Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

nie porównywałbym tatuli HD do revo beast,to zupełnie inna liga,a 80gram dla curado to juz max

Niestety, chyba wszystkie nowe Revo mają kiepsko osadzony przycisk zwalniania szpuli. W Daiwie jest on wsparty stalową blachą, w Revo mięciutki nylon (czyli poliamid, jak sądzę). Jest "gumowy" i podatny na przekoszenie. Zdecydowany plus dla Daiwy i Shimano w tej kwestii.

Nie do końca. Sam mechanizm wysprzęglający, choć plastikowy działa sprawnie. Ale przycisk (zwany przez Daiwę - clutch lever,shimano - clutch bar)jest niemiłosiernie TANDETNY. Proszę nacisnąć po stronie hamulca - wygina się tak bardzo, że niepojętym wydaje się wyprodukowanie takiego bubla, przez jak by nie było firmę z dużym doświadczeniem.

W starszych wersjach faktycznie występowały problemy, ale innej natury. Nie było tak wyraźnego przeskoku i zdarzały się zatarcia. Ale sam przycisk był sztywniejszy.

Jeszcze raz podkreślę, Mechanizm Daiwy i Shimano jest bardziej sprawny i przemyślany.

Edytowane przez RBTS
  • Like 1

RBTS,nie tylko w abu ten problem sie pojawial i jak serwisujesz multiplikatory to wiesz o czym pisze

wszystkie daiwy az do momentu TWS mialy to samo

shimano nie przypominam sobie

problem polegal na tym ze mechanizm spustu byl oparty na paru blaszkach z podkładkami i jednej sprężynce, która nie zawsze jak było to tam odpowiednio posmarowane lub suche, nie odbijal jak trzeba

problem mozna sobie bylo samemu niestety rozwiązać polerując ich powierzchnie,co było opisywane u nas swego czasu

czy pamietasz jak cholernie wszyscy sie bali tego TWS na poczatku?

po pierwsze caly spust w daiwie tws jest plastikowy,jak to mozliwe zeby dzialal?a jednak widzisz co kilka japonskich baniek to nie jedna :D

Edytowane przez didi

Ja stosuję tę plecionkę 4x

Pomimo deklarowanej mocy 37Lb sugerował bym użycie plecionki przynajmniej 3.0 (biorąc pod uwagę to jakie przynęty chciał byś/deklarowałeś używać)

przeglądam sobie forum i widzę że @Psulek ma coś takiego :

Sunline X-PLasma Asegai   30lb - PE 3

Czy ktoś używał ?

Wszystkie zdaje się revo4 mają ten sam mechanizm. I o ile w starszych wersjach się zacierał i nie odbijał, to w nowych odbija bardzo dobrze. Ale niestety, poprawili jedno, popsuli drugie. Teraz ramię jest nylonowe i bardzo miękkie.

Plastikową Daiwą łowiłem w zamierzchłych czasach. A służyła z piętnaście czy dwadzieścia lat - bezawaryjnie. Poza wytartą blaszką zapadki, którą chyba dwukrotnie dorabiałem, działał i ryby łowił, także dla niego zbyt duże.

Edytowane przez RBTS

Znalazłem filmik obrazujący, choć nie w pełni, ten mankament.

od 4:36

Również skoro jesteśmy przy ABU

https://www.youtube.com/watch?v=nEhTrDtG-AY

od 6:55

Ten drugi przypadek jest tym bardziej smutny, że występuje w maszynce wcale nie najtańszej...

Naciśnij proszę przycisk po stronie przeciwnej od przekładni, zobaczysz wówczas jak bardzo się ugnie i przekosi zanim zacznie działać.

• Like 1

Naprowadziłeś mnie. Jest tylko jedno ale ... nigdy w ten sposób nie wciskam spustu. W sposób absolutnie naturalny i niekontrolowany, kciukiem wciskam spust z jego lewej strony (no może ciut w środku) i stąd nie dostrzegam i nie generuję problemów ;)  :)

No, z tym problemem da się żyć, nie mniej jednak pewien niesmak pozostaje. W mojej ocenie jest to jedyny mankament w całej generacji 4.

filmy sprzed 3-4lat,wszyscy wiedza ze revo mialo taki problem

w moim nic się nie ugina i przykosza,mechanizm odbija za każdym razem jak należy,luzów brak

koleś na filmie tłumaczy ze abu w revo beast  rozwiazalo ten problem

To się tyczy ostatniej 4 generacji. Sam mechanizm odsprzęglający działa sprawnie i bardzo pewnie, nieporównywalnie do wcześniejszych wersji. Jednak przeniesienie siły z przycisku jest marne. Raz, że powierzchnia podparcia elementu 21 (clutch cam) jest zbyt mała dla sił skręcających występujących przy naciskaniu klawisza, to na dodatek wykonany on jest z elastycznego tworzywa. Cały ten mechanizm, jak widzę przeglądając schematy, jest taki sam dla większości maszynek. O ile w segmencie najtańszym można by takie rozwiązania tolerować, to jednak w droższych trudno je akceptować.

W mojej maszynce od przekosu klawisza wycierają się boczne osłony. Lewa na górze, prawa na dole (multik prawilny praworęczny).

Zatem tylko się cieszyć. Może, choć wątpię, poprawili. Macałem kilka modeli i wszystkie miały tę samą przypadłość. Z tego względu teraz wziąłbym coś z Shimano, mimo że niektóre maszynki wyglądają jak tanie odpustowe zabawki. Mam na myśli głownie ten srebrny lakier.

Z ciekawości poszedłem sprawdzić jak to wygląda z moim STX-em 4gen. Jak dla mnie wszystko działa jak należy, jedynie przy mocno skrajnym wciskaniu z prawej strony delikatnie widać to ugięcie. Ale kto na co dzień w normalnym użytkowaniu w taki sposób wciska spust?

• Like 1

Mam taką na Toro 60 Lb jestem zadowolony. Też kupiłem na alli

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka