Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze jako uniwersla polecil bym Ci fenwick GT 66M-F cw 7-25 gram ( realnie 15- 50 ) o akcji fast - taki uniwersal szczupaczo sandaczowy - albo brata troszke mocniejszego GT 70MH-F krotszego mam i jedyna rzecz jaka mi przeszkadza to dosyc krotki dolnik - dluzszego nie mialem ale podobno jeszcze bardziej uniwersalny :)

ciężko to będzie obsłużyć jednym kijem, bo zarówno obciążenie jak i techniki połowu raczej będą inne. Dodatkowo na łódkę i z brzegu to już całkiem duża rozbieżność, bo trzeba tutaj ze 4 wędki, a pewnie niektórzy mają i z 6 do takich celów.

Łapałeś już wcześniej na spining, jeśli tak to jakie metody połowu preferujesz na te ryby i jakie wędki Ci pasują (akcja, moc, ugięcie)? Wędka na pewno będzie dużym kompromisem, uwarunkowanym Twoimi osobistymi preferencjami i tym co będziesz najczęściej łapał i jak będziesz najczęściej łapał.

Edytowane przez MateuszDDZ

Tak tez myslalem.... Tak lowie na spinning glownie woblery, kopyta i blachy, chce dolaczyc do tego jerki lecz wymaga to odpowiedniego wedziska. Szczerze to nie mialem do czynienia z wieloma wedziskami spinningowymi, generalnie zajmuje sie wedkarstwem karpiowym. Lowie z brzegu ale zamierzam kupic ponton z silnikiem. Pomijajac suma kijek na szczuplego i sandala bedzie odpowiedni? http://www.zbik.pl/sklep_gb/fishing/rods/casting-rods/st.-croix-eyecon-casting/ecc70mhm ciezko mi dobrac odpowiednie parametry poniewaz nie mialem mozliwosci przetestowania wedzisk tego typu na lowisku.... stad moja prosba o pomoc w doborze kijka :)

Edytowane przez czarnymati

• 3 miesiące temu...

Skoro temat o pierwszym zestawie to i ja zadam pytanie. Jakie są wasze doświadczenia w kwestii doboru długości wędki do wzrostu? Jestem niski (172cm) i jak bawiłem się w sklepach wędkami w długościach 190-195cm to miałem wrażenie że mogło by mi brakować miejsca do podszarpywania przynęt w dół i bardziej by mi leżało coś krótszego. Jakie są wasze spostrzeżenia, faktycznie coś w tym jest czy tylko mi się wydaje?

Mi chodzi o wędkę która miałaby służyć do łowienia szczupaków z łódki na jerki ok. 50g, myślę że 60 to już max. Tak sobie właśnie kombinuję czy nie wygodniejsze by było coś krótszego niż mój wzrost (cięzko będzie :lol: ). Mikado ma w ofercie ciekawy kijek, 160cm w jednoskładzie i mam chęć na coś takiego.

Edytowane przez MichałM

• 11 miesięcy temu...
Witam,

przymierzam się za złożenia swojego pierwszego w miarę uniwersalnego zestawu castingowego, będę wdzięczny za porady bardziej doświadczonych użytkowników.

Przeznaczenie:
Chciałbym, że zestaw obsługiwał przynęty o gramaturze 30-60g, będzie używany do:
-jerków typu slider 10, fatso 10 itp.
-kogutów 35g
-trollingu

Multiplikator:
Na bazie tego co wyczytałem w sieci rozważam:
Shimano Citica 201 E
Daiwa Taltua 
SHIMANO Curado 201G7 Baitcaster Reel
Tu pytanie na który się zdecydować aby dobrze się komponował do całego zestawu, a może coś jeszcze innego?
Budżet na mulitik do 600zł

Kij:
Na ten moment ma na oku jedynie Dragon Mulenium HD Fatso Jerk 25-60, chciałbym aby kij możliwie jak najmniej "pałowaty" ale radził sobie dobrze z przynętami o  gramaturze 30-60g.
Budżet- na pewno mniej niż na multiplikator.

Plecionka:

Power Pro 0,15mm 9kg

z góry dzięki za pomoc
gam8it
  • Like 1

No to kij będzie ok. Mam ten model w długości 1,80m. W przedziale o którym piszesz sprawdzi się dobrze. Mi najprzyjemniej łowi się nim w przedziale 40-50g ale da radę też więcej niż te 60g. Jeżeli chodzi o dół to moje najlżejsze jerki ważą nieco poniżej 25g i tu jeszcze się nie ładuje jak  trzeba, od 30g jest git.

Edytowane przez MichałM