didi Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 0,15? hm,troche cienko jak na zabawe w jerking0,23-0,28 a i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gam8it Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Kija zakupionym, będzie jednak Dragon Jig &Jerk Guide 18-70g. Co do plecionki to sam ma wątpliwości czy nie będzie za cienka. Chciałbym jej użyć bo akurat taką posiadami niby ma te 20lb .. max czym planuję śmigać to slider 10cm, uważacie że wytrzyma czy lepiej zainwestowaćw 30lb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 zainwestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Panowie warto zainwestować w Daiwe Lune 253L używke 8-stówek. To będzie mój pierwszy zestaw castingowy pod jerki 30-60gr. Wystawił go forumowicz tutaj lecz modelatorzy usunęli z powodu pojawienia się na znanym portalu aukcyjnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Do 60gr.....takiego potwora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W planach był ABU C4 ,ale luna jest chyba lepsza na początek i nie chciałbym się zrazić .Waga multików taka sama. Najlepsza byłaby luna 203L lecz nie jest już produkowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W planach był ABU C4 ,ale luna jest chyba lepsza na początek i nie chciałbym się zrazić .Waga multików taka sama. Najlepsza byłaby luna 203L lecz nie jest już produkowana .Piszesz czy warto się interesować luną czyli jej nie miałeś, a znowu piszesz ze była by lepsza od C4...A c3 4601 do 60g Ci nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Nie miałem nigdy multika to będzie pierwszy raz .Czytałem dużo ( codzienne) i wielu ludzi zachwala lune (stosunek ceny do jakości) ,i trudność w regulacji hamulca odśrodkowego w c4 (trzeba zdiąc panel boczny) .Jestem w tych sprawach zielony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Nie miałem nigdy multika to będzie pierwszy raz .Czytałem dużo ( codzienne) i wielu ludzi zachwala lune (stosunek ceny do jakości) ,i trudność w regulacji hamulca odśrodkowego w c4 (trzeba zdiąc panel boczny) .Jestem w tych sprawach zielony .Również dużo czytam więcej niż łowie :-D powiem Ci tak czy kupisz lune czy c3, c4 będziesz zadowolony jak koledzy potwierdzą są to multiplikatory niezawodne i bezkonkurencyjne w swojej klasie osobiście jakbym kupował multik do 60g to wziął bym c3 4601 mam jednego abu i jest spoko WIZUALNIE bo w praktyce to okaże się 1 maja i cena luna 800 a abu 300-400zl tniemy koszty o połowę takie moje skromne zdanie ...Tak widzę ten swój post i... nie używam za dużo emotikonów? Edytowane 9 Marca 2015 przez Szymon3069 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Z tymi jerkami to i podoła Luna 103. A tak nawiasem mówiąc, przerzuciłem okrąglaki ABU i w przypadku jerków o takiej masie raczej nie widzę konieczności zmian nastawów hamulca odśrodkowego. Tym bardziej na początku nauki. Nie grzeb za dużo, na początku musisz siłą rzeczy go przyhamować, resztę zrobi masa wabików. A poźniej sam go ustawisz, stosownie do umiejętności i częsta regulacja nie będzie potrzebna. Oczywiście, jak możesz stawiaj na Lunę, jednak będzie na pewno droższa od C3,C4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W poprzednim sezonie łowiłem na jerki ok 60gr , po spiningowaniu blachami i gumami 3 calowymi były to dla mnie gigantyczne przynęty . Po kilku wyjciach przyzwyczaiłem się do rozmiarów używanych przynęt ,nie mogę zakładać że zostanę w tym przedziale wagowym . Napewno niżej nie zejdę a wyżej czas pokaże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 ...luna 800 a abu 300-400zl tniemy koszty o połowę takie moje skromne zdanie... Nie poznaję...takie słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Nie poznaję...takie słowaJa doradzam koledze jeśli bym miał drugi raz wybierać czy c3, c4 czy jb wybrałbym JB bo wiem ze JB wytrzyma te 200-250g a tamte...Natomiast jeśli bym wybierał do 60g to C3 4601 chyba że bym miał guuuuby portfel to coś z górnej półki daiwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Wcześniej łowiłem slamerem 360 (355gr) ,c4 na alledrogo nówka 6 stówek do luny muszę dołożyć i mam używkę .Do sprzetu podchodzę może za bardzo pedantycznie i raczej nie wymieniam . Dziękuję za poświęcony dla mnie czas .Człowiek czasami się podpali nie mając pojęcia o takim typie kołowrotka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja doradzam koledze jeśli bym miał drugi raz wybierać czy c3, c4 czy