didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 wszystko zależy jakiej firmy plecionkę bierzemy pod uwagę,grubość grubości nie równa,zresztą wytrzymałość tez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Jak już będę Miał kupić to albo YGK , varivas lub myślałem o Sunline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 wszystkie beda ok,sam musisz sprawdzic ktora ci bardziej podejdziedzisiaj praktycznie wszystkie plecionki z rynku jdm sa bardzo dobrej jakosci, a w tym przedziale wagowym czy sunline,ygk,czy varivas? hm...ktora bedziesz mial dostepna w pobliskim sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Na tatule to chyba 40lb styknie?Pod takie wabiki z japońskich linek patrz na 3.0PE minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 nie porównywałbym tatuli HD do revo beast,to zupełnie inna liga,a 80gram dla curado to juz maxNiestety, chyba wszystkie nowe Revo mają kiepsko osadzony przycisk zwalniania szpuli. W Daiwie jest on wsparty stalową blachą, w Revo mięciutki nylon (czyli poliamid, jak sądzę). Jest "gumowy" i podatny na przekoszenie. Zdecydowany plus dla Daiwy i Shimano w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 tu wszystko jest wyjasnionehttps://www.youtube.com/watch?v=u8flhtbsWLg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie do końca. Sam mechanizm wysprzęglający, choć plastikowy działa sprawnie. Ale przycisk (zwany przez Daiwę - clutch lever,shimano - clutch bar)jest niemiłosiernie TANDETNY. Proszę nacisnąć po stronie hamulca - wygina się tak bardzo, że niepojętym wydaje się wyprodukowanie takiego bubla, przez jak by nie było firmę z dużym doświadczeniem.W starszych wersjach faktycznie występowały problemy, ale innej natury. Nie było tak wyraźnego przeskoku i zdarzały się zatarcia. Ale sam przycisk był sztywniejszy.Jeszcze raz podkreślę, Mechanizm Daiwy i Shimano jest bardziej sprawny i przemyślany. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez RBTS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 na jakim multiplikatorze revo4 sie wzorujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) @ RBTS Doprecyzuj bo się pogubiłem. Piszesz o "TANDETNYM" spuście w Revo Beast 41 ? Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Chyba tą kupie : https://spinningshop.pl/varivas-high-grade-8x-ocean-blue-150m/12428-varivas-high-grade-8x-ocean-blue-150m-06pe.html Co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ja stosuję tę plecionkę 4xPomimo deklarowanej mocy 37Lb sugerował bym użycie plecionki przynajmniej 3.0 (biorąc pod uwagę to jakie przynęty chciał byś/deklarowałeś używać) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) RBTS,nie tylko w abu ten problem sie pojawial i jak serwisujesz multiplikatory to wiesz o czym piszewszystkie daiwy az do momentu TWS mialy to samoshimano nie przypominam sobieproblem polegal na tym ze mechanizm spustu byl oparty na paru blaszkach z podkładkami i jednej sprężynce, która nie zawsze jak było to tam odpowiednio posmarowane lub suche, nie odbijal jak trzebaproblem mozna sobie bylo samemu niestety rozwiązać polerując ich powierzchnie,co było opisywane u nas swego czasu czy pamietasz jak cholernie wszyscy sie bali tego TWS na poczatku?po pierwsze caly spust w daiwie tws jest plastikowy,jak to mozliwe zeby dzialal?a jednak widzisz co kilka japonskich baniek to nie jedna Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ja stosuję tę plecionkę 4xPomimo deklarowanej mocy 37Lb sugerował bym użycie plecionki przynajmniej 3.0 (biorąc pod uwagę to jakie przynęty chciał byś/deklarowałeś używać)przeglądam sobie forum i widzę że @Psulek ma coś takiego : Sunline X-PLasma Asegai 30lb - PE 3Czy ktoś używał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Wszystkie zdaje się revo4 mają ten sam mechanizm. I o ile w starszych wersjach się zacierał i nie odbijał, to w nowych odbija bardzo dobrze. Ale niestety, poprawili jedno, popsuli drugie. Teraz ramię jest nylonowe i bardzo miękkie.Plastikową Daiwą łowiłem w zamierzchłych czasach. A służyła z piętnaście czy dwadzieścia lat - bezawaryjnie. Poza wytartą blaszką zapadki, którą chyba dwukrotnie dorabiałem, działał i ryby łowił, także dla niego zbyt duże. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez RBTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 W używanym obecnie Revo Beast 41 nie dostrzegłem jakichkolwiek problemów ze spustem (plastikowym )Tako problem miałem z Lexa 300 PWRL... pozostałem przy Tranx301A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Znalazłem filmik obrazujący, choć nie w pełni, ten mankament.od 4:36 Również skoro jesteśmy przy ABUhttps://www.youtube.com/watch?v=nEhTrDtG-AYod 6:55Ten drugi przypadek jest tym bardziej smutny, że występuje w maszynce wcale nie najtańszej...Naciśnij proszę przycisk po stronie przeciwnej od przekładni, zobaczysz wówczas jak bardzo się ugnie i przekosi zanim zacznie działać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Naprowadziłeś mnie. Jest tylko jedno ale ... nigdy w ten sposób nie wciskam spustu. W sposób absolutnie naturalny i niekontrolowany, kciukiem wciskam spust z jego lewej strony (no może ciut w środku) i stąd nie dostrzegam i nie generuję problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 filmy sprzed 3-4lat,wszyscy wiedza ze revo mialo taki problemw moim nic się nie ugina i przykosza,mechanizm odbija za każdym razem jak należy,luzów brakkoleś na filmie tłumaczy ze abu w revo beast rozwiazalo ten problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Naprowadziłeś mnie. Jest tylko jedno ale ... nigdy w ten sposób nie wciskam spustu. W sposób absolutnie naturalny i niekontrolowany, kciukiem wciskam spust z jego lewej strony (no może ciut w środku) i stąd nie dostrzegam i nie generuję problemów No, z tym problemem da się żyć, nie mniej jednak pewien niesmak pozostaje. W mojej ocenie jest to jedyny mankament w całej generacji 4. filmy sprzed 3-4lat,wszyscy wiedza ze revo mialo taki problemw moim nic się nie ugina i przykosza,mechanizm odbija za każdym razem jak należy,luzów brakkoleś na filmie tłumaczy ze abu w revo beast rozwiazalo ten problemTo się tyczy ostatniej 4 generacji. Sam mechanizm odsprzęglający działa sprawnie i bardzo pewnie, nieporównywalnie do wcześniejszych wersji. Jednak przeniesienie siły z przycisku jest marne. Raz, że powierzchnia podparcia elementu 21 (clutch cam) jest zbyt mała dla sił skręcających występujących przy naciskaniu klawisza, to na dodatek wykonany on jest z elastycznego tworzywa. Cały ten mechanizm, jak widzę przeglądając schematy, jest taki sam dla większości maszynek. O ile w segmencie najtańszym można by takie rozwiązania tolerować, to jednak w droższych trudno je akceptować.W mojej maszynce od przekosu klawisza wycierają się boczne osłony. Lewa na górze, prawa na dole (multik prawilny praworęczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 jak powtarzam ,nie stwierdzilem problemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zatem tylko się cieszyć. Może, choć wątpię, poprawili. Macałem kilka modeli i wszystkie miały tę samą przypadłość. Z tego względu teraz wziąłbym coś z Shimano, mimo że niektóre maszynki wyglądają jak tanie odpustowe zabawki. Mam na myśli głownie ten srebrny lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Z ciekawości poszedłem sprawdzić jak to wygląda z moim STX-em 4gen. Jak dla mnie wszystko działa jak należy, jedynie przy mocno skrajnym wciskaniu z prawej strony delikatnie widać to ugięcie. Ale kto na co dzień w normalnym użytkowaniu w taki sposób wciska spust? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Amerykańce bo przekładają wędkę do lewej ręki żeby rzucić i lewym kciukiem pewnie bardziej prawą stronę spustu męczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Panowie, przepraszam, że męczę temat, ale ciężko jest znaleźć (przynajmniej mi) grubą plecionkę marek, o których pisaliście.Znalazłem tylko na Ali, ale czy warto tam kupić czy to podróbki ? https://pl.aliexpress.com/item/4000719504500.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459808507&albag=76872920869&trgt=743612850874&crea=pl4000719504500&netw=u&device=c&albpg=743612850874&albpd=pl4000719504500&gclid=EAIaIQobChMIx4WKr5ve6AIVxRUYCh2ZAguMEAQYBSABEgJJE_D_BwE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Panowie, przepraszam, że męczę temat, ale ciężko jest znaleźć (przynajmniej mi) grubą plecionkę marek, o których pisaliście.Znalazłem tylko na Ali, ale czy warto tam kupić czy to podróbki ? https://pl.aliexpress.com/item/4000719504500.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459808507&albag=76872920869&trgt=743612850874&crea=pl4000719504500&netw=u&device=c&albpg=743612850874&albpd=pl4000719504500&gclid=EAIaIQobChMIx4WKr5ve6AIVxRUYCh2ZAguMEAQYBSABEgJJE_D_BwE&gclsrc=aw.dsMam taką na Toro 60 Lb jestem zadowolony. Też kupiłem na alli Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi