Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje mi sprzętu lub dokładnej wiedzy o nim żeby podawać konkretne przykłady. Natomiast Zmieniłem korbę w Abu C4 na 95mm, oryginał ma 80. Wcześniej przynęty stawiające opór ściągało się ciężko a teraz idzie lekko.

Chodzi mi o to że wnioski o lekkości zwijania multikiem w stosunku do kołowrotka powinny być poparte testami laboratoryjnymi.

Edytowane przez WalterW

W multiku lżej się kręci przynęty co stawiają większy opór ponieważ nie ma tego nieszczęsnego kabłąka dodatkowo z mini łożyskiem w rolce które też jako tako stawia opór..Linka idzie bezpośrednio na szpule dlatego też zestaw jest bardziej czuły..

Edytowane przez darkonis
  • Like 1

Łowiłem kilkanaście lat stałoszpulowcem na jerki i od kiedy używam do tego celu multika, odnoszę wrażenie że przynęty ważą mniej i z większą lekkością daję radę się je prowadzić.Myślę że sama animacja przynęty jest też łatwiejsza. Nie występuje też zjawisko plątania jerka o stalkę,przy rzucaniu . Jedyny minus o którym nie wspomniano to taki, że dłoń jest mokra ,od linki która zwijania multikiem oddaje wodę.O ile teraz jest to mało kłopotliwe, to może być kłopotliwe znacznie bardziej późną jesienią.Niebawem będzie mi dane się o tym przekonać, z racji tego że to mój pierwszy sezon na casta ,rozpoczęty późną wiosną i jesienią jeszcze nie łowiłem.

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 2

.............Jedyny minus o którym nie wspomniano to taki, że dłoń jest mokra ,od linki która zwijania multikiem oddaje wodę............

Czytałem o tym- a w moim przypadku to zjawisko nie zachodzi absolutnie wcale :o

Kupe godzin kręcone i ani śladu wody na rękach jak i na multiku

Od czego mogło by to zależeć?

Kwestia plecionki DAIWA J-Braid X8?

(...) Więc jak dla mnie - dla przynęt do powiedzmy 30 g stosowanie casta to nieporozumienie.

Nic nie zyskuję - ani na odległości rzutów ani na precyzji,ani na precyzji łowienia - tj ekspozycji przynęty.

Ot - taka sztuka dla sztuki..

Powyżej tej granicy jakieś tam uzasadnienie można znaleźć...(...)

Jest złoty środek - cast do przynęt powiedzmy umownie od 50g (każdy sam sobie ustawi tą granicę) w górę i stałoszpulowce poniżej tej gramatury.

Od 20g nie koniecznie od 50 startować

@Pilot trochę po chińsku sformułował zdanie, ale chyba chodziło Mu o dolną granicę CW. Osobiście też skłaniam się ku ciut cięższemu castingowi w granicach między 20 a 80g, głównie do zabawy ze sliderami i jerkami.

W mojej bardzo subiektywnej rzecz jasna ocenie początkującego cast od 10 gram w górę będzie niezastąpiony. Kurczę 20 gram to miotam gdzie mi pasuje castem o c.w. do 16 g. co ze spinem z c.w. do 20 g wcale nie było takie oczywiste (zapewne kwestia patyka). Poruszyliście tez ciekawy temat "zimna" na jesieni i tu znów cast rządzi bo w najgorszym wypadku zmarznie Wam tylko prawa ręka  :D  bo żadnego kabłąka otwierać nie trzeba co znaczy, że przynajmniej w lewą będzie ciepło  :lol:

Edytowane przez SlawekNikt

Jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje - przekrój plecionki. Zakładając przynęty w zakresie 30-50g (slidery, glidery, jerki) wystarczy linka 0,14mm/12,9kg (średniej klasy) czy lepiej grubsza a jeśli tak to do jakiej granicy?

Edytowane przez Alexspin

Mówimy o lince do przynęt do 50gr.  60Lb to raczej od 50 w górę

a kto tak naprawde to ustalil?nie ma ram,rybom to zupelnie nie przeszkadza a i troche w kieszeni gotowki zostanie

a rozmawiamy o jerkingu

Edytowane przez didi

A nikt ci nie broni łowić jeszcze grubiej. Ale pozostaje temat zgrania zestawu... 60Lb to również jej grubość. A grubość jest ściśle związana z pojemnością szpuli czyli ilości linki do łowienia. Zgodnie z ta zasadą mam multiki do najcięższych zastosowań z odpowiednio dużą ilością linki i takie do średniego jerkowania (do 50gr). Nie wspominam już o takim detalu jak moc kija zgrany z mocą plecionki ;)

• Like 3

Co do średnicy linki to myślę że to sprawa indywidualna," jedni lubią grubsze a inni cieńsze " .Ja preferuję takie w sam raz.

A tak poważnie do tak od 0,22 jak wcześniej kolega napisał ,oczywiście jeśli chcemy łowić jerkami ,tu ciężko określić od ilu gram, bo nie ma jakiegoś wyznacznika ,który jasno by nam to sugerował.Mam kolegę który używa 0,30 mm i dla niego jest ok ,a dla mnie nie bardzo .Trzeba samemu spróbować aby się przekonać jakiej średnicy linka , będzie dla nas odpowiednia.

• Like 2

Zgoda ale z lekką uwagą: grubość/moc linki nie jest dla nas i naszych upodobań ale dla zestawu, warunków łowiska i potencjalnie spodziewanych ryb. Osobiście łowię raczej grubiej ale jest pewna granica po przekroczeniu której, czuje się, że coś jest nie tak

A nikt ci nie broni łowić jeszcze grubiej. Ale pozostaje temat zgrania zestawu... 60Lb to również jej grubość. A grubość jest ściśle związana z pojemnością szpuli czyli ilości linki do łowienia. Zgodnie z ta zasadą mam multiki do najcięższych zastosowań z odpowiednio dużą ilością linki i takie do średniego jerkowania (do 50gr). Nie wspominam już o takim detalu jak moc kija zgrany z mocą plecionki ;)

70m odpowiedniej linki na kolowrotku zupelnie ci wystarczy

moc kija a moc linki-czesto to pomijam,wynika to ze specyfiki ryby,lowiska ktora polawiam

np:wszelkiej masci frogi,ktorych waga nie przekracza 1oz,kij 24lbXF-plecionka 55-65lb co ty na to?tu jak widzisz zgrany zestaw :D

Edytowane przez didi

Dlatego napisałem że ja lubię takie w sam raz uwzględniając to wszystko Robercie co napisałeś ,co zresztą jest doskonałym uzupełnieniem mojej wypowiedzi i z kolei tym czego ja nie napisałem.Bo tu są pewne "widełki" od do co daje pewną formę wyboru ,która z kolei może po części zaspokoić nasze oczekiwania względem komfortu wędkowania, i funkcjonalności zestawu.

Edytowane przez MARIUSZ 69

70m odpowiedniej linki na kolowrotku zupelnie ci wystarczy

moc kija a moc linki-czesto to pomijam,wynika to ze specyfiki ryby,lowiska ktora polawiam

np:wszelkiej masci frogi,ktorych waga nie przekracza 1oz,kij 24lbXF-plecionka 55-65lb co ty na to?tu jak widzisz zgrany zestaw :D

Myślę że te 70 m to może kiedyś nie wystarczyć ,podaję taki przykład ,odległość na jaką leci przynęta , w tym przypadku mam na myśli jerka to jakieś 50 m i na pełnym wyrzucie, następuje branie suma i co wtedy? Miałem już taką sytuację, całe szczęście że byłem na łodzi z kolegą i po jego szybkiej reakcji ,która polegała na wyciągnięciu kotwy i popłynięciu za rybą udało się ją wyholować. Gdybym był sam nie wiem jakby to się skończyło. Edytowane przez MARIUSZ 69