Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Tatula CT 100HSL wystarczy, ale na początek do wędziska <60g radziłbym nieco mocniejszą linkę, do 40lb.

Taką jak Ci poradził Krzysiek, używam z wędziskiem 10-35g, do Twojego - jeśli chciałbyś wykorzystać w pełni jego c.w. - 30-ka będzie trochę za słaba.

Byłem posiadeczem BS Jerk do 60g w jednoskładzie i z czystym sumieniem mogeten kijek polecić,75g jerkiem też rzucisz.Bardzo fajny kijek miałem od początku spasowany z tatulą ct 100hsl i teraz tego żałuję gdyż tatula najwyraźniej nie wytrzymała mojego łowienia w tym ciężarze.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Piotrze, masz na myśli że Tatula nie wytrzymała 75g, czy w ogóle przynęt w granicach c.w. <60g? ;)

Dobre pytanie. Przynęta przynęcie nierówna nawet jak jest o tej samej masie bo w wodzie to już zupełnie inna bajka ... I ile czasu spędziłeś z tą tatulą nad wodą ?

Kolega używał Tatuli w ubiegłym sezonie przy jerkowaniu ,slider 10 S max ,już na jesieni jej praca przypominała pracę betoniarki z budowy ,była na gwarancji więc odesłał ,dostał nową i ją sprzedał .Ja kupiłem Shimano Calcuttę używaną ,pod koniec sezonu pracuje tak samo jak na jego początku.Być może pierwsze wypusty Tatuli były lepsze ,albo trafiła się jakaś wyjątkowo niedopracowana .Ja raczej nie skuszę się do zakupu Tatulki do  cięższego jerkowania.

Sławku, jeśli to pytanie do mnie, to trochę się wstydzę odpowiedzieć, bo przecież mój casting datuje się niewiele ponad pół roku... Poza tym nie używałem dotąd przynęt ponad 34g, więc moja Tatula nie jest dobrym miernikiem jej wytrzymałości. :(

• Like 1

Sławku, jeśli to pytanie do mnie, to trochę się wstydzę odpowiedzieć, bo przecież mój casting datuje się niewiele ponad pół roku... Poza tym nie używałem dotąd przynęt ponad 34g, więc moja Tatula nie jest dobrym miernikiem jej wytrzymałości. :(

Pytanie było do kolegi pikeft.

• Like 1

Mój Abu Orra II ciąga prawie barki w postaci Blue Fox Vibrax Super Bou Tandem- (dwa śmigła, rozmiar 10) i nawet nie stęknie   :P - a wy dumacie nad kultową Tatulą: musi dać radę.

No jak Tatula miała by nie dać rady!!!

;)

Nie no ... Mariusz zbyt to uprościłeś :)

Posiadam identyczny zestaw SG Black Jerk 60g + Tatula Ct 100HSL. Po sezonie nie stwierdziłem żadnych niepokojących oznak zużycia zestawu. Używałem przeważnie z gumami do 80g masy łącznej. Co do kija. W tej cenie bardzo fajny patyk (ma spory zapas mocy). Jednak dla mnie ma troche za szczytowa akcje i z tego powodu poszukuje cos o głebszym ugięciu.

• Like 1

Tatula CT 100HSL wystarczy, ale na początek do wędziska <60g radziłbym nieco mocniejszą linkę, do 40lb.

Taką jak Ci poradził Krzysiek, używam z wędziskiem 10-35g, do Twojego - jeśli chciałbyś wykorzystać w pełni jego c.w. - 30-ka będzie trochę za słaba.

Ile wejdzie na te Tatule metrów linki 40lb a ile 30lb? 

#Anonymus, poleciłbym http://www.okonek.com.pl/okuma-wdka-black-rock-cast-p-6054.html, tyle że to wędzisko z innego zakresu użytkowego, c.w. 10-35g.

#kzkzg, to zależy od grubości, a ta od producenta. Często bywa tak, że 40lb wejdzie więcej niż 30-ki. Trudno określić.

Edytowane przez Alexspin

#Alexspin: chce nawinąć Power Pro , wejdzie tam ponad 100 metrów linki 40lb?

Po pierwsze, po co Ci więcej niż 100m? Po drugie nie wiem, bo brzydzę się Power Pro...

Edytowane przez Alexspin

Po pierwsze, po co Ci więcej niż 100m? Po drugie nie wiem, bo brzydzę się Power Pro...

A wyobraźmy sobie niespodziewane branie suma, który wywleka nam z kołowrotka 150m cennej PP... że zacytuję kolegę ;) choć może być i cenna i można się nią brzydzić choć to dobra plecionka...

To jak sum, to i 150 m mało będzie hahahaha

Dość często czytam takie "argumenty",że sum, że coś tam, więc trzeba inwestować w najdroższe....

Wielkim fartem będzie gdy na nieprzystosowaną wędkę złowimy okaz.

Co z najlepszej plecionki, najdroższego kołowrotka i kija lecz przeznaczonego na okonie, jeśli mam ten przysłowiowy sum weźmie?

Jaka szansa, że go zobaczymy? 

• Like 3

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Daiwa jednak będzie 200 bo chce mieć "zapas" na wypadek gdybym sobie dokupił wędkę 100g-120g i jak rozumiem wtedy 200 też będzie pasować (jak rozumiem 100 od 200 rożni się tylko pojemnością szpuli?  i na wypadek tego suma co mi weźmie, to jak będę miał więcej linki to może go chociaż zobaczę ;-)

Plecionkę kupie zatem 40lb, czy jednak jak na początek chyba mam zamiar łapać głównie na przynęty max 40g to 30lb wystarczy ? Power Pro będzie ok ?

Co do samej Daiwy, skoro mam wydać 700-800 na multi, a z powyższych postów zaczyna wynikać że on już się zepsuł i rzezi jak betoniarka, zanim skończyłem robić unboxing, to może są jakiś ciekawe alternatywy godne polecenia? Abu Garcia Revo cośtam ? Czy iść w ta Daiwe i nie marudzić ?