaki lepszy multik dobrać do powyższego kija, mój budżet wynosi 800 +/- pln, skłaniałbym się do nowego sprzętu. Z góry dziękuje za ciekawe propozycje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwost Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Jako nowy przykleję się do wątku ze swym problemem , i poproszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc . Chcę powędkować kastingiem lżejszego formatu tj z przynętami 15- 40g do połowy sandacza przyłów szczupak , okoń. Kupiłem Cormiorana K-to 213 10-38 cw i Daiwę Tatulę CT 100 H 207g, myślę o dobraniu plecionki ,robiłem próbę z 0,18 Stren z obciążeniem 25g. Nie jestem zadowolony z długości rzutów .Myślę o zejściu do grubości 0,12 około 11-12 kg ,a może nawet do 0,10 9-10 kg . Rozważam zakup Stren Sonic Graid LO-VIS 0,12 - 11,4 kg. a raczej Mustad Wisch x8 0,1 -10,5 kg lub 0,12 -12,7 kg . Proszę o pomoc , opinie , sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 W przypadku multików grubość linki nie ma aż takiego znaczenia na odległość.Lżejsza szpulka przy 25 gramowych przynętach wydaje się być zbytkiem.Jak nabierzesz doświadczenia to wydłużysz rzuty schodząc z magnetykiem niżej.Problemem też może być źle dobrany kijek. Za krótki i pałowaty. Ewentualnie technika rzutu albo za mocno skręcony docisk szpulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Witajcie. Jest to obszerne forum i liczę na jakieś konstruktywne odpowiedzi. Jako że jestem miłośnikiem klasycznego spinningu a dostałem prezent o którym nie mogę znaleźć żadnych opinii postanowiłem zapytać was. Mój tata przysłał mi ze Szkocji takie o cudo http://www.lightinthebox.com/pl/ostry-kot-10-1-bb-czarny-bait-casting-reel-lewa-reka_p1051425.html Jest to jakiś Chińczyk, ale kupił go w sklepie w Irvine. Dziwne że takie coś tam sprzedają. Zapłacił za to 40 funtów. I moje pytania są następujące. Czy opłaca się do tego kupować jakiś kij Castingowy? Nie posiadam żadnego a podobno z klasycznym spinningiem to słabo współgra, prawda to? Czy może lepiej sprzedać ten młynek i zainwestować w coś innego? Nie znam firmy, nie wiem na ile to jest używalne. Miał ktoś z tym styczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Kup do niego kijek do 1 oz,zakladaj przynęty od 10 g i baw się castem.Jak Ci podpasuje kupisz droższy(co nie znaczy że o niebo lepszy) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwost Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 łowiłem wyłącznie spinami , przyzwyczajony jestem do dalekich rzutów , przy podanych podanych wyżej parametrach uzyskiwałem długość 32-35 m , nie wiem czy są one w normie , czy zbyt krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 łowiłem wyłącznie spinami , przyzwyczajony jestem do dalekich rzutów , przy podanych podanych wyżej parametrach uzyskiwałem długość 32-35 m , nie wiem czy są one w normie , czy zbyt krótkieTo masz pewnie nawyki spinningowe przy rzucaniu. Castem rzuca się inaczej.Zależy co było obciążeniem i co z wiatrem. Jeśli to był wobek nielot 25 gramów to dobrze. Jeśli wahadło wąskie to słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwost Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 chyba muszę potrenować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Uwierz mi że my "doświadczeni" castingowcy non stop trenujemy i nie zawsze jest ok. A i broda to nic złego Zostaje tylko trening chyba muszę potrenować Edytowane 18 Lutego 2017 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Właśnie chciałbym spróbować a nóż się spodoba. Tylko ten multik to jakiś chińczyk i boję się że zaraz go zepsuję i wędka zostanie sama hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 A myślisz że wędka to co - marsjanin???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Nie no zapewne też chińczyk ale ma polską dystrybucję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boc Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Na początek pragnę się przedstawić i powiedzieć kilka słów o sobie. Nazywam się Adrian mam 26 lat i jestem mieszkańcem Szczecina,z zawodu jestem technikiem pojazdów samochodowych, lecz od pewnego czasu jestem Motorniczym w TS. Mam pytanie czy ten zestaw castingowy będzie dobry na początek tj: Kij:Daiwa Lexa Predator Casting 1.95m 7-28g Multik:Abu Garcia Black Max 3RH Chciałbym łowić na ten zestaw szczupaki, okonie i ewentualnie sandacze, czy ktoś może wyrazić swoją opinie na temat tego zestawu i czy w ogóle opłaca się iść w tym kierunku czy powinienem coś zmienić? Serdecznie dziękuje za wszelkie opinie na ten temat. Jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o bycie pobłażliwym, nie specjalnie się znam na metodzie castingowej, więc wszelkie opinie bardzo mi pomogą. Pozdrawiam Adrian. Edytowane 21 Lutego 2017 przez Boc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi