Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Standardowo im więcej czytam tym większy mętlik w głowie, przejdę więc od razu do rzeczy.

Planuję zakupić pierwszy zestaw castingowy, głownie pod jerki i swimbaity 60-80g, sporadycznie 100g (posiadam raptem pare sztuk), a do dużych gum mam inny zestaw.   Udało mi się okazyjnie kupić używkę Dragon Magnum Ti Jerk do 120 g, i z uwagi na masę przynęt chciałem go sparować z okrąglakiem Abu STX,  ale mierzyłem z nim inny młynek o podobnej masie i wydaje się być zbyt ciężki do tak krótkiego i lekkiego kijka, przynajmniej takie miałem wrażenie.

Pytanie brzmi: czy rozsądne będzie zastąpienie STX-a modelem Revo X ?(80 g lżejszy)  zważywszy że podczas jerkowania raczej wybieramy powstały luz, a największe przynęty lądują w wodzie dość rzadko?

Dodam że budżet mam raczej ograniczony i na multik mogę przeznaczyć max 400-450 PLN i to się nie zmieni,  jestem zdecydowany na firmę Abu, a używki odpadają.

wielkie dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Michał

ja bym revo x nie kupił... poczytaj opinie z linku (pod opisem) - bardzo duzo awarii... szukałbym jakiejs używki w dobrym stanie... i raczej nie abu - bardzo ciężko dostać części w razie awarii... z daiwą nie ma problemu, shimano chyba również...

http://www.abugarcia.com/abugarcia-reels-baitcast-reels-low-profile/abu-garcia-revo-x-low-profile/1447309.html#specifications

Witam

Standardowo im więcej czytam tym większy mętlik w głowie, przejdę więc od razu do rzeczy.

Planuję zakupić pierwszy zestaw castingowy, głownie pod jerki i swimbaity 60-80g, sporadycznie 100g (posiadam raptem pare sztuk), a do dużych gum mam inny zestaw.   Udało mi się okazyjnie kupić używkę Dragon Magnum Ti Jerk do 120 g, i z uwagi na masę przynęt chciałem go sparować z okrąglakiem Abu STX,  ale mierzyłem z nim inny młynek o podobnej masie i wydaje się być zbyt ciężki do tak krótkiego i lekkiego kijka, przynajmniej takie miałem wrażenie.

Pytanie brzmi: czy rozsądne będzie zastąpienie STX-a modelem Revo X ?(80 g lżejszy)  zważywszy że podczas jerkowania raczej wybieramy powstały luz, a największe przynęty lądują w wodzie dość rzadko?

Dodam że budżet mam raczej ograniczony i na multik mogę przeznaczyć max 400-450 PLN i to się nie zmieni,  jestem zdecydowany na firmę Abu, a używki odpadają.

wielkie dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Michał

Jak używki odpadają, życzę Ci powodzenia. Ogólnie to piszesz o o wyrobach z nazwą ABU, nowych. Krótko, w prezencie nie chciałbym ich dostać.

• Like 2

3 negatywne komentarze na prawie 40 2iec chyba nie jest tak źle :)

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

te opinie zwykle powstaja krótko po zakupie... czyli 3 młynki na 40 mozliwych maja w ciągu pierwszych miesiecy uzytkowania powazna awarię + prawdopodobnie jeszcze część po wystawieniu pozytywnych opini... 1 negatyw ok, 2 - pech, 3 - TO PORAŻKA!!! 

miałem revo stx chyba 2 gen - zmielony napęd wodzika... podobno jeden z lepszych modeli... łowiło sie fajnie tyle że jedynie kilka dni:)

coś się przyblokowało, a ja zamiast wracac do domu (jakieś 12km) i rozebrać, próbowałem uruchomic nad woda... nie siłowo, ale za mocno...  te zębarki to miękki plastik:(

po naprawie sprzedałem - może nowy właściciel będzie miał więcej szczęścia... stąd wiem ile kosztuje ściąganie części do abu... w polsce odpowiedź z cena od dystrybutora dostałem po około pół roku od pytania... cena z przesyłką wyszła podobna...

Edytowane przez czarny1

... w polsce odpowiedź z cena od dystrybutora dostałem po około pół roku od pytania... cena z przesyłką wyszła podobna...

Niestety, ale tak działają „dystrybutorzy” w naszym kraju. Sprzedać produkt, wziąć swoją marżę niemałą, a gdy pojawi się problem, to brak wsparcia i kliencie radź sobie sam.

Bywa. Tylko czy to wada, niefart czy nieuwaga? ;)  :huh:  :D

wada lub niefart + nieuwaga przy próbie naprawy...

Niestety, ale tak działają „dystrybutorzy” w naszym kraju. Sprzedać produkt, wziąć swoją marżę niemałą, a gdy pojawi się problem, to brak wsparcia i kliencie radź sobie sam.

dlatego polecam daiwe i shimano... mefisto sprowadzi wszystko co trzeba, a kontakt jest swietny... mozna tez bezpośrednio... zamawianą część daiwy potrzebowałem do modyfikacji szpulki z alli... a nie z powodu awarii:)

Zaczynam myśleć o czymś z pracowni, rozmawiałem wstępnie z Bartkiem z BB Custom rods i polecił mi ATC Bushido 220 cm 20 lb podobno ogarnia komfortowo 15-100 g i gumy i jerki. I to by było trafione w punkt.

Panowie stoję przed ostatecznym wyborem pomiędzy:

- ATC Bushido 220 cm 20 lb w monoblanku 15-100 g z pracowni BB

- EFFZETT Evidence cast 240 cm 60-100 g dzisiaj oglądałem to w sklepie i bardzo mi się spodobal tylko trochę przydlugi, za to dwusklad..

Powiedzcie jak wozicie te monoblanki ? Wydaje mi się że AT z pracowni będzie bardziej trafiony chociażby że względu na długość, przedział rzutowy i możliwość wykonania wszystkiego pod siebie tylko przeraża mnie wozenie tego monoblanku

Wg mnie to jakaś abstrakcja, żeby kijek 20lb komfortowo rzucał 100g. Albo jest niedoszacowany, ale wtedy nie ogarnie 15g z dołu...

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

Info prosto od Bartka z pracowni, twierdzi że rzuca komfortowo od 15 do 100 g

Poszukuje opinii na temat kija St.Croix LBC710HF?

Interesuje mnie przede wszystkim górne cw. Opisany do 4oz ale zapewne może więcej. Pytanie czy da radę 200-250? Jesli nie to jaki jest jego realny cw?

„Co to się stanęło” to nie wiem ????.

Miało być w tym temacie:

http://jerkbait.pl/topic/94304-długi-cast-pod-duże-gumy/page-51#entry2539372

Jeśli można to proszę moderatorów o przeniesienie.

Edytowane przez erqgth

Jest szansa kupić zestaw castingowy w granicach 300-400zł pod duże gumy i wobki, rzędu 50-80g ? Głównie włóczę się z  2.7m 5-23g na większość tego co pływa, ale przyjemnie było by kilka razy w roku wyskoczyć z czymś cięższym na szczupłego z brzegu i  łódki. Sprzęt nie musi być nowy, jak również może być od braci z dalekiego wschodu ;)