Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

panowie potrzebuje na szybko informacji, czy Daiwa T3 1016SHL-TW poradzi sobie z przynętami 20-60 g,

w sieci trudno o taka informację,

specyfikacja:
- przełożenie :  7.1
- moc hamulca : 5.0 kg
- waga : 180 gram
- pojemność : (0.330mm)-100m
- długość nawijanej linki ( 1 obrót korbką ) : 75 cm
- ilość łożysk : 8/1

z góry dzięki!

Edytowane przez gam8it

Tego modelu nie miałem w łapie ale i ja poszukałem w necie. Wg tego da radę spokojnie. Inny Daiwy, którw znam w tej klasie ogarniają takie gramatury. I jeszcze patrząc na informacje zamieszczone na pudełku a dotyczące pojemności szpulki: nie bez powodu zapewne dane podawane są dla bardzo mocnych linek

Podpinam się pod temat. Też zamierzam zacząć przygode z jerkami (slider 7,10,  maxymalnie fatso10s itp) a więc szukam kijka który mi to elegancko obsłuży, a że jestem w temacie zielony to szukam pomocy i mam 3 opcje do 200zł

Dragon HD Millenium Fatso Jerk 1,95m 25-60g (na temat tego kijka znalazłem najwiecej informacji w większości pozytywnych)

Cormoran K-DON Jerk 1,95m 20-60g (troche lżejszy od Dragona natomiast bardzo mało na jego temat)

Mikado Sakana Hanta Jerk 2,10m <60g (najtańsza opcja i brak jakiejkolwiek informacji)

Jeżeli ktoś miał okazje używać albo chociaż trzymać w ręku któryś z kijków to bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam

Miałem express'a tyle ze w spinningu ;) użytkowalem cały sezon intensywnie! Codziennie rano i wieczorem :) jakościowo bardzo dobry, nie ma się do czego doczepić ... oczywiście pod koniec sezonu musiałem coś wykombinować i złamałem szczytówkę klapą od auta :) nasz wędkarski "majsterkowicz" naprawił i sprzedałem go ponieważ kupiłem coś lepszego ;)

Naprawdę dobrze go wspominam :)

Dragon o tyle dobry, bo sprawdzony w boju. Co do Cormorana. Masz rację, mało opinii. Ja mam TR-5 o niższym c.w (już nie produkowany) . Leży mi jego akcja i wykonanie za tą kasę.Cormorany są wizualnie ładniejsze niż Dragony, jednakże tej serii w łapie nie miałem. Niewykluczone, że jakbyś mógł pomacać, to wybór może padłby na Cormorana.

No dobra. Z powodu awarii mojego kija pożyczyłem na trzy tygodniowy wyjazd urlopowy tego Cormorana do 60g (w cascie). Potem zastanawiałem si e na cholerę wywalam kasę na jakieś cudaki? W mojej ocenie zdecydowanie lepszy od Dragona Millenium. Lżejszy , lepiej wyważony (choć znam Dragona i bardzo szanuję za trwałość i przewidywalność konstrukcji ) Cormoran ma konstrukcję 1/3 dolnik+ 2/3 szczytówka...prawie jedno skład. Super za tę kasę

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

Nie wiem czy się zgodzicie, ale na początek zdecydowanie niskoprofilowiec. Po prostu większa frajda i łatwość operowania zestawem. Szczególnie gdy mowa o max.Slider 10. Mój typ to Tatula. Do niej dobrałbym budżetowy kijek, może wspominany Cormoran (np.Black Star CM). Pomimo wielu krytycznych opinii zwróciłbym uwagę na ABU Veritas (super wygodny chwyt, dobra cena, lekki jak piórko no i ten biały design). Plecionka gruba ze względu na odstrzelenia i rozplątywanie. A potem kolejny multik, kolejny kijek, kolejny multik.....

• 2 tygodnie później...

Witam,

przymierzam się za złożenia swojego pierwszego w miarę uniwersalnego zestawu castingowego, będę wdzięczny za porady bardziej doświadczonych użytkowników.

Przeznaczenie:
Chciałbym, że zestaw obsługiwał przynęty o gramaturze 30-60g, będzie używany do:
-jerków typu slider 10, fatso 10 itp.
-kogutów 35g
-trollingu

Multiplikator:
Na bazie tego co wyczytałem w sieci rozważam:

Shimano Citica 201 E

Daiwa Taltua 

SHIMANO Curado 201G7 Baitcaster Reel

Tu pytanie na który się zdecydować aby dobrze się komponował do całego zestawu, a może coś jeszcze innego?
Budżet na mulitik do 600zł

Kij:
Na ten moment ma na oku jedynie Dragon Mulenium HD Fatso Jerk 25-60, chciałbym aby kij możliwie jak najmniej "pałowaty" ale radził sobie dobrze z przynętami o  gramaturze 30-60g.
Budżet- na pewno mniej niż na multiplikator.

Plecionka:

Power Pro 0,15mm 9kg

z góry dzięki za pomoc
gam8it

Kolego na początek tak jak inni na pewno kij do 2m a co do multika ja bym polecał abu revo s sprawdzona maszynka nie do zajechania ja się na tym uczyłem i nadal taki posiadam 

Kolego na początek tak jak inni na pewno kij do 2m a co do multika ja bym polecał abu revo s sprawdzona maszynka nie do zajechania ja się na tym uczyłem i nadal taki posiadam 

Kolega dobrze radzi, oprócz Abu Revo S, mogą też być wersje SX i STX. Pletkę  weź mocniejszą, mniej "odstrzałów" zanotujesz :)

• 1 miesiąc temu...

Abu 5500 to chyba na prawą rękę... tak ma być? 

Poza tym pewnie raczej rozmiar 4601.

I czy na pewno okrąglak? Solidny, mocny, niezawodny ale... mniej wygodny do jerkowania od niskoprofilowego... warto mieć tego świadomość,

kij o CW do 90g też sporo, na pewno od razu będziesz rzucał takimi klockami?

weź sprawdzony, niedrogi Dragon Millenium 195/25-60g

http://allegro.pl/wedka-dragon-millenium-fatso-jerk-1-95m-25-60promo-i5120497156.html

Edytowane przez Jano

witam  wypływasz na głębokie wody takim mocnym zestawem ale jak się czujesz mocny to nikt ci nie przeszkodzi.Moja przygoda zaczęła i trafia max 50 g .Talon 64hm i ABU REVO STX i nie zamierzam iść w górę ale mam zamiar w z przynętami w duł.Życzę powodzenia.

Ja zacząłem od ciężkiego casta, bo i po to mi on był.

Potrzebowałem komfortowo obsłużyć klocki pow 50g, a stała szpula odpada.

Mam Rozemeijera 60-120g i Dragon Ultima  40-80.

Obydwa zacne kijaszki, jak na zielopucha castingowego myślę że szybko poszło z multikiem /Abu revo stx/ i ogólnie castingiem.

Tak więc - dla początkującego zestaw od 60g w górę jak najbardziej :)

Też się zastanawiam czy od razu tak ciężko i jak piszesz kolego to młynek na prawą rękę i już nie dla mnie a co by koledzy proponowali dodam że nie za drogo jak na początek.

zdecydowanie za ciezko,ja bym poprostu dozbieral kaski i kupil(niskiego) cos w granicy 10-60gr,wybor jest dosc spory,reszty poszukaj, sporo sie tu pisze na temat kazdego w zasadzie