Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Wybór masz bardzo prosty. Casting PE jest już nie produkowany i raczej go nie dostaniesz ;)  :(

Śmiało bierz Rock Beat. Używam i nie narzekam :)

Dostępny bez problemów w wersji Max Power 8x. Mam i polecam.

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath/30_4072_4188_2387/line/jigging-casting/varivas/avani-casting-pe-mp.html

Można do nich napisać i ich spytać castingu 8 splotowego na stronce nie mają a jak do nich napisałem się okazało że na magazynie tak. A czemu nie używasz 8 splotow ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Było o tym pisane wielokrotnie w innych watkach. Przy cienkich plecionkach 8X miałem zbyt wiele problemów (brody, odstrzały) wymieniam na 4X i problem znika ... może brak mi umiejętności, wyczucia i doświadczenia? Może trochę bardziej szumią, może rzuty są o 10% bliższe? nie przejmuję się tym. Przyzwyczajenia przenoszę na grube plecionki i tyle ;)

• Like 8

Było o tym pisane wielokrotnie w innych watkach. Przy cienkich plecionkach 8X miałem zbyt wiele problemów (brody, odstrzały) wymieniam na 4X i problem znika ... może brak mi umiejętności, wyczucia i doświadczenia? Może trochę bardziej szumią, może rzuty są o 10% bliższe? nie przejmuję się tym. Przyzwyczajenia przenoszę na grube plecionki i tyle ;)

Ja również mam odstrzały na plecionce 8-io splotowej,lecz w moim przypadku to bardziej brak doświadczenia. ;)

Trzeba dać nieco grubszą 8-mio splotową i nie będzie strzelać :)

Aha, nie należy wierzyć w lbs-y podane na opakowaniach japońskich plecionek, będzie mniej rozczarowań :)

...proszę Cię. Ja nie pisze o "wierze" tylko o praktyce :) I nie piszę o kimś tylko o sobie i swoich doświadczeniach ;)

Śmiem twierdzić, że obaj macie rację. Osobiście też używam czterosplotówek. A jak kupuję plecionkę mierzoną po "japońsku", to dodaję 4-6 lb w zależności od potrzeb i jest ok.

• Like 3

Się nie dziwię. Jak zobaczyłem Twoje przynęty, to wpadłem w kompleksy, bo myślałem, że to Twoje trofea. A tak dużych ryb, to nieczęsto zdarza mi się łowić!

To się Hubert nazywa selektywne łowienie :D A tak poważniej to w mojej ocenie 8 splotowe plecionki są bardziej wrażliwe na uszkodzenia przy tej samej średnicy w stosunku do 4 splotowych także hmmm ... co kto lubi, a wybór zawsze będzie bardzo subiektywny.

• Like 5

Też miałem tego MC.Opisany od 7-28g.Faktycznie może więcej niż w opisie ale powiem szczerze że nie myślałem że aż tyle.Ja machałem max.40g,Slidera 12 się nie odważyłem zapiąc:-)Ale skoro kolega macha to widocznie daje radę,mimo że to przeciążenie górnego cw.więcej niż 2x.

Edytowane przez drag
  • Like 1

Też miałem tego MC.Opisany od 7-28g.Faktycznie może więcej niż w opisie ale powiem szczerze że nie myślałem że aż tyle.Ja machałem max.40g,Slidera 12 się nie odważyłem zapiąc:-)Ale skoro kolega macha to widocznie daje radę,mimo że to przeciążenie górnego cw.więcej niż 2x.

Mówiąc o Sliderze 12 miałem na myśli pływaka. Natomiast 10 w obu wersjach, pełen komfort☺

Najciężej łowiłem Busterem 15 Shallow Runner (64,5gr) i o ile dało się rzucić to brakowało "mięsa" do zacięcia...

Edytowane przez elpojo

Mówiąc o Sliderze 12 miałem na myśli pływaka. Natomiast 10 w obu wersjach, pełen komfort☺

Najciężej łowiłem Busterem 15 Shallow Runner (64,5gr) i o ile dało się rzucić to brakowało "mięsa" do zacięcia...

To moze wersja travel ktora oznaczona jest do poltora uncji da rade ogarnac 15 cm Bustera? Moja wedeczka daje rade sliderom 10 ale to juz bedzie dla niej limit. Mozesz mi jeszcze podac dlugosc od stopki multika do konca rekojesci?

No jakby nie patrzeć Slider pływak 12 to 60g.Jak dla mnie to dla tego kija zdecydowanie za dużo ale ja nie lubię za bardzo przeciążać kijów-właśnie dlatego że czuję wtedy dyskomfort.5-10g.,jeśli czuję i jestem pewien że można,to jest max.Z mojego małego doświadczenia z japońskimi kijami(MC,Graphiteleader)czasami moc w dole(większośc to kije bassowe),można pomylić z możliwościami przeciązenia gornego cw. i zawsze jest to ryzyko.Nie dyskutuję jednak i nie podważam-jeśli rzucałeś i ogarnia to rozumiem :) .Ocena każdego z nas jest subiektywna i ja subiektywnie nie czułbym się komfortowo rzucajac uncjówką 60g.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam, jakoś 3 lata temu złapałem zajawke na casting jednak ze względu na koszty nie było mnie na niego stac jako ucznia. Od maja chciałbym już napewno ruszyć z tym tematem, jakąś skromną wiedzę na ten temat już mam ale do rzeczy... Prosiłbym kolegów o wskazanie najlepszego sprzętu pod moje potrzeby i budżet. Śledząc niektóre tematy widzę że niezmiennie króluje daiwa tatula i shimano curado ewentualnie Abu revo s/sx. Mam w planach wydać na multi (może być używany) tak do najlepiej 450zl i do tego z 200zl na kij ale to sprawa drugorzędna. Nie ukrywam najbardziej zależy mi na długości rzutów ponieważ łowię z brzegu i każdy metr dla mnie się liczy. Używał będę przynęt w przedziale 15-50g.ciezej lowil nie będę raczej napewno. Widziałem parę filmików i dobrych słów o Abu garcia revo X winch. Cena dla mnie przystępna no i byłby to nowy sprzęt. Czy multik do takiego typu łowienia musi być niskoprofilowy? Co do samego kija nie chciałbym sztywnej miotly, a raczej jak na kij castingowy dość miękkie wedzisko. Z góry dziękuję za odpowiedzi.