jb wybrałbym JB bo wiem ze JB wytrzyma te 200-250g a tamte...Natomiast jeśli bym wybierał do 60g to C3 4601 chyba że bym miał guuuuby portfel to coś z górnej półki daiwyCzemu jb wytrzyma a tamte nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Bo ma napis JB Abu 4-5-6 mają tę same bebechy, więc teoretycznie nawet 4 jest mocniejsze, bo węższe....to i mniejsze przeciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Witam, przymierzam się za złożenia swojego pierwszego w miarę uniwersalnego zestawu castingowego, będę wdzięczny za porady bardziej doświadczonych użytkowników. Przeznaczenie:Chciałbym, że zestaw obsługiwał przynęty o gramaturze 30-60g, będzie używany do:-jerków typu slider 10, fatso 10 itp.-kogutów 35g-trollingu Multiplikator:Na bazie tego co wyczytałem w sieci rozważam:Shimano Citica 201 EDaiwa Taltua SHIMANO Curado 201G7 Baitcaster ReelTu pytanie na który się zdecydować aby dobrze się komponował do całego zestawu, a może coś jeszcze innego?Budżet na mulitik do 600zł Kij:Na ten moment ma na oku jedynie Dragon Mulenium HD Fatso Jerk 25-60, chciałbym aby kij możliwie jak najmniej "pałowaty" ale radził sobie dobrze z przynętami o gramaturze 30-60g.Budżet- na pewno mniej niż na multiplikator. Plecionka:Power Pro 0,15mm 9kg z góry dzięki za pomocgam8it Hej ! Ja swojego pierwszego casta, składałem tak jak Ty pod w/w przynęty. Wybrałem Curado201DHSV i kij Lamiego z serii G1000. Jednak na czas reklamacji użytkowałem Dragona Millenium przez parę m-cy i złego słowa nie mogę napisać. Kij fajnie ładował wobki. Jednak nie wyciągnąłem dzięki niemu żadnego potwora , tak więc nie mogę nic więcej odnośnie amortyzacji tego patyka napisać. Cały zestaw pracuje u mnie kolejny sezon bez szwanku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Czemu jb wytrzyma a tamte nie ?Nie miałem tego na myśli ... chodzi mi o to ze JB jest dedykowany do dużych przynęt a c3 i c4 są dedykowane do przynęt ponad 200g? Jak wytrzymają to spoko nie powiedziałem ze nie wytrzymają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Szymon, a może nadeszła pora aby rady dla innych początkujących opierać na własnych.praktycznych doświadczeniach?Bo cytowanie, nie zawsze dokładne, opinii innych jest właściwie tylko nabijaniem licznika postów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Nie miałem tego na myśli ... chodzi mi o to ze JB jest dedykowany do dużych przynęt a c3 i c4 są dedykowane do przynęt ponad 200g? Jak wytrzymają to spoko nie powiedziałem ze nie wytrzymają...wiesz nie o to zebym sie czepial - pytam z ciekawosci bo jak dla mnie JB byl c4 w przebraniu z troche lepszym hamulec rzutowym i nizszym przelozeniu. Myslalem ze moze cos je naprawde rozni. z c4 5601 mozesz rzucac 200 gramowymi klockami - co by tam mialo sie urwac ? Edytowane 9 Marca 2015 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Szymon, a może nadeszła pora aby rady dla innych początkujących opierać na własnych.praktycznych doświadczeniach?Bo cytowanie, nie zawsze dokładne, opinii innych jest właściwie tylko nabijaniem licznika postów.Racja, przepraszam Moim celem na tym forum nie jest nabijanie licznika a czerpanie informacji jak i ich udzielanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Szymon, Robert, bez obrazy, dobrze prawi. Z amatora nagle stałeś się doradcą. Nie ganię Twojego zapału. Niewątpliwego zresztą, jednakże raczej praktyką nie popartego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Wszystko dobrze... rozumiem Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Bo Szymonie fajny chłopak jesteś. Aktywnie uczestniczysz i udzielasz się nawet na dwu forach. Masz ambicję, zapał i potencjał, który bardzo szanuję u młodych (niektórzy mówią nawet, że "masz jaja") ... i nie zmarnuj opinii na swój temat. Wszystkie te pozytywne cechy, dosmakuj jeszcze garścią pokory i szczyptą samokrytyki. Jestem pewien , że jeszcze nas zaskoczysz i niech to będą wyniki wędkarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Bo Szymonie fajny chłopak jesteś. Aktywnie uczestniczysz i udzielasz się nawet na dwu forach. Masz ambicję, zapał i potencjał, który bardzo szanuję u młodych (niektórzy mówią nawet, że "masz jaja") ... i nie zmarnuj opinii na swój temat. Wszystkie te pozytywne cechy, dosmakuj jeszcze garścią pokory i szczyptą samokrytyki. Jestem pewien , że jeszcze nas zaskoczysz i niech to będą wyniki wędkarskieDzięki Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